^ Vissza Fel
Petőfi Sándor Elméleti Líceum címke bejegyzései:

Több mint játék – oktatás másképp

Közélet    2021. november 28. vasárnap 
 66

jegyzet

Elmondhatom, és talán állíthatom is, hogy nincs olyan pedagógus, aki pályája során ne szembesülne napi szinten azzal a kihívással, hogy a hátrányos helyzetű családból érkező diákot miként nevelje és oktassa. A családi helyzet nagyon sok esetben befolyásolja az iskolai teljesítményt. Nagyon fontos szerepet játszik a szülők hozzáállása az iskolához. Azoknál a gyerekeknél, akiknek szülei partnerként állnak az iskolához, megfigyelhető, hogy sokkal fogékonyabbak, nevelhetőbbek.

A jelen problémája az is, hogy nagyon sok családból a szülő – sok esetben   mind két szülő – kénytelen itthon hagyni gyermekét, rábízzák  nagyszülőre, nagyobb testvérre, szomszédra, hogy biztosítsa a megélhetést a családja számára.

Nem is gondolnak abba bele, hogy ezzel mekkora súlyt helyeznek a kiskorú gyerekük vállára. Megfosztják a gyereket a családi biztonságtól, érzelmektől, és nem beszélve arról, hogy egy kisgyerek lelke, lelkivilága ebben a korban a legsérülékenyebb.

Ügyesen helytálltak a szavalóversenyen

Diáksarok  ,   2021. november 19. péntek 
 196

Hat diák képviselte az adventvárás jegyében megszervezett Istenes versek szavalóversenyen a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumot. Közülük Pálfi Dóra (IV. C) Almási István-különdíjban részesült, de iskolánk minden versenyző diákja – Kádár Lilla, Orosz Brigitta, Szegecs Jázmin, Víg Szabolcs (mindannyian a IV. C osztályból), illetve Pop Regina VI. osztályos tanuló– ügyesen és méltóan helytállt a november 13-i megmérettetésen. Szavalóinkat Mészáros Ildikó református vallástanárnő készítette fel.

díjazottak a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum-ból

A vetélkedő igen népszerű lett az elmúlt tizenkét év során, hiszen évről-évre többen és több településről jelentkeznek a megmérettetésre, ünnepvárásra. Idén 108 jelentkező volt, a járványhelyzet miatt a versenyt online térben rendezték meg.

Az esemény főszervezői – Szőke Ferenc, Fügedy Anikó-Erzsébet és Szatmári Annamária – a margittai Horváth János Társaság részéről ez úton is gratulálnak minden résztvevőnek, és a felkészítő pedagógusnak.

Becsengettek a Petőfiben

Diáksarok  ,   2021. szeptember 17. péntek 
 382

Csak az előkészítő osztályos, az ötödikes, kilencedikes és tizenkettedikes osztályok tanulói, továbbá az előkészítő osztályosok szülei és az iskola pedagógusai vehettek részt a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum udvarán megtartott tanévnyitón a járványügyi korlátozások miatt. A tanévnyitón megjelentek számára az udvaron is kötelező volt a maszkviselet és a fizikai távolságtartás.

A Himnusz eléneklése után a Bergendy együttes Iskolatáska című dalára bevonultak az iskola udvarára a legfiatalabb kisdiákok is. Ezután a megnyitó beszédek következtek, az iskola vezetősége, városunk polgármestere, valamint a rendőrség és az egyházak képviselői részéről.

Cselgáncsgálán a tanulóink

Négy székelyhídi iskolás is részese volt a több mint húsz kisgyerek és kamasz sportoló jelenlétében lezajlott a Létavértes-Székelyhíd közös szervezésű dzsúdógálának június 26-án, Létavértesen. Fodor Melánia (15 éves), Jakab Kincső (16), Sebastian Liţiu (10) és Nagy Zsófia (13) Dunai Melinda tanárnő kíséretében vett részt a rendezvényen.

