^ Vissza Fel
vallás címke bejegyzései:

Kárpát-medencei családok „járták be” Jézus életútját a Háló táborban

Hitélet  ,   2022. augusztus 16. kedd 

Kárpátaljáról, Felvidékről, Délvidékről, Magyarországról, a partiumi régióból és Erdélyből is érkeztek családok a XXI. Kárpát-medencei Háló táborba. Összesen több mint kétszáz személy, kicsik és nagyok, elsőtáborozók és sokadszorra visszatérők egyaránt bekapcsolódtak a Partiumi Háló Egyesület augusztus második hetében megszervezett rendezvényébe, amelynek a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceum adott otthont. A tábor résztvevőit korcsoportok szerint óvodás, gyermek, ifi és felnőtt altáborokba osztották be, ahol érdeklődési körüknek megfelelően különböző programokon vehettek részt egész héten át. A tábor fő témája Jézus életútja – tudtuk meg Konrád Erzsébet Katalintól, a Partiumi Háló Egyesület vezetőjétől.

Jelenések, Élő Kövek és versenyek

Mozaik  ,   2013. október 30. szerda 

Nagykágyán rendezték meg az érmelléki Bibliaismereti vetélkedőt.

Dicsőítés nyitotta meg a VII. érmelléki Bibliaismereti vetélkedőt az Élő Kövek együttes szolgálatával, majd rövid istentisztelet következett. Bara László nagykágyai lelkipásztor köszöntőjében kiemelte, hogy házszentelő is a vetélkedő alkalma, hiszen az október 19-én megtartott rendezvényen kívül még semmilyen rendezvényt nem tartottak addig az új közösségi házban.
A barátságos hangulatú megmérettetésen tíz településről összesen negyven diák vett részt, így képviseltette magát Csokaly, Érszőllős, Gálospetri, Jankafalva, Magyarkéc, Margitta, Nagykágya, Szalacs, Székelyhíd és Tóti.

A megújult vallás napja

Mozaik  ,   2013. október 30. szerda 

Október 31-én ünnepeljük a reformáció elindítását

Mire emlékeztet minket a reformáció ünnepe? Mit jelent ez a kifejezés a ma embere számára, amikor a világ teljesen elanyagiasodott, amikor már sokszor csak az „én” a fontos? A reformáció az Anyaszentegyháznak állandó megújulása, a Szentlélek munkája nyomán az emberi célok-érdekek helyett Isten akaratát kövessük. Isten színe előtt nem állhatunk meg saját érdemeinkben bízva, bűneink bocsánatát magunk erejéből nem vagyunk képesek megszerezni, csak Jézus Krisztus által, aki az ő drága vérén váltott meg bennünket, hitet ébresztett bennünk a Szentlelke által.
A reformációt soha nem lehet befejezettnek tekinteni. Harcolnunk kell azért, hogy Isten igazsága győzzön úgy, ahogy Boros Gergely költő írja le versében: „Még egy nagy reformot adj nekünk, Istenem, / hogy hitünk dolgában végleges rend legyen […] / Lelki megújhodást adj nekünk, Istenem”.

Május, a Szűzanya hónapja

Mozaik    2013. június 2. vasárnap 

Május hónap a római korban nevét Maia istennőről kapta, Maia ugyanis a természet tavaszi újjászületését, ébredését személyesíti meg a római mitológiában, viszont a görög mondavilágban Maia, jelentése : anyácska, a hét nimfa egyike. A keresztény gondolkodásban Szűz Mária minden megújulás és szépség forrása.

Presbiteri konferencia Törökszentmiklóson

Közélet  , ,   2012. május 6. vasárnap 

Hegyközszentmiklósi küldöttség a magyarországi református gyülekezeti találkozón

„Isten gondviselése igazgatja az emberek szívét és útait.” (Példabeszédek, 21. rész)

A hegyközszentmiklósi református gyülekezet 43 képviselője vett részt Árus László Csongor lelkipásztor vezetésével a magyarországi Törökszentmiklóson tartott nagyméretű virágvasárnapi presbiteri konferencián az ottani egyházközség meghívására.

Kis családok egy nagy családban

Közélet  ,   2011. december 5. hétfő 

Kötetlen, ökumenikus, mindenki számára nyitott családi program indul Székelyhídon

 

Családi program indult Székelyhídon! Igen, ez itt a reklám helye. Egy-két hetente összegyűlünk és beszélgetünk, Szentírást olvasunk, filmezünk, sütünk, kreatívkodunk, de az is felmerült már, hogy beteg vagy szegény embereken segítsünk. Ezek az alkalmak azért nagyon jók, mert éppen olyanok, amilyenre mi együtt eltervezzük, mindenki elmondhatja, hogy mit szeretne vagy épp mit nem, és akkor úgy alakítjuk, közösen. A program kötetlen, ökumenikus, szeretettel várunk kortól és nemtől függetlenül mindenkit, az egyedülállókat is. (Bővebb információt Bodor Zoltántól, a katolikus plébánostól lehet kapni.) A családi programok elindulásának előzménye a Nagyváradon októberben megtartott egyházmegyei családos találkozó, amelyen Székelyhídról több mint tíz család vett részt.