^ Vissza Fel
Hegyközszentmiklós címke bejegyzései:

Számos helyen betlehemeztek a Hegyközi Csillagok

Felevenítették a betlehemezés régi szép népszokásának hagyományát a hegyközszentmiklósi Toldi Általános Iskola V–VIII. osztályos diákjai, a Hegyközi Csillagok csapata. A csapat csatlakozott a Székely Kapuk–Zöld Kapuk Nemzetközi Ökocivilizációs Játékok idei pályázatában, melyet az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány és a Kerek Világ Alapítvány támogat. A pályázat célja a közösségi kultúra, a népművészeti hagyományok, és a társadalmi tevékenységek elősegítése, támogatása. A lelkes kis társaság örvendező szívvel készült a betlehemezés hagyományának felelevenítésére. Arra, hogy közelebb vigyék az emberekhez az örömhírt, Jézus születését, a betlehemi történetet.

Gyerektábor a nyelvtanulás és a képzőművészet jegyében

Játékos román és angol nyelvtanulási, valamint képzőművészeti foglalkozások várták a részt vevő negyven gyereket július 11. és 15. között a hegyközszentmiklósi nyári táborban. A Partiumi Nyelvközpont által szervezett rendezvénynek a Toldy Általános Iskola biztosított helyszínt. A gyerekeket akiket egésznapos változatos programok várták – tudtuk meg Mali Izabellától, a nyelvközpont referensétől. A délelőtt folyamán három órán keresztül felváltva román, angol és képzőművészeti foglalkozásokon vehettek részt a kicsik. Az ebédszünet végeztével, a délután folyamán pedig szabad tevékenységek, ügyességi játékok és különböző versenyek színesítették a programot.

Dallamokban gazdag zenetábor Hegyközszentmiklóson

Diáksarok  ,   2022. július 16. szombat 

Fúvós és pengetős hangszerek zenéje töltötte be az Érmelléki Református Egyházmegye tizenegyedik alkalommal megszervezett nyári zenetáborát Hegyközszentmiklóson július 11. és 15. között. A négynapos eseményre, mely az ötödik napon zárókoncerttel ért véget, összesen 75 fiatal érkezett szerte az Érmellékről, akik meg is mutatták zenei tehetségüket ittlétük alatt. A táborban különböző zenés programok várták a gyerekeket. A hangsúly a hangszeroktatáson volt. A kezdő- és haladó szinten egyaránt megszólaló furulya, gitár és billentyűs hangszerek mellett csoportos foglalkozásokon is részt vettek a táborlakók. A mindennapokat még érdekesebbé varázsolták a különböző előadások, amelyeken például archaikus hangszerekkel is megismerkedhettek a fiatalok.

Felavatták a gyógyfürdőt Hegyközszentmiklóson

Közélet  ,   2022. június 22. szerda 

Ünnepélyes keretek között avatták fel és adták át a Királyhágómelléki Református Egyházkerület által építtetett gyógyfürdőt Hegyközszentmiklóson június 10-én, pénteken. A strand és gyógyfürdő megépítése forrásteremtő beruházásként szolgál, hiszen a későbbiekben az ebből származó jövedelmet egyrészt a kerületben folyó diakóniai és missziói munkára szeretnék fordítani, másrészt azt a célt is szolgálja, hogy munkahelyeket teremtsenek a szülőföldön való maradáshoz.

A szentmiklósi diákok színes műsora március 15-ére

Közélet  ,   2022. március 23. szerda 

Az 1848. március 15-i eseményekről Hegyközszentmiklóson is megemlékeztek a helyi Toldy Általános Iskola diákjainak közreműködésével. A magyarság nemzeti ünnepének alkalmából ünnepi istentiszteletet tartottak a helyi református templomban. Itt adták elő a diákok a Béres Angéla vallástanárnő és Béres Imre tanító által összeállított, versekkel, énekekkel és furulyajátékkal színesített műsort, melynek végén a forradalom és szabadságharc legfontosabb mozzanataira, személyiségeire és ezek történelmi cselekedeteire emlékeztek, emlékeztettek mindenkit.

Sárréti népmesék útján barangoltunk – Illusztrációkiállítás Hegyközszentmiklóson és Székelyhídon

Sárréti népmesék illusztrációiból nyílt vándorkiállítás Hegyközszentmiklóson március 2-án, megelevenedtek a magyar népmesék hősei a helyi kultúrotthonban. Szűcs Sándor Magyarországon élt néprajzkutató még 1950 táján népmeséket gyűjtött össze a Hajdú-Bihar megyei Sárrétről és környékéről – mondta el Mocsár László iskolaigazgató. Ezek népmesekötetben jelentek meg az 1980-as években. A kiállítás apropóját az adta, hogy megújult a Madárkereső királyfiak című népmesegyűjtemény, melyhez a berettyóújfalui Kolozsvári-Donkó Rebeka képzőművész készített igényes és szemet gyönyörködtető illusztrációkat, ezeket láthatta az érdeklődő közösség.

A Csíkos-tó a kamera lencséjén keresztül – fotókiállítás

Közélet  , ,   2022. január 14. péntek 

Bemutatta Ismerjük meg közösen a Csíkos-tavat! elnevezésű kiállítását az azonos nevet viselő projekt záróeseményeként a Partiumi Oktatásért Egyesület a hegyközszentmiklósi kultúrházban december 17-én. Az expozíció olyan képeket foglalt magába, amelyeket tizenkét Bihar megyei (hegyközszentmiklósi), Szatmár megyei (kaplonyi) és Szilágy megyei (sarmasági) kisdiák és kísérőik készítettek a lápról. A fotók bemutatják a mocsár növény- és állatvilágát, illetve egy általános képet is nyújtanak annak környezetéről.

Az eseményt Mocsár László, az egyesület elnöke nyitotta meg. Elmondta, ez a pályázat a szervezet első nagyobb szabású programja, és a közeljövőben azon fognak dolgozni, hogy további eseményeknek adhassanak helyet. Megköszönte a magyarországi Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatását a pályázat megvalósításához. Ezt követően Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője szólalt fel. Kiemelte, örömmel tölti el, hogy ez a projekt a környezeti értékek megőrzésének fontosságát hangsúlyozza.

Szabadidőközpontot épít a református egyházkerület

Közélet  ,   2021. november 24. szerda 

Európai uniós támogatásból szabadidőközpontot épít a hegyköz­szentmiklósi stranddal szomszédos öt hektáros területen a Király­hágó­melléki Református Egyházkerület (KREK).

A szentmiklósi fürdő 1991-ben került a helyi református egyház tulajdonába, és azóta minden évben folyamatosan fejlesztették a medence körüli épületeket. A tervek szerint a már meglévő és az új strand kiegészíti egymást, és így még több pihenni vágyót tudnak vonzani a térségbe. Árus Csongor László helyi református lelkipásztor és Salánki Lóránt, a KREK gazdasági vezetője elmondta, hogy olyan fejlesztések történtek, amelyek egyelőre nem lesznek a szomszédos egyházkerületi projektben.

Egymillió euró áll a rendelkezésükre, melyből hideg és termálvizes medencét, két gyermekmedencét és az ezekhez tartozó kiszolgáló épületeket alakítanak ki. A fürdőkomplexum működtetéséből származó jövedelmet az egyházkerület vezetősége a szociális, diakóniai és szórvány gondozási feladatokra szeretné fordítani.