^ Vissza Fel
Petőfi Sándor Elméleti Líceum címke bejegyzései:

Cselgáncsgálán a tanulóink

Négy székelyhídi iskolás is részese volt a több mint húsz kisgyerek és kamasz sportoló jelenlétében lezajlott a Létavértes-Székelyhíd közös szervezésű dzsúdógálának június 26-án, Létavértesen. Fodor Melánia (15 éves), Jakab Kincső (16), Sebastian Liţiu (10) és Nagy Zsófia (13) Dunai Melinda tanárnő kíséretében vett részt a rendezvényen.

Elballagtak a Petőfis diákok

Diáksarok    2021. június 10. csütörtök 
 1 125

Június első hetében ünnepélyes körülmények között elballagtak a Petőfi Sándor Elméleti Líceum végzős diákjai, a székelyhídi református templomban. Az eseményen a végzős diákok és hozzátartozóik mellett természetesen jelen voltak az osztályfőnökök, a tanári kar tagjai, az iskola igazgató-helyettesei, valamint Barta Imre igazgató és Béres Csaba Székelyhíd polgármestere is.

Az ünnepi esemény istentisztelettel kezdődött. Rákosi Jenő esperes, a végzős diákok számára megfogalmazott üzenetében kiemelte, hogy a ballagók törekedjenek a boldogságra és járjanak a szeretet útján. Șuteu Vlad – Sergiu ortodox pap imádsága utáni beszédében hangsúlyozta, hogy a végzős diákoknak az élet megnyitja kapuit, és a rájuk váró utat igaz hitben tegyék majd meg. A továbbiakban Kuglis Gábor katolikus pap adta áldását és fejezte ki jókívánságait a végzősöknek.

Gyümölcsöző oktatási barátságok

Diáksarok    2021. május 28. péntek 
 35

Egymillió forintos okostévével gazdagodott Székelyhíd középiskolája a közelmúltban. Id. Barta Imre, a Petőfi Sándor Elméleti Líceum igazgatója  kérdésünkre elmondta, hogy a Lego oktatási program kapcsán az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Iskolában találkoztak az Óbudai Egyetem képviselőivel, és az így kialakult kapcsolat egyik gyümölcse ez az okostévé. Az igazgató elmondta, hogy nem az okostévé és a hozzá tartozó felszerelések összértéke a mérvadó, hanem a magyarországi partnerszervezetek segíteni akarása, szakmai segítsége, amelyet követve, mintaként alkalmazva a Petőfi-líceum is nagy előrelépések előtt áll.

A helyi középiskola és az Óbudai Egyetem közötti kapcsolat szorosabbá fűződésének apropója az, hogy iskolánk tervei között szerepel a robotika oktatása a középiskola osztályaiban, ez pedig az Óbudai Egyetem profiljai között is szerepel. A tervek jóval túlmutatnak ezen az eszközön, hiszen egy robotikacsarnok létesítésében gondolkodnak Székelyhídon.

Természetismeretből jeleskednek a tanulók

Diáksarok    2021. május 21. péntek 
 71

Jó eredménnyel vettek részt a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjai a Romániai Madárvédő Egyesület egyik projektjében. A Madárfajok vetélkedőjének körzeti szakaszán Gődér Viktória (VI. B), Cservid Ákos és Demján Nóra (IX. B) szerepeltek sikeresen, Ákos a vetélkedő országos szakaszán is részt vett, ahol az előkelő 10. helyet szerezte meg. Iskolánk a tavalyi évben elnyerte a Természetbarát iskola címet is, amit egy az iskola nevére szóló táblával ismertek el a projektszervezők.

Ezúton is gratulálunk a természetvédelmet diákjaikkal is megszerettető biológia szakos tanároknak, és a környezetükért már gyerekkorukban felelősséget vállaló diákoknak egyaránt!

Érmelléki a legaktívabb határon túli tanár

Diáksarok    2021. április 27. kedd 
 391

Büszkék lehetünk Cservid Levente biológiatanárra (képünkön), aki a Zöld Tündér-díjat vette át, mint a határon túli legaktívabb tanár a Fenntarthatósági témahéten április 19-én. A Petőfi Sándor Elméleti Líceum oktatójának járó elismerés mintegy köszönet azon tanárok számára, akik a programot sikeresen eljuttatják a diákoknak. Cservid Levente, miután sikeresen pályázott a meghirdetett képzésre, a szakértői rész mellett a háttérszervezői munkában is kivette a részét, és a versenyek során sikerre vezette diákjait. Elmondta, miután elektronikus úton értesítették, hogy ő nyerte a Fenntarthatósági Témahét Zöld Tündér-díját, mint a határon túli legaktívabb tanár, nagyon meglepődött és megilletődött, természetesen nagy megtiszteltetésként élte meg mindezt. Ezúton is gratulálunk neki a díj elnyeréséhez.

