^ Vissza Fel
Hegyközszentmiklós címke bejegyzései:

Szűkebb körű, de hangulatos szüreti bál Hegyközszentmiklóson

Kultúra  ,   2021. október 27. szerda 
 182

„Megérett, megérett a fekete szőlő,

ne menj arra csárdás kisangyalom, megfog a kerülő…”

Ősszel természetes, hogy ünnepelünk szüreti mulatsággal Hegy­közszentmiklóson.

Elérkezett az ősz, a betakarítás ideje, amikor a szentmiklósi munkásember megnézi munkája gyümölcsét, amiért dolgozott, előkészíti a szüretre a megfelelő eszközöket a darálót, puttonyt, prést, pincét, hogy könnyen megközelíthető legyen. Megszemléli a szőlőhegyet, milyen a termés, elég édes-e a szüretre, meg van-e a megfelelő cukorfoka? Idén meleg volt a nyár, kedvezett a szőlőnek és elmondható, hogy jó a termés. Jöhet a szüret(i bál)! Fiataljaink összefogtak, Kaszoni Mária tanárnő vezetésével tíz pár részvételével. Rövid, mindössze háromhetes felkészülés alatt sikerült szebbnél szebb népdalokkal gazdagodniuk.

Igaz, idén kicsit másképp zajlott a bál, mivel betartották a járványügyi szabályokat és csak megengedett létszámmal kezdődhetett, de a kitűnő hangulat nem maradt el. Hogy igazi szüreti bálos hangulat legyen, a párok lovas fogatokkal járták be a falut, hívogatták a helyieket az esti bálba.

Becsengettek a Toldyban

Diáksarok    2021. szeptember 18. szombat 
 79

„… a gyermekeknek két dolgot kell adnunk: gyökereket és szárnyakat. Gyökereket, amelyek tartást adnak, hogy tudják hová tartoznak, de ugyanúgy szárnyakat is, amelyek az egyiket a kényszereiről és előítéleteiktől szabadítják meg, a másiknak lehetőséget adnak új utakat bejárni, vagy inkább repülni.” (Johann Wolfgang von Goethe)

Megkezdődött az iskola szeptember 13-án, becsengettek a hegyközszent­miklósi Toldy Általános Iskolában. A gyerekek az alkalomhoz illően felöltözve az iskola udvarán várták a tanévnyitót. Ezen részt vett az iskola tanári közössége, Árus Csongor László  református lelkipásztor és a rendőrség képviselője is.

Mocsár László iskolaigazgató beszédében köszöntötte a megjelenteket, Goethe mottóban közölt szavait idézte. A legjobb élmény, hogy helyiként együtt játszanak, táborokban, sporttevékenységeken vesznek részt. Az igazgató elmondta, bízik abban, hogy iskolánk szárnyakat tud adni a gyerekeknek. Aki tanul, eljuthat bárhova, a gyökeret és a szárnyakat itt a legjobb helyen kapják meg a gyerekek. Az iskola a barátságról szól, mert a diákok igaz jó barátra találnak osztálytársaikban, ami elkíséri őket nagykorúkig.

Mosolyban, sokszínű tevékenységekben gazdag százfős gyerektábor

Diáksarok  ,   2021. augusztus 21. szombat 
 176

Több mint száz gyermek vett részt a három nagy téma (bizalom és a félelem, környezetvédelem, internet és média) köré csoportosuló, ötnapos Hálós – Szentjánosbogár táborban július harmadik hetében a székelyhídi termálstrandon – közölte Konrád Katalin, a szervező Partiumi HÁLÓ Egyesület vezetője. A mostani, városunkban lezajlott rendezvény a huszonnyolcadik alkalom volt, ahol a gyerekek figyelmét sok beszélgetéssel, bibliai történetekkel fogták össze.

A tábor első kérdései a bizalom és a félelem köré épültek. Kiben bízhatnak a gyerekek? A hangsúly itt a szülőkön, a családtagokon és barátokon volt, akikben bízhatnak, és akikben bízniuk kell a gyerekeknek. Melyek azok a helyek, ahol biztonságban érezhetik magukat? Így az otthon, a templom, az iskola vagy akár a tábor helyszíne. A félelem kapcsán Mózes történetéről beszélgettek a gyerekekkel, aki bízott Istenben és nem félt az egyiptomi fáraó elé állni, elmondani neki Isten utasításait, nem félt átkelni a Vörös-tengeren.

Jubileumi zenetábor

Kultúra  ,   2021. augusztus 19. csütörtök 
 283

Kerek évfordulót ünnepelt az Érmelléki Zenetábor a hegyközszent­miklósi termálfürdő területén, idén már a tizedik alkalommal szervezték meg a tábort augusztus 9. és 14. között. Az Érmelléki Református Egyházmegye rendezvényén a hangsúly a zeneoktatáson volt, furulyán, gitáron vagy billentyűs hangszeren lehetett megtanulni játszani, de emellett volt énektanulás és hangszerismertető előadás is. A zenei oktatáson és tanuláson kívül nagyon fontos volt a hitbeli nevelés, a reggeli és esti áhítat, amely során a gyerekek közelebb kerülhettek az Úrhoz. A jubileumra egy értarcsai  édesanya,Tóth Mária tortát készített.

