Jól szerepelt a helyi diákok csapata a Zöld Okos Kupa Palánta május 19-én, Budapesten megszervezett Kárpát-medencei döntőjében, ahol az előkelő ötödik helyen végeztek. A Vörösbegyek csapata (Oroszi Mátyás csapatkapitány, Molnár Tímea és Vadkerti András) – akiket Cservid Levente tanár készített fel – nem volt könnyű helyzetben, hiszen a Fenntarthatósági Témahét keretében zajló vetélkedő végső megmérettetésig hosszú, versenyekkel teli út vezetett. Az idei Fenntarthatósági Témahéten mintegy 1800 iskola hozzávetőleg 400 ezer diákja vett részt. A rendezvény legrégebbi és legnagyobb versenye a VII–VIII. osztályos korosztálynak meghirdetett, Zöld Okos Kupa Palánta tudás alapú megmérettetés, amely idén 973 csapatot mozgatott meg.

A magyarországi, romániai, szlovákiai, szerbiai, ukrajnai, horvátországi, szlovéniai, és ausztriai diákoknak meghirdetett versenyre a közel ezer csapat közül öt csapat Székelyhídat képviselte. Az első három online forduló után négy jutott tovább az elődöntőbe, innen pedig kettő a középdöntőbe. A regionális középdöntőben a kilenc legjobb határon túli csapat mérkőzött meg. Az eseményre április 27-én került sor a Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi táborában. A kilenc csapat között hat volt erdélyi, kettő felvidéki és egy vajdasági. A verseny tétje, azaz az első háromba kerülni és így részt venni a legjobb 12 csapat Budapesten szervezett Kárpát-medencei döntőjén ugyan nagy volt, de a legjobb kilenc határon túli csapat közé kerülés is már nagy teljesítmény.

A Szabó Adrienn csapatkapitány vezetésével, Gődér Viktória és Széll Máté-Mátyás tagokkal felálló Trójai Falók elnevezésű csapatot Szabó Ildikó tanárnő készítette fel. A középdöntőbe maximális pontszámmal jutottak és ott a negyedik helyet érték el.
A Vörösbegyek csapata megnyerte a középdöntőt, így legjobb határon túli csapatként jutott be a Kárpát-medencei döntőbe, ahol kitartó munkájuk eredményeként sikerült az első öt között végezniük. Kitartásukhoz és az elért eredményeikhez minden csapatnak gratulálunk!


Írta: Ér hangja