^ Vissza Fel
Csokaly címke bejegyzései:

Családi nap Csokalyon

Közélet  ,   2023. augusztus 2. szerda 

Istentisztelettel, emlékezéssel, sportversenyekkel és sokszínű zenével ünnepelt a faluközösség

Hívogatóbban csendültek, ünnepre hívták kicsiket-nagyokat Csokalyon, a gondosan megtervezett Családi napon a református templom harangjai ezen a verőfényes júliusi vasárnap délelőttön. Az évente megszervezett rendezvény dátumát a falu híres szülöttének, Fényes Eleknek a születésnapjához igazítják, a tisztelet jeleként a csokalyi családi kúria kertjében koszorúzási ünneppel emlékeznek. (Mint ismert, a neves statisztikus, közgazdasági statisztikai és földrajzi író, a honismereti szemlélet és munkálkodás hazai megteremtője, a magyarországi közgazdasági statisztika első jelentős képviselője, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja 1807. július 7-én született a településen.)

„Úgy érezzük magunkat, mintha hazajönnénk”

Évente megajándékozzák a csokalyi gyerekeket a statisztikai hivatal munkatársai

Idén is névre szóló ajándékokkal örvendeztették meg a csokalyi óvodásokat és kisiskolásokat a budapesti Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkatársai december közepén, amikor többéves hagyományukhoz híven hozzánk látogattak. Idén összesen 160 csomagot hoztak a gyerekeknek. Azokra a csokalyi diákokra is gondoltak, akik Nagykágyán vagy Székelyhídon járnak iskolába. Az ő csomagjaikat a helyi felekezetek vezetői, Erdődi Endre görög katolikus plébános, illetve Tokár Sándor református lelkipásztor közreműködésével juttatták el a kicsiknek. A szerény körülmények között élő nyugdíjasoknak és rászorulóknak is kedveskedtek: ők javarészt tartós élelmiszert tartalmazó csomagokat kaptak.

Befejeződött a csokalyi református templom tornyának felújítása

Kultúra  ,   2022. július 14. csütörtök 

Családi nappal egybekötött hálaadó istentisztelettel ünnepelték meg a templomtorony helyreállítási munkálatainak befejezését

Újra családi napot szerveztek Csokalyon két év kényszerszünet után július 10-én a település apraja-nagyja összefogásával. Az eseményt az előző alkalmakhoz hasonlóan ünnepi istentisztelet nyitotta. Idén ez hálaadó istentisztelet volt, hiszen a tavalyi év során sikerült felújítani a református templom tornyát. Az istentiszteleten Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét a 67. zsoltár 2–3. verse alapján: „Legyen kegyelmes hozzánk az Isten, áldjon meg bennünket, és ragyogtassa ránk orcáját! Ismerjék meg utadat a földön, szabadításodat a népek között!”

Vakációs bibliahét Csokalyon

Diáksarok  ,   2022. június 28. kedd 

Vakációs gyermekbibliahetet tartottak a csokalyi református egyházközségben június 20–26. között. A fiatalok minden nap a Királyhágómelléki Református Egyházkerület gondozásában az idei évre kiadott Velünk mindig történik valami! elnevezésű nyári gyermekmissziós program szerint mélyülhettek el Isten megismerésében.

Megtudhatták, hogy Isten miképpen gondoskodott hollóival a pusztában Illés prófétáról; Pál apostolt hogyan védte meg a kezébe maró kígyó mérgétől; Dániel prófétát milyen módon őrizte meg az oroszlánok vermében; hogy figyelmeztette Péter apostolt a kakasszóval és miként terelgette Jónás prófétát feladata útján. A hét végére a gyerekeket arra a tanulságra igyekeztünk eljuttatni, hogy azért történik velünk „annyi minden”, hogy bennünk történjen valami nagyon fontos: megértsük, elfogadjuk és cselekedjük Isten akaratát!

Székelyhídról rajtolt a harmadik Fényes Elek-emléktúra

Ér-sport,Mozaik  ,   2022. május 25. szerda 

A túrázni vágyók a Székelyhíd központi parkjában található Turul-szobránál gyűltek össze május 15-én vasárnap reggel, majd innen indultak tovább első körben Csokalyra, Fényes Elek szobrához. A túrát Vígh-Tarsonyi László nyugalmazott tanár szervezte és vezette, aki Magyarországra költözése előtt többek között a faluban tizenegy, illetve városunkban nyolc évet tanított. A Csokalyra érkező túrázókat pogácsa és frissítő várta, ezután megkoszorúzták a falu híres szülöttjének, a nagy magyar statisztikusnak állított mellszobrot. Kis pihenő után a résztvevők folytatták útjukat tovább Nagykágyára, onnan a hegyközszentmiklósi gyógyfürdőhöz, végezetül pedig vissza a székelyhídi Vadas erdőbe, ahol egy fogadás keretében átadták a résztvevői okleveleket és kitűzőket.

Az anyák napját tulipános kertben ünnepelték Csokalyon

Kultúra,Mozaik  , ,   2022. május 4. szerda 

Anyák napi műsorral kedveskedett május első vasárnapján az érdeklődőknek a Sola Fide Keresztyén Kulturális Csoport Csokalyon. Mateutz József virágtermesztő csodálatos tulipános kertje méltó helyszínnek bizonyult, és az időjárás is kedvezett a szabadtéren megrendezett színvonalas előadásnak, ahol az érkező hölgyeket a kert gazdája egy-egy szál tulipánnal fogadta. A szavalatokból, megzenésített versekből és komolyzenei művekből összeállított anyák napi műsor nyitóakkordjaként Thurzó Sándor József brácsaművész Ciprian Porumbescu XIX. századi román zeneszerző Balladáját szólaltatta meg hangszerén.

Megőrzik Csokaly épített örökségét

Közélet,Kultúra    2021. október 21. csütörtök 

Fotókiállítással és kiadvánnyal ismertetik a falu neves kúriáit

Régmúlt Csokaly elnevezéssel rendeztek kiállítást a csokalyi református egyházközség gyülekezeti termében. A tárlat a Pro Csokaly Egyesület nyertes pályázatának a része, amelyet a magyar agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogat – fejtette ki Antal Noémi projektfelelős.

A projekt egyik részét a kiállításon bemutatott neves csokalyi kúriák régi- és jelenlegi állapotukban látható, artisztikusan ábrázolt képei jelentik. A szintén helyi kúriákat bemutató kiadványban pedig az ezekről készült képek mellett rövid leírás által ismerhetik meg az érdeklődők az épületek történetét.

A tárlatnyitón Béres Csaba polgármester elmondta, hogy Székelyhíd városvezetésének távlati terveiben szerepel a romokban lévő kúriák felújítása és hasznossá tétele, bevonva ezeket a város turisztikai vérkeringésébe: „Ha ezeket szépen fokozatosan felújítjuk, lesz az embereknek oka ellátogatni és megcsodálni ezen épületeket.