Újra versenyben a Fenntarthatósági témahéten

Diáksarok    2021. március 28. vasárnap 
 117

Ebben a tanévben is megszólítja a Kárpát-medencei magyar iskolákat Fenntarthatósági témahét elnevezésű program április 19–23. között. Idén a témahét keretében határon túli diákok számára nyitottak a következők: Zöld Okos Kupa Palánta ökológiai verseny VII–VIII. osztályosok számára, ahol háromfős csapatok versenyeznek; a Zöld Okos Kupa Magonc ökológiai verseny V–VI. osztályosok számára, ahol szintén háromfős csapatok versenyezhetnek az iskolán belül; valamint a Nem térkép e táj elnevezésű, a budapesti Rákóczi Szövetséggel közös szervezésben zajló vetélkedő.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a tavalyi év volt az első, amikor a határon túli iskolások is csatlakozni tudtak a témahéthez, a székelyhídi diákok pedig a Zöld Okos Kupa és a Mesél az erdő elnevezésű versenyeken is kimagaslóan teljesítettek. Az első esetben egyik csapatunk egyedüli romániai csapatként jutott be a Kárpát-medencei döntőbe, míg a második versenyen induló diákunk első helyezést ért el.

A témahét célja, hogy a fenntarthatóság üzenetét az iskolákból kiindulva eljuttassa a diákokhoz és a diákokon keresztül közvetítse a családok és a társadalom tagjai felé. A szemléletformálás egyik kiemelt helyszíne a családi környezet mellett az iskola világa.

Óvodásból iskolás lesz – kezdődik az előkészítő osztályba való beiratkozás

Diáksarok    2021. március 26. péntek 
 355

,,Minden gyerek más, mindenkivel egészen más módon kell foglalkozni.” (Villányi Attila kémikus)

Ismét elérkezett az előkészítő osztályba való beiratkozás időszaka. Ilyenkor minden szülő, akinek a gyermeke elérte az iskoláskort, azon gondolkozik, hogy mi lenne a legjobb a gyermekének. Azokat a gyermekeket, akik augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket, kötelező beíratni az iskolába. A szülőknek lehetőségük van ezt megtenni akkor is, ha szeptember 1. és december 31. között lesz a gyermek hatéves. Ebben az esetben szükség lesz az óvónő ajánlására. Ha a gyermek nem járt óvodába és augusztus 31. után tölti be a hatodik évet, a szülőnek a Megyei Oktatási Erőforrás- és Tanácsadóközponttól kell ajánlást kérnie. Nincs lehetőség arra, hogy a december 31. után hatodik évet betöltött gyermeket ebben a tanévben beírassanak az iskolába.

A beiratkozás első szakasza március 29. és április 28. között zajlik. Ekkor töltik ki a szülők a beiratkozáshoz szükséges típuskérvényt személyesen a tanintézmények titkárságán vagy online formában.

Angol nyelvű Brontë-műsorral emlékeztek a három írónőre

Diáksarok    2021. március 19. péntek 
 146

Az angol irodalom méltán híres alakjairól, a Brontë nővérekről emlékeztek meg iskolások egy angol nyelvű műsorral Székelyhíd múzeumában, március első napjaiban. A székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjai mindig aktív résztvevői különböző kulturális eseményeknek. Sajnos az elmúlt egy év megváltoztatta az iskola tevékenységi palettáját, azonban egy kis színt sikerült hozni a hétköznapokba a Brontëkról szóló előadás által. A VII. B intenzív angolnyelv-tagozatos osztály műsora a Brontë testvérek életéről és munkásságáról szólt. A hetedikes diákok lelkiismeretesen készültek fel vezetésemmel. A fiatalok bemutatták a Brontë családot, a testvéreket, majd bővebben szó esett Charlotte, Emily Jane és Anne Brontë életéről és irodalmi műveikről. A diákok filmrészleteket néztek meg és híres idézeteket is felolvastak az említett regényekből.