^ Vissza Fel
Petőfi Sándor Elméleti Líceum címke bejegyzései:

Székelyhídi diákok a Zöld Okos Kupa Palánta Kárpát-medencei döntőjében

Jól szerepelt a helyi diákok csapata a Zöld Okos Kupa Palánta május 19-én, Budapesten megszervezett Kárpát-medencei döntőjében, ahol az előkelő ötödik helyen végeztek. A Vörösbegyek csapata (Oroszi Mátyás csapatkapitány, Molnár Tímea és Vadkerti András) – akiket Cservid Levente tanár készített fel – nem volt könnyű helyzetben, hiszen a Fenntarthatósági Témahét keretében zajló vetélkedő végső megmérettetésig hosszú, versenyekkel teli út vezetett. Az idei Fenntarthatósági Témahéten mintegy 1800 iskola hozzávetőleg 400 ezer diákja vett részt. A rendezvény legrégebbi és legnagyobb versenye a VII–VIII. osztályos korosztálynak meghirdetett, Zöld Okos Kupa Palánta tudás alapú megmérettetés, amely idén 973 csapatot mozgatott meg.

Jó lehetőség labdába rúgni!

Sportosztály indul a Petőfi-líceumban

Április végéig várja a fiatalok jelentkezését a jövő tanévtől induló, 22 fős, magyar tannyelvű sportosztályába a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum.

A labdarúgást magas szinten megtanulni vágyó, illetve jó iskolai átlagot felmutatni képes fiatalokat a közelgő, májusban esedékes felvételi vizsgán választják ki. A beiratkozáshoz orvosi igazolás, a személyi igazolvány másolata és a saját iskolából az eddig elvégzett tanulmányokat igazoló irat szükséges.

Korszerű iskolakomplexum épül Székelyhídon

Mozaik  , ,   2023. február 2. csütörtök 

32 millió lejjel támogatja a fejlesztési minisztérium egy új iskola megépítését városunkban, a kivitelezési szerződését január 4-én írták alá. A jelenleg kilenc különböépületben elszórt óvodások és az elemi osztályos diákok problémáját orvosló fejlesztésről Béres Csaba polgármesterrel beszélgettünk, aki kihangsúlyozta, mennyire fontosnak tartja, hogy ennek a nagy múlttat rendelkező iskolának a jövője is hasonlóan fényes legyen.

A székelyhídi Petőfi Sándor Elmélet Líceum annak a Vegyes Középiskolának a jogutódja, amely az 1948-ban indult gimnáziumból alakult át, és melynek 1952-től a Stubenberg-kastély adott helyet – olvashatjuk Nánási Zoltán Székelyhíd történeti monográfiája című könyvében.

Örömhírt vivő betlehemesek Székelyhídon

A székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum betlehemezős csapatai, a Hajnalcsillag és a Betlehemi Zarándokok a SzékelyKapuk-ZöldKapuk Nemzetközi Ökocivilizációs Játékok keretébben több helyszínre is elvitték Jézus születésének örömhírét. Felkészítő tanáraik Meleg Beáta római katolikus és Mészáros Ildikó református vallástanárok. A „SzékelyKapuk-ZöldKapuk” egy III – VIII. osztályos iskolás csoportoknak kiírt nemzetközi vetélkedő. A   programot   támogató   alapítvány   Magyarországon az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány, melynek programvezetője Dr. Varga – Berta József. A program célja a keresztény és a népművészeti hagyományok, a közösségi kultúra és a humanitárius tevékenységek támogatása.

Első két helyen a székelyhídi diákok a Fenntarthatósági Témahét döntőjében

Az első és a második helyezést is elhozták a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjai az „Ott vagyok honn, ott az én világom” elnevezésű magyarországi verseny szeptember 22–23-i döntőjében Sátoraljaújhelyen. Az idei Fenntarthatósági Témahét keretében, a Kárpát-medencében élő középiskolások részére meghirdetett vetélkedőn győzött a XI. B osztály Az utolsó vízhajlítók nevű csapata (Béres Attila, Cservid Ákos és Ovlachi Sebestyén). Őket Szabó Ildikó, az iskola biológia szakos tanára készítette fel. A második helyen végzett a X. B osztály csapata, ami a Perfekcionisták fantázianevet viselte. Tagjai Egeresi Denisz, Eperjesi Viktória és Zagyva Bianka, felkészítő tanáruk Cservid Levente, szintén a Petőfi biológia szakos tanára.

Ünnepélyes tanévnyitó a Petőfiben

Új, harminc tantermes iskolaépület épül ebédlővel, díszteremmel

Idén végre korlátozások nélkül zajlott a tanév hivatalos megnyitója a Petőfi Sándor Elméleti Líceum udvarán szeptember 5-én. A Himnusz eléneklése után a végzős diákok és az előkészítő osztályok tanítói kézen fogva vezették be az iskola legfiatalabbjait, akik – amint arra Püsök Julianna aligazgató is utalt nyitóbeszédében – most lépték át először diákként a tanintézmény küszöbét. Őt követte a felszólalók sorában Olimpia Gherman aligazgató, aki a Bihar Megyei Tanfelügyelőség ünnepi gondolatait továbbította a megjelenteknek. Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere köszöntőbeszédében több jó hírrel is szolgált a helyieknek. Elmondta, hogy az iskola nagyon jelentős, nyolcmillió euró értékű fejlesztés előtt áll, melynek jelen pillanatban is zajlik a közbeszerzési eljárása.

Előadás a permakultúráról

Diáksarok  ,   2022. augusztus 28. vasárnap 

Permakutúráról szóló előadás zajlott augusztus 26-án a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum biológia laboratóriumában. Az előadást a nagyváradi Ecotop Alapítvány településünkön jelenleg is futó Biofloramix – székelyhídi városi kert elnevezésű programjának keretében szervezték. A program már tavasz óta zajlik a székelyhídi tanintézményben, amelynek során többek között magaságyásokat alakítottak ki, valamint ezekkel, illetve a komposztálással kapcsolatos előadásokat is meghallgathattak már az érdeklődők.

Mostani előadónk, Sorin Pavlenco a multikulturalitással kapcsolatban viccesen megjegyezte, hogy ő ukrajnaiként eljött Székelyhídra, hogy románul tartson előadást az itteni, főként magyar anyanyelvű hallgatóságnak.

Magyarországi kirándulás az évtizede élő tatabányai testvériskolai kapcsolat jegyében

Látogatást tettek a tatabányai testvériskolában, az Árpád Gimnáziumban a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum harminchárom diákja és kísérőtanáraik a két tanintézmény közötti partneri szerződés megerősítésének apropóján. Május 20-án Budapesten az Ady Endre- és József Attila-emlékház meglátogatásával kezdődött a program. Ezt követően délután a testvériskolában aláírták a már tíz éve meglévő testvériskolai szeződés megerősítését. A jelképes dokumentumot Polyóka Tamás, az Árpád Gimnázium igzagatója és Barta Imre, a székelyhídi középiskola vezetője szentesítette kézjegyével. A kirándulás következő három napja is Magyarországon érte a látogatókat, hiszen bőven volt változatos program.