Sportosztály indul a Petőfi-líceumban

Április végéig várja a fiatalok jelentkezését a jövő tanévtől induló, 22 fős, magyar tannyelvű sportosztályába a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum.

A labdarúgást magas szinten megtanulni vágyó, illetve jó iskolai átlagot felmutatni képes fiatalokat a közelgő, májusban esedékes felvételi vizsgán választják ki. A beiratkozáshoz orvosi igazolás, a személyi igazolvány másolata és a saját iskolából az eddig elvégzett tanulmányokat igazoló irat szükséges.

Mi lesz a felvételin?

A vizsga időpontját még nem hirdették meg. Viszont megtudtuk Szenkó Renáta helyi testnevelő tanártól, hogy milyen próbákon kell bizonyítaniuk a jelentkezőknek, és ezt már most megosztjuk, hadd legyen idő a felkészülésre. Mérni fogják az 50 méteres sprint-, valamint a 2000 méteres síkfutás idejét, és azt is minősítik, hogy 30 másodperc alatt hány felülést képes elvégezni a vizsgázó. A labdával való bánásmód tesztelése sem marad el, lesz dekázás – amiből 85 darab jelenti a maximális jegyet –, illetve tíz alkalommal kapura rúgás 16 méterről olymódon, hogy a labda levegőben haladjon át a gólvonalon. Továbbá szlalomozva öt bója között kell átvezetni a labdát minél rövidebb időn belül, és 2×10 percet játszani is kell majd. A tanárnő azt is elmondta, hogy a jelentkezők a vizsgára való felkészülésükben számíthatnak testnevelőtanáraik segítségére. A nem helybeli, távolabbról érkező diákoknak Nagykágyán bentlakást és iskolabuszt tudnak biztosítani.

A labdarúgó-akadémia leszámolna az előítéletekkel

Jó tanulmányi átlagot felmutatni tudó diákokat várnak, erős osztályt szeretnének – mondta Purguly Árpád, a Partiumi Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatója. A felcsúti Puskás Akadémiával szorosan együttműködő szervezet adja a szakmai hátterét a Petőfi-líceum induló sportosztályának. Itt lenne az ideje eloszlatni azt az előítéletet, hogy a sportosztály gyenge tanulmányi eredményekkel jár. A tervek szerint az órarendben heti tíz testnevelő óra szerepel és nagy hangsúlyt kívánnak fektetni az idegen nyelv oktatására is. A szándék az, hogy a diákok az érettségi bizonyítvány mellett labdarúgóedzői igazolványt kapjanak és lehetőséget egy középfokú angol nyelvvizsga megszerzésére.

Nyílt napon válaszolnak majd az érdeklődők kérdéseire

Tényleg jó lehetőség ez nem akárhogyan, hanem hozzáértő tudással labdába rúgni. Érdemes figyelni, mert hamarosan nyílt napot rendeznek, ahol az érdeklődő diákok és szülők részleteiben is megismerhetik a felkínált esélyt, amit a magyar tannyelvű sportosztály jelent.


Írta: Ruparcsics J. Csilla