Nagyszabású interkulturális népdal- és néptáncgálát szerveztek a Digitradition – A népi hagyományok, a népzene és a néptánc digitalizálása az Érmelléken elnevezésű nyertes pályázat záróeseményeként Székelyhídon június 25-én.

Az interkulturális eseményen magyar, román, német és szlovák néptáncokat láthatott, valamint népdalokat hallhatot a nagyközönség. Szlovák részről a Cserpataki Cerovina Népi Együttes előadása, román oldalról az Együtt Diószegért Egyesület fiatal csoportja, német népdal és néptánc a mezőpetri Ährenkranz tánccsoport jóvoltából, és magyar vonatkozásban a székelyhídi Zajgó néptánccsoport, az apró Zajgók, az Érköbölkúti Csorgó Tánccsoport és a Székelyhídi Búzavirág Népdalkör előadása biztosította a délután sokszínűségét.

Az Ér Hangja Egyesület által és az Európai Szolidaritási Testület támogatásával szervezett projekt célja a multikulturalizmus előmozdítása, az Érmelléken élő nemzetek hagyományainak, zenéinek, néptáncainak és népdalainak digitalizálása, hogy ezáltal megismertesse és népszerűsítse a néptáncot és a népzenét a helyi közösség, különösen a fiatalok körében, ugyanakkor hozzájáruljon a kistérség turisztikai vonzerőjének növeléséhez is.

Az esemény, amely az Ér Hangja Egyesület, a székelyhídi polgármesteri hivatal, a Petőfi Sándor Elméleti Líceum és a Zajgó néptánccsoport közös pályázatának záróeseménye, egyben a néptánccsoport évadzáró eseménye is volt.


Írta: Szyártó József