^ Vissza Fel
Székelyhíd címke bejegyzései:

Református vakációs bibliahét a templom hűs árnyékában

Közélet  , ,   2022. augusztus 2. kedd 

Száz-százhúsz gyermek vett részt a református vakációs bibliahéten Székelyhídon, amelyet idén július 25–29. között szerveztek a templomkertben. A szervezőknek az Ifjúsági Keresztyén Egyesület (IKE) több mint negyven lelkes, fiatal tagja segített a rendezvény lebonyolításában. A túlnyomórészt helybéli gyerekek minden napot reggeli imádsággal és énekléssel kezdték, ezt követték a gyülekezet ifjúsági tagjainak segítségével bemutatott bibliai történetek, mindemellett aranymondásokat is tanultak. A kézműves foglalkozások és tánc sem maradtak el a kínálatból, az ebédszünetet követően pedig a gyerekek különböző játékokkal szórakoztak. A bibliahétnek minden évben van egy feldolgozott kerettörténete, témája, az idei az ószövetségi Dániel próféta történetére, egy korábbi anyagra épült.

Mozgásba lendült a nyár – tánctábort szervezett a Tini Dance Center

Diáksarok  , ,   2022. július 16. szombat 

Öt napon keresztül összesen 66 gyermek perdült táncra a Tini Dance Center tizenkilencedik tánctáborában július 4-8. között Székelyhídon. A megye több településről érkező és táncolni vágyó gyerekeket a tánctanulás mellett változatos és szórakoztató programok várták. A reggeli edzéseken és táncórákon kívül color party vagy éppen bolond diszkó biztosította a szórakozási lehetőséget és a kikapcsolódást. A tánctábor célja a gyerekek mozgásba lendítése, hogy az esetleges otthonülést a fitt és egészséges mozgás ellensúlyozza, de ez csak az egyik része a többnapos eseménynek. Oláh Katalin koreográfus, a tábor megálmodója és szervezője kifejtette, nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy összetartásra neveljék a fiatalokat.

Sakkemlékverseny Székelyhídon

Ér-sport  ,   2022. június 17. péntek 

Néhai sporttársaikról emlékeztek meg a sakkozók a Székelyhídon tartott sakkemlékversenyen június 11-én, szombaton. A városközponti vendéglőben megrendezett megmérettetésre a határ mindkét oldaláról érkeztek versenyzők.

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) szabályainak megfelelő versenyt hatodszorra szervezte meg Gardó Ferenc, célja a sportbarátság ápolása, és hogy lehetőséget biztosítson az ifjúsági és amatőr sakkozóknak egyaránt.

Átadták a fiataloknak az ANL-lakásokat

Közélet  ,   2022. június 13. hétfő 

Tizennyolc bérlakást adott át fiatalok számára Székelyhídon az Országos Lakásügynökség (ANL) májusban. A hat garzonlakás és tizenkét, egyenként kétszobás lakást magában foglaló tömbház a régi futballpálya helyén, az Eroilor utca 56. szám alatti telken épült fel, pince + földszint + két emelet szintmagassági besorolással, a beruházás értéke 5 674 609,12 lej áfával együtt. Az átadón jelen levő Cseke Attila, a regionális fejlesztési és közigazgatási tárca vezetője – aki alá tartozik az ANL is – elmondta, hogy ugyan a beruházást a minisztériuma finanszírozta, de az ötlet, illetve a kezdeményezés a székelyhídi helyhatóságot, a polgármestert és csapatát dicséri, akik hittek ebben a beruházásban és annak sikeres kivitelezésében. Remélhetőleg idővel gyerekek kacaja is betölti majd az épületet, hiszen a fiataloknak építendő lakások programja arról is szól, hogy a fiatal családoknak olyan lakhatási lehetőséget biztosítson, hogy  itthon maradjanak szülőföldünkön.

A legkisebbek ünnepe egy teljes napon át

Diáksarok,Mozaik  ,   2022. június 3. péntek 

Gyereknap alkalmából örömteli pillanatokat élhettek át a székelyhídi gyerekek. Délelőtt a helyi református egyház szervezésében, az óvónők és a szülők közreműködésével kedveskedtek színes programokkal a gyerekeknek.

A délután folyamán a székelyhídi városi könyvtár szervezésében aszfaltrajzversenyre került sor a központi parkban.

Az elkészült műveket díjazták is, így a kis résztvevők egyebek között oklevélben is részesülhettek.

Képösszeállításunkat alább láthatják.

Új óvodát adtak át a roma közösségnek

Közélet  ,   2022. április 9. szombat 

Ünnepélyes keretek között adták át március végén a székelyhídi közösség használatára azt az óvodaépületet és a hozzá tartozó játszóteret, amelynek alapkövét 2020 novemberében tették le Székelyhíd Felsőváros nevezetű negyedében, ahol városunk roma népességének jelentős része lakik. A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében felépült, korszerű szabványoknak megfelelő intézmény roma etnikumú gyerekek óvodai oktatását fogja megkönnyíteni. A kétmillió lejes beruházással elkészült épületben a 2022-es őszi tanévkezdéskor indul az oktatás. Az intézményben két csoportban 45 gyermek számára fognak hosszúprogramos óvodai nevelést és ellátást biztosítani.

Korszerűsítik a közvilágítást

Közélet  ,   2022. április 8. péntek 

