Az árva gyermekek és a magyar kultúra szeretete, vigyázása jegyében telt az este Székelyhídon

Kulturális meglepetések sora várta a magyar kultúra napi jótékonysági bál vendégeit január 25-én a székelyhídi múzeumban. A nem mindennapi eseményen számos illusztris meghívott követhette figyelemmel az est történéseit és kóstolhatta végig a tokaji és székelyhídi borokat a vacsora során.

A szokványostól eltérő, megható nyitánynak lehettünk szem- és fültanúi a magyar kultúra napjának alkalmából szervezett bálon. Miután az est házigazdája, Kiss Csaba nagyváradi színművész köszöntötte a vendégeket, a kultúra szellemét a Dévai Szent Ferenc Alapítvány szárnyai alá tartozó helyi Gyermek Jézus Gyermekotthon kis lakói hozták be énekükkel a nagyterembe. A gyermekek a vendégelőadók, a magyarországi Kiss Kata Zenekar elé igyekeztek felsorakozni, és nem egyedül sétáltak át a termen. Böjte Csaba testvér, Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a bál fővédnöke és felesége, Makray Katalin, továbbá Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, Asztalosné Zupcsány Erika, Magyarország szociálpolitikákért felelős helyettes államtitkára és Szabó Gergely, Harsány polgármestere vezették be őket.
A kis csapat énekei – melyeket Kovács Ágnes, az otthon vezetője és Csaplár Angéla katolikus kántor segítségével tanultak meg, s amelyet a Kiss Kata Zenekar kísért – megadták az alaphangot a kultúránk ápolására hivatott hagyományos rendezvényhez. Következő mozzanatként pedig már a jól ismert Boldog születésnapot című dalt énekelték, mire Aszalós Tímea, lapunk főszerkesztője és Palzert Judit, a Székelyhídi Baba-Mama Kör vezetője behozták Böjte Csaba születésnapi tortáját. A háromemeletes kalocsai mintás tortából, mely az Érolasziban lakó Szabó Tünde keze munkáját dicsérte, a bál minden vendége kapott egy szeletet desszert gyanánt, így együtt ünnepelve a Ferenc-rendi szerzetes évfordulóját.

kultura2

Ami az együtt ünneplést illeti, Schmitt Pál nyitóbeszédében kihangsúlyozta: „hasonló a hasonlónak örül” (latin eredetiben: similis simili gaudet), majd megkérte a vendégeket, hogy az elmúlt év történéseit, összetűzéseit maguk mögött hagyva ünnepeljék együtt ez alkalommal, hogy egy ősi nemzet tagjai lehetnek, akik egy nyelvet beszélnek s ugyanazon kultúrában élnek. Hasonlóképpen Csaba testvér is szeretetre, türelmességre, megértésre buzdította az egybegyűlteket a kis Jézus példájával igazolva, hogy mindenki esendőnek születik, de mindenkiben ott van az isteni szeretet magva elvetve, amit hagyni kell kikelni, működni a világban. Beszédeik végén mindketten Isten áldását kérték a jelenlévőkre.

kultura3

Béres Csaba, városunk polgármestere, miután köszöntötte a bál meghívottait határon innen és túl, elmondta, hogy a szervezők milyen formában kívánják a magyar kultúrát ténylegesen ünnepelni az est folyamán.
Mint mondta, semmi sem történik véletlenül, hisz Böjte atyán keresztül megismerte Kovács Ágnest, aki pedig kapcsolatot teremtett a tokaji pincészetek egyik borászával, Asztalos Zoltánnal, aki egy feltételhez kötötte a bálra való meghívás elfogadását: ha ötven palack tokaji furmint kíséretében jöhet és gondoskodhat róla, hogy a vendégek minden fogás előtt megtudhassák, mit fogyasztanak és hogyan tegyék azt helyesen. Így az idei bál különleges hungarikuma a tokaji bor lett, ami mellett persze nem törpültek el a székelyhídi nedük ízvilágai sem. Köszönjük!
Köszönet illeti azokat a művészeket is, akik felajánlották festményeiket, fotóikat, kerámiáikat a jótékonysági árverésre, melynek összegét (9050 lejt) szintén hagyományosan, idén is a székelyhídi Gyermek Jézus Gyermekotthon kapott meg. Az árverésen már-már nők és férfiak közötti rivalizálás alakult ki, egyre másra licitálták fölül az ajánlatokat a hölgyek és urak az aukción szereplő értékes alkotásokra.

kultura4

A vacsora idején sem maradtak muzsikaszó nélkül a vendégek. A nagyváradi Szigligeti-társulat színészeinek egy kisebb csoportja operettcsokorral készült a bálra, melyet nagy tapsokkal jutalmaztak a hallgatók. Mivel azonban a bálkirálynő és udvarhölgyeinek megválasztása ezek után következett, a President együttes dalfeldolgozásai hívták táncba a párokat, hogy jól látható legyen, kik az esélyesek. A döntéshozóknak, név szerint Schmitt Pálnak, Kővári Gyöngyinek és Szabó Ödönnek nem volt egyszerű dolga, mivel az eddigi bálok közül most jött el a legtöbb meghívott és számos szebbnél szebb, egészebb báli megjelenés voltak láthatóak a táncparketten. Végeredményben a bálkirálynői koronát Kalló Renáta Anetta vehette át a tavalyi bál szépétől, Erdei Csengétől, míg udvarhölgyei Csorján Dóra és Tóth Adrien lettek.

Bíró Orsolya