^ Vissza Fel
Nagykágya címke bejegyzései:

Szimulátornak örvendenek a nagykágyai diákok

Közélet    2021. május 15. szombat 
 105

Út- és földmunkagép-gépészek oktatásához szerzett be rendkívül értékes szimulátorgépezetet és hozzá tartozó tanulóprogramokat a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceum. Az iskola az Európai Unió Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programjában nyert el egy pályázatot, amelynek alapvető célja az itt tanulók magasabb szintű gyakorlati képzése. A pályázat így eszközbeszerzésben segíti a líceumot: ide tartoznak úgy a műhelyfelszerelések és munkavédelmi ruházat, mint a tanórákhoz szükséges alapanyagok.

A Svédországból érkezett, a nagyváradi Inovum Kft. által beszerzett és leszállított szerkezet elsősorban képernyőpanelekből, egy dinamikus alapzatú székből, gépkezelő karokból, és egy szemmozgást követő kamerából áll – ez utóbbi a minél precízebb mérések érdekében. Ehhez az iskola a földmunkagépész szakosok oktatására egyelőre három programot szerzett be: kétféle markológép és egy buldózer vezetését sajátíthatják el a szakiskolások. A szimulátor előnye, hogy további gépkezelő-oktató programokkal bővíthető, így például a mezőgazdasági gépész szakosok idővel a traktor és aratógép-kezelését tanulhatják majd a székben ülve.

Kezdjünk sportvállalkozásokba – ifjúsági csereprogram Nagykágyán

Közélet    2021. február 25. csütörtök 
 43

Erasmus+ ifjúsági csereprogramot szervez Kezdjünk sportvállalkozásokba a gazdasági fellendülés érdekében elnevezéssel, várhatóan 2021 tavaszán Nagykágyán a Székelyhídi Sasok Sportklub. A projekten 36 fiatal (melyből 14 NEET hátrányos helyzetű) fog részt venni hat országból: Észak-Mace­dóniából, Horvátországból, Litvániából, Magyarországról, Portugáliából és Romániából.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló ifjúsági csere során olyan műhelyek zajlanak, amelyek lehetővé teszik az üzleti terv teljes megismerését és megvalósítását (általános adatoktól a pénzügyekig). Ezenkívül előadások révén fedezik fel a résztvevő országok vállalkozói környezetét (sikertörténetek megosztása), illetve két nagyváradi intézményben tett látogatás során. Ugyanakkor, a résztvevők kérdőívezéssel beazonosítják majd a vállalkozói szférával kapcsolatos véleményeket, így a következtetések elemzése által jobban átláthatják a vállalati szektort – különösen a sport terén.

Változatos figurák a kágyai kavalkádon

Diáksarok    2020. február 19. szerda 
 728

Méltán temették el a telet a farsangi kavalkádon változatos, színes figuráknak, hősöknek beöltözött diákok, valamint osztályfőnökeik a Nagykágyai 1. Számú Technológiai Líceum általános tagozatán február 17-én. A délutáni rendezvény közös pizzázással indult, majd bemutatták a jelmezeket, amiket egy-egy frappáns versike kísért, és táncmulatsággal zárult.

A felvonuló társaságban találkozhattunk többek között Ludas Matyival, Jack Sparrow kalózkapitánnyal, a videójátékok világából ismert Leonnal, a Brown Stars hősével, és még sok-sok érdekes figurával. A jó hangulatért a bohócunk volt a felelős.

A háromtagú zsűri a csodálatos jelmezek megtekintése, s a hozzájuk tartozó versikék, bemutatkozások meghallgatásával rangsorolt. Az első díjat Farkas Patrik-Dominik VII. osztályos tanuló kapta (Ludas Matyi jelmezében). Icipici pontszámkülönbséggel lemaradva a második az ötödikes Ormos Krisztián lett, aki a bohóc bőrébe bújt. A díjazottak táborát a harmadik helyezett Fodor Roland (VI. osztály), a kalóz zárta.

Ezúton gratulálunk minden versenyzőnek, hiszen mindannyian hozzájárultak a nap sikeréhez s a jókedvhez. Isten áldása legyen a szervező pedagógusokon, s diákjaikon!

