^ Vissza Fel
Karácsony címke bejegyzései:

Szeretetcsomagokat készítettek időseknek a nagykágyai diákok

Összesen száz szeretetcsomagot készítettek három érmelléki idősotthon lakói számára a Nagykágyai 1-es Számú Technlógiai Líceum X–XI. osztályos szakács-pincér szakos diákjai decemberben. A diákok szaktanáraik, Bende Piroska és Lazar Gabriella segítségével az iskola konyháján készítették el az illatozó linzereket és mézeskalácsokat, amikből később a csomagokat állították össze. Az idősotthonok kiválasztásakor a fő szempont az volt, hogy ezek az iskola vonzáskörzetében legyenek, illetve hogy az adott településről járjanak diákok a nagykágyai iskolába. Így esett a választás a biharfélegyházi, az érmihályfalvi és a monospetri öregotthonokra – tudtuk meg Zsigmond Leventétől, a tanintézmény igazgatójától.

Számos helyen betlehemeztek a Hegyközi Csillagok

Felevenítették a betlehemezés régi szép népszokásának hagyományát a hegyközszentmiklósi Toldi Általános Iskola V–VIII. osztályos diákjai, a Hegyközi Csillagok csapata. A csapat csatlakozott a Székely Kapuk–Zöld Kapuk Nemzetközi Ökocivilizációs Játékok idei pályázatában, melyet az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány és a Kerek Világ Alapítvány támogat. A pályázat célja a közösségi kultúra, a népművészeti hagyományok, és a társadalmi tevékenységek elősegítése, támogatása. A lelkes kis társaság örvendező szívvel készült a betlehemezés hagyományának felelevenítésére. Arra, hogy közelebb vigyék az emberekhez az örömhírt, Jézus születését, a betlehemi történetet.

Ünnepre hangolódva

Diáksarok  ,   2022. december 23. péntek 

Karácsony tájékán nagy az izgalom a gyerekek körében. Az idén nagyon sok program várta őket ebben az időszakban. A hagyományos fenyőfadíszítés sem maradt el. Most is, mint már sok éve, a kisdiákok saját készítésű díszekkel varázsolták szebbé Székelyhíd központi parkjának fenyőfáit. Összesen 19 osztály 355 tanulója jelentkezett tanítóikkal együtt, hogy közösen díszítsék fel városunk parkjában a fenyőfákat. A Rákóczi Szövetséggel összefogva ismét sikerült örömet szerezni azoknak a gyerekeknek, akik szorgalmasan dolgoztak az ünnep előtt. Mire a karácsonyi vásár elkezdődött, minden fenyő díszben állt. A Rákóczi Szövetség jóvoltából minden karácsonyfát díszítő osztály jutalmat kapott, valamint a három legötletesebben feldíszített karácsonyfa készítői értékes ajándékcsomagokat vehettek át.

2022 Adventje Csokalyon

Kultúra  ,   2022. december 22. csütörtök 

A 2022. évi Advent is mozgalmasra sikeredett Csokalyon. Ahogy azt már megszokhattuk, minden évben valami újdonsággal készülnek a református gyülekezet tagjai az év legszebb időszakára.

Az ötödik ízben megrendezett, már hagyományosnak mondható adventi vásárral vette kezdetét a karácsonyi időszak. November utolsó vasárnapjára a közkedvelt portékák (adventi koszorú, mézes kalács, pörkölt dió, kézműves díszek) mellé idén újdonságként sárgarépa lekvárt és fürdőbombát készítettek az asszonyok. A vásár 1.200 lejes bevételét teljes egészében a jövő évi gyermekmunkára fordítja az egyházközség.

Ismét volt jótékonysági süteményvásár a micskei Sámuel bentlakás lakói számára. A csokalyi asszonyok szorgalmának köszönhetően 32 tányér finomságot állítottak össze, amit a vásárban 495 lej összegben értékesítettek. Beérkezett még 200 lej célirányos adomány is a bentlakás 14 lakója számára, melyet közvetlenül Karácsony előtt juttattak el a gyülekezetben összeállított cipős doboz ajándékokkal együtt.

Cipősdobozokba rejtett németországi ajándékok az érmelléki gyerekeknek

Mozaik  , ,   2022. december 10. szombat 

Németországi önkéntesek csapata érkezett városunkba december 5-én, hogy Mikulás alkalmából cipősdobozokba rejtett ajándékokkal csaljanak mosolyt a helyi kisdiákok arcára. Ajándékban részesültek a helyi Gyermek Jézus-otthonban lakó gyerekek, illetve a Petőfi Sándor Elméleti Líceum, valamint a csokalyi és az érolaszi iskola és óvoda közel kétezer diákja is, életkoruknak megfelelően. Mindannyian értékes cipősdobozokat kaptak, melyben minden volt, amit egy gyerek a Mikulástól kérhet. Egyebek között tanfelszerelést, tisztálkodási eszközöket, játékokat, édességet, zoknit, sapkát és sálat találtak az ajándékcsomagban. A szervezőknek ez úton is köszönjük az áldozatos munkájukat, Isten vigyázzon rájuk és áldja meg őket! Az ajándékok átadása után a Mikulás kamionja tovább gurult, hogy más települések gyerekeit is megajándékozhassa.

Németországi karácsonyi ajándékok az érmelléki gyerekeknek

Közélet  , ,   2022. január 6. csütörtök 

Karácsonyi ajándékokkal örvendeztette meg nyolc érmelléki település gyermekeit az elmúlt év végén Günther Wiedemann, az Alb Donau Rumänienhilfe segélyszervezet képviseletében. Bihar megyében a Diakónia Keresztény Alapítvány által működtetett napközi központokban tanuló hátrányos helyzetű diákok voltak a meghívottjai az átadó ünnepségnek, amely december 28-án zajlott Székelyhídon. A polgármesteri hivatalok iskolabuszokat biztosítottak, hogy a diákok eljussanak a különböző helységekből.

Az alapítvány a helyhatóságokkal közösen nyolc helyszínen működtet  iskola utáni programokat a gyermekeknek. A pedagógusok és szociális munkások lelkiismeretes munkáját dicséri, hogy a kisdiákok fegyelmezetten vettek részt az eseményen. Az általuk összeállított műsorban karácsonyi énekek, versek és újévi köszöntők voltak. Figyelmesen hallgatták egymás előadását, amelyet tapssal jutalmaztak.

A Gyermek Jézus-otthon lakóinak adakoztak a motorosok

Közélet  , ,   2022. január 4. kedd 

Adományokkal érkeztek a Székelyhídi Gyermek Jézus Otthonba a Wild Hawk motorosok csapatának tagjai tavaly december 23-án.

Nem áll távol tőlük az adakozás, karácsony közeledtével minden évben felkeresnek egy-egy gyermekotthont vagy idősotthont, olyan intézményt, ahol rászorulók vannak, hogy szebbé tegyék az ünnepet. A tizenkét motoros kivételesen autóval érkezett a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által fenntartott intézménybe, így tudták csak ideszállítani azt a sok-sok ajándékot, amit a baráti társaság egészének felajánlásaiból sikerült összeállítani. A liszt, cukor, olaj, tartós élelmiszerek, gyümölcsök és édességek kirakodásában a ház lakói közül a nagyobb gyermekek is segítettek. Nagy volt az öröm, mert a kamra polcait gazdagító dolgokon felül mindegyikőjüknek jutott egy-egy bontogatós meglepetéscsomag is. A megajándékozottak karácsonyi dalokkal, versekkel köszönték meg a nagylelkű adományt. Aztán kézen fogták a vendégeket és megmutatták nekik a kastélyban berendezett otthonukat.

Ünnepi díszben a székelyhídi park fenyőfái

Diáksarok    2021. december 21. kedd 

           Városunkban több éves hagyomány, hogy a Petőfi Sándor Elméleti Líceum elemi osztályos tanulói, Karácsony előtt, ünnepi díszbe öltöztetik Székelyhíd központi parkjának fenyőfáit.

Karácsonyt megelőző hetekben a képzőművészet órákon nagyon sok karácsonyfadísz készült ebben a tanévben is, mint már nagyon sokszor. Az adventi időszakban az osztálytermekben folyamatosan készültek a díszek és a  gyermekek tanítóikkal együtt tervezték az osztály karácsonyfáját. A díszek készítése közben igazi ünnepi hangulat volt a tantermekben. December 13 és 17 között ezek a díszek felkerültek a központi park fenyőfáira.