^ Vissza Fel
Hegyközszentmiklós címke bejegyzései:

A szentmiklósi diákok színes műsora március 15-ére

Közélet  ,   2022. március 23. szerda 

Az 1848. március 15-i eseményekről Hegyközszentmiklóson is megemlékeztek a helyi Toldy Általános Iskola diákjainak közreműködésével. A magyarság nemzeti ünnepének alkalmából ünnepi istentiszteletet tartottak a helyi református templomban. Itt adták elő a diákok a Béres Angéla vallástanárnő és Béres Imre tanító által összeállított, versekkel, énekekkel és furulyajátékkal színesített műsort, melynek végén a forradalom és szabadságharc legfontosabb mozzanataira, személyiségeire és ezek történelmi cselekedeteire emlékeztek, emlékeztettek mindenkit.

Sárréti népmesék útján barangoltunk – Illusztrációkiállítás Hegyközszentmiklóson és Székelyhídon

Sárréti népmesék illusztrációiból nyílt vándorkiállítás Hegyközszentmiklóson március 2-án, megelevenedtek a magyar népmesék hősei a helyi kultúrotthonban. Szűcs Sándor Magyarországon élt néprajzkutató még 1950 táján népmeséket gyűjtött össze a Hajdú-Bihar megyei Sárrétről és környékéről – mondta el Mocsár László iskolaigazgató. Ezek népmesekötetben jelentek meg az 1980-as években. A kiállítás apropóját az adta, hogy megújult a Madárkereső királyfiak című népmesegyűjtemény, melyhez a berettyóújfalui Kolozsvári-Donkó Rebeka képzőművész készített igényes és szemet gyönyörködtető illusztrációkat, ezeket láthatta az érdeklődő közösség.

A Csíkos-tó a kamera lencséjén keresztül – fotókiállítás

Közélet  , ,   2022. január 14. péntek 

Bemutatta Ismerjük meg közösen a Csíkos-tavat! elnevezésű kiállítását az azonos nevet viselő projekt záróeseményeként a Partiumi Oktatásért Egyesület a hegyközszentmiklósi kultúrházban december 17-én. Az expozíció olyan képeket foglalt magába, amelyeket tizenkét Bihar megyei (hegyközszentmiklósi), Szatmár megyei (kaplonyi) és Szilágy megyei (sarmasági) kisdiák és kísérőik készítettek a lápról. A fotók bemutatják a mocsár növény- és állatvilágát, illetve egy általános képet is nyújtanak annak környezetéről.

Az eseményt Mocsár László, az egyesület elnöke nyitotta meg. Elmondta, ez a pályázat a szervezet első nagyobb szabású programja, és a közeljövőben azon fognak dolgozni, hogy további eseményeknek adhassanak helyet. Megköszönte a magyarországi Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatását a pályázat megvalósításához. Ezt követően Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője szólalt fel. Kiemelte, örömmel tölti el, hogy ez a projekt a környezeti értékek megőrzésének fontosságát hangsúlyozza.

Szabadidőközpontot épít a református egyházkerület

Közélet  ,   2021. november 24. szerda 

Európai uniós támogatásból szabadidőközpontot épít a hegyköz­szentmiklósi stranddal szomszédos öt hektáros területen a Király­hágó­melléki Református Egyházkerület (KREK).

A szentmiklósi fürdő 1991-ben került a helyi református egyház tulajdonába, és azóta minden évben folyamatosan fejlesztették a medence körüli épületeket. A tervek szerint a már meglévő és az új strand kiegészíti egymást, és így még több pihenni vágyót tudnak vonzani a térségbe. Árus Csongor László helyi református lelkipásztor és Salánki Lóránt, a KREK gazdasági vezetője elmondta, hogy olyan fejlesztések történtek, amelyek egyelőre nem lesznek a szomszédos egyházkerületi projektben.

Egymillió euró áll a rendelkezésükre, melyből hideg és termálvizes medencét, két gyermekmedencét és az ezekhez tartozó kiszolgáló épületeket alakítanak ki. A fürdőkomplexum működtetéséből származó jövedelmet az egyházkerület vezetősége a szociális, diakóniai és szórvány gondozási feladatokra szeretné fordítani.

Szűkebb körű, de hangulatos szüreti bál Hegyközszentmiklóson

Kultúra  ,   2021. október 27. szerda 

„Megérett, megérett a fekete szőlő,

ne menj arra csárdás kisangyalom, megfog a kerülő…”

Ősszel természetes, hogy ünnepelünk szüreti mulatsággal Hegy­közszentmiklóson.

Elérkezett az ősz, a betakarítás ideje, amikor a szentmiklósi munkásember megnézi munkája gyümölcsét, amiért dolgozott, előkészíti a szüretre a megfelelő eszközöket a darálót, puttonyt, prést, pincét, hogy könnyen megközelíthető legyen. Megszemléli a szőlőhegyet, milyen a termés, elég édes-e a szüretre, meg van-e a megfelelő cukorfoka? Idén meleg volt a nyár, kedvezett a szőlőnek és elmondható, hogy jó a termés. Jöhet a szüret(i bál)! Fiataljaink összefogtak, Kaszoni Mária tanárnő vezetésével tíz pár részvételével. Rövid, mindössze háromhetes felkészülés alatt sikerült szebbnél szebb népdalokkal gazdagodniuk.

Igaz, idén kicsit másképp zajlott a bál, mivel betartották a járványügyi szabályokat és csak megengedett létszámmal kezdődhetett, de a kitűnő hangulat nem maradt el. Hogy igazi szüreti bálos hangulat legyen, a párok lovas fogatokkal járták be a falut, hívogatták a helyieket az esti bálba.

Becsengettek a Toldyban

Diáksarok    2021. szeptember 18. szombat 

„… a gyermekeknek két dolgot kell adnunk: gyökereket és szárnyakat. Gyökereket, amelyek tartást adnak, hogy tudják hová tartoznak, de ugyanúgy szárnyakat is, amelyek az egyiket a kényszereiről és előítéleteiktől szabadítják meg, a másiknak lehetőséget adnak új utakat bejárni, vagy inkább repülni.” (Johann Wolfgang von Goethe)

Megkezdődött az iskola szeptember 13-án, becsengettek a hegyközszent­miklósi Toldy Általános Iskolában. A gyerekek az alkalomhoz illően felöltözve az iskola udvarán várták a tanévnyitót. Ezen részt vett az iskola tanári közössége, Árus Csongor László  református lelkipásztor és a rendőrség képviselője is.

Mocsár László iskolaigazgató beszédében köszöntötte a megjelenteket, Goethe mottóban közölt szavait idézte. A legjobb élmény, hogy helyiként együtt játszanak, táborokban, sporttevékenységeken vesznek részt. Az igazgató elmondta, bízik abban, hogy iskolánk szárnyakat tud adni a gyerekeknek. Aki tanul, eljuthat bárhova, a gyökeret és a szárnyakat itt a legjobb helyen kapják meg a gyerekek. Az iskola a barátságról szól, mert a diákok igaz jó barátra találnak osztálytársaikban, ami elkíséri őket nagykorúkig.

Mosolyban, sokszínű tevékenységekben gazdag százfős gyerektábor

Diáksarok  ,   2021. augusztus 21. szombat 

Több mint száz gyermek vett részt a három nagy téma (bizalom és a félelem, környezetvédelem, internet és média) köré csoportosuló, ötnapos Hálós – Szentjánosbogár táborban július harmadik hetében a székelyhídi termálstrandon – közölte Konrád Katalin, a szervező Partiumi HÁLÓ Egyesület vezetője. A mostani, városunkban lezajlott rendezvény a huszonnyolcadik alkalom volt, ahol a gyerekek figyelmét sok beszélgetéssel, bibliai történetekkel fogták össze.

A tábor első kérdései a bizalom és a félelem köré épültek. Kiben bízhatnak a gyerekek? A hangsúly itt a szülőkön, a családtagokon és barátokon volt, akikben bízhatnak, és akikben bízniuk kell a gyerekeknek. Melyek azok a helyek, ahol biztonságban érezhetik magukat? Így az otthon, a templom, az iskola vagy akár a tábor helyszíne. A félelem kapcsán Mózes történetéről beszélgettek a gyerekekkel, aki bízott Istenben és nem félt az egyiptomi fáraó elé állni, elmondani neki Isten utasításait, nem félt átkelni a Vörös-tengeren.

Jubileumi zenetábor

Kultúra  ,   2021. augusztus 19. csütörtök 

Kerek évfordulót ünnepelt az Érmelléki Zenetábor a hegyközszent­miklósi termálfürdő területén, idén már a tizedik alkalommal szervezték meg a tábort augusztus 9. és 14. között. Az Érmelléki Református Egyházmegye rendezvényén a hangsúly a zeneoktatáson volt, furulyán, gitáron vagy billentyűs hangszeren lehetett megtanulni játszani, de emellett volt énektanulás és hangszerismertető előadás is. A zenei oktatáson és tanuláson kívül nagyon fontos volt a hitbeli nevelés, a reggeli és esti áhítat, amely során a gyerekek közelebb kerülhettek az Úrhoz. A jubileumra egy értarcsai  édesanya,Tóth Mária tortát készített.

Herman Csaba szervező, az egyházmegye zenei előadója elmondta, hetven gyermek gyűlt össze a táborba tizenöt településről (Albis, Bihardiószeg, Érbogyoszló, Érmihály­falva, Érszőllős, Értarcsa, Gálospetri, Hegyközszentmiklós, Jankafalva, Nagy­várad, Margitta, Micske, Poklos­telek, Székelyhíd, Tasnád). A táborban fontos a jókedv, a játék, a gyerekek már várták az angyalkás játékot, az ismerkedést, és a Ki mit tud?-vetélkedőt.