Elballagtak a Petőfis diákok

Diáksarok    2021. június 10. csütörtök 
 1 312

Június első hetében ünnepélyes körülmények között elballagtak a Petőfi Sándor Elméleti Líceum végzős diákjai, a székelyhídi református templomban. Az eseményen a végzős diákok és hozzátartozóik mellett természetesen jelen voltak az osztályfőnökök, a tanári kar tagjai, az iskola igazgató-helyettesei, valamint Barta Imre igazgató és Béres Csaba Székelyhíd polgármestere is.

Az ünnepi esemény istentisztelettel kezdődött. Rákosi Jenő esperes, a végzős diákok számára megfogalmazott üzenetében kiemelte, hogy a ballagók törekedjenek a boldogságra és járjanak a szeretet útján. Șuteu Vlad – Sergiu ortodox pap imádsága utáni beszédében hangsúlyozta, hogy a végzős diákoknak az élet megnyitja kapuit, és a rájuk váró utat igaz hitben tegyék majd meg. A továbbiakban Kuglis Gábor katolikus pap adta áldását és fejezte ki jókívánságait a végzősöknek.

Gyümölcsöző oktatási barátságok

Diáksarok    2021. május 28. péntek 
 101

Egymillió forintos okostévével gazdagodott Székelyhíd középiskolája a közelmúltban. Id. Barta Imre, a Petőfi Sándor Elméleti Líceum igazgatója  kérdésünkre elmondta, hogy a Lego oktatási program kapcsán az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Iskolában találkoztak az Óbudai Egyetem képviselőivel, és az így kialakult kapcsolat egyik gyümölcse ez az okostévé. Az igazgató elmondta, hogy nem az okostévé és a hozzá tartozó felszerelések összértéke a mérvadó, hanem a magyarországi partnerszervezetek segíteni akarása, szakmai segítsége, amelyet követve, mintaként alkalmazva a Petőfi-líceum is nagy előrelépések előtt áll.

A helyi középiskola és az Óbudai Egyetem közötti kapcsolat szorosabbá fűződésének apropója az, hogy iskolánk tervei között szerepel a robotika oktatása a középiskola osztályaiban, ez pedig az Óbudai Egyetem profiljai között is szerepel. A tervek jóval túlmutatnak ezen az eszközön, hiszen egy robotikacsarnok létesítésében gondolkodnak Székelyhídon.

Természetismeretből jeleskednek a tanulók

Diáksarok    2021. május 21. péntek 
 163

Jó eredménnyel vettek részt a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjai a Romániai Madárvédő Egyesület egyik projektjében. A Madárfajok vetélkedőjének körzeti szakaszán Gődér Viktória (VI. B), Cservid Ákos és Demján Nóra (IX. B) szerepeltek sikeresen, Ákos a vetélkedő országos szakaszán is részt vett, ahol az előkelő 10. helyet szerezte meg. Iskolánk a tavalyi évben elnyerte a Természetbarát iskola címet is, amit egy az iskola nevére szóló táblával ismertek el a projektszervezők.

Ezúton is gratulálunk a természetvédelmet diákjaikkal is megszerettető biológia szakos tanároknak, és a környezetükért már gyerekkorukban felelősséget vállaló diákoknak egyaránt!

Érmelléki a legaktívabb határon túli tanár

Diáksarok    2021. április 27. kedd 
 472

Büszkék lehetünk Cservid Levente biológiatanárra (képünkön), aki a Zöld Tündér-díjat vette át, mint a határon túli legaktívabb tanár a Fenntarthatósági témahéten április 19-én. A Petőfi Sándor Elméleti Líceum oktatójának járó elismerés mintegy köszönet azon tanárok számára, akik a programot sikeresen eljuttatják a diákoknak. Cservid Levente, miután sikeresen pályázott a meghirdetett képzésre, a szakértői rész mellett a háttérszervezői munkában is kivette a részét, és a versenyek során sikerre vezette diákjait. Elmondta, miután elektronikus úton értesítették, hogy ő nyerte a Fenntarthatósági Témahét Zöld Tündér-díját, mint a határon túli legaktívabb tanár, nagyon meglepődött és megilletődött, természetesen nagy megtiszteltetésként élte meg mindezt. Ezúton is gratulálunk neki a díj elnyeréséhez.