^ Vissza Fel
Székelyhíd címke bejegyzései:

Játék az olvasásért

Diáksarok  ,   2021. május 21. péntek 
 85

Húsvéti puzzle-olvasó versenyt szervezett a tavaszi vakáció idejére városunk könyvtárosa, Guba-Kerekes Zsuzsa. A verseny célja a kilenc darabból álló húsvéti tematikájú képeslap kigyűjtése volt: a jelentkezők minden elolvasott könyv után egy kirakós darabbal lettek gazdagabbak, amellyel bővült a gyűjtemény.

A megadott jelentkezési idő alatt tizenkilencen jelentkeztek a puzzle-olvasó versenyre, a résztvevők két csoportra voltak osztva, a kiscsoportosok tizenkét éves korig és az ennél idősebb nagycsoportosok.

Csoportonként három-három nyertes lehetett, és akik leghamarabb kigyűjtötték a kilencdarabos kirakóst, ajándékcsomagban részesültek, továbbá a kolozsvári Napsugár Kiadó jóvoltából egy-egy friss lapszámmal is.

Jelentős beruházások kezdődnek városunkban

Közélet    2021. május 4. kedd 
 1 054

Kiemelt projekt a többfunkciós csokalyi kulturális központ felépítése

Számottevő beruházások kezdődnek Szé­kely­hídon a Fejlesztési, Köz­igaz­gatási és Közmun­kála­tokért Felelős Mi­nisztéri­um jó­voltából. Cseke Attila tárcavezető elmondta, hogy „a szülőföldön való boldogulás prioritás az RMDSZ számára, olyan településeket építünk, ahol jó élni. A minőségi oktatást támogatjuk, korszerű, jól felszerelt iskolákban, ezért tartjuk fontosnak Székelyhíd iskolájának felújítását.”

A tervek között szerepel a jelenlegi városi kis iskola felújítása, mely az elemiseknek biztosít helyet. A felújítás az épület külső részét fogja rehabilitálni (tetőcsere, ablakok, külső tatarozás). Mindez által energiahatékonyabbá teszik az épületet, illetve természetesen korszerűsítik majd az iskolai felszereléseket is.

„Ebben a színházban mindenkinek van egy téglája”

Kultúra    2021. április 28. szerda 
 161

Hatvan év után újra avatóra készül Hevesi Magdolna nyugalmazott ápolónő

Hevesi Magdolna balról a második

Meghatódottan emlékezett meg arról Hevesi Magdolna nyugalmazott ápolónő, hogy ifjúkorában, fiatal lányként részt vehetett az 1960-ban átadott helyi színház legelső előadásán. A nyugdíjas éveiben járó Magdi néni – aki oszlopos tagja a több mint másfél évtizede működő székelyhídi Búzavirág Népdalkörnek – most bízik abban, hogy még megéri majd a nemrég hivatalosan átadott, megújult köntösbe öltöztetett színházépület első előadását is.

Az ifjú évekre való, nosztalgikus hangulatú visszaemlékezésből megtudtuk, az épület helyén régebb piactér állt, és Magdi néni gyerekkorában kezdték el építeni a színház – az akkori megnevezéssel élve művelődési ház – építését, melyet hivatalosan 1960 májusában adtak át.

Faültető akció Székelyhídon

Közélet  ,   2021. április 11. vasárnap 
 93

Gyümölcsfát a kertembe! elnevezésű akciót indítottak útjára közösen a székelyhídi polgármesteri hivatal, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem és a Petőfi Sándor Elméleti Líceum.

A március végi, városunkban első alkalommal megszervezett akció során ötven darab barackfát ültettek különböző magánházak udvarára, kertjébe. A kezdeményezésre a székelyhídi és a környező falvakban élő magánszemélyek jelentkezését várták, de ültettek a szervezők barackfát minden település valamennyi templomának kertjébe is.

A Partiumi Keresztény Egyetem számára mindig is fontos terület volt a környezetvédelem, a természet és a közösség építése. Ebből kifolyólag döntöttek a mostani kezdeményezés elindítása mellett. A fák ültetését együttesen végezték a székelyhídi városvezetők, a Petőfi-líceum diákjai, valamint a nagyváradi felsőoktatási intézmény vezetősége és hallgatói. A tervek szerint hasonló jelentőségű és megvalósulású akciókat a jövőben is fognak még szervezni.

Irodalomhoz kötődő események a könyvtárból

Kultúra  ,   2021. április 6. kedd 
 211

Az irodalommal kapcsolatos eseményekkel is igyekszik megmozgatni a lakosságot és felkelteni az érdeklődők figyelmét városunk könyvtárosa, a találékony Guba-Kerekes Zsuzsa.

