^ Vissza Fel
Petőfi Sándor Elméleti Líceum címke bejegyzései:

Újra versenyben a Fenntarthatósági témahéten

Diáksarok    2021. március 28. vasárnap 
 51

Ebben a tanévben is megszólítja a Kárpát-medencei magyar iskolákat Fenntarthatósági témahét elnevezésű program április 19–23. között. Idén a témahét keretében határon túli diákok számára nyitottak a következők: Zöld Okos Kupa Palánta ökológiai verseny VII–VIII. osztályosok számára, ahol háromfős csapatok versenyeznek; a Zöld Okos Kupa Magonc ökológiai verseny V–VI. osztályosok számára, ahol szintén háromfős csapatok versenyezhetnek az iskolán belül; valamint a Nem térkép e táj elnevezésű, a budapesti Rákóczi Szövetséggel közös szervezésben zajló vetélkedő.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a tavalyi év volt az első, amikor a határon túli iskolások is csatlakozni tudtak a témahéthez, a székelyhídi diákok pedig a Zöld Okos Kupa és a Mesél az erdő elnevezésű versenyeken is kimagaslóan teljesítettek. Az első esetben egyik csapatunk egyedüli romániai csapatként jutott be a Kárpát-medencei döntőbe, míg a második versenyen induló diákunk első helyezést ért el.

A témahét célja, hogy a fenntarthatóság üzenetét az iskolákból kiindulva eljuttassa a diákokhoz és a diákokon keresztül közvetítse a családok és a társadalom tagjai felé. A szemléletformálás egyik kiemelt helyszíne a családi környezet mellett az iskola világa.

Óvodásból iskolás lesz – kezdődik az előkészítő osztályba való beiratkozás

Diáksarok    2021. március 26. péntek 
 281

,,Minden gyerek más, mindenkivel egészen más módon kell foglalkozni.” (Villányi Attila kémikus)

Ismét elérkezett az előkészítő osztályba való beiratkozás időszaka. Ilyenkor minden szülő, akinek a gyermeke elérte az iskoláskort, azon gondolkozik, hogy mi lenne a legjobb a gyermekének. Azokat a gyermekeket, akik augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket, kötelező beíratni az iskolába. A szülőknek lehetőségük van ezt megtenni akkor is, ha szeptember 1. és december 31. között lesz a gyermek hatéves. Ebben az esetben szükség lesz az óvónő ajánlására. Ha a gyermek nem járt óvodába és augusztus 31. után tölti be a hatodik évet, a szülőnek a Megyei Oktatási Erőforrás- és Tanácsadóközponttól kell ajánlást kérnie. Nincs lehetőség arra, hogy a december 31. után hatodik évet betöltött gyermeket ebben a tanévben beírassanak az iskolába.

A beiratkozás első szakasza március 29. és április 28. között zajlik. Ekkor töltik ki a szülők a beiratkozáshoz szükséges típuskérvényt személyesen a tanintézmények titkárságán vagy online formában.

Angol nyelvű Brontë-műsorral emlékeztek a három írónőre

Diáksarok    2021. március 19. péntek 
 85

Az angol irodalom méltán híres alakjairól, a Brontë nővérekről emlékeztek meg iskolások egy angol nyelvű műsorral Székelyhíd múzeumában, március első napjaiban. A székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjai mindig aktív résztvevői különböző kulturális eseményeknek. Sajnos az elmúlt egy év megváltoztatta az iskola tevékenységi palettáját, azonban egy kis színt sikerült hozni a hétköznapokba a Brontëkról szóló előadás által. A VII. B intenzív angolnyelv-tagozatos osztály műsora a Brontë testvérek életéről és munkásságáról szólt. A hetedikes diákok lelkiismeretesen készültek fel vezetésemmel. A fiatalok bemutatták a Brontë családot, a testvéreket, majd bővebben szó esett Charlotte, Emily Jane és Anne Brontë életéről és irodalmi műveikről. A diákok filmrészleteket néztek meg és híres idézeteket is felolvastak az említett regényekből.

Legómódszertan már az óvodában is

Diáksarok  , ,   2020. október 16. péntek 
 65

Alapvető készségeket fejlesztenek játékosan

Óvodások vették birtokba a székelyhídi iskola LEGO-módszertan gyakorlására berendezett tantermét október 14-én. Az egyórás foglalkozáson, amit Guba Amália és Szűcs Andrea óvó nénik vezettek a legkisebbek a legóoktatás alapjait képző, óvodásoknak kitalált játékkal egybekötött tanulással ismerkedtek. Amint azt Szűcs Andrea óvónő elmondta, a Legóklub néven futó heti egyórás foglalkozások november közepéig várják a gyerekeket a Petőfi Sándor Elméleti Líceumhoz tartozó központi iskolaépületben berendezett legóterembe.

