^ Vissza Fel

Változatos programokat szervez idén a megújuló Székelyhídi Baba-Mama Kör

Mozaik  2019. március 28. csütörtök 
 Megnézték: 96

Tavaszi szél, vizet áraszt… Ezzel a jól ismert sorral jelzik az anyukák, hogy készen áll a Székelyhídi Baba-Mama Kör arra, hogy megújult erőkkel újraépítse önmagát. Évek óta jelen vagyunk városunk és környéke szociális és társasági színterén. Ezalatt kinőtt közülünk egy olyan generáció, aki még pocakban érkezett a körre, de ma már az iskolapadban ül. Egy olyan nemzedék, amelynek édesanyái összetartottak és egymást segítve beszélték és oldották meg az otthoni, munkahelyi, gyereknevelési problémáikat, tapasztalatot cseréltek. Olyan kis összekovácsolódott közösséget hoztak létre, ahová örömmel járhattak szombat délelőttönként babák és mamák egyaránt.

„Nem ítélkezem külföldiként…”

Kanapé  2019. március 4. hétfő 
 Megnézték: 351

Interjú az Ér Hangja Egyesület kanári-szigeteki önkéntesével, Andrea Sofía Sánchez Almeidával

Andrea az Ér Hangja Európai Önkéntes Szolgálati Programban nyert projektjének keretében augusztus végéig Székelyhídon fog élni. A hu­szonkét éves lány a Marokkó partjaitól nem messzi Kanári-szigeteken született, ott élt tizennyolc éves koráig, nemzetközi iskolába járt, majd elhagyta a szülőföldet, hogy Skóciában nemzetközi kapcsolatokat, politikatudományt tanuljon. Arról beszélgettünk miben más és miben hasonló itt élni mint egy szigeten.

Gondolatok a borverseny után

Kultúra  ,   2019. március 1. péntek 
 Megnézték: 299

Véget ért a jubileumi, 25. székely­hídi borverseny. Még arra is figyeltek a (kiváló munkát végző) szervezők, hogy meghívják a negyedszázaddal ezelőtti első borverseny szervezőit – Vasadi József agrármérnök és Gavrucza Tibor tiszteletes mellett engem is –, sőt még egy igényes kivitelezésű, névre szóló bronz emlékplakettet is akasztottak a nyakunkba. Hát mit mondjak, nagyon jól esett.

Pillanatnyi időugrás

EVS,Kultúra  2019. február 28. csütörtök 
 Megnézték: 413

Nagy Mária, székelyhídi lakos emlékei nyomán a negyvenes évektől napjainkig

„Minden este imádkoztam Istenhez, aki megengedte, hogy családom és jómagam visszajöhessünk Székelyhídra” – mondja Marika néni életének a Román Szocialista Köztársaságban töltött évtizedeiről mesélve. 1964-ben döntött úgy a négytagú család, hogy elhagyják a várost,  az általánosan jellemző bizonytalan életkörülményeket, és jobb megélhetés érdekében egy szénbányá­szati ​​vidékre költöztek. Miután egy évtized után visszatértek, beszélőtársunk megtapasztalta a politikai-társadalmi-gazdasági helyzet romlását.

Amikor a múlt találkozik a jövővel

EVS,Kultúra  2019. február 26. kedd 
 Megnézték: 544

Vajon mennyit tudsz igazából a kultúráról, az értékekről és a hagyományokról? Vajon mennyire ismered születési helyed történelmét, ahol felnőttel? Szinte hihetetlen, mennyire növekszik a fiatalok és idősek között azok aránya, akik figyelmen kívül hagyják ezeket a tényezőket, és nem keresnek válaszokat ezekre az egyszerű kérdésekre. Ez a tendencia annak tudható be, hogy a hagyományőrzés elhanyagolt és figyelmen kívül van hagyva a világ közösségei által annak ellenére, hogy hatalmas előnyökkel bír társadalmi-kulturális és gazdasági szinten.

Pályakezdőt támogatott sikereiből

Mozaik  2019. február 25. hétfő 
 Megnézték: 70

A köbölkúti Badon&Badon vállalkozás a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által, a “2018 a külhoni magyar családok éve” program keretében, a Magyarországgal szomszédos egyes országokban nyilvántartott és működő magyar családbarát vállalkozások támogatására meghirdetett felhívásban pályázott és sikerült támogatást nyernie. A pályázat megvalósításának kiemelten fontos része volt a helyi, fiatal munkaerő alkalmazása és képzése.

„Olvassunk újra együtt!”

Diáksarok  2019. február 22. péntek 
 Megnézték: 28

Radnóti Miklós verseiből olvastak fel székely­hídi diákok egy Kárpát-medencei szintű mozgalom részeseiként február 19-én, a költő születésének évfordulóján. A székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjai évek óta lelkes résztvevői annak a nemzetközi felolvasómaratonnak, amelyet idén is a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár hirdetett meg. Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János művei után idén Radnóti Miklós költeményei hangzottak, születésének 110., halálának 75. évfordulója alkalmából. Ez alkalommal a IX. B osztály tanulói kóstoltak bele a hol lelket simogató, hol megríkató rímekbe Holczman Ilona tanárnő útmutatásával.

Mezőgazdasági expón az érmelléki gazdák

Mozaik  ,   2019. január 29. kedd 
 Megnézték: 53

A Bihar megyei magyar gazdák több mint 100 fős csoportja vett részt az AGROmashEXPO, AgrárgépShow-n, amely a magyar agrárgazdaság legjelentősebb szakmai rendezvénye minden évben. A szakmai rendezvény az ágazat pihenő idejében – idén január végén – mutatta be a legújabb trendeket, technológiai innovációkat, kertészettel és szőlészettel kapcsolatos fejlesztéseket a gazdálkodóknak. Négy napon keresztül közel 350 kiállító, mintegy 40 ezer négyzetméteren vonultatta fel az anyagfelhasználás-gépesítés-logisztika témakörébe tartozó termékek és szolgáltatások rendkívül széles választékát.