^ Vissza Fel
tábor címke bejegyzései:

Mosolyban, sokszínű tevékenységekben gazdag százfős gyerektábor

Diáksarok  ,   2021. augusztus 21. szombat 

Több mint száz gyermek vett részt a három nagy téma (bizalom és a félelem, környezetvédelem, internet és média) köré csoportosuló, ötnapos Hálós – Szentjánosbogár táborban július harmadik hetében a székelyhídi termálstrandon – közölte Konrád Katalin, a szervező Partiumi HÁLÓ Egyesület vezetője. A mostani, városunkban lezajlott rendezvény a huszonnyolcadik alkalom volt, ahol a gyerekek figyelmét sok beszélgetéssel, bibliai történetekkel fogták össze.

A tábor első kérdései a bizalom és a félelem köré épültek. Kiben bízhatnak a gyerekek? A hangsúly itt a szülőkön, a családtagokon és barátokon volt, akikben bízhatnak, és akikben bízniuk kell a gyerekeknek. Melyek azok a helyek, ahol biztonságban érezhetik magukat? Így az otthon, a templom, az iskola vagy akár a tábor helyszíne. A félelem kapcsán Mózes történetéről beszélgettek a gyerekekkel, aki bízott Istenben és nem félt az egyiptomi fáraó elé állni, elmondani neki Isten utasításait, nem félt átkelni a Vörös-tengeren.

Hittantábor játékos foglalkozásokkal

Mozaik  ,   2021. augusztus 18. szerda 

A Szent család volt a témája a székelyhídi római katolikus plébánia hittantáborának az idei, Szent Józsefnek szentelt egyházi évben. A nyolcvan gyereket és számos segítőt megmozgató játékos foglalkozások augusztus 10-től 15-ig zajlottak. A sok év tapasztalata meg egy kis megújulás jellemezte a Kuglis Gábor helyi plébános, Meleg Beáta hitoktató tanárnő és több lelkes pedagógus szervezte programokat. Nem csak ideiglenes, hanem állandó otthona lett gyerekeknek és segítőknek egy-egy napra az eddig is jól bevált helyszín, a Gyermek Jézus-otthon sűrű lomboktól árnyékos hatalmas kastélyudvara, a játszótérrel körülvett focipálya, a kemencével is büszkélkedő nyári konyha. Ezúttal is hálásan köszönjük az otthont vezető Tóth Andreának a szíves vendéglátást!

A négy tematikus nap szentmisével kezdődött, ezeket az idén is Kuglis Gábor atya celebrálta gyerekközpontú prédikációkkal, amelyek már fel is vezették az aznapi témát: Jézus családja, Szűz Mária és Szent József, Jézus nagyszülei, Szent Joachim és Szent Anna, Jézus tágabb értelemben vett családja, a tizenkét apostol, és végezetül a mi helyünk, apostoli küldetésünk az egyházban. Béres Csilla zene szakos tanárnő irányításával a szentmisék után énektanulással folytatódott a program, ebben Péter Tibor székelyhídi kántor és Braun Orsolya óvónő is segédkeztek.

Közösségformáló tánc- és zenetanítás a Hegyközszentmiklóson rendezett táborokban

Kultúra  , ,   2021. augusztus 5. csütörtök 

Beszélgetés Hercz Vilmossal, a Debreceni Népi Együttes művészeti vezetőjével

A közelmúltban véget ért hegyközszentmiklósi népművészeti táborokról, néptánc tevékenységekről, jövőbeli rendezvényterveikről kérdeztük Hercz Vilmost, Debreceni Népi Együttes művészeti vezetőjét. Hercz Vilmos 1988 óta táncol, előbb a debreceni együttes gyermek- vagy ifjúkorú utánpótlás csoportjaiban lépett fel, később tánckarvezetőként tevékenykedett.

A musicaldallamokra táncoltak a gyerekek a Tini Dance Center táborában

Diáksarok  ,   2021. július 19. hétfő 

Újra mozgásba lendülhettek a gyerekek a Tini Dance Center nyári tánctáborában július első hetében Székelyhídon. Az idei táborban részt vevő hetven gyereket Oláh Katalin, valamint Rigda-Erdei Csenge és Erdei Fanni koreografáltak egy héten keresztül a helyi középiskola sporttermében és a helyi strandon is.

Oláh Katalin kifejtette, a világjárvány miatt tavaly nem volt lehetőség a tábor megtartására, így nagyon nehézen viselték a Tini Dance Center valamennyi tánccsapatának tagjai, hogy nem találkozhattak. A gyerekek és a csapatok vezetői is nagyon várták már a személyes találkozásokat, a mosolyokat és a nagy öleléseket egyaránt, hogy újra közösen táncolhassanak és új koreográfiákat készíthessenek.

