^ Vissza Fel

Anyák napja Csokalyon

Kultúra  ,   2013. május 12. vasárnap 

Az anyák megünneplésének története már az ókori görögök idejére visszanyúlik. Manapság már világ minden táján szánnak arra egy napot, hogy köszöntsék az édesanyákat, az ünnepek  időpontja azonban minden kultúrában más és más. Hazánkban május első vasárnapja az, amikor mindannyian egy szál virággalkezünkben kifejezzük hálánkat és szeretetünket édesanyánknak. Nem tettek másképp a csokalyi vasárnapi iskolás gyerekek sem. Hetekkel előbb elkezdődött a „titkos” sürgés-forgás a vallásórás teremben. Míg a szülők istentiszteleten voltak, beindult a kis műhely. Készültek az üdvözlőlapok és papírvirágok az anyukák, nagymamák számára. Természetes mindegyik saját kezűleg, önállóan díszítve és színezve.

Step by step avagy az „új kölykök” és az alternativitás

Közélet  2013. május 7. kedd 

A székelyhídi oktatásban 2007 előtt az alternativitás – szabványosított formában – nem volt jelen, csak mint a hagyományos órai keretet színesebbé tevő lehetőség. A step by step 2007-es indulása éppen ezért nem volt zökkenőmentes, és azóta is némiképp megosztja mind a szakmai, mind a civil társadalmat. Az ellenérzések sok esetben talán a kellő információk hiányából erednek – alábbi riportunk éppen ezen szeretne segíteni.Közhely, hogy az internet, a digitális technika korában egyre több angol kifejezéssel találkozunk a mindennapokban. A step by step (lépésről lépésre) szókapcsolat ugyan nem a számítástechnika területéről származik, hanem egy oktatási forma, a név azonban – mondhatni – így is polgárjogot nyert a székelyhídi közéletben az elmúlt 6 év során.

Megújult vízdíjbeszedés

Közélet  ,   2013. május 3. péntek 

Székelyhídon és a hozzá tartozó településeken folyamatosan történik a vízdíj beszedése. Az önkormányzat munkatársai házról-házra járnak és kérik a lakosság együttműködését, a legfontosabb az, hogy a vízórákhoz biztosított legyen a hozzáférés. „Októbertől kezdtük el a vízdíj új módszer szerinti beszedését, és ezt a 2013-as évben is így folytattuk. Az eddig használt és újonnan alkalmazott munkamódszer lényegében csak annyiban különbözik, hogy szorosabban, következetesebben monitorizáljuk a vízfogyasztást és a kifizetéseket. Ez azt jelenti, hogy nem csak elmegyünk a fogyasztókhoz, és megnézzük a vízóra állását, majd várjuk, hogy bejöjjön az önkormányzathoz, hogy kiegyenlítse a számláját. Kicsit aktívabban próbálunk jelen lenni a lakosság körében, havi vagy kéthavi rendszerességgel kivisszük az új számlát, amit helyben is ki lehet fizetni” – fejtette ki lapunknak Oltean Péter-Cristian székelyhídi önkormányzati köztisztviselő.

Olívia újra itthon!

Mozaik  ,   2013. május 3. péntek 

Sikeres gerincműtéten esett át Angyal Olívia székelyhídi diáklány Bukarestben. A bonyolult, többször halasztott beavatkozást – amelynek költségeit hosszadalmas közösségi összefogással sikerült előteremteni – dr. Gheorghe Burnei, a fővárosi Marie Curie Gyermekkórház igazgató-főorvosa végezte.