^ Vissza Fel
pályázat címke bejegyzései:

Bihari magyar népdalok hangoztak fel az Ér Hangja Egyesület eseményén

Kultúra  ,   2023. május 8. hétfő 

Magyar népdalok hangzottak el – a román népdalok bemutatóját követően –, a székelyhídi Búzavirág Népdalkör asszonyainak éneke a városi Ady Endre Művelődési Ház Szent László auláját zengte be  április végén. Az esemény a Digitradition – A népi hagyományok, a népzene és a néptánc digitalizálása az Érmelléken elnevezésű programsorozat részét képezi, amelyet februárban indított útjára az Ér Hangja Egyesület. A zömével nyugdíjasokból álló, majd húsz éve alakult csoport jelenleg Béres Csilla zenepedagógus vezetésével hetente találkozik próbálni, gyakorolni a régebbi dalokat és újakat tanulni. A most bemutatott népdalcsokor Bárdosi Ildikó kiváló népművésznek, népdalénekesnek, a Küküllő-part népzeneművészének Bihar megyében gyűjtött, íly módon a tájegységre hitelesen jellemző dalokból állt.

Sikeresen pályázott a hegyközszentmiklósi Toldy Sportklub Egyesület

Közélet  ,   2023. március 27. hétfő 

A Hegyközszentmiklósi Toldy Sportklub Egyesület a 2022-es év folyamán sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alap pályáztatónál. A támogatásból két pingpongasztalt, pingpongütőket és egy air hockey-t vásároltak. Egyesületünk fontosnak tartja, hogy egy olyan közösségi teret biztosítson a hegyközszentmiklósi lakosok számára, ahol a szabadidős tevékenységek és sportolás mellett beszélgethetnek, elvonatkoztathatnak a mindennapi problémáktól és kicsit kikapcsolódhatnak, valamint igazi közösséggé formálódhatnak.

Köszönjük a Bethlen Gábor Alap támogatását!

Hivatalosan is elindult az együttműködés a felzárkóztatásért

Közélet    2021. április 10. szombat 

Nyitókonferenciát szervezett az Ér Hangja Egyesület március 26-án a múzeumban annak a hároméves együttműködésnek a hivatalos elindítására, amelyet Székelyhíd városvezetése, mint nyertes pályázó, a Petőfi Sándor Elméleti Líceum mint kedvezményezett és az említett egyesület mint partnerszervezet valósítanak meg. A programsorozat A szegénység és társadalmi kirekesztettség által veszélyeztetett személyek számának csökkentése Székelyhíd városperemre szorított közösségeiben elnevezést viseli, amely már önmagában is tükrözi a program fő küldetését.

A Norvég Alap által támogatott közreműködés célja, hogy növelje a hozzáférési és részvételi lehetőséget az oktatásban a roma gyerekek részére egy vonzóbb tanulási folyamat során, amely a legómódszertan segítségével fog megvalósulni. Emellett a projekt az egészségügyi szolgáltatások javítására, illetve a romák társadalmi beilleszkedésével szemben bármely hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemre összpontosít – osztotta meg a cselekvési terv célkitűzéseit Füzesi Mónika projektkoordinátor a megjelentekkel.

Pályázat a jövő újságíróinak

Ajánló,Diáksarok  , ,   2017. március 29. szerda 

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karának Újságírás Intézete pályázatot hirdet a 2016/2017-es tanévre, olyan XII. osztályos tanulók számára, akik érdeklődnek az újságírás és újságírói képzés iránt, továbbá ezen a területen szeretnének elhelyezkedni.

A pályázó diákoknak 2017. május 5-ig küldeniük kell egy közéleti eseményről szóló írott beszámolót, a szövegbe épített, eseményhez kapcsolódó fotókkal, 3-5 oldal terjedelemben, valamint opcionálisan videó megosztó platformra (Youtube vagy egyéb) töltött videóval.

A pályázat első helyezettje felvételi vizsga nélküli jelentkezhet az Újságírás szakra. Minden pályázótól 1 pályaművet várunk elektronikus formában az info@ujsagiras.ro címre.

A pályázat részleteiről a BBTE Ujságírás Intézetének magyar nyelvű weboldalán tájékozódhatnak: http://www.ujsagiras.ro/

Újjáéledő népszokás a betlehemezés

Mozaik    2017. január 18. szerda 

Öt ország fiataljai csatlakoztak a kezdeményezéshez

A karácsonyi ünnepkör legkedvesebb népi dramatikus játéka a betlehemezés. Már a török hódoltság idejéből ismerünk írásos feljegyzéseket. 1416-ban Luxemburgi Zsigmond udvarában már jártak betlehemezők. A magyarországi Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány (EMF) 1998-tól kezdődően szervez városi és regionális szinten betlehemes találkozókat külföldi partnerszervezetek támogatásával. Ez a program később egy országos, illetve a Kárpát-medencét mozgósító pályázattá nőtte ki magát, Székely kapuk, zöld kapuk címszó alatt, amelynek célja a betlehemezés szép hagyományának újraélesztése, hogy belátható időn belül több tízezer betlehemező verseljen, énekeljen és táncoljon újra karácsonytól vízkeresztig.

Meghosszabbították a Nyilas Misi tehetségtámogató pályázat határidejét

A tízéves Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület, amely Erdélyben és Magyarországon is keresi a segítségre szoruló, tanulni vágyó gyermekeket, minden évben meghirdeti tehetségtámogató pályázatát. Az Egyesület Kuratóriuma az idei pályázatok benyújtásának határidejét 2014. július 31-ről 2014. augusztus 20-ra hosszabbította.
 A pályázatot ösztöndíj-támogatás céljából, a 2013/2014-es tanévben magyar nyelvű oktatásban részt vevő, 7–10. évfolyamon tanuló, kiemelkedő tehetséget mutató és szociálisan hátrányos helyzetű diák szülője/gyámja nyújthatja be. 

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Ajánló    2014. május 21. szerda 

„Erdély diákszemmel” – honismereti pályázat
Mutasd meg lakóhelyed értékeit a nagyvilágnak!
Rajzold le! Meséld el! Kutasd fel!

Az Élő Erdély Egyesület (www.eloerdely.ro) honismereti pályázatot hirdet diákok számára.
A pályázat célja: erdélyi települések kulturális, történelmi, természeti, gazdasági
értékeinek, sajátosságainak bemutatása.

A pályázat tárgya: bármely erdélyi település Arad, Beszterce-Naszód, Bihar, Brassó, Fehér,
Hargita, Hunyad, Kolozs, Kovászna, Krassó-Szörény, Maros, Máramaros, Szatmár, Szeben,
Szilágy, Temes megyékből, melyhez a pályázó leginkább kötődik (a pályázó születési helye
vagy lakóhelye).

Hogyan jussunk európai uniós támogatásokhoz?

Közélet  ,   2014. április 4. péntek 

Pályázati tájékoztatás vállalkozóknak, kisgazdaságoknak biztos kézből

Az új pályázati időszak és a tavasz kezdetén minden vállalkozó forrásokat keres, amelyekből javíthatja, fejlesztheti tevékenységi körét vagy körülményeit. A keresés segítésére az Ér hangja a székelyhídi Becebe Kft. pályázati tanácsadó és menedzsercég munkatársaitól kért tájékoztatást.

A Becebe Kft. munkatársai úgy vélik, az utóbbi években nem jellemző az, hogy cégek Székelyhídon nagyon aktívan pályáznának. Sajnos az utóbbi évek tapasztalata az, hogy inkább környékbeli települések, kisvárosok, akár Nagyvárad különböző cégei pályáznak fejlesztésre, termelésre, kereskedelemre, akár szolgáltatásra. Székelyhídról nincsenek klienseik ebben a szegmensben, mert városunkban erre egyszerűen nincs kereslet, nincsenek cégek, akik szeretnének fejleszteni.