^ Vissza Fel
Nagykágya címke bejegyzései:

Új igazgató a nagykágyai szakközépiskolában

Diáksarok  ,   2021. szeptember 17. péntek 
 1 141

Járványügyi korlátozásokkal zajlott a tanévnyitó a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceumban is. Az iskolavezetőség, a polgármester, a rendőrség és az egyházi képviselők beszéde után a diákok az osztályfőnökökkel elfoglalták osztálytermeiket. Ettől a tanévtől kezdve Zsigmond Levente tölti be a nagykágyai szakközépiskola igazgatói tisztségét, aki hegyközszentmiklósi iskola címzetes testnevelő tanára. Tizennégy éves pedagógusi pályafutása alatt hat évig az érköbölkúti, négy évig pedig a kiskereki általános iskolát vezette. Az újonnan kinevezett igazgató közölte, hogy szeretné folytatni az elődjei által megkezdett munkát, és az iskolát akarja fejleszteni, minél versenyképesebbé tenni, mivel az Érmelléken is elég nagy versengés van a diákokért.

Mindemellett szeretné elérni azt is, hogy egyre több szakon versenyvizsgát szervezzenek azért, hogy a diákokat arra ösztönözzék, hogy felkészültebbek legyenek.

Szimulátornak örvendenek a nagykágyai diákok

Közélet    2021. május 15. szombat 
 168

Út- és földmunkagép-gépészek oktatásához szerzett be rendkívül értékes szimulátorgépezetet és hozzá tartozó tanulóprogramokat a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceum. Az iskola az Európai Unió Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programjában nyert el egy pályázatot, amelynek alapvető célja az itt tanulók magasabb szintű gyakorlati képzése. A pályázat így eszközbeszerzésben segíti a líceumot: ide tartoznak úgy a műhelyfelszerelések és munkavédelmi ruházat, mint a tanórákhoz szükséges alapanyagok.

A Svédországból érkezett, a nagyváradi Inovum Kft. által beszerzett és leszállított szerkezet elsősorban képernyőpanelekből, egy dinamikus alapzatú székből, gépkezelő karokból, és egy szemmozgást követő kamerából áll – ez utóbbi a minél precízebb mérések érdekében. Ehhez az iskola a földmunkagépész szakosok oktatására egyelőre három programot szerzett be: kétféle markológép és egy buldózer vezetését sajátíthatják el a szakiskolások. A szimulátor előnye, hogy további gépkezelő-oktató programokkal bővíthető, így például a mezőgazdasági gépész szakosok idővel a traktor és aratógép-kezelését tanulhatják majd a székben ülve.

Kezdjünk sportvállalkozásokba – ifjúsági csereprogram Nagykágyán

Közélet    2021. február 25. csütörtök 
 84

Erasmus+ ifjúsági csereprogramot szervez Kezdjünk sportvállalkozásokba a gazdasági fellendülés érdekében elnevezéssel, várhatóan 2021 tavaszán Nagykágyán a Székelyhídi Sasok Sportklub. A projekten 36 fiatal (melyből 14 NEET hátrányos helyzetű) fog részt venni hat országból: Észak-Mace­dóniából, Horvátországból, Litvániából, Magyarországról, Portugáliából és Romániából.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló ifjúsági csere során olyan műhelyek zajlanak, amelyek lehetővé teszik az üzleti terv teljes megismerését és megvalósítását (általános adatoktól a pénzügyekig). Ezenkívül előadások révén fedezik fel a résztvevő országok vállalkozói környezetét (sikertörténetek megosztása), illetve két nagyváradi intézményben tett látogatás során. Ugyanakkor, a résztvevők kérdőívezéssel beazonosítják majd a vállalkozói szférával kapcsolatos véleményeket, így a következtetések elemzése által jobban átláthatják a vállalati szektort – különösen a sport terén.

Változatos figurák a kágyai kavalkádon

Diáksarok    2020. február 19. szerda 
 813

Méltán temették el a telet a farsangi kavalkádon változatos, színes figuráknak, hősöknek beöltözött diákok, valamint osztályfőnökeik a Nagykágyai 1. Számú Technológiai Líceum általános tagozatán február 17-én. A délutáni rendezvény közös pizzázással indult, majd bemutatták a jelmezeket, amiket egy-egy frappáns versike kísért, és táncmulatsággal zárult.

A felvonuló társaságban találkozhattunk többek között Ludas Matyival, Jack Sparrow kalózkapitánnyal, a videójátékok világából ismert Leonnal, a Brown Stars hősével, és még sok-sok érdekes figurával. A jó hangulatért a bohócunk volt a felelős.

