^ Vissza Fel
városnap címke bejegyzései:

Székelyhídra jön a Republic

Ajánló  , ,   2018. február 25. vasárnap 

A Republic együttes a nyár folyamán ismét fellép városunkban. E nagyszabású koncert felvezetőjeként mostani és a következő lapszámainkban megismertetjük olvasóinkkal a zenekar tagjait.

Nem hiszem, hogy bárkinek is be kellene mutatnunk a magyarországi Republic együttest, hiszen a kilencvenes, kétezres évek egyik legmeghatározóbb zenekaráról beszélünk. Városunknak egyre több a kötődése a csapathoz. Az első Érmelléki őszön, 1995-ben ők voltak a sztárvendég – akkor még a színházban koncerteztek –, majd 2004-ben újra nálunk léptek fel, ekkor már a focipályán. És ha már focipálya, a Republic Football Clubban (mert ilyen is van) már két székelyhídi játékos is megfordult. A közelmúltban történtek pedig még erősebbé tették a kapcsolatot, hiszen elmúlt év decemberében, a székelyhídi hatóság juttatta haza Böjte Csaba gyerekeinek az együttes rajongói által összegyűjtött karácsonyi cipős dobozokat, a budapesti Barba Negra Clubban tartott jótékonysági koncertről. Végül, de nem utolsó sorban maga Boros Csaba, a Republic együttes (mostani) énekese és basszusgitárosa volt a fővédnöke a X. székelyhídi magyar kultúra napi bálnak.

Innen pedig már egyenes út vezetett a zenekar történetének harmadik itteni fellépéséhez, így idén nyáron újra „repül majd a bálna” a focipályán. Ennek egyféle beharangozójaként, lapunk minden zenekari taggal készít egy-egy interjút.

Táncfesztivál és koncertek

Közélet  , ,   2015. június 25. csütörtök 

A II. Székelyhídi Városnapok programjában idén először kapott helyet a most kilencedik alkalommal megrendezett TDC Táncfesztivál. Az ötlet, hogy egybeolvadjon a két rendezvény nagyon sikeresnek bizonyult, hiszen a több száz táncos szüleik, rokonaik kíséretében hosszú, színes tömött sorokban felvonulás keretében érkeztek a városközpontból a stadionba, s ott mintegy három órán át szórakoztatták népes közönségüket. A tündéri gyermekek mókás táncain át, a nagyobb csoportok csábító szambáin keresztül, a TDC profi koreográfiái a zene és a tánc palettájának szinte minden színét felvonultatták.

Sport és játék vasárnap délelőtt

Közélet  , ,   2015. június 24. szerda 

Amit a pénteki időjárás elrontott, az szombaton sokat javult, vasárnapra pedig már már kifogástalan volt. Talán ennek is köszönhető, hogy szokatlanul sokan kilátogattak a délelőtti, dél körüli városnapi eseményekre. Már lassan hozzá szokhatunk, hogy ez a nap a gyerekekről, családokról szól, volt itt sportbemutató, főzőverseny, kártyaverseny, gyerekfoci.

A szabadtűzi főzőversenyre nem kevesebb mint nyolc csapat nevezett be, nem volt kategóriánkénti megkülönböztetés. Ezért is fordulhatott elő, hogy az első helyen a nagykágyai Horvátok csapata végzett kakaspörkölttel, a másodikon a diószegi Hangya csapat bográcsossal és sült malaccal, a harmadikon pedig a létavértesi Juhi csapat malacfüles zúzapörkölttel.

Aradszky László: amikor átjöttem ide, akkor azt érzem, hogy hazajöttem

Közélet  , ,   2015. június 24. szerda 

– Nem csak a húszéveseké a világ, ahogy a nóta is szól. Hogy érzi magát, amikor a színpadon van? Megfiatalodik egy kicsit?
– Fiatal is vagyok! Álljon meg a menet! Azt hiszem, hogy a kezdet kezdetén nem is tudtam, hogy micsoda hatalmas érték nekem a Nemcsak a húszéveseké a világ. Én azt hittem, hogy a Piroska, Pókháló, Ügyetlen csók, meg ezek majd megoldják az én életemet, de most már kiderül, hogy ahogy múlik az idő egyre jobban és jobban a Nemcsak a húszéveseké a világ. Annyira velem van, és annyira rám ragasztották ezt az egészet, hogy nem tudok és nem is szándékozom természetesen. Olyannyira nem, hogy nincs olyan előadás, hogy én ezt ne énekeljem. Hogy felszabadulok-e vagy megfiatalodom-e? Szerintem igen, mert ez egy olyan szöveg, amit ha nem úgy adok elő, akkor az ég adta világon semmi értelme nincs. Márpedig azért vagyok itt például Székelyhídon is, hogy legyen értelme és legyen sikere annak, amit én csinálni fogok.

