^ Vissza Fel
Kolozsvár címke bejegyzései:

Második alkalommal szervezi meg a Film és Média Napokat a BBTE Magyar Film és Média Intézete

Ajánló  ,   2022. április 7. csütörtök 

2022. április 7. és 9. között, második alkalommal szervezi meg a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Film és Média Intézete a BBTE Film és Média Napokat. A konferencia a mozgóképes szakma gyakorlati megismertetése mellett a tudomány-népszerűsítésre is hangsúlyt fektet. Az idén személyes formában sorra kerülő rendezvényen olyan művészek, kutatók és szakemberek szólalnak meg, akik kimagasló szakmai eredményeket értek el a filmművészet, a fotográfia és a média területén.

A Magyar Film és Média Intézet olyan rangos alkotókkal szervez beszélgetést, mint Groșan Cristina filmrendező, a BBTE Színház és Film Kar volt hallgatója, akinek A legjobb dolgokon bőgni kell című első nagyjátékfilmje 2021-ben debütált a Szarajevói Filmfesztiválon. Alkotását a magyar és román mozik egyaránt műsorra tűzték, a film 2022 januárja óta a magyar Netflix kínálatában is megtalálható. Biró Boróka operatőr Planșa című nagyjátékfilmje 2014-ben elnyerte a GOPO filmművészeti díjat a fiatal tehetségeknek járó kategóriában. Operatőrként és focus pullerként dolgozott olyan filmekben, mint a Ruxx, Tata mută munții, Monștrii, Touch Me Not vagy Sieranevada. Nevét nemzetközi reklámok (Paco Rabanne – Pure XS, Sainsbury’s – Nicholas the Sweep, Mercedes Benz – Bertha Benz stb.) és hazai márkák is (Banca Transilvania Simona Halep-kampánya, Garanti, OTP reklámjai stb.) fémjelzik.

Hiánypótló internetes platform a serdülőkori depresszió és szorongás leküzdéséért

Közélet  ,   2022. február 24. csütörtök 

A BBTE Klinikai Pszichológia és Pszichoterápia Intézetének két kutatója, dr. Anca Dobrean és dr. Costina-Ruxandra Păsărelu a svéd Karolinska Intézet, valamint a kolozsvári Iuliu Hațieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem munkatársaival együttműködve fejlesztette ki azt a hiánypótló internetes platformot, mely depresszióval és szorongással küzdő serdülőkorúak számára kínál transzdiagnosztikus, racionális-emotív viselkedésterápiát.

A szorongásos és depressziós zavarok a serdülő korosztályban igen elterjedtek, a depresszió előfordulása a pubertáskorúak körében 7,7–15,9% körülire becsülhető. A tinédzsereknél a két rendellenesség gyakran együttesen jelentkezik, ami fokozza a tünetek súlyosságát, növeli az öngyilkossági kísérletek valószínűségét, valamint a kezelésekre adott rosszabb válaszreakciót eredményez.

Alumni Napok a BBTE-n

Közélet  ,   2021. május 25. kedd 

Háromnapos rendezvénysorozattal várja volt hallgatóit az egyetem

Az egyetemen végzett hallgatókat szólítja meg az a 2021. június 10–12. között sorra kerülő rendezvénysorozat, amelyet a Babeș–Bolyai Tudományegyetem szervez a Karriertanácsadó, Pályaorientációs és Alumni Központ segítségével. Az Alumni Days elnevezésű esemény célja újra találkozni és feleleveníteni a kapcsolatot az alumnusokkal, keretet teremteni a viszontlátáshoz és nosztalgiázáshoz, illetve hogy a végzettek családjaikkal együtt tölthessenek el egy napot diákéveik kedvenc helyszínein.

Az eseményt a szervezők hibrid jellegűre, azaz fizikai jelenlétet igénylő és az online térben zajló rendezvényeket tartalmazó programsorozatnak tervezik, így azok is részt vehetnek a találkozókon, akik nem tartózkodnak Kolozsváron.

Virtuális nyílt napok a kolozsvári Sapientián

Diáksarok  , , ,   2020. május 3. vasárnap 

A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara online nyitja meg kapuit a középiskolások előtt, hogy első kézből kaphassanak információkat a különböző szakokról. Május 4–8. között a Facebookon szerveznek virtuális nyílt napokat, hogy az érdeklődők megismerkedhessenek az intézménnyel, néhány oktatójával, szakkínálatával, projektjeivel, sőt a szervezők ígérete szerint még az épülettel is.

Középiskolások hosszú hétvégéje a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen

Ajánló,Diáksarok  , ,   2018. szeptember 18. kedd 

 A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozata és a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet 2018. szeptember 20. és 23. között egyetemi nyílt napokat szervez az erdélyi magyar középiskolások részére Középiskolások hosszú hétvégéje a BBTE-n címmel.

A hatodik éve szervezésre kerülő rendezvény célja, hogy a középiskolás diákok betekintést nyerhessenek az egyetem kutatói illetve oktatói munkájába, valamint a kolozsvári diákéletbe. Ennek érdekében ismeretterjesztő előadásokat, illetve közösségápoló, interaktív programokat szervez az egyetem. Tudományterületek szerint természet-, reál-, társadalom- és bölcsészettudományos foglalkozásokat biztosítanak a résztvevőknek.

Jó hírek a Babeş–Bolyai Tudományegyetemtől

Diáksarok  , , ,   2018. január 10. szerda 

Felvételi vizsgát helyettesítő versenyeket és ingyenes felkészítőket szervez a BBTE középiskolások számára

Az idén is megszervezik a Babeş–Bolyai Tudományegyetem egyes karai azokat a tantárgyversenyeket, amelyek helyettesíthetik a 2018–2019-es egyetemi tanévre meghirdetett felvételi vizsgát. A tantárgyversenyen jó eredményt elért diákok felvételt nyerhetnek a 2018-2019-es tanévben a BBTE-re, amennyiben megszerzik az érettségi oklevelet. A legjobb eredményeket elérők az első év első félévében tanulmányi ösztöndíjat és igény esetén, bentlakási szálláshelyet is kaphatnak.

Szerintünk olvasd tovább! 😉

Új szakok a BBTE képzési kínálatában

Ajánló,Diáksarok  , ,   2017. szeptember 8. péntek 

Elkezdődött az őszi felvételi vizsgaidőszak a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen, és lehet jelentkezni a meghirdetett új alapképzési és magiszteri képzési szakokra is.

Az egyetem képzési kínálatában eddig meglévő szakok mellett a jelentkezők a BBTE által javasolt új szakok közül is választhatnak, amelyek indulását a nyár folyamán kiadott kormányhatározat hagyta jóvá.

Szálláslehetőségek Kolozsváron a 2017. júliusi felvételi idején

Diáksarok  , , ,   2017. július 11. kedd 

Szálláslehetőséget biztosít a BBTE a Hașdeu (Kőkert) utcai diáknegyedben a 2017. júliusi felvételi idejére

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem a felvételire jelentkező diákok számára 440 szálláshelyet biztosít a Hașdeu (Kőkert) utcai diáknegyedben lévő egyetemi bentlakásokban.

A szálláshelyet 2017. július 12. és július 31. között lehet igénybe venni (5 ágyas szobákban) 25 lej/ágy/éjszaka szállásdíj ellenében, a BBTE Szociális Szolgáltatások Osztályának küldött kérvény alapján. (Az egyetem által biztosított szállásokat azok igényelhetik, akik Kolozsváron vagy a Kolozsvártól legtöbb 20 km-re eső körzetben nem rendelkeznek állandó lakhellyel.)