^ Vissza Fel
tábor címke bejegyzései:

Tánctábor a TDC-vel a musicaldalok jegyében

Mozaik  ,   2023. július 15. szombat 

Több mint hatvan gyermek töltötte július első hetét a Tini Dance Center TDC nemzetközi táborában Székelyhídon. Magyarországról és a Partium számos településéről (Bihardiószeg, Biharfélegyháza, Csokaly, Érköbölkút, Érmihályfalva, Érolaszi és természetesen városunkból) jelentkeztek a táncot tanulni vágyó fiúk-lányok. Az idei tábor tematikáját a Padlás című musical ihlette. „Ez a 35 éves, félig mese, félig musical lett az idei választásunk, mivel ma is aktuálisnak érezzük azokat az üzeneteket, amelyeket a dalok tartalmaznak. Az ember keresi az életben a helyét, ugyanígy vannak ezzel a gyerekek és a fiatalok is, egyre nehezebben tudják eldönteni, hol fogják megtalálni azt.

Tánctábor mozgatta meg Érköbölkúton a fiatalokat

Diáksarok  , ,   2022. augusztus 31. szerda 

Háromnapos néptánctábor mozgatta meg az érköbölkúti fiatalokat augusztus 25. és 27. között. Naponta átlagosan húsz-harminc gyermek perdült táncra, délelőtt a nagyobbak, délután pedig a kicsik. Az érmelléki néptánchagyományok felelevenítése mellett párhuzamosan bukovinai székely táncokkal is gazdagíthatták repertoárjukat a gyerekek Hercz Vilmos, a Debreceni Népi Együttes művészeti vezetőjének koreografálásával. Az oktató kifejtette, elnyerte a gyerekek tetszését ez a sokféle mozgásforma elsajátítása, mint például a magyar néptánc hagyományokból adódó páros formák. Manapság a szórakozóhelyeken külön-külön táncolnak a fiatalok, már nem megszokott ez a fajta táncstílus, már többnyire csak egy hagyomány, ami kezd elveszni a mindennapjainkból.

Nagy örömmel csobbantak a gyerekek az első úszástáborban

Közélet  ,   2022. augusztus 24. szerda 

Első alkalommal szerveztek úszástábort Székelyhídon a közel egy éve megnyílt városi uszodában augusztus folyamán. A táborban összesen huszonegy, 8–12 éves gyerek vett részt, akik Bihardiószegről, Margittáról, Nagyváradról és Székelyhídról érkeztek. Az egyhetes programot Cristina Cecan, az Xterra Sportklub munkatársa vezette, aki a tanuszodába járó gyerekek hétköznapi úszásóráiról is gondoskodik. Mint elmondta, a tábori program kialakításában arra összpontosított, hogy a szokásos heti órákon túl valami többet kapjanak a gyerekek. Többféle úszási stílust próbálhattak ki a napi többszöri edzés ideje alatt, és haladó technikákat gyakorolhattak.

Kárpát-medencei családok „járták be” Jézus életútját a Háló táborban

Hitélet  ,   2022. augusztus 16. kedd 

Kárpátaljáról, Felvidékről, Délvidékről, Magyarországról, a partiumi régióból és Erdélyből is érkeztek családok a XXI. Kárpát-medencei Háló táborba. Összesen több mint kétszáz személy, kicsik és nagyok, elsőtáborozók és sokadszorra visszatérők egyaránt bekapcsolódtak a Partiumi Háló Egyesület augusztus második hetében megszervezett rendezvényébe, amelynek a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceum adott otthont. A tábor résztvevőit korcsoportok szerint óvodás, gyermek, ifi és felnőtt altáborokba osztották be, ahol érdeklődési körüknek megfelelően különböző programokon vehettek részt egész héten át. A tábor fő témája Jézus életútja – tudtuk meg Konrád Erzsébet Katalintól, a Partiumi Háló Egyesület vezetőjétől.