Új legóoktatási eszközök érkeztek a Petőfi-líceumba

Diáksarok    2020. augusztus 20. csütörtök 
 73

Új, a LEGO education oktatási módszerhez szükséges eszközök érkeztek a Petőfi Sándor Elméleti Líceumba augusztus 18-án. Az összesen 46 800 lej értékű okostáblák, tabletek és a 3D nyomtató a Bihar Megyei Tanács iskolafejlesztésre szánt összegét jelképezi, amelyet az ún. legóoktatás – a 2016-ban Béres Csaba polgármester szorgalmazására bevezetett oktatási módszer – bővítésére használták fel. Szabó József, az RMDSZ megyeitanácselnök-jelöltje az alternatív tanítási módszer kreativitást fejlesztő jellegét emelte ki. A matematika, logika alapjait, a programozás nyelvét alapszinten, ilyen eszközök segítségével már az óvodában elsajátíthatják a gyermekek, ami a XXI. században elengedhetetlen – fogalmazott Béres Csaba. A közeljövőben a beszerzett eszközökkel három új tanterem berendezését tervezik a 2018-ban átadott LEGO-tanterem mellé, egy-egy óvodásoknak, I–IV. osztályos kisiskolásoknak és V–VIII. osztályosoknak robotika tanulását biztosító helyiséget.

Helyi távoktatási tapasztalatok

Diáksarok    2020. május 29. péntek 
 505

Szubjektív vélemények a tanügy előtt álló kihívásokról és lehetőségekről

Hogy ezt a tanévet így fogjuk befejezni, még nem tudtuk, amikor az alábbi, távoktatással kapcsolatos írások nagy része született. Eddig azt hangoztattuk a Petőfi Sándor Elméleti Líceumban a kisebb-nagyobb tanítványainknak, hogy ne töltsenek sok időt az interneten, de most mi hívjuk őket a képernyők elé.

Meg kell találnunk az egyensúlyt ebben a digitalizálódott rendszerben. Mennyi az elég, mennyi az, amennyi szükséges. A diákok hozzáértőbben kezelik a technika adta lehetőségeket, mint sok pedagógus. Ez nem jelent akadályt, mert mi is tanulunk. Eddig is folyamatosan képeztük magunkat (persze nem feltétlenül ebbe az irányba) és ezt most is folytatjuk. Lehetőségünk van online képzésekre, de az időnk véges. A lehetőségeink és a tanítványaink lehetőségeihez és képességeihez mérten legjobb tudásunk szerint tanítjuk őket, miközben mi is tanulunk. Hozzuk ki ebből a helyzetből a legjobbat! Sokan így kezdtünk hozzá.

Diákjaink sikerei az edelényi földrajzi héten

Diáksarok  ,   2020. február 25. kedd 
 329

Győzelemmel felérő harmadik helyezést szerzett a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum VI. B osztályos tanulóinak „legfiatalabb” csapata (Hegyessy Zsombor, Kovács Mátyás és Pop Kinga) a hetedikes és nyolcadikos diákoknak szervezett nemzetközi földrajzvetélkedőn a magyarországi edelényi tematikus földrajzi hét (február 17–21.) keretében. A versenyszámok között legóforma 1, érintőképernyős okostévék, valamint tabletek használatát igénylő tesztek, sőt powerpointos előadás bemutatása is szerepelt.

Egyidejűleg díjazták a tematikus hét jelmondatához („Minden általa és érte teremtetett” – Pál apostol kolossébeliekhez írt leveléből) kapcsolódó rajzverseny legjobbjait. A székelyhídi Bereczki Zselyke (I. C osztály, felkészítői: Ádám Ágnes és Oláh Katalin tanítónők) az előkelő második helyezést érte el az alsó tagozatosok között, több mint 150 alsó és felső tagozatos munka közül. Ezúton is gratulálunk diákjainak!

Kiállításpremier a Petőfiben

Diáksarok    2020. január 25. szombat 
 259

Kézzel festett tányérokat és akvarelleket mutatott be az érmihályfalvi Ábrány Juliánna január 23-án a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumban. Az alkotó porcelántányérokra üvegfestékkel népi motívumokat, rövidebb szövegeket, sőt többek között Wass Albert-idézeteket is fest.

Általában üvegfestékkel üvegre festenek, tehát művészete kuriózumnak is mondható, de a valóságban az ok prózaibb: Juliánnának nem tetszenek az üvegek, távolabb állnak tőle, mint a kerámia. Akvarelljei természetképek, csendéletek. Hobbiként, időtöltésként foglalkozik a festéssel.