Herman Csaba szervező, az egyházmegye zenei előadója elmondta, hetven gyermek gyűlt össze a táborba tizenöt településről (Albis, Bihardiószeg, Érbogyoszló, Érmihály­falva, Érszőllős, Értarcsa, Gálospetri, Hegyközszentmiklós, Jankafalva, Nagy­várad, Margitta, Micske, Poklos­telek, Székelyhíd, Tasnád). A táborban fontos a jókedv, a játék, a gyerekek már várták az angyalkás játékot, az ismerkedést, és a Ki mit tud?-vetélkedőt.

A Csíkos-tóval ismerkedtek az ökotábor résztvevői

Mozaik  , ,   2021. augusztus 16. hétfő 
 80

Ismerjük meg közösen a Csíkos-tavat! elnevezéssel környezetvédelmi találkozót szerveztek Hegyközszentmiklóson augusztus 3–5-e között. A , a Partiumi Oktatásért Egyesület ökotáborának célja az volt, hogy a résztvevő gyerekek megismerjék a védett ingólápot és felismerjék megóvásának jelentőségét. Háromnapos programmal készültek az érdeklődő kicsik számára, akik a Csíkos-tó és a környezetvédelem témájában dolgoztak együtt.

Változatos borok a terítéken, nótaszó mellett

Kultúra    2021. augusztus 8. vasárnap 
 257

Borkóstolónak adott helyet a hegyköz­szent­miklósi Hegyköz-Ér Panzió és Étterem július 23-án. A bemutatott borok a bihardiószegi Szőnyi László borászatából származtak. Ez a „családi vállalkozás” már generációk óta foglalkozik  szőlészettel-borászattal, ám a jelenlévő tulajdonos csak 2014 óta szenteli idejét ennek a nemes foglalkozásnak.

A terembe belépve egy kedves fiatalember köszöntötte az érkezőket. Az előregisztrációnak köszönhetően mindenkinek saját helye volt, nem volt kavarodás. (Pluszpont a szervezőknek.) Az asztalnál várakoztak az előkészített „borkorcsolyák”, valamint ízlésesen elhelyezett almaszeletek is. Minden bor előtt egy rövid bemutatás, történet került az „asztalra”, ez is elősegítette a jó hangulat létrejöttét. Ízelítőt kaphattunk egy bortermelő család mindennapjaiból, nehézségeiből-örömeiből. Természetesen a gazda járta körbe a vendégeket, mindenkinek töltött az ízesebbnél-ízesebb nedűkből, de aki akart, az még repetázhatott is.

Közösségformáló tánc- és zenetanítás a Hegyközszentmiklóson rendezett táborokban

Kultúra  , ,   2021. augusztus 5. csütörtök 
 87

Beszélgetés Hercz Vilmossal, a Debreceni Népi Együttes művészeti vezetőjével

A közelmúltban véget ért hegyközszentmiklósi népművészeti táborokról, néptánc tevékenységekről, jövőbeli rendezvényterveikről kérdeztük Hercz Vilmost, Debreceni Népi Együttes művészeti vezetőjét. Hercz Vilmos 1988 óta táncol, előbb a debreceni együttes gyermek- vagy ifjúkorú utánpótlás csoportjaiban lépett fel, később tánckarvezetőként tevékenykedett.

Angolul tanultak az érmelléki gyerekek

Mozaik  ,   2021. augusztus 3. kedd 
 546

Számos programmal várta a Nyári Angol Tábor a mintegy ötven V–VIII. osztályos, főként érmelléki gyermeket július 26–30. között a hegyközszentmiklósi gyógyfürdőben. A nagy diófa árnyékában az angol nyelvtanulás mellett megannyi leleményességet, beszédkészséget, kreativitást, ügyességet, testmozgás-koordinációt fejlesztő tevékenység zajlott minden nap délelőtt tíz és délután hat óra között. A Partiumi Nyelvközpont, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) angol tanszéke és a helyszínt biztosító gyógyfürdő társszervezésében zajló tábor oktatói Andó Viktória, Marton Tímea, Nyéki Petra, valamint Kovács Zoltán, a PKE hallgatói voltak. A három csoportba osztott gyermekek három különböző helyszínen folytathatták tevékenységeiket. A programok alatt pontgyűjtésre volt lehetőségük és így versenyezhettek egymással. A nyertes csapatot hirdették ki egy erdei túra keretében. A táborban lehetőség nyílt a szocializálódásra, a barátkozásra, a gyermekek egy héten át együtt tölthették idejüket szabadtéren, együtt tanulhattak, szórakozhattak, fejlődhettek.