A háromtagú zsűri a csodálatos jelmezek megtekintése, s a hozzájuk tartozó versikék, bemutatkozások meghallgatásával rangsorolt. Az első díjat Farkas Patrik-Dominik VII. osztályos tanuló kapta (Ludas Matyi jelmezében). Icipici pontszámkülönbséggel lemaradva a második az ötödikes Ormos Krisztián lett, aki a bohóc bőrébe bújt. A díjazottak táborát a harmadik helyezett Fodor Roland (VI. osztály), a kalóz zárta.

Ezúton gratulálunk minden versenyzőnek, hiszen mindannyian hozzájárultak a nap sikeréhez s a jókedvhez. Isten áldása legyen a szervező pedagógusokon, s diákjaikon!

„Kágya az én boldog világom”

Kanapé    2019. szeptember 30. hétfő 
 1 653

Beszélgetés dr. Kecskeméti István gyermekpszichiáterrel, a foglalkozásterápia népszerűsítőjével

Az ódon kastélyok falai titkokat rejtenek. Néha kibogozhatatlanok, máskor átlátszóak ezek a titkok. S titkokat rejt minden ember, némelyik kibogozhatatlan titkokat. Az emberi elme titkait fürkészve töltötte majd egész életét dr. Kecskeméti István, nemzetközileg elismert gyermekpszichiáter, a romániai gyermekpszichiátria egyik úttörője. S hogy mi köze a két dolognak egymáshoz? Kecskeméti István több mint tíz éven át igazgatta a nagykágyai kastélyban működő neuropszichiátriai betegségben szenvedő gyermekek otthonát. A kastély 1895-ben épült, Pongrácz Vilmos alakíttatta át, a család birtokába házasság révén került klasszicista stílusú kúriát, amit 1820-ban Lónyay József császári és királyi kamarás építtetett Kágyán. A kastélyban ma is szociális intézmény működik. A Pongrácz család 1944-ig élt Nagykágyán. A ma Ausztriában élő Pongrácz Vilmos és Kecskeméti István barátok, e barátság kezdetét is hadd fedje titok. Székelyhídra együtt érkeztek, az 1947-ben már Budapesten született gróf és az idén még gyógyító 84 éves orvos, aki mosolyogva fedi fel hosszú élete „titkait”s nosztalgiával mondja: „Kágya az én boldog világom”

Hívogat az iskola, kapuja kitárva…

Diáksarok  , , , ,   2019. szeptember 17. kedd 
 554

Szeptember 9-én minden óvodás és iskolás számára megkezdődött az új tanév , ami 2020. június 12-én ér véget. A legfontosabb módosítás, hogy megszüntetik a februári félévközi vakációt, a második félév pedig a háromhetes téli vakáció (december 21. – január 12.) után kezdődik meg. Ennek következtében az első félév 15, a második félév pedig 20 hétből áll. A tavaszi vakáció április 4–21. között lesz. Október 26. és november 3. között az óvodások és elemisek pihentető vakációra mennek. A végzős középiskolás diákoknak két, a nyolcadikosoknak pedig egy héttel korábban ér véget a tanítás. Az állami és egyházi ünnepek szabadnapjai változatlanul megmaradnak.

Szórakozás, sport és zene a nagykágyai Családi Napon

Közélet  ,   2019. szeptember 13. péntek 
 390

Többféle élményben lehetett részük a nagy­kágyaiaknak a szeptember 7-i Családi Napon. A gyerekek aszfaltrajzkészítésben, futballmeccsen, bicikliversenyen, karikázásban mérhették össze ügyességüket az iskola udvarán. Az ő szórakoztatásukra jöttek Nagyváradról hozzánk a Zabhegyező Animátorok Egyesületének képviselői is, akik változatos játékok, kézműves foglalkozások által jártak kedvében a legfiatalabbaknak. A sok ugribugri után a gyerekek és szüleik bográcsost vagy a zsenge csöves kukoricát falatozhattak.

Délután a felnőttek focimérkőzésén a nőtlenek legyőzték a házasokat.

Svájci bútorok érkeztek

Mozaik  ,   2018. november 1. csütörtök 
 363

Értékes berendezési adományok a nagykágyai szaklíceumnak

Nagymennyiségű adomány érkezett Nagy­kágyára az iskolaközpont eddig üresen álló épületének felszerelésére. A külföldről érkezett küldemény, amely a nonprofit szférán keresztül jutott a szaklíceum tulajdonába, főként bútorzati cikkekből állt. Karancsi Béla, az intézmény igazgatója részletesen elmondta lapunknak, hogyan is jutottak a lehetőséghez.