Tábor és kiállítás a bútorfestő tehetséggondozó program keretében

Kultúra  ,   2021. július 2. péntek 

Hagyományörző bútorfestést tanulhattak az érdeklődő gyerekek Székelyhídon, június utolsó napjaiban. A három napos foglalkozást Halmágyi Csaba festő, reklámgrafikus, népi bútorfestő irányította. A Székelyhídi Gyermek Jézus Szabadidő és Sportközpont naptól védett fedett teraszán felállított asztaloknál a résztvevők nagy odaadással, figyelemmel követték az elhangzott magyarázó utasításokat. A csiki kékkel alapozott poháralátétek, óralapok, teafiltertartók, ékszeresdobozkák életre keltek. Tulipán, szegfű, ribizli, rózsa és szép zöld levelek születtek az egyre gyakorlottabb gyermekkezek ecsetvonásai nyomán. A Pro Székelyhíd Egyesület szervezte táborban húsz gyerek ismerkedett a hagyományos népi bútorfestés alapjaival. A részvétel ingyenes volt, az anyagi feltételeket az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Nemzeti Tehetség Program keretében biztosította. A tábor záróakkorjaként az elkészült művekből szervezett kiállítást mindenki megtekinthette a székelyhídi múzeum épületében.

A népművészeti tábor a hagyományok és őseink tiszteletére tanítja a gyerekeket

Közélet  ,   2019. szeptember 25. szerda 

A térség népi világát idézte fel a székelyhídi népművészeti tábor a résztvevő nyolcvan gyermek és harminc felnőtt számára, hogy megőrizzék és átadják népi kincseinket a következő nemzedékeknek. Az idei évben is néptánc, népzene és népi játékok tanulásával teltek a tábor napjai a városi strandon augusztus végén. A résztvevők közül többen még csak most ismerkedtek a néptánccal, de voltak visszatérők is. Azonban nem csak táncra volt lehetőség: a gyermekek saját kezűleg régi gyermekjátékokat készíthettek, barkácsolhattak, kipróbálhatták a „gólyalábakon” való járást, valamint a citerázás fortélyait is elleshették. Kisebbek és nagyobbak is találtak maguknak elfoglaltságot, hiszen éppen az a szép a népi gyermekjátékokban, hogy mindenki megtalálja közülük a maga kedvencét. A picik számára a Debrecenből érkezett Horváth Zsuzsi foglalkozásvezető Ringató-foglalkozást, Szigeti Ibolya népi játszóházvezető pedig játszóházat tartott. A tánctanulás a Debreceni Népi Együttes táncosai és Hercz Vilmos vezetésével valósult meg. Idén az egyik különlegességnek számított, hogy a táborban résztvevőknek alkalmuk volt felvonulni, valamint a helyi néptáncosoknak bemutatni a jól begyakorolt koreográfiáikat a Székelyhídra érkező debreceni virágkocsik ünneplésén, egy életre szóló élménnyel gazdagítva a lelkes gyermeksereget.

Interaktív környezeti nevelés

Kultúra  , ,   2019. augusztus 27. kedd 

Nemzetközi ökotáborra került sor augusztus 19. és 23. között Székelyhídon, több mint 25 gyerek bevonásával. A résztvevők a magyarországi Edelényből, illetve Székelyhídról és környékéről érkeztek. A program célja, hogy környezettudatosabbá nevelje a fiatal generáció tagjait, megismertesse velük a kreatív újrahasznosítás alapjait, illetve a természeti környezet különböző elemeit.

Az első napon a gyerekek játékosan ismerkedtek egymással, majd ebéd után plakátokat festettek. Az alkotások mindegyike kettős jelentőséggel bírt, az egyik oldal egy tiszta környezetet ábrázolt, legyen szó az óceán vizéről, az erdőről, a bolygóról, a parkról, a másik pedig a környezetszennyezés káros hatásait mutatta be, az előbbi ellentéteként.

Kihelyezett irodalom- és történelemóra Álmosdon

Diáksarok    2019. augusztus 22. csütörtök 

Az álmosdi rendhagyó táborban résztvevő érmelléki diákok Bocskai István erdélyi fejedelem és Kölcsey Ferenc költő, politikus munkásságával ismerkedhettek, hiszen mindketten történelmünk és irodalmunk szempontjából is kiemelkednek, jelentős szerepük van a magyarság összetartásában. A Biharért Kulturális Alapítvány június végén zajlott táborába többek között a székelyhídi Petőfi Sándor Líceum és a hegyközszentmiklósi Toldy Általános Iskola diákjait, valamint a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Gálospetriben, és Székelyhídon működő gyermekotthonának lakóit hívták meg. A tábor végén nyílt napot szerveztek, ahova az érdeklődőkön túl meghívták a támogatókat, valamint a sajtó munkatársait is.