^ Vissza Fel
Székelyhíd címke bejegyzései:

Online is kifizethetőek a székelyhídi adók, díjak, bírságok

Közélet    2021. március 29. hétfő 
 67

Használhatják a székelyhídi adózók az elektronikus rendszert a helyi adók, szemét és egyéb díjak, valamint bírságok kifizetésére a hét minden napján, a nap bármely órájában. Fizetni lehet bármely bank által kibocsátott VISA-, VISA Electron-, Mastercard- vagy Maestro-típusú betéti vagy hitelkártyával. A rendszer teljesen biztonságos, megfelel a Romániában használatos 3D Secure-szabvány elektronikus fizetésre vonatkozó tanúsítványainak.

A fizetéshez először be kell lépni a székelyhídi polgármesteri hivatal honlapjára (www.sacueni.ro) és azon belül a Plăți online fülre kell kattintani. Magánszemélyek a személyi számmal (CNP), jogi személyek az adószámmal (CUI) tudnak bejelentkezni és fizetni. Az oldalon ellenőrizhetőek a befizetendő összegek, az esetleges késedelmi, illetve büntető kamatok napra pontosan aktualizálva, a hatályos jogszabályoknak megfelelően. Kiválaszthatjuk, hogy melyik adókat vagy díjakat akarjuk kifizetni. Megjelenik a kiválasztott díjak és adók összege, ezt vissza kell igazolni, ami után aktiválódik az Online fizetés gomb. A fizetési szándék megerősítése után megtörténik az átirányítás az online fizetési oldalra, ahol ki kell tölteni a kártyaadatokat, amellyel fizetni akarunk. Az adatok titkosságát a hatályos nemzetközi jogszabályok garantálják. A rendszer ellenőrzi a kártya adatainak helyességét, majd a tranzakciót érvényesíti vagy érvényteleníti. Érvényes tranzakció esetén a rendszer átirányít a globalpay.ro oldalra, ahonnan letölthető a befizetés igazolása. Ha a tranzakció érvénytelen, nem történik sem befizetés, sem adósságrendezés.

A rendszer lehetővé teszi a bírságok befizetését is – a büntetési jegyzőkönyv adatai alapján – a kiállítástól számított 15 napon belül. Az online adófizetés nem jár pluszköltséggel!

Turisztikai város lett Székelyhíd

Közélet    2021. március 23. kedd 
 387

Új pályázási, fejlesztési lehetőségek nyílnak a helyhatóság és a vendéglátóipari vállalkozók számára

Helyi érdekű turisztikai településsé nyilvánította a kormány Székelyhíd városát a március 19-i ülésén. Így meghozta gyümölcsét a Béres Csaba polgármester kezdeményezésére 2018-ban meghozott helyi tanácsi határozat, a befektetett munka, a hosszú és részletes dokumentáció előkészítése.

Az előterjesztett anyag tartalmazta többek között Székelyhíd és a hozzá tartozó települések történelmét, turisztikai látványosságait, infrastrukturális adottságait, a helyi kikapcsolódási és szórakozási lehetőségek felsorolását és a rendelkezésre álló szálláshelyek számát is. A tavalyi év novemberében a turisztikával foglalkozó szaktárca (a Gazdasági, Energiaügyi és Üzleti Környezet Minisztériuma) képviselői személyesen is ellátogattak városunkba és megbizonyosodtak arról, hogy a minősítéshez szükséges feltételeknek eleget teszünk.

A megújult színház előtt koszorúztak március 15-én

Kultúra  , ,   2021. március 17. szerda 
 52

Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 173. évfordulóján a megújult színház épületének tövében elhelyezett, Petőfi Sándor helyi kötődését jelző emléktábla előtt hajtottak fejet a székelyhídi lakosok.

A zimankós idővel dacoló megemlékező tömeggel elsőként Béres Csaba, a város polgármestere osztotta meg gondolatait. Ünnepi szónoklatában kiemelte, bár a világjárvány számos dolgot elvett az emberektől, a megemlékezést nem veheti el, hisz március 15-e reggel mindenki a mellére tűzheti a nemzeti kokárdát vagy meggyújthat egy szál gyertyát a hősök emlékéért. A városvezetőt a felszólalók sorában Biró Rozália Bihar megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő követte, aki mint mondta, a szabadságharc kitörése évfordulójának napján az akkori hétköznapi hősök tettrekészségére gondolt – arra, hogy bátorságuk fénye közel két évszázad távolságából is melegíti a magyarokat a zord időkben. A szónoklatok sorát az Érmelléki Református Egyházmegye esperese, Rákosi Jenő zárta, akinek igemagyarázatából a mindenható megtartó, nemzetet védelmező erejébe vetett hit fontosságát hallhatták ki a jelenlévők.

Ingyenes internetelérés a város több pontján

Közélet    2021. március 9. kedd 
 23

Vezeték nélküli internet-hozzáférési pontokat telepítettek Székelyhídon, ingyenesen elérhető az internet a központi parkban, a múzeum épületének környékén, a városi piacon, a futballpályán és az új park területén. Mindez annak a sikeres, 15 000 eurós támogatást elnyerő pályázatnak köszönhető, amelyet a városvezetés a 2018-ban az Európai Unió által meghirdetett WiFi4EU programra nyújtott be.

Ezzel a megvalósítással településünk csatlakozott ahhoz az EU által fontosnak tartott kezdeményezéshez, melynek lényege, hogy lakóhelyétől és anyagi helyzetétől függetlenül minden európai polgár hozzáférhessen a világhálóhoz. Reményeink szerint egyszer véget ér a világjárvány, és újra életre kel a turizmus, melynek fellendítéséhez ez a kezdeményezés is hozzájárul, hiszen előnyt jelent ez az ide látogatók számára is.

Visszatérés az otthoni képernyők elől az iskola padjaiba

Diáksarok  ,   2021. február 25. csütörtök 
 964

Sokan örülnek, hogy gyermekeik újra a tantermekben tanulhatnak. Kevesebben vannak, akik emiatt aggódnak vagy kételyeik vannak.

Szigorú szabályok betartásával, február 8-án újraindult a tantermekben a tanítás. Reggelente ismét iskolába siető gyermekekkel és az őket kísérő szülőkkel teltek meg az utcák.

A személyes jelenlétre a tanulóknak és pedagógusaiknak egyformán szükségük van, egyáltalán nem hasonlítható össze tehát a tantermekben zajló oktatás az online párjával. Vannak olyan helyzetek, amelyek ebben a megfoghatatlan térben nem megoldhatóak, hiszen az iskolában nemcsak lexikális tudás kerül a gyermekek birtokába, hanem megtanulnak közösségben élni és társas kapcsolatokat kialakítani.

Átadták a színházépületet

Közélet  ,   2021. január 27. szerda 
 291

Befejeződtek a munkálatok, jöhetnek a kulturális események

Hivatalosan átadták Székelyhíd felújított színházát január 23-án, szombaton. Az átépült kultúrotthon a színházi előadások mellett számos kulturális eseménynek is helyet tud biztosítani, így a kórustalálkozóknak, kiállításoknak, könyvbemutatóknak, konferenciáknak is. Mi több, Székelyhíd több, mint tíz kulturális csoportja szintén helyet kaphat az új művelődési térben.

Béres Csaba, városunk polgármestere az átadáson kifejtette, hogy a városvezetés kezdetben a havi vagy két heti rendszerességgel történő programszervezésben gondolkodik, évadot pedig 2021 szeptemberétől terveznek hirdetni. Az elöljárók elképzelései szerint lehetséges, hogy az új épületet a székelyhídi születésű, 2019-ben elhunyt Szabó József (becenevén Ódzsa) rendezőről, dramaturgról nevezik el.

Kis festőművészek képzése Székelyhídon

Kultúra  ,   2021. január 20. szerda 
 463

Festeni jó – tehetségprogram Székelyhídon címmel készül lebonyolítani képzőművészeti rendezvénysorozatot az Ér Hangja Egyesület 2021 első felében. A projekt célja városunk és a környék azon VII-XII. osztályos fiataljainak a felkarolása, akik tehetségeknek vagy tehetségreményeknek tekinthetők a festőművészet terén, illetve a kiválasztott résztvevők tehetséggondozása egy komplex 60 órás program és egy háromnapos tábor keretében. A projekt arra irányul, hogy lehetővé tegye a tehetségek festőművészeti ismereteinek bővítését, a képi kifejezés különféle módjainak megismerését, kreativitásuk és önkifejezésük, önismeretük, esztétikai érzékenységük, igényességük és ízlésük fejlesztését.

Átadták a terelőutat Székelyhídon

Közélet  ,   2020. december 23. szerda 
 156

Bár a beruházás csak 85%-os megvalósításnál tartott, átadták azt a tíz éve épülő elterelő utat, amely a Székelyhídon áthaladó nehézforgalomtól hivatott megszabadítani a várost.

Az ünnepélyes kereteket mellőzve, ám annál nagyobb sajtójelenléttel történt meg a 7,2 km-es elkerülőút átadása tavaly november utolsó napján, miközben az útépítő munkások még a közlekedési táblákat helyezték ki és a vízelvezető árkokon dolgoztak.

A terelőút jelentőségéről Székelyhíd városmenedzsere, Hegyessy Zsolt kérdésünkre elmondta, hogy a városunkat kettészelő nemzetközi úton naponta közel hatezer jármű hajt át, ezeknek jelentős százaléka pedig teherszállító rangsorolásba tartozik. Véleménye szerint a terelőút megléte növelni fogja a közbiztonságot nemcsak a közúti balesetek csökkentése által, de az út menti házak statikai állapotára való tekintettel is.