^ Vissza Fel
Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceum címke bejegyzései:

Petőfi 200 – a költőóriás örök

Nemzetünk költőóriására emlékeztünk Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceumban január 20-án, pénteken. A jeles ünnepi alkalommal az iskola közösségi termében a VI–VIII. osztályos tanulóink szereplésével elevenítettük fel Petőfi életútjának állomásait is jelölő egy-egy jellemző alkotását. A magyar kultúra napjára való tekintettel az ünnepség nyitányában a szintén 200. születésnapját ünneplő nemzeti imánk, a Himnusz hangzott el. Ezt követően Lóló-Pázmán Annamária, a tanintézmény magyar szakos tanárának köszöntő, bevezető szavai hangzottak el. Az elhangzó költemények, a szabadság és a szerelem jegyében, a Petőfi életútját jellemző két tematika köré szerveződtek.

Szeretetcsomagokat készítettek időseknek a nagykágyai diákok

Összesen száz szeretetcsomagot készítettek három érmelléki idősotthon lakói számára a Nagykágyai 1-es Számú Technlógiai Líceum X–XI. osztályos szakács-pincér szakos diákjai decemberben. A diákok szaktanáraik, Bende Piroska és Lazar Gabriella segítségével az iskola konyháján készítették el az illatozó linzereket és mézeskalácsokat, amikből később a csomagokat állították össze. Az idősotthonok kiválasztásakor a fő szempont az volt, hogy ezek az iskola vonzáskörzetében legyenek, illetve hogy az adott településről járjanak diákok a nagykágyai iskolába. Így esett a választás a biharfélegyházi, az érmihályfalvi és a monospetri öregotthonokra – tudtuk meg Zsigmond Leventétől, a tanintézmény igazgatójától.

Segítenek a roma fiataloknak szakmát tanulni

Határon átnyúló együttműködés a szakoktatásért

Barátságos focimeccset játszottak a két iskola diákjai Nagykágyán november 26-án annak az együttműködésnek az első lépéseként, amely a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceum és a kazincbarcikai Don Bosco Szakképző Iskola között jött létre. Az összefogás célja a fiatalok számára megteremteni egy szakma elsajátításának a lehetőséget. A segítségnyújtáshoz a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye is hozzájárul, Kiss Márton éradonyi plébános romamissziójával. Mindent megtesznek azért, hogy civil hatóságokkal együtt összefogva próbáljanak olyan embereket találni, akik segítenek felzárkóztatni a régióban élő, leszakadt kisebbségeket. 

Becsengettek a nagykágyai iskolában

Okostáblákkal felszerelten indul az új tanév az autószerelési szakkal bővült tanintézményben

Több mint négyszáz diák foglalhatta el osztálytermeit a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceumban az iskola vezetőségének nyitóbeszéde és a rendőrség képviselőjének tájékoztatója után. Idén a megszokottnál jóval korábban, már szeptember 5-én megkezdődött a tanév a romániai iskolákban. Az évnyitón az intézmény igazgatója, Zsigmond Levente elmondta, hogy a tavalyihoz képest idén több diák jelentkezett az iskolájukba, és ez azt igazolja, hogy az út, amin elindultak, jó irányba visz. A szaklíceum rengeteg fejlődésen ment keresztül az elmúlt időszakban, és nagyon sok új tervük van a jövőre nézve is.

„Kizöldült” a nagykágyai tanintézmény – Természetbarát iskola lettünk

Természetbarát iskola címet nyert a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceum a diákok és irányítótanáruk szorgos munkájának eredményeként a Román Madártani Egyesület (SOR) által meghirdetett, azonos elnevezé programban.

Szabó Melinda, az iskola biológia szakos tanára és a helyi programfelelős elmondta, hogy a cím elnyeréséhez számos tevékenységben részt kellett venniük, elméleti és gyakorlati kihívásokkal is szembe kellett nézzenek a diákok. A projekt megálmodói által előre megszabott tevékenységeket öt nagy kategóriába osztották, mindegyikben több lehetséges feladatot adtak meg.

Cégek bálja Nagykágyán – Közelebb hozzák a vállalkozásokat a szaklíceum tanulóihoz

Az iskola diákjainak szakmai gyakorlatot biztosító vállalkozások képviselőit várták a Cégek bálján a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceumban május 27-én, pénteken. A rendhagyó rendezvény egy hosszabb lefolyású pályázat záróeseménye volt, melynek keretében számos megvalósítást tudhat a tanintézmény a háta mögött. Az Omul sfințește loculAz ember megszenteli a helyet elnevezésű projekt az Európai Unió Emberierőforrás-fejlesztési Operatív Programjának a része. A pályázat fő célkitűzése a diákok munkahelyi tanulási programokban való részvételének növelése, a potenciálisan versenyképes gazdasági ágazatokra történő összpontosítással.

Nagykágyai diákok a GastroPan kiállításon

Románia legjelentősebb pékipari rendezvényén ismerkedtek a szakma modern vívmányaival

Szakmai tanulmányi kiránduláson vett részt a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceum négy diákja Brassóban április 2–5. között. A kirándulás fő célja az volt, hogy ellátogassanak többek közt a 13. GastroPan kiállításra, amely Románia legjelentősebb pékipari, cukrászati és vendéglátóipari szakmai rendezvénye.

Élménydús és színvonalas gasztronómiai oktatás Nagykágyán

Diáksarok    2022. február 17. csütörtök 

Nagy hangsúlyt fektetnek a pék-cukrász, illetve szakács-pincér szakos diákok oktatására a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceum vezetői és élelmiszeripari szaktanárai. Az elméleti és gyakorlati órák mellett tapasztalt szakemberek bevonásával igyekeznek élményekben gazdag, kreatív módon kihasználni a képzés nyújtotta lehetőségeket.

Ennek érdekében január végén az érmelléki származású Perje Csaba Oszkár, a bécsi Ritz-Carlton szálloda főszakácsa mutatta be a diákoknak az ételek mesterfokú elkészítésének csínját-bínját. A neves séf visszatérő látogatója az iskolának, nagyon jó kapcsolatot ápolnak, kölcsönös a szimpátia. Az idei tanévben már másodjára volt a tanintézmény vendége, a következő látogatása áprilisban lesz esedékes.