Tizenkét darab könyv kereste új gazdáját a könyvelhagyó napon, március 25-én, melyeket megtalálójuk hazavihetett és megtarthatott. Természetesen volt egy kis segítség is olyan képek formájában, amelyeket a könyvtáros tett közé a Facebookon. Ezek alapján a könyvek könnyedén és gyorsan találhattak új tulajdonosra.

Online is kifizethetőek a székelyhídi adók, díjak, bírságok

Közélet    2021. március 29. hétfő 
 110

Használhatják a székelyhídi adózók az elektronikus rendszert a helyi adók, szemét és egyéb díjak, valamint bírságok kifizetésére a hét minden napján, a nap bármely órájában. Fizetni lehet bármely bank által kibocsátott VISA-, VISA Electron-, Mastercard- vagy Maestro-típusú betéti vagy hitelkártyával. A rendszer teljesen biztonságos, megfelel a Romániában használatos 3D Secure-szabvány elektronikus fizetésre vonatkozó tanúsítványainak.

A fizetéshez először be kell lépni a székelyhídi polgármesteri hivatal honlapjára (www.sacueni.ro) és azon belül a Plăți online fülre kell kattintani. Magánszemélyek a személyi számmal (CNP), jogi személyek az adószámmal (CUI) tudnak bejelentkezni és fizetni. Az oldalon ellenőrizhetőek a befizetendő összegek, az esetleges késedelmi, illetve büntető kamatok napra pontosan aktualizálva, a hatályos jogszabályoknak megfelelően. Kiválaszthatjuk, hogy melyik adókat vagy díjakat akarjuk kifizetni. Megjelenik a kiválasztott díjak és adók összege, ezt vissza kell igazolni, ami után aktiválódik az Online fizetés gomb. A fizetési szándék megerősítése után megtörténik az átirányítás az online fizetési oldalra, ahol ki kell tölteni a kártyaadatokat, amellyel fizetni akarunk. Az adatok titkosságát a hatályos nemzetközi jogszabályok garantálják. A rendszer ellenőrzi a kártya adatainak helyességét, majd a tranzakciót érvényesíti vagy érvényteleníti. Érvényes tranzakció esetén a rendszer átirányít a globalpay.ro oldalra, ahonnan letölthető a befizetés igazolása. Ha a tranzakció érvénytelen, nem történik sem befizetés, sem adósságrendezés.

A rendszer lehetővé teszi a bírságok befizetését is – a büntetési jegyzőkönyv adatai alapján – a kiállítástól számított 15 napon belül. Az online adófizetés nem jár pluszköltséggel!

Turisztikai város lett Székelyhíd

Közélet    2021. március 23. kedd 
 461

Új pályázási, fejlesztési lehetőségek nyílnak a helyhatóság és a vendéglátóipari vállalkozók számára

Helyi érdekű turisztikai településsé nyilvánította a kormány Székelyhíd városát a március 19-i ülésén. Így meghozta gyümölcsét a Béres Csaba polgármester kezdeményezésére 2018-ban meghozott helyi tanácsi határozat, a befektetett munka, a hosszú és részletes dokumentáció előkészítése.

Az előterjesztett anyag tartalmazta többek között Székelyhíd és a hozzá tartozó települések történelmét, turisztikai látványosságait, infrastrukturális adottságait, a helyi kikapcsolódási és szórakozási lehetőségek felsorolását és a rendelkezésre álló szálláshelyek számát is. A tavalyi év novemberében a turisztikával foglalkozó szaktárca (a Gazdasági, Energiaügyi és Üzleti Környezet Minisztériuma) képviselői személyesen is ellátogattak városunkba és megbizonyosodtak arról, hogy a minősítéshez szükséges feltételeknek eleget teszünk.

A megújult színház előtt koszorúztak március 15-én

Kultúra  , ,   2021. március 17. szerda 
 101

Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 173. évfordulóján a megújult színház épületének tövében elhelyezett, Petőfi Sándor helyi kötődését jelző emléktábla előtt hajtottak fejet a székelyhídi lakosok.

A zimankós idővel dacoló megemlékező tömeggel elsőként Béres Csaba, a város polgármestere osztotta meg gondolatait. Ünnepi szónoklatában kiemelte, bár a világjárvány számos dolgot elvett az emberektől, a megemlékezést nem veheti el, hisz március 15-e reggel mindenki a mellére tűzheti a nemzeti kokárdát vagy meggyújthat egy szál gyertyát a hősök emlékéért. A városvezetőt a felszólalók sorában Biró Rozália Bihar megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő követte, aki mint mondta, a szabadságharc kitörése évfordulójának napján az akkori hétköznapi hősök tettrekészségére gondolt – arra, hogy bátorságuk fénye közel két évszázad távolságából is melegíti a magyarokat a zord időkben. A szónoklatok sorát az Érmelléki Református Egyházmegye esperese, Rákosi Jenő zárta, akinek igemagyarázatából a mindenható megtartó, nemzetet védelmező erejébe vetett hit fontosságát hallhatták ki a jelenlévők.