Anyák napi műsorral kedveskedett május első vasárnapján az érdeklődőknek a Sola Fide Keresztyén Kulturális Csoport Csokalyon. Mateutz József virágtermesztő csodálatos tulipános kertje méltó helyszínnek bizonyult, és az időjárás is kedvezett a szabadtéren megrendezett színvonalas előadásnak, ahol az érkező hölgyeket a kert gazdája egy-egy szál tulipánnal fogadta. A szavalatokból, megzenésített versekből és komolyzenei művekből összeállított anyák napi műsor nyitóakkordjaként Thurzó Sándor József brácsaművész Ciprian Porumbescu XIX. századi román zeneszerző Balladáját szólaltatta meg hangszerén.

Az édesen bús dallamot igei rész követte. Tokár Sándor helyi református lelkész Máté evangéliuma 7. fejezetének 7–12. verse alapján beszédében párhuzamot vont az isteni szeretet és az anyai szeretet között, a viszontszeretetre buzdítva erre helyezte a hangsúlyt.

Erdődi Endre görög katolikus tisztelendő Isten anyai arcáról beszélt, ahogy körülvesz bennünket az anyatermészettel, anyafölddel. Anyának lenni szent dolog, bontakoztatta ki Mécs László Az anya című verséből.

A szavalt költemények sorát Márai Sándor Ajándék című műve nyitotta, melyet Kányádi Sándor Öreg kút az utca szádán és Somogyi Zsolt Fohász című költeményei követtek Fórián Andrea, a csoport vezetője tolmácsolásában, aki jómaga is rímfaragó. 2018-ban jelent meg saját verses kötete A Te Igéd nekem címmel. Alkotásaiból párat barátnője, Füzesi Edit megzenésített. Ez alkalommal férjével, Füzesi Csabával és leányaikkal, Oliviával, Eszterrel és Henriettával kettőt adtak elő közülük (Édesanyám, Árva fiú). A Füzesi családot erősítette Szabó Dániel, Henrietta párja, aki vendégelőadóként volt jelen. Gitárkísérettel, több szólamban, a madarak csivitelésével versengve, dallamok szárnyán keltek életre a versek. Többek között Robert Schumann német romantikus zeneszerző Álmodozását (Kinderszenen) és Pablo Casals katalán csellista, zeneszerző A madarak énekét (Cant dels Ocells) szólaltatták meg a brácsa húrjai.


Írta: Ruparcsics Judit Csilla