„Kágya az én boldog világom”

Kanapé    2019. szeptember 30. hétfő 
 1 567

Beszélgetés dr. Kecskeméti István gyermekpszichiáterrel, a foglalkozásterápia népszerűsítőjével

Az ódon kastélyok falai titkokat rejtenek. Néha kibogozhatatlanok, máskor átlátszóak ezek a titkok. S titkokat rejt minden ember, némelyik kibogozhatatlan titkokat. Az emberi elme titkait fürkészve töltötte majd egész életét dr. Kecskeméti István, nemzetközileg elismert gyermekpszichiáter, a romániai gyermekpszichiátria egyik úttörője. S hogy mi köze a két dolognak egymáshoz? Kecskeméti István több mint tíz éven át igazgatta a nagykágyai kastélyban működő neuropszichiátriai betegségben szenvedő gyermekek otthonát. A kastély 1895-ben épült, Pongrácz Vilmos alakíttatta át, a család birtokába házasság révén került klasszicista stílusú kúriát, amit 1820-ban Lónyay József császári és királyi kamarás építtetett Kágyán. A kastélyban ma is szociális intézmény működik. A Pongrácz család 1944-ig élt Nagykágyán. A ma Ausztriában élő Pongrácz Vilmos és Kecskeméti István barátok, e barátság kezdetét is hadd fedje titok. Székelyhídra együtt érkeztek, az 1947-ben már Budapesten született gróf és az idén még gyógyító 84 éves orvos, aki mosolyogva fedi fel hosszú élete „titkait”s nosztalgiával mondja: „Kágya az én boldog világom”

Hívogat az iskola, kapuja kitárva…

Diáksarok  , , , ,   2019. szeptember 17. kedd 
 490

Szeptember 9-én minden óvodás és iskolás számára megkezdődött az új tanév , ami 2020. június 12-én ér véget. A legfontosabb módosítás, hogy megszüntetik a februári félévközi vakációt, a második félév pedig a háromhetes téli vakáció (december 21. – január 12.) után kezdődik meg. Ennek következtében az első félév 15, a második félév pedig 20 hétből áll. A tavaszi vakáció április 4–21. között lesz. Október 26. és november 3. között az óvodások és elemisek pihentető vakációra mennek. A végzős középiskolás diákoknak két, a nyolcadikosoknak pedig egy héttel korábban ér véget a tanítás. Az állami és egyházi ünnepek szabadnapjai változatlanul megmaradnak.

Szórakozás, sport és zene a nagykágyai Családi Napon

Közélet  ,   2019. szeptember 13. péntek 
 341

Többféle élményben lehetett részük a nagy­kágyaiaknak a szeptember 7-i Családi Napon. A gyerekek aszfaltrajzkészítésben, futballmeccsen, bicikliversenyen, karikázásban mérhették össze ügyességüket az iskola udvarán. Az ő szórakoztatásukra jöttek Nagyváradról hozzánk a Zabhegyező Animátorok Egyesületének képviselői is, akik változatos játékok, kézműves foglalkozások által jártak kedvében a legfiatalabbaknak. A sok ugribugri után a gyerekek és szüleik bográcsost vagy a zsenge csöves kukoricát falatozhattak.

Délután a felnőttek focimérkőzésén a nőtlenek legyőzték a házasokat.

Svájci bútorok érkeztek

Mozaik  ,   2018. november 1. csütörtök 
 323

Értékes berendezési adományok a nagykágyai szaklíceumnak

Nagymennyiségű adomány érkezett Nagy­kágyára az iskolaközpont eddig üresen álló épületének felszerelésére. A külföldről érkezett küldemény, amely a nonprofit szférán keresztül jutott a szaklíceum tulajdonába, főként bútorzati cikkekből állt. Karancsi Béla, az intézmény igazgatója részletesen elmondta lapunknak, hogyan is jutottak a lehetőséghez.

A kenyér napjának ünnepe Kágyán

Diáksarok  , ,   2018. október 26. péntek 
 276

Ünnepélyes keretek között emlé­kezett meg a Kenyér nemzetközi napjáról a Nagykágyai 1-es Számú Szakközépiskola október 18-án. A szervezők interdiszciplináris jellegű, változatos és színes műsorral készültek a megjelentek számára.
A köszöntő szavak elhangzása után a kenyér és a búza a magyar irodalomban és a népi kultúrában szimbólumként betöltött jelentéseiről, kiemelkedően fontos szerepéről hallhattunk. Ezt rövid történelmi áttekintés követte az első kenyér készí­téséről, az emberi táplálkozásban betöltött feladatáról, majd három V. osztályos tanuló kenyérről szóló meséi hangzottak el.