^ Vissza Fel
Karácsony címke bejegyzései:

Németországi karácsonyi ajándékok az érmelléki gyerekeknek

Közélet  , ,   2022. január 6. csütörtök 

Karácsonyi ajándékokkal örvendeztette meg nyolc érmelléki település gyermekeit az elmúlt év végén Günther Wiedemann, az Alb Donau Rumänienhilfe segélyszervezet képviseletében. Bihar megyében a Diakónia Keresztény Alapítvány által működtetett napközi központokban tanuló hátrányos helyzetű diákok voltak a meghívottjai az átadó ünnepségnek, amely december 28-án zajlott Székelyhídon. A polgármesteri hivatalok iskolabuszokat biztosítottak, hogy a diákok eljussanak a különböző helységekből.

Az alapítvány a helyhatóságokkal közösen nyolc helyszínen működtet  iskola utáni programokat a gyermekeknek. A pedagógusok és szociális munkások lelkiismeretes munkáját dicséri, hogy a kisdiákok fegyelmezetten vettek részt az eseményen. Az általuk összeállított műsorban karácsonyi énekek, versek és újévi köszöntők voltak. Figyelmesen hallgatták egymás előadását, amelyet tapssal jutalmaztak.

A Gyermek Jézus-otthon lakóinak adakoztak a motorosok

Közélet  , ,   2022. január 4. kedd 

Adományokkal érkeztek a Székelyhídi Gyermek Jézus Otthonba a Wild Hawk motorosok csapatának tagjai tavaly december 23-án.

Nem áll távol tőlük az adakozás, karácsony közeledtével minden évben felkeresnek egy-egy gyermekotthont vagy idősotthont, olyan intézményt, ahol rászorulók vannak, hogy szebbé tegyék az ünnepet. A tizenkét motoros kivételesen autóval érkezett a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által fenntartott intézménybe, így tudták csak ideszállítani azt a sok-sok ajándékot, amit a baráti társaság egészének felajánlásaiból sikerült összeállítani. A liszt, cukor, olaj, tartós élelmiszerek, gyümölcsök és édességek kirakodásában a ház lakói közül a nagyobb gyermekek is segítettek. Nagy volt az öröm, mert a kamra polcait gazdagító dolgokon felül mindegyikőjüknek jutott egy-egy bontogatós meglepetéscsomag is. A megajándékozottak karácsonyi dalokkal, versekkel köszönték meg a nagylelkű adományt. Aztán kézen fogták a vendégeket és megmutatták nekik a kastélyban berendezett otthonukat.

Ünnepi díszben a székelyhídi park fenyőfái

Diáksarok    2021. december 21. kedd 

           Városunkban több éves hagyomány, hogy a Petőfi Sándor Elméleti Líceum elemi osztályos tanulói, Karácsony előtt, ünnepi díszbe öltöztetik Székelyhíd központi parkjának fenyőfáit.

Karácsonyt megelőző hetekben a képzőművészet órákon nagyon sok karácsonyfadísz készült ebben a tanévben is, mint már nagyon sokszor. Az adventi időszakban az osztálytermekben folyamatosan készültek a díszek és a  gyermekek tanítóikkal együtt tervezték az osztály karácsonyfáját. A díszek készítése közben igazi ünnepi hangulat volt a tantermekben. December 13 és 17 között ezek a díszek felkerültek a központi park fenyőfáira.

Tizenöt cipős doboznyi karácsonyi szeretet Csokalyról Micskére

Diáksarok  ,   2021. január 4. hétfő 

Esztendők óta örömet hoznak falunk gyermekeinek Karácsony előtt a budapesti Központi Statisztikai Hivatal dolgozói, akik gondosan és személyre szabottan összeállított csomagokkal a kezükben érkeznek meg Csokalyra. (Az intézmény kötődése falunkhoz az itt született Fényes Elek személyére vezethető vissza, aki 1848-ban Országos Statisztikai Hivatal megszervezője és első vezetője volt.)

A kezdeményezéshez csatlakozva 2020-ban – első alkalommal – a hivatalhoz hasonlóan mi is összeállítottunk ilyen csomagokat, ebben nagy szerepük volt gyülekezetünk lelkes gyermekeinek és fiataljainak. Ők töltötték meg a cipősdobozokat olyan hasznos ajándékokkal, mint például édességek, higiéniai eszközök, piperecikkek, írószerek, füzetek, csuprok, személyes kedvességek. Ezt követően nem feledkeztek meg a dobozok ünnepi csomagolásba öltöztetéséről sem, végül pedig ráírták, hány éves lánynak vagy fiúnak szánták az ajándékot.

Diákok által feldíszített fenyőfából karácsonyfa

Közélet,Kultúra    2020. december 18. péntek 

,,fenyőfánk díszeit
angyalkák rezgetik
illatok lelke leng
tekintet elmereng”
(Ara Rauch)

Néhány éve vált hagyománnyá, hogy a karácsony előtti napokban a város kisiskolásai ünnepi díszbe öltöztessék a központi park fenyőfáit.
A tavalyi év egy kicsit másképp alakult, mint az eddigiek, kétségtelenül más volt tavaly az ünnep is. Elmaradt a karácsonyi vásár, ahol a gyermekek találkozhattak a jó öreg Télapóval, aki mindegyiküket megajándékozta. Elmaradtak az iskolai ünnepségek, a közös karácsonyi készülődés az osztálytársakkal. A Mikulás nem járta be az osztálytermeket, hogy oda is vigyen egy kis ajándékot. A legtöbb rendezvény, ami az ünnepi időszakban zajlott az elmúlt években, az tavaly vagy elmaradt vagy átkerült az online térbe.

Karácsonyi matricagyűjtő verseny a könyvtárban

Diáksarok    2020. december 16. szerda 

Leleményes ötlettel állt elő Guba-Kerekes Zsuzsa, Székelyhíd város újonnan nevezett könyvtárosa. Karácsonyi matricagyűjtő versenyével – melynek sablonját saját kezűleg tervezte – nagyon sok fiatalt és új olvasót sikerült nyernie a könyvtárnak. Ennek keretén belül a gyerekek a karácsonyig kikölcsönzött, elolvasott és visszavitt könyvekért cserébe matricákat kaptak, melyekkel egy fenyőfát kellett feldíszíteniük. A verseny két kategóriában lett meghirdetve: 7–12 éves korig, valamint tizenkét éves kor feletti fiatalok számára.

Ünnepi gondolatok

Közélet  ,   2019. december 18. szerda 

„Készítsétek az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit!” (Mt 3,3/b)

Kiáltó szava hangzott a pusztában. Kiáltók szava hangzik az üresedő templomokban, kiszáradt, pusztává vált emberi szívekhez: „Készítsétek…!” Ég az adventi gyertya, jelzi, hogy itt az ideje a készülődésnek. Azonban nem mindegy, hogy mire készülünk, mit készítünk elő.

A karácsonyi készülődés alatt nagyon sokan azt értik, hogy körülbelül december második felében megkezdik a fenyőfakeresést, díszek válogatását, ajándéktárgyak beszerzését, a sütés-főzéshez kellő alapanyagok megvásárlását, s aztán a karácsony előtti pár napban minden erejüket összeszedve jöhet a takarítás, főzés. Nem hinném, hogy bárki is úgy érezné, ezzel valóban az Úr útját készíti elő. A lényeget kezdjük elveszíteni, vagy már el is veszítettük!

Fontos a gyermekünk öröme, szeretteink boldogsága, az ünnepi ruha, a szépen feldíszített fenyő és a sok-sok izzótól villogó ház és udvar. Fontos az ételektől roskadozó asztal, a barátokkal, komákkal való találkozás, evés-ivás, bulizás… s a lényegről elfeledkezünk: kit ünneplünk? Kinek az érkezését? Kinek a születését?

A betlehemezés hagyományának felélesztése Hegyközszentmiklóson

Idén mi, a Hegyközi Csillagok is bekapcsolódtunk a Székelykapuk–Zöldkapuk Nemzetközi Ökocivilizációs Játékba, aminek célja a betlehemezés hagyományának megőrzése, továbbadása, aminek szervezője pedig az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány. 
Több helyen sikerült bemutatnunk betlehemes előadásunkat, amely során kaptunk bíztatást, köszönetet, meghívást, édességeket, üdítőt, szaloncukrot és csokoládét, természetesen több helyen elmondták visszavárnak bennünket jövőre. Köszönjük hogy fogadtak bennünket!