Lendületben a táncosok a Zajgó néptánctáborában

Kultúra  , ,   2022. július 26. kedd 

Hagyományőrzés, lendület és az összetartozás semmihez nem fogható érzése jellemezte a Zajgó Néptánccsoport idei, második néptánctáborát, amelyben több mint hatvan gyerek vehetett részt. Az esemény több székelyhídi helyszínen zajlott: a három korcsoportra osztott résztvevők birtokba vették a helyi termálstrand területét, a sportcsarnokot és a színház épületét is. Béres Csilla zenepedagógus, a néptánccsoport vezetője igazi közösségépítő rendezvényként értékelte a tábort, hiszen pedagógusok, szülők egyaránt segítségükre voltak. A tábor szervezője mellett idén is jelen volt Jazimiczky Éva, a Szeged Táncegyüttes oktatója, illetve Gombos András, a táncegyüttes művészeti vezetője, aki már évek óta jelen van azonos szerepben a Zajgó Néptánccsoport életében is.

Lovastábor Érköbölkút festői táján

Diáksarok  ,   2022. július 12. kedd 

Újra megszervezte lovastáborát Érköbölkúton a Rákóczi család néhány évnyi kihagyás után. Július 4–6. illetve 11–13. között festői táj és barátságos környezet várta mindazokat, akik először vagy már sokadik alkalommal tértek vissza a táborba. A tábor utolsó felvonására július 18–20. között kerül majd sor.

Rákóczi Andrea, a tábor lovasedzője elmondta, hogy nemcsak azt sajátíthatták el a gyerekek, hogyan kell lovagolni, hanem azt is, miből áll maga a lovaglás. Nemcsak arról van szó, hogyan ülünk fel a lóra, hanem miképpen ápoljuk és hogyan gondozzuk az állatot. Ezek nagyon fontos feladatok, mert ha valaki nem tudja őket teljesíteni, akkor nem mondhatja magát lovasnak. Itt a táborban azonban lehetőség volt arra, hogy mindezeket a dolgokat megtanulják, és a gyerekek nagyon örülnek ennek. Idén a tábor struktúrájában is különbözött az előző évektől, a szervezők olyan korcsoportot céloztak meg, akik körülbelül egyidősek.

A kibékülés témájára épült a Nagykágyán zajlott Hálós Szentjánosbogár Gyermektábor

Diáksarok  ,   2022. július 12. kedd 

Megközelítőleg 110 érmelléki gyermek vett részt a 29. alkalommal megszervezett Hálós Szentjánosbogár Gyermektáborban. A Partiumi Háló Egyesület eseményének idén július 4–9. között a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceum adott otthont. Az Érmellék számos településéről érkező gyerekek egy részét az iskola bentlakásában szállásolták el, másik részük pedig naponta járt be a táborba.

Minden évben a tábor programja egy vagy több fontos tematika köré épül. Idén a kibékülés volt fő téma, árulta el nekünk Konrád Erzsébet Katalin, a Partiumi Háló Egyesület vezetője. Ennek több aspektusát is körbejárták a résztvevőkkel: kibékülés önmagunkkal, kibékülés Istennel és kibékülés az embertársainkkal. A téma megbeszéléséhez a Szentírást hívták segítségül, többek között a tékozló fiú történetén keresztül.

Mosolyban, sokszínű tevékenységekben gazdag százfős gyerektábor

Diáksarok  ,   2021. augusztus 21. szombat 

Több mint száz gyermek vett részt a három nagy téma (bizalom és a félelem, környezetvédelem, internet és média) köré csoportosuló, ötnapos Hálós – Szentjánosbogár táborban július harmadik hetében a székelyhídi termálstrandon – közölte Konrád Katalin, a szervező Partiumi HÁLÓ Egyesület vezetője. A mostani, városunkban lezajlott rendezvény a huszonnyolcadik alkalom volt, ahol a gyerekek figyelmét sok beszélgetéssel, bibliai történetekkel fogták össze.

A tábor első kérdései a bizalom és a félelem köré épültek. Kiben bízhatnak a gyerekek? A hangsúly itt a szülőkön, a családtagokon és barátokon volt, akikben bízhatnak, és akikben bízniuk kell a gyerekeknek. Melyek azok a helyek, ahol biztonságban érezhetik magukat? Így az otthon, a templom, az iskola vagy akár a tábor helyszíne. A félelem kapcsán Mózes történetéről beszélgettek a gyerekekkel, aki bízott Istenben és nem félt az egyiptomi fáraó elé állni, elmondani neki Isten utasításait, nem félt átkelni a Vörös-tengeren.