Érdekes és izgalmas hetet töltött Olaszországban  a székelyhidi Petőfi Sándor Elméleti Líceum hét diákja szeptemberben két kísérőtanáruk (Egeresi Ingrid és Béres Csilla pedagógusok) felügyeletével. A tanulók az iskola Scola Nostra Egyesületének égisze alatt csatlakoztak a Music for Life, vagyis zene egy életen át nevet viselő nemzetközi Erasmus-pályázathoz. A Lazio tartomány Caprarola nevű városában zajló programok fő mozgatórugója természetesen a zene és az éneklés volt. A nemzetközi projektben négy ország résztvevői képviseltették magukat: a házigazda Olaszország, Portugália, Románia és Spanyolország.

A program bő egy hete (szeptember 8–16.) rengeteg élménnyel és tapasztalattal fegyverezte fel diákjainkat, megismerhették egymás kultúráját, gyakorolták az angol nyelven való társalgást, és nem utolsó sorban új barátokat szereztek.

A résztvevő diákok közös dalt is gyakoroltak a hét folyamán, amit a Santa Teresa-i kolostor négyszáz éves jubileuma alkalmából rendezett ünnepségen hallhattak a jelenlévők. Minden ország képviselői a saját anyanyelvükön is bemutattak zenés összeállítást, diákjaink népdalokat adtak elő citerakísérettel.

A hét a gyerekek közös együttműködéséről szólt, feladatok elvégzéséről, egymás megismeréséről, azonban volt idő Rómát, illetve Viterbo középkori városkáját is meglátogatni. Az olasz főváros felejthetetlen élmény volt, hiszen számos fontos látnivalót bejártak a diákok – többek közt a Colosseumot, a Velence teret, a Spanyol lépcsőket és a Trevi kutat is. Betekintést nyerhettek egy igazi európai metropolis nyüzsgő mozgó életébe, sőt még az olasz nyelv elsajátításával is megpróbálkoztak.


Írta: Ér hangja