^ Vissza Fel
Petőfi Sándor Elméleti Líceum címke bejegyzései:

Olaszországban járt a székelyhídi diákok egy csoportja

Diáksarok  , ,   2023. szeptember 27. szerda 

Érdekes és izgalmas hetet töltött Olaszországban  a székelyhidi Petőfi Sándor Elméleti Líceum hét diákja szeptemberben két kísérőtanáruk (Egeresi Ingrid és Béres Csilla pedagógusok) felügyeletével. A tanulók az iskola Scola Nostra Egyesületének égisze alatt csatlakoztak a Music for Life, vagyis zene egy életen át nevet viselő nemzetközi Erasmus-pályázathoz. A Lazio tartomány Caprarola nevű városában zajló programok fő mozgatórugója természetesen a zene és az éneklés volt. A nemzetközi projektben négy ország résztvevői képviseltették magukat: a házigazda Olaszország, Portugália, Románia és Spanyolország.

A robotika világával ismerkedtek a diákok a programozási táborban

Diáksarok  , ,   2023. szeptember 7. csütörtök 

LEGO robotika és programozási táborban vett részt több mint tíz, zömében helyi diák a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumban augusztus 28. és szeptember 1. között. A nyári egyetem oktatói, Márton Zoltán projektkoordinátor és játékfejlesztő, valamint kollégája, Kirchhof Sándor (a tábor megrendezésében közreműködő Óbudai Egyetem STEM irodájának munkatársai) nagy örömmel érkeztek városunkba, hogy megosszák szakértelmüket a fiatalokkal. A tevékenységek fő tematikája a robotika volt, a LEGO cég által kifejezetten oktatási célra kifejlesztett Mindstorms EV3 és a Spike Prime robotépítő készletek és programozásuk megismerése.

Székelyhídi diákok a Zöld Okos Kupa Palánta Kárpát-medencei döntőjében

Jól szerepelt a helyi diákok csapata a Zöld Okos Kupa Palánta május 19-én, Budapesten megszervezett Kárpát-medencei döntőjében, ahol az előkelő ötödik helyen végeztek. A Vörösbegyek csapata (Oroszi Mátyás csapatkapitány, Molnár Tímea és Vadkerti András) – akiket Cservid Levente tanár készített fel – nem volt könnyű helyzetben, hiszen a Fenntarthatósági Témahét keretében zajló vetélkedő végső megmérettetésig hosszú, versenyekkel teli út vezetett. Az idei Fenntarthatósági Témahéten mintegy 1800 iskola hozzávetőleg 400 ezer diákja vett részt. A rendezvény legrégebbi és legnagyobb versenye a VII–VIII. osztályos korosztálynak meghirdetett, Zöld Okos Kupa Palánta tudás alapú megmérettetés, amely idén 973 csapatot mozgatott meg.

Jó lehetőség labdába rúgni!

Sportosztály indul a Petőfi-líceumban

Április végéig várja a fiatalok jelentkezését a jövő tanévtől induló, 22 fős, magyar tannyelvű sportosztályába a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum.

A labdarúgást magas szinten megtanulni vágyó, illetve jó iskolai átlagot felmutatni képes fiatalokat a közelgő, májusban esedékes felvételi vizsgán választják ki. A beiratkozáshoz orvosi igazolás, a személyi igazolvány másolata és a saját iskolából az eddig elvégzett tanulmányokat igazoló irat szükséges.

Korszerű iskolakomplexum épül Székelyhídon

Mozaik  , ,   2023. február 2. csütörtök 

32 millió lejjel támogatja a fejlesztési minisztérium egy új iskola megépítését városunkban, a kivitelezési szerződését január 4-én írták alá. A jelenleg kilenc különböépületben elszórt óvodások és az elemi osztályos diákok problémáját orvosló fejlesztésről Béres Csaba polgármesterrel beszélgettünk, aki kihangsúlyozta, mennyire fontosnak tartja, hogy ennek a nagy múlttat rendelkező iskolának a jövője is hasonlóan fényes legyen.

A székelyhídi Petőfi Sándor Elmélet Líceum annak a Vegyes Középiskolának a jogutódja, amely az 1948-ban indult gimnáziumból alakult át, és melynek 1952-től a Stubenberg-kastély adott helyet – olvashatjuk Nánási Zoltán Székelyhíd történeti monográfiája című könyvében.

Örömhírt vivő betlehemesek Székelyhídon

A székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum betlehemezős csapatai, a Hajnalcsillag és a Betlehemi Zarándokok a SzékelyKapuk-ZöldKapuk Nemzetközi Ökocivilizációs Játékok keretébben több helyszínre is elvitték Jézus születésének örömhírét. Felkészítő tanáraik Meleg Beáta római katolikus és Mészáros Ildikó református vallástanárok. A „SzékelyKapuk-ZöldKapuk” egy III – VIII. osztályos iskolás csoportoknak kiírt nemzetközi vetélkedő. A   programot   támogató   alapítvány   Magyarországon az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány, melynek programvezetője Dr. Varga – Berta József. A program célja a keresztény és a népművészeti hagyományok, a közösségi kultúra és a humanitárius tevékenységek támogatása.

Első két helyen a székelyhídi diákok a Fenntarthatósági Témahét döntőjében

Az első és a második helyezést is elhozták a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjai az „Ott vagyok honn, ott az én világom” elnevezésű magyarországi verseny szeptember 22–23-i döntőjében Sátoraljaújhelyen. Az idei Fenntarthatósági Témahét keretében, a Kárpát-medencében élő középiskolások részére meghirdetett vetélkedőn győzött a XI. B osztály Az utolsó vízhajlítók nevű csapata (Béres Attila, Cservid Ákos és Ovlachi Sebestyén). Őket Szabó Ildikó, az iskola biológia szakos tanára készítette fel. A második helyen végzett a X. B osztály csapata, ami a Perfekcionisták fantázianevet viselte. Tagjai Egeresi Denisz, Eperjesi Viktória és Zagyva Bianka, felkészítő tanáruk Cservid Levente, szintén a Petőfi biológia szakos tanára.

Ünnepélyes tanévnyitó a Petőfiben

Új, harminc tantermes iskolaépület épül ebédlővel, díszteremmel

Idén végre korlátozások nélkül zajlott a tanév hivatalos megnyitója a Petőfi Sándor Elméleti Líceum udvarán szeptember 5-én. A Himnusz eléneklése után a végzős diákok és az előkészítő osztályok tanítói kézen fogva vezették be az iskola legfiatalabbjait, akik – amint arra Püsök Julianna aligazgató is utalt nyitóbeszédében – most lépték át először diákként a tanintézmény küszöbét. Őt követte a felszólalók sorában Olimpia Gherman aligazgató, aki a Bihar Megyei Tanfelügyelőség ünnepi gondolatait továbbította a megjelenteknek. Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere köszöntőbeszédében több jó hírrel is szolgált a helyieknek. Elmondta, hogy az iskola nagyon jelentős, nyolcmillió euró értékű fejlesztés előtt áll, melynek jelen pillanatban is zajlik a közbeszerzési eljárása.