^ Vissza Fel
Nagykágya címke bejegyzései:

Opre, roma! – Nemzetközi roma nap Nagykágyán

Diáksarok,Kultúra  , ,   2022. április 22. péntek 

Különleges roma hagyományőrző rendezvényt tartottak a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceumban április 8-án a nemzetközi roma nap alkalmából. Az esemény mottója az „Opre, roma!, azaz magyarul „Fel, cigányok! volt. A maga nemében kivételes műsort az iskola IX–X.-es diákjai adták elő az ötletgazda, Lóló-Pázmán Annamária magyar nyelv és irodalom szakos tanárnő irányításával.

Április 8-a 1990 óta hivatalosan is a romák nemzetközi napja. Bár az Érmelléken jelentős számban élnek cigányok, a kultúrájukkal, nemzeti értékeikkel eddig nagyon keveset foglalkoztunk, keveset foglalkoztak ők maguk is.

Segítse ön is a nagykágyai iskolások elemgyűjtését!

Diáksarok  , ,   2022. március 10. csütörtök 

Egy országos elemgyűjtő versenyen vesz részt idén a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceum. A verseny az iskolásoknak szól és célja, hogy a diákok minél több lemerült elemet gyűjtsenek össze. Azért fontosak az ilyen jellegű vetélkedők, mert játékosan fejlesztik a gyerekek felelősségérzetét, és rávilágítanak a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.  Köztudott, hogy a lemerült elem, ha kikerül a szeméttelepre, lebomlása során ártalmas, mérgező anyagokat bocsájt ki, melyek mind a talajt, mind a talajvizet károsítják, továbbá negatív hatással vannak az emberi egészségre is. Arra kérünk mindenkit, hogy segítsenek nekünk megnyerni ezt a versenyt, mert ez által nem csak egy tisztább környezetet nyerünk mindannyian, hanem néhány szimbolikus nyereményt is vásárolhat az iskola az ott tanuló diákok számára.  

Nagy Gábor, a kágyai borászat jeles képviselője

Kultúra    2021. október 2. szombat 

Az Érmellék több évszázados hagyományú, kiváló szőlő- és borkultúrájának kiemelkedő művelője volt Nagy Gábor (Nagy­kágya, 1855. október 24. – Nagyvárad, 1934. január 31.).

Nagy Gábor Nagykágyán született pintér- és bortermelő család gyermekeként, munkásságát pintérként kezdte, később pedig a helyi állami mértékhitelesítő hivatal vezetője volt. Az ő feladata volt a borászati edények űrtartalmának megállapítása és hitelesítése. 

1890-ben megalapította az első érmelléki szőlőoltványtelepet. Az érmelléki 1882–1888-as nagy filoxérajárvány (szőlőgyökértetű) miatt elpusztult és megbetegedett 4000 hektárnyi szőlőültetvény  újratelepítéséhez szükséges szőlőoltványokat állítottak itt elő. A széles látókörű szakember vállalkozását modern üzleti szellemben vezette, több mint száz szakképzett vincellért alkalmazott és a szükséges felszereléseket Pestről szerezte be. Az 1900-as évek elején évente több mint kétmillió szőlőoltványt állítottak elő Nagy Gábor telepén. A legkiválóbb bor- és csemegefajtákat telepítette, személyes kedvence pedig a delaware volt. „Az oltványok készítését, eliskolázását, nyári kezelését, felszedését, osztályozását és csomagolását szigorúan figyelemmel kísérem, s így minden telepemről eladott anyagoknak minden tekintetben kifogástalan voltáért kezességet vállalok” – írta. A minőségi követelmények meghozták számára a sikert, hiszen volt olyan időszak, amikor naponta több vagon oltványt is útnak indítottak a bihardiószegi vasútállomásról.

Új igazgató a nagykágyai szakközépiskolában

Diáksarok  ,   2021. szeptember 17. péntek 

Járványügyi korlátozásokkal zajlott a tanévnyitó a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceumban is. Az iskolavezetőség, a polgármester, a rendőrség és az egyházi képviselők beszéde után a diákok az osztályfőnökökkel elfoglalták osztálytermeiket. Ettől a tanévtől kezdve Zsigmond Levente tölti be a nagykágyai szakközépiskola igazgatói tisztségét, aki hegyközszentmiklósi iskola címzetes testnevelő tanára. Tizennégy éves pedagógusi pályafutása alatt hat évig az érköbölkúti, négy évig pedig a kiskereki általános iskolát vezette. Az újonnan kinevezett igazgató közölte, hogy szeretné folytatni az elődjei által megkezdett munkát, és az iskolát akarja fejleszteni, minél versenyképesebbé tenni, mivel az Érmelléken is elég nagy versengés van a diákokért.

Mindemellett szeretné elérni azt is, hogy egyre több szakon versenyvizsgát szervezzenek azért, hogy a diákokat arra ösztönözzék, hogy felkészültebbek legyenek.

Szimulátornak örvendenek a nagykágyai diákok

Közélet    2021. május 15. szombat 

Út- és földmunkagép-gépészek oktatásához szerzett be rendkívül értékes szimulátorgépezetet és hozzá tartozó tanulóprogramokat a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceum. Az iskola az Európai Unió Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programjában nyert el egy pályázatot, amelynek alapvető célja az itt tanulók magasabb szintű gyakorlati képzése. A pályázat így eszközbeszerzésben segíti a líceumot: ide tartoznak úgy a műhelyfelszerelések és munkavédelmi ruházat, mint a tanórákhoz szükséges alapanyagok.

A Svédországból érkezett, a nagyváradi Inovum Kft. által beszerzett és leszállított szerkezet elsősorban képernyőpanelekből, egy dinamikus alapzatú székből, gépkezelő karokból, és egy szemmozgást követő kamerából áll – ez utóbbi a minél precízebb mérések érdekében. Ehhez az iskola a földmunkagépész szakosok oktatására egyelőre három programot szerzett be: kétféle markológép és egy buldózer vezetését sajátíthatják el a szakiskolások. A szimulátor előnye, hogy további gépkezelő-oktató programokkal bővíthető, így például a mezőgazdasági gépész szakosok idővel a traktor és aratógép-kezelését tanulhatják majd a székben ülve.

Kezdjünk sportvállalkozásokba – ifjúsági csereprogram Nagykágyán

Közélet    2021. február 25. csütörtök 

Erasmus+ ifjúsági csereprogramot szervez Kezdjünk sportvállalkozásokba a gazdasági fellendülés érdekében elnevezéssel, várhatóan 2021 tavaszán Nagykágyán a Székelyhídi Sasok Sportklub. A projekten 36 fiatal (melyből 14 NEET hátrányos helyzetű) fog részt venni hat országból: Észak-Mace­dóniából, Horvátországból, Litvániából, Magyarországról, Portugáliából és Romániából.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló ifjúsági csere során olyan műhelyek zajlanak, amelyek lehetővé teszik az üzleti terv teljes megismerését és megvalósítását (általános adatoktól a pénzügyekig). Ezenkívül előadások révén fedezik fel a résztvevő országok vállalkozói környezetét (sikertörténetek megosztása), illetve két nagyváradi intézményben tett látogatás során. Ugyanakkor, a résztvevők kérdőívezéssel beazonosítják majd a vállalkozói szférával kapcsolatos véleményeket, így a következtetések elemzése által jobban átláthatják a vállalati szektort – különösen a sport terén.

Változatos figurák a kágyai kavalkádon

Diáksarok    2020. február 19. szerda 

Méltán temették el a telet a farsangi kavalkádon változatos, színes figuráknak, hősöknek beöltözött diákok, valamint osztályfőnökeik a Nagykágyai 1. Számú Technológiai Líceum általános tagozatán február 17-én. A délutáni rendezvény közös pizzázással indult, majd bemutatták a jelmezeket, amiket egy-egy frappáns versike kísért, és táncmulatsággal zárult.

A felvonuló társaságban találkozhattunk többek között Ludas Matyival, Jack Sparrow kalózkapitánnyal, a videójátékok világából ismert Leonnal, a Brown Stars hősével, és még sok-sok érdekes figurával. A jó hangulatért a bohócunk volt a felelős.

A háromtagú zsűri a csodálatos jelmezek megtekintése, s a hozzájuk tartozó versikék, bemutatkozások meghallgatásával rangsorolt. Az első díjat Farkas Patrik-Dominik VII. osztályos tanuló kapta (Ludas Matyi jelmezében). Icipici pontszámkülönbséggel lemaradva a második az ötödikes Ormos Krisztián lett, aki a bohóc bőrébe bújt. A díjazottak táborát a harmadik helyezett Fodor Roland (VI. osztály), a kalóz zárta.

Ezúton gratulálunk minden versenyzőnek, hiszen mindannyian hozzájárultak a nap sikeréhez s a jókedvhez. Isten áldása legyen a szervező pedagógusokon, s diákjaikon!

„Kágya az én boldog világom”

Kanapé    2019. szeptember 30. hétfő 

Beszélgetés dr. Kecskeméti István gyermekpszichiáterrel, a foglalkozásterápia népszerűsítőjével

Az ódon kastélyok falai titkokat rejtenek. Néha kibogozhatatlanok, máskor átlátszóak ezek a titkok. S titkokat rejt minden ember, némelyik kibogozhatatlan titkokat. Az emberi elme titkait fürkészve töltötte majd egész életét dr. Kecskeméti István, nemzetközileg elismert gyermekpszichiáter, a romániai gyermekpszichiátria egyik úttörője. S hogy mi köze a két dolognak egymáshoz? Kecskeméti István több mint tíz éven át igazgatta a nagykágyai kastélyban működő neuropszichiátriai betegségben szenvedő gyermekek otthonát. A kastély 1895-ben épült, Pongrácz Vilmos alakíttatta át, a család birtokába házasság révén került klasszicista stílusú kúriát, amit 1820-ban Lónyay József császári és királyi kamarás építtetett Kágyán. A kastélyban ma is szociális intézmény működik. A Pongrácz család 1944-ig élt Nagykágyán. A ma Ausztriában élő Pongrácz Vilmos és Kecskeméti István barátok, e barátság kezdetét is hadd fedje titok. Székelyhídra együtt érkeztek, az 1947-ben már Budapesten született gróf és az idén még gyógyító 84 éves orvos, aki mosolyogva fedi fel hosszú élete „titkait”s nosztalgiával mondja: „Kágya az én boldog világom”