^ Vissza Fel
Érolaszi címke bejegyzései:

Az időseket ünnepelték Érolasziban

Mozaik  ,   2023. október 22. vasárnap 

Az időseket köszöntötték Érolasziban október harmadik vasárnapján az immár hagyományosnak mondható rendezvényen. Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere és Komsa Cecília helyi RMDSZ tanácsos ünnepi beszéddel köszöntötték a szépkorúakat. Ezt követően Béres Csilla zenepedagógus és Bede Anna székelyhídi diák citerajátékkal, a helyi és további székelyhídi diákok pedig ünnepi, zenés-verses előadással kedveskedtek a település idősebb generációjának, kifejezve mindazt a hálát, amit a fiatalok éreznek a támogató szülők és nagyszülők iránt.  Az esemény a székelyhídi önkormányzat és a Communitas Alapítvány támogatásával, továbbá a helyiek közreműködésével valósult meg.

Játszóteret építettek Érolasziban

Közélet  ,   2023. április 20. csütörtök 

A Pro Érolaszi Egyesület a 2022-es év folyamán sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alap pályáztatónál. A támogatást az Érolaszi játszótér kialakításához használtuk fel. November folyamán sikerült megvásárolni a játszótéri elemeket, amelyek a hónap végén megérkeztek Székelyhídra. Tavasszal a faluban élő ügyeskezű szakemberek segítségével összeraktuk a játszótéri elemeket. Jelenleg folynak a területrendezési munkálatok.

Kövessi Ferenc – kis falu nagy szülötte

Kultúra    2021. szeptember 29. szerda 

Szülőfalumból, a Bihar megyei Érolasziból származó Kövessi Ferenc (Érolaszi, 1875. március 18.  – Budapest, 1945. január 13.) növényfiziológus és biológus szorgalma, munkássága és tudományos eredményei példaértékűek mindannyiunk számára.

Kövessi Ferenc a szőlőtermesztési és borgazdasági feladatok megoldására létrehozott első tudományos intézmény, a Magyar Királyi Központi Szőlészeti Kísérleti Állomás és Ampelológiai Intézet neves munkatársa volt. Csaknem három évtizeden keresztül dolgozott Selmecbányán, majd pedig Sopronban a növénytan professzora és tanszékvezetője volt, ezt követően pedig egyetemi dékán Budapesten.

Megszépült Érolaszi református temploma

Közélet  ,   2020. november 28. szombat 

Teljes belső és külső felújításon van túl az érolaszi református templom. A belső felújítás pár évvel ezelőtt már megtörtént, a külső tatarozás 2020-ban zajlott. A felújítás a székelyhídi polgármesteri hivatal hathatós támogatásával történt.

Hívogat az iskola, kapuja kitárva…

Diáksarok  , , , ,   2019. szeptember 17. kedd 

Szeptember 9-én minden óvodás és iskolás számára megkezdődött az új tanév , ami 2020. június 12-én ér véget. A legfontosabb módosítás, hogy megszüntetik a februári félévközi vakációt, a második félév pedig a háromhetes téli vakáció (december 21. – január 12.) után kezdődik meg. Ennek következtében az első félév 15, a második félév pedig 20 hétből áll. A tavaszi vakáció április 4–21. között lesz. Október 26. és november 3. között az óvodások és elemisek pihentető vakációra mennek. A végzős középiskolás diákoknak két, a nyolcadikosoknak pedig egy héttel korábban ér véget a tanítás. Az állami és egyházi ünnepek szabadnapjai változatlanul megmaradnak.

Adventi készülődés Érolasziban

Diáksarok    2018. december 1. szombat 

Vidám gyerekzsivaj töltötte be az érolaszi iskola tantermeit november 30-án, pénteken délelőtt. Közel harminc óvodás, kisiskolás és néhány ötödik osztályos diák érkezett az iskolai szabadnap és a csípős hideg ellenére, hogy együtt készüljenek az adventre. Vidáman és jó hangulatban telt a délelőtt. Miután megbeszéltük az advent jelentését, jelképeit és üzenetét, halk zene mellett elkezdődött a munka.

Érolasziban ismét lesz közösségi tér

Közélet    2017. augusztus 29. kedd 

Felújítják a kultúrházat – A református egyházközség tulajdonába került a Bónis-ingatlan

Érolaszi egyik legnagyobb gondja a kultúrház hiánya. A közigazgatásilag Székelyhíd városához tartozó kis falucskában többszöri próbálkozás után sem sikerült az immár akuttá vált problémát megoldani, de most mintha felsejlene a fény az alagút végén.

Érolaszit az idők folyamán több család birtokolta. A Bónis família nagykiterjedésű földterületekkel rendelkezett a falu határában. Érköbölkúton is bővelkedtek szántókban, a jelentősebb ingatlanok is a tulajdonukat képezték. A földreformot követően őket is megfosztották vagyonuktól, ahogyan tették ezt a többi reakciósnak kikiáltott sorstársukkal is. A Székelyhíd–Margitta útvonal mentén fekvő ingatlanukra is rátette a kezét az akkori államhatalom. A falu lakosságának javára sikerült fordítani a kisajátítást, az akkor még jó állapotban lévő ingatlanban rendezték be a település kultúrházát. Alkalmi színpadi előadások, lakodalmak és egyéb mulatságok idején volt hol összegyűlniük a helybélieknek. Az ingatlan karbantartására nem túl nagy gondot fordítottak a kommunizmusban, sikerült is rendesen lelakni azt.

Végre lesz kultúrház Érolasziban

Közélet    2017. június 30. péntek 

Felújítását követően kultúrházként fogják hasznosítani azt az Érolaszi központjában levő ingatlant, amelyet sikerült megvásárolniuk egykori tulajdonosától – újságolta el lapunknak Futó Ferenc érolaszi református lelkipásztor, a székelyhídi városi tanács tagja. A kultúrház létrehozását mi sem indokolja jobban annál, hogy a faluban eddig nem volt hasonló közösségi tér.