^ Vissza Fel
Petőfi Sándor Elméleti Líceum címke bejegyzései:

Magyarországi kirándulás az évtizede élő tatabányai testvériskolai kapcsolat jegyében

Látogatást tettek a tatabányai testvériskolában, az Árpád Gimnáziumban a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum harminchárom diákja és kísérőtanáraik a két tanintézmény közötti partneri szerződés megerősítésének apropóján. Május 20-án Budapesten az Ady Endre- és József Attila-emlékház meglátogatásával kezdődött a program. Ezt követően délután a testvériskolában aláírták a már tíz éve meglévő testvériskolai szeződés megerősítését. A jelképes dokumentumot Polyóka Tamás, az Árpád Gimnázium igzagatója és Barta Imre, a székelyhídi középiskola vezetője szentesítette kézjegyével. A kirándulás következő három napja is Magyarországon érte a látogatókat, hiszen bőven volt változatos program.

Utoljára csengettek ki a Petőfi-líceum végzős diákjainak

Diáksarok  ,   2022. május 29. vasárnap 

Elballagtak négy évnyi padban ülés után a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum végzős diákjai, az utolsó csengőszó már csak a búcsúzkodás emlékét hordozta magában. A záróünnepséget május 26-án az iskola udvarán tartották, ahol egybegyűltek a végzős diákok és szeretteik, osztályfőnökeik, tanáraik, az iskola vezetősége, a helyi egyházak képviselői és a város polgármestere. Az esemény az igazgatóhelyettesek beszédével vette kezdetét. Püsök Julianna kifejtette, hogy a döntés innentől a végzősöké, kitartásra, türelemre és önfegyelemre lesz szükségük a továbbiakban, és bárhova is mennek, ne felejtsék el magukkal vinni a szülőföld szeretetét.

Permakultúra kertészet útján a Petőfi-líceum

Permakultúra kertészetet hoz létre a nagyváradi Ecotop Alapítvány a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum kertjében. A civil szervezet és az iskola diákközössége közös projektje a Polgár-Társ Alapítványnak leadott nyertes pályázatának köszönhetően valósul meg, a részleteket bemutató keretében ismertették a középiskola diákjaival.

A permakultúra hagyományos mezőgazdasági tevékenység volt kétszáz évvel ezelőtt, amit a modern társadalom újból felfedezett – tudhatták meg a diákok Mircescu Eleonorától, az Ecotop Alapítvány elnökétől. Ez a gazdálkodási eljárás hasonlít, de mégis eltér a biokertészettől. Magaságyásokat lehet képezni ágakból, komposztból, szalmából, szénából és abba ültetni a növényt.

Diákversennyel emlékeztek a Felvidékről kitelepített magyarokra

Diáksarok    2022. április 14. csütörtök 

Versennyel emlékeztek meg a Felvidékről kitelepített magyarok április 12-i emléknapjáról a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumban. Az iskola X., illetve XI. osztályos humán szakon tanuló harminc diákjainak részvételével zajló eseményt a tanintézmény a Rákóczi Szövetség társszervezésével bonyolította le. A tanulók alulírott PowerPoint-bemutatóval kísért tolmácsolásában ismerhették meg az emlékezésre jogosult eseményeket. A központi témák a következők voltak: az 1938-as első bécsi döntés mint előzmény (Felvidék egy része ismét Magyarországhoz került); Edvard Beneš csehszlovák politikus (1884–1948) kisebbségellenes törekvései.

Rendhagyó történelemóra tanulmányi kiránduláson: 1848–49 megidézése partiumi tájakon

Diáksarok  ,   2022. március 24. csütörtök 

Közel 500 km-nyi „zarándokúton” vettek részt két partiumi középiskola diákjai március 19-én, ezáltal az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt tisztelegtek.

A székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum és a nagyváradi Szent László Teológiai Líceum diákjai a Rákóczi Szövetség által meghirdetett közös pályázaton nyertek lehetőséget arra, hogy eljussanak azokra az emlékhelyekre, amelyek mindmáig kegyelettel őrzik a forradalom és az azt követő szabadságharc hőseinek és mártírjainak dicső emlékét.

Felolvasómaratonhoz csatlakozott a Petőfi-líceum

Diáksarok    2022. február 17. csütörtök 

Csatlakoztak a XIV. Nemzetközi Felolvasómaraton több tízezer felolvasójához a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum több osztályának diákjai is. Az V. és a VI. B osztályok Holczman Ilona-Margit, valamint Jagos Helén magyar nyelv és irodalom szakos tanárok vezetésével számos prózai részletet és verset olvastak fel a száz évvel ezelőtt született Nemes Nagy Ágnes (1922–1991) Kossuth-díjas magyar költő és műfordító, esszéíró életművéből. A maratoni felolvasás főszervezője 2014 óta a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár, a Hargita Megyei Tanács támogatásával. A könyvtár honlapján közölt összesítés szerint határainkon innen és túl, de még az óceánról túlról is, a világ hat országában több mint 37 500 felolvasó szólaltatta meg Nemes Nagy Ágnes alkotásait. Idén az esemény a romániai Olvasás napjához (február 15.) is csatlakozott.

Több mint játék – oktatás másképp

Közélet    2021. november 28. vasárnap 

jegyzet

Elmondhatom, és talán állíthatom is, hogy nincs olyan pedagógus, aki pályája során ne szembesülne napi szinten azzal a kihívással, hogy a hátrányos helyzetű családból érkező diákot miként nevelje és oktassa. A családi helyzet nagyon sok esetben befolyásolja az iskolai teljesítményt. Nagyon fontos szerepet játszik a szülők hozzáállása az iskolához. Azoknál a gyerekeknél, akiknek szülei partnerként állnak az iskolához, megfigyelhető, hogy sokkal fogékonyabbak, nevelhetőbbek.

A jelen problémája az is, hogy nagyon sok családból a szülő – sok esetben   mind két szülő – kénytelen itthon hagyni gyermekét, rábízzák  nagyszülőre, nagyobb testvérre, szomszédra, hogy biztosítsa a megélhetést a családja számára.

Nem is gondolnak abba bele, hogy ezzel mekkora súlyt helyeznek a kiskorú gyerekük vállára. Megfosztják a gyereket a családi biztonságtól, érzelmektől, és nem beszélve arról, hogy egy kisgyerek lelke, lelkivilága ebben a korban a legsérülékenyebb.

Ügyesen helytálltak a szavalóversenyen

Hat diák képviselte az adventvárás jegyében megszervezett Istenes versek szavalóversenyen a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumot. Közülük Pálfi Dóra (IV. C) Almási István-különdíjban részesült, de iskolánk minden versenyző diákja – Kádár Lilla, Orosz Brigitta, Szegecs Jázmin, Víg Szabolcs (mindannyian a IV. C osztályból), illetve Pop Regina VI. osztályos tanuló– ügyesen és méltóan helytállt a november 13-i megmérettetésen. Szavalóinkat Mészáros Ildikó református vallástanárnő készítette fel.

díjazottak a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum-ból

A vetélkedő igen népszerű lett az elmúlt tizenkét év során, hiszen évről-évre többen és több településről jelentkeznek a megmérettetésre, ünnepvárásra. Idén 108 jelentkező volt, a járványhelyzet miatt a versenyt online térben rendezték meg.

Az esemény főszervezői – Szőke Ferenc, Fügedy Anikó-Erzsébet és Szatmári Annamária – a margittai Horváth János Társaság részéről ez úton is gratulálnak minden résztvevőnek, és a felkészítő pedagógusnak.