A lángoló Angyal

Közélet  , ,   2015. június 22. hétfő 

Az idei városnapok kaszkadőrje Angyal Zoltán volt, aki lélegzetelállító mutatványokkal kápráztatta el közönségét. A bemutatót követően készítettünk interjút a világbajnokkal.

– Az életedben mikor jött el az a pillanat, amikor megfertőződtél ezzel a sportággal?

– Olyan 2000 környékén láttam pár ilyen stundos videót, akkor még street fighternek hívták ezt a fajta motorozást , akkor inkább az utcán motoroztak így leginkább Amerikában. Igazából ezeket a videókat nézegettem, s aztán így jött. A motor szeretete az már előtte is megvolt, ez csak arra épült rá.

Nagy Feró: „egy nagy bolondozás lesz”

Közélet  , ,   2015. június 22. hétfő 

– Nemrég böngésztem Facebook-oldalatokat. Nyári turnén hétvégente három koncert. Lehet ezt bírni?
– Lehet, igen. Én úgy tudom, hogy még ebben az idényben 52 koncertünk lesz. Hála a Jóistennek, úgyhogy örüljünk neki, mert a mai világban minden zenekar nagyon örülhet, hogy ha ilyen sok koncertje van.

– Tudtok-e még valami újat? Egyáltalán van-e még szükség újra a Beatricében?
– Hát én nem tudom, hogy kell-e új. Gyártunk időnként új dalokat is, de én úgy gondolom, hogy a régieket nagyon fontos eljátszani. Mi már egy régi, bevált, öreg zenekar vagyunk, a szórakoztatásról szól a koncert, s ebben nagyon fontos, hogy a régi dalaink elhangozzanak, sőt olyan dalok is lesznek ebben a mai koncertben is, amelyeket én írtam más zenekaroknak.

A lángoló Angyal motorostrükkjei

Közélet  , ,   2015. június 22. hétfő 

Angyal Zoltán a kunmadarasi reptér szomszédságából, Kunhegyesről érkezett a városnapokra, hogy az általa kitalált és begyakorolt motorostrükkökkel kápráztasson el bennünket.

Minden 2002-ben kezdődött Kunmadarason, ugyanis Zoli, a kaszkadőr ekkor fertőződött meg az égett gumi illatával, melyet azóta is kigyógyíthatatlanul szív.

Még a „fertőzés” évében vásárolt két MZ-t, amelyekkel gyakorolni kezdett. Már ebben a kezdeti időszakban látszott, hogy ezt a műfajt bizony neki találták ki. Hihetetlenül rövid idő alatt sikerült nagyon nehéz mutatványokat megtanulnia, és még saját gyakorlatokat is kifejlesztett. Már ebben az időszakban számos magyarországi és külföldi bemutatója volt, pedig ekkor még nem volt „nagy motorja”, amellyel versenyeken rajthoz állhatott volna. Erre 2005-ig kellett várnia, ekkor kapta meg akkori támogatójától az első versenyképes járgányt.

Fordulatos autós ügyességi verseny

Közélet  , ,   2015. június 22. hétfő 

Az autós ügyességi versennyel kezdődött Székelyhíd központjában a városnapok szombati napja reggel 10 órakor. Kissé nehézkesen indult a jelentkezés, de végül összesen nyolc bátor versenyző állt rajthoz.

A versenyzőknek a Nagy Árpád szervező által kigondolt és felépített szlalompályán kellett végigmenniük háromszor. Először előremenetben úgy, hogy a pálya végén beparkolnak egy kijelölt helyre, ahol egy bóját is meg kellett érinteniük az autó orrával. Második alkalommal ugyanezt a szlalompályát hátramenetben kellett teljesíteniük és a végén hátramenetben leparkolni a bóját megérintve. Utoljára újra előrehaladva kellett a bójákat minél gyorsabban kerülgetni, a végén pedig egy külön bóját kétszer megkerülve visszatérni a rajt-célvonalhoz. A verseny kétfordulós volt, mindenki kétszer teljesítette a háromkörös versenyt és mindenkinek a jobbik idejét vették figyelembe.