^ Vissza Fel
BBTE címke bejegyzései:

Második alkalommal szervezi meg a Film és Média Napokat a BBTE Magyar Film és Média Intézete

Ajánló  ,   2022. április 7. csütörtök 

2022. április 7. és 9. között, második alkalommal szervezi meg a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Film és Média Intézete a BBTE Film és Média Napokat. A konferencia a mozgóképes szakma gyakorlati megismertetése mellett a tudomány-népszerűsítésre is hangsúlyt fektet. Az idén személyes formában sorra kerülő rendezvényen olyan művészek, kutatók és szakemberek szólalnak meg, akik kimagasló szakmai eredményeket értek el a filmművészet, a fotográfia és a média területén.

A Magyar Film és Média Intézet olyan rangos alkotókkal szervez beszélgetést, mint Groșan Cristina filmrendező, a BBTE Színház és Film Kar volt hallgatója, akinek A legjobb dolgokon bőgni kell című első nagyjátékfilmje 2021-ben debütált a Szarajevói Filmfesztiválon. Alkotását a magyar és román mozik egyaránt műsorra tűzték, a film 2022 januárja óta a magyar Netflix kínálatában is megtalálható. Biró Boróka operatőr Planșa című nagyjátékfilmje 2014-ben elnyerte a GOPO filmművészeti díjat a fiatal tehetségeknek járó kategóriában. Operatőrként és focus pullerként dolgozott olyan filmekben, mint a Ruxx, Tata mută munții, Monștrii, Touch Me Not vagy Sieranevada. Nevét nemzetközi reklámok (Paco Rabanne – Pure XS, Sainsbury’s – Nicholas the Sweep, Mercedes Benz – Bertha Benz stb.) és hazai márkák is (Banca Transilvania Simona Halep-kampánya, Garanti, OTP reklámjai stb.) fémjelzik.

Hiánypótló internetes platform a serdülőkori depresszió és szorongás leküzdéséért

Közélet  ,   2022. február 24. csütörtök 

A BBTE Klinikai Pszichológia és Pszichoterápia Intézetének két kutatója, dr. Anca Dobrean és dr. Costina-Ruxandra Păsărelu a svéd Karolinska Intézet, valamint a kolozsvári Iuliu Hațieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem munkatársaival együttműködve fejlesztette ki azt a hiánypótló internetes platformot, mely depresszióval és szorongással küzdő serdülőkorúak számára kínál transzdiagnosztikus, racionális-emotív viselkedésterápiát.

A szorongásos és depressziós zavarok a serdülő korosztályban igen elterjedtek, a depresszió előfordulása a pubertáskorúak körében 7,7–15,9% körülire becsülhető. A tinédzsereknél a két rendellenesség gyakran együttesen jelentkezik, ami fokozza a tünetek súlyosságát, növeli az öngyilkossági kísérletek valószínűségét, valamint a kezelésekre adott rosszabb válaszreakciót eredményez.

Alumni Napok a BBTE-n

Közélet  ,   2021. május 25. kedd 

Háromnapos rendezvénysorozattal várja volt hallgatóit az egyetem

Az egyetemen végzett hallgatókat szólítja meg az a 2021. június 10–12. között sorra kerülő rendezvénysorozat, amelyet a Babeș–Bolyai Tudományegyetem szervez a Karriertanácsadó, Pályaorientációs és Alumni Központ segítségével. Az Alumni Days elnevezésű esemény célja újra találkozni és feleleveníteni a kapcsolatot az alumnusokkal, keretet teremteni a viszontlátáshoz és nosztalgiázáshoz, illetve hogy a végzettek családjaikkal együtt tölthessenek el egy napot diákéveik kedvenc helyszínein.

Az eseményt a szervezők hibrid jellegűre, azaz fizikai jelenlétet igénylő és az online térben zajló rendezvényeket tartalmazó programsorozatnak tervezik, így azok is részt vehetnek a találkozókon, akik nem tartózkodnak Kolozsváron.

Gazdasági mérleget vontak a BBTE közgazdászai egy évvel a koronavírus-járvány romániai megjelenését követően

Közélet    2021. március 2. kedd 

2021. február 26-án pontosan egy év telt el az első romániai koronavírus-eset megjelenésétől. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának hat fős, magyar tagozatos kutatócsapata már a járvány első szakaszában elindította a COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor (econ.ubbcluj.ro/coronavirus) nevű kutatási projektet, melynek keretein belül valós időben követik a járványhelyzet és a gazdaság alakulását, valamint rövid- és középtávú előrejelzéseket készítenek a romániai gazdaság várható alakulására vonatkozóan.

Melyek a járvány első 366 napjának* legfontosabb következtetései és mi várható a közeljövőben?

(*a 2020-as év szökőév volt)

A projekt weboldalán található legfontosabb mutatók egy évvel a koronavírus romániai megjelenése után

Online kerül sorra a Középiskolások 8. hosszú hétvégéje

Diáksarok    2020. október 23. péntek 

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozata és a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet 2020. október 23-án nyolcadik alkalommal szervezi meg az erdélyi magyar Középiskolások hosszú hétvégéjét.

A 2020-ban online sorra kerülő rendezvény célja, hogy a középiskolások betekintést nyerjenek az egyetem kutatói illetve oktatói munkájába, emellett belelássanak a BBTE közösségének életébe. A résztvevőket dr. Soós Anna, a BBTE rektorhelyettese, a Magyar Tagozat vezetője, valamint dr. Szabó Árpád Töhötöm, a KMEI igazgatója köszönti. Ezután az érdeklődők három szekcióban – humán-, reál- és társadalomtudományi – hallgathatnak tudománynépszerűsítő előadásokat. A BBTE 22 magyar intézetének képviselői 33 kérdésfelvetéssel szólítják meg a középiskolásokat. Az előadások a témák széles spektrumát érintik: közgazdász elemzi a koronavírus-járvány hatását a gazdaságra, hallhatunk a vulkáni gázak jelentőségéről, rockzenéről, és arról is, miért nem fáznak télen az állatok.

Online vizsgák és felvételi a BBTE-n!

Diáksarok  , ,   2020. április 20. hétfő 

Annak érdekében, hogy a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemre jelentkezők és a végzős hallgatók szakmai életútja akadálymentes lehessen, a BBTE Szenátusának 2020. április 16-án, csütörtökön elfogadott határozata szerint a felvételire jelentkezőknek lehetőségük lesz online felvételi vizsgára, a végzős hallgatók az alapképzési és a magiszteri tanulmányokat lezáró vizsgáikat szintén online tehetik le.

Felvételi helyett versenyezz!

Diáksarok  , ,   2019. január 24. csütörtök 

Felvételi vizsgát helyettesítő versenyeket és ingyenes felkészítőket szervez a BBTE középiskolások számára
Az idén is megszervezik a Babeş–Bolyai Tudományegyetem egyes karai azokat a tantárgyversenyeket, amelyek helyettesíthetik a 2019–2020-as egyetemi tanévre meghirdetett felvételi vizsgát. A tantárgyversenyen jó eredményt elért diákok felvételt nyerhetnek a BBTE-re, amennyiben megszerzik az érettségi oklevelet. A legjobb eredményeket elérők az első év első félévében tanulmányi ösztöndíjat és igény esetén, bentlakási szálláshelyet is kaphatnak.