^ Vissza Fel

Használt étolajat gyűjtenek

Közélet  2019. november 4. hétfő 
 57

Használt étolajgyűjtési akciót szervez Székelyhídon november 15-én, pénteken, 9–13 óra között az Erdélyi Kárpát-Egyesület ’91 a polgármesteri hivatallal közösen. A használt háztartási olajat két helyszínen, a polgármesteri hivatal előtt és a városi piac bejáratánál lehet majd leadni. Az akció célja, hogy a lakosság környezetkímélő módon szabadulhasson meg a használt étolajtól.

Ne öntsék a használt, égett étolajat a lefolyóba, ne dobják a kukába! Hűtsék le és öntsék valamilyen jól záró edénybe, vagy vissza a saját palackjába. Tegyünk együtt a tisztább környezetért, védjük meg vizeink tisztaságát! A résztvevők tombolajegyet kapnak ajándékba.

A november 18-i tombolasorsolást élő adásban közvetíti majd a székelyhídi Rádió Ér (https://erhangja.ro/radio).

Mert a titkokból sosem elég

Kanapé  2019. november 4. hétfő 
 190

Nem mindennapi kiegészítés a „hirtelen véget érő” múlt havi dr. Kecskeméti István-interjúhoz

Egy teljes, értelemmel telt élet bontakozott ki szemünk láttára s fülünk hallatára, amikor dr. Kecskeméti István eljött Székelyhídra, kamerák előtt mesélt vargabetűkkel tűzdelt életéről, s e törések ellenére sikerrel bejárt orvosi pályájáról az Ér Hangja Egyesület meghívására. Az én tisztem volt ezt papírra vetni, így született meg a Kágya az én boldog világom című cikk (Ér hangja, 2019. szeptember). A kedves olvasók visszajelzéseire örömest hivatkozva („Csak ennyi? Olyan hirtelen van vége, mintha nem is lenne…”) próbáljuk a titkok világát kerekíteni.

A Nagykágyán töltött tizennégy év, bár hosszú időt ölel fel, lényegében, egy havilap hasábjaira ennyi, vagy mondhatjuk, hogy ennyire sikeredett. Sejtésem, hogy inkább…, talán…, mert a titkokból sosem elég. Ezekkel viszont, mármint a titkokkal, csínján kell bánni. Azt elárulhatom, hogy kezembe került egy levél, melyben a kedves, derűs, mindig mosolygó szemű gyermekpszichiáter mesél arról, hogy bizony kórházigazgató-kutatóorvosnak lenni nem gyermekjáték, az orvosláson kívül nagyon sok apró-cseprő dologra kell figyelnie. Következzen hát néhány mindennapi dolog, ami senki számára nem titok, ezért hajlamosak vagyunk nem észrevenni.

Adóügyi könnyítés a helyi adók kamatainak elengedésével

Közélet  2019. október 29. kedd 
 89

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a székelyhídi helyi tanács 2019. szeptember 30-i ülésén elfogadott 2019/115. határozat értelmében a 2018. december 31-ét is magába foglaló be nem fizetett, helyi adók kamatainak elengedésével adóügyi könnyítést eszközöltek Székelyhíd város és közigazgatása alatt álló községek adókötelezett polgárainak.

A 2019/6-os kormányrendelet 32. cikkelye értelmében az említett helyhatósági határozat azokra az adóhátralékosokra vonatkozik (magánszemélyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező egyesületek), akik/amelyek 2018. december 31-ig Székelyhíd város és közigazgatása alatt álló községek területén nem fizették be a közigazgatási egység kezelésében álló és az általa számon tartott, törvény szerint rájuk rótt kötelező adókat.

Önkéntes szemétszedési akciót indítottak a fiatalok

Kultúra    2019. október 28. hétfő 
 209

Mindez úgy kezdődött, hogy a szemétszedési mozgalmat kezdeményező székelyhídi fiatalember, Milotai Kristóf barátokat, ismerősöket keresett fel annak érdekében, hogy kicsit megtisztítsák az utcákat Székelyhíd azon részén, ahol ők és családjaik élnek.

A kamaszok fejüket összedugva úgy gondolták, hogy ennél sokkal többet is képesek tenni. Ezért úgy döntöttek, hogy egész településüket szeretnék szebbé varázsolni. Ennek érdekében mozgalmukat elkezdték interneten is hirdetni, hogy bárki csatlakozhasson hozzájuk, aki szeretne valamit tenni a város utcáinak képét rontó hulladék és szemét eltüntetése érdekében. A tervek szerint hetente egyszer – vagy ha idejük engedi, akár többször is – megrendezik majd a szemétszedést, minden egyes alkalommal Székelyhíd városának más-más pontjára összpontosítva, ezzel is megpróbálva felhívni az emberek figyelmét arra, hogy milyen káros és rossz dolog a szemetelés.

Sok jó ember kis helyen is elfér – szubjektív élmények a szüreti felvonulásról és mulatságról

Közélet  2019. október 26. szombat 
 228

Lelkes fiatalok viszik tovább évről-évre a szüreti felvonulás hagyományát, persze közben cserélődtek, beléptek az új generációk. Idén is voltunk húszon felül, legalábbis létszámban. Szerény személyem kilógott a sorból, mivel én már elmúltam húsz.

Két lovasfogattal vonultunk végig a falun, bocsánat, városon, „sok jó ember kis helyen is elfér” alapon. Elnézést kérünk a lakosságtól, mivel több mint egy óra késéssel indultunk, de déli 12 órakor még csak egy szekér volt. Tudom, nem a kocsisok hibája, ezen a hétvégén szétszedték őket, olyan sokfelé kellett menniük. Köszönjük szépen Buta Attiláéknak Keserűből, hogy fogataikkal idén is segítettek minket. Például Nagykágyán is most tartották a szüreti bált, aki nem hiszi, nézze meg a Facebook közösségi oldalon. Szerencsére az időjárás az idén kegyeibe fogadott minket, kellemes, napsütéses napunk volt, őszintén szólva meg is izzadtunk alaposan, de nemcsak a meleg ősz tehetett róla. Végigvonultunk településünk főbb utcáin, a már megszokott helyeken megálltunk és táncoltunk. Idén is zenészek kísértek minket, Bíró Rómeó és testvére, Olivér, nagyon szépen köszönjük nekik, hisz a fiatalok lelkesen énekeltek tánc közben. Aki azt hiszi, hogy olyan könnyű, csinálja utánu(n)k.

Jó hangulatú kágyai szüreti mulatság

Kultúra    2019. október 25. péntek 
 233

Együtt készült fel a nagykágyai fiatalság az október 19-én megrendezett szüreti bálra és a vonulók közösen díszítették fel a mulatság helyszínét. A hagyományőrző fiatalok hét párt alkotva indultak el, oldalukon két huszárral, egy postás párral és a kisbíróval, hogy hangos nótaszóval vonuljanak végig a falu utcáin.

A fiatalok kilenc helyen mutatták be táncukat, ezután a kisbíró frappáns mondókával csalogatta a falu népét az esti bálba. A településen való végigvonulást követően az elfáradt táncosokat és kocsisokat meleg étellel fogadták a nagykágyai kultúrotthonban.

Nemzetközi „vizeken” fiataljaink

Közélet    2019. október 25. péntek 
 63

Az Ér Hangja Egyesület öt éve lépett a nemzetközi programok megvalósításának színterére, azon belül is az ifjúságot megszólító Erasmus Plus adta lehetőségekre helyezve a hangsúlyt. Míg 2015-ben épp hogy csak megszervezte első önálló nemzetközi ifjúsági csereprogramját huszonnégy fiatal részvételével, 2019-ben már számos programra fogadott és küldött is hazai fiatalokból álló csoportokat. A nyár nem telt eseménytelenül, majd szeptemberben épp, hogy haza tértek nyolchónapos szolgálatuk után a spanyol önkéntesek, egy ifjúsági csere vette kezdetét (lásd előző lapszámunkban), de idén ősztől már újabb önkéntesek érkeznek, és további programok várják a fiatalokat.

Királyleányka-körkép

Kultúra    2019. október 23. szerda 
 33

Színvonalas borok kóstolója a XXV. Érmelléki Őszön

Az idei Érmelléki Ősz fénypontja a borkedvelők számára a Grófi pincében szervezett borkóstoló lehetett október 19-én. Ezen az ódon helyszínen tíz borászat képviseltette magát boraival, melyeket az érdeklődők végigkóstolhattak és elemezhettek a kóstoló jegyzet segítségével. Jelen voltak környező falvak borászatai: a kémeri Fort Silvan, három diószegi, két szentmiklósi, illetve három helyi (ifj. Barta Imre, Lengyel Csaba és a Hasznosi) borászat.

A pincébe érkezőket egy jellegzetes illatú Otonel muskotállyal fogadták, illetve az asztalokon olívaolajjal lecsorgatott kenyér falatkák voltak, melyeket csipegetni lehetett annak érdekében, hogy a száj pH-értéke minden kóstolt bor után helyreálljon.