Három magyar- és egy román tannyelvű osztály 82 végzős diákja köszönt el tanáraitól, az iskolától és az ott eltöltött évektől május utolsó péntekén a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum napsütötte udvarán. Az osztálytermekben megtartott utolsó osztályfőnöki óra után a tizenegyedikes diákok és a Gaudeamus ismert dallamának kíséretében érkeztek meg a tizenkettedikes diákok, akiket elsőként Vad Márta igazgatónő, majd Olimpia Gherman aligazgatónő köszöntöttek, kiemelve mondandójukban azt, hogy az eltelt négy évben létrejött kötelékek, a barátságok, élmények és a „megtanultak” meghatározó szerepet töltenek majd be a következő időszakban. Béres Csaba, székelyhíd polgármestere ezen kötelékek mellett kiemelte, hogy a személyes beszélgetések, a kapcsolattartás elengedhetetlen része kell legyen a ballagók életének, és, hogy az eltelt éveket – még akkor is, ha azt most nem hiszik el – idővel vissza szeretnék majd kapni.

A köszöntő beszédek sora a székelyhídi líceum testvériskolájának, a Tatabányai Árpád Gimnázium aligazgatójának, Folyóka Tamásnak az üdvözlésével zárult. Ezt követően a végzős osztályfőnökök mondtak búcsút diákjaiknak, ki idézetekkel, ki jó tanácsokkal, ki rövid történettel, de a személyes üzenetek teljességével. Ezután a legjobb tanulóknak járó díjak átadása következett.

Elsőként Cora Delia, a XII. A osztályfőnöke adta át az okleveleket, a következő sorrendben: 1. Székely Annabella (9,97), 2. Cocu Carla, 3. Pașca Andrei, dicséretben részesült Tivadar Cristian és Bucătaru Muhamad. Sóki Béla a XII. B osztályfőnökeként arra kérte a jelenlevőket, hogy mint meghitt, emberi ünnepélyként gondoljanak erre a napra. Ebben az osztályban a következő volt a sorrend: 1. Murgui Péter Zoltán (9,94), 2. Bozsoky Dávid Márk, 3. Barna Márta Noémi és Rauch Boglárka. Kozma Sándor, a XII. C osztályfőnöke dicséretben részesítette Balázs Erika és Szabó Orsolya tanulókat, majd a legjobb négy tanuló következett: 1. Cheregi Barbara és Filip Fruzsina (10,00), 2. Major Zsuzsanna és 3. Bihari Vivien. A XII. D tanulóit Német Mariann díjazta: 1. Szabó Anna, 2. Ádám Viktória és 3. Bátori Annamária.

Tantárgyversenyeken és sporteseményeken való részvételért elismerésben részesültek a következő tanulók: Adonyi Dávid, Andrási István, Balázs Erika, Cser Szilárd, Horváth Ildikó, Kovács Edwárd, Murgui Péter, Nyilas Klementina, Rauch Boglárka, Szilágyi Mónika, Szilágyi Cynthia és Váradi Tímea. A Scola Nostra Egyesület tanulmányi ösztöndíját Cheregi Barbara és Székely Annabella, sport tevékenységért járó ösztöndíját pedig Balázs Erika és Cser Szilárd vehette át.

Az ünnepség vége felé közeledve a tizenegyedikes diákok látták el néhány jó tanáccsal elődjeiket, akik nevében végül Székely Annabella és Major Zsuzsanna búcsúzott. Az iskola „nagyon szimbolikus” kulcsát is átadták a XII. osztályosok, akik a suli terhétől felszabadultan, de az érettségi tudatával a fejükben köszöntek el tanáraiktól.

 


Írta: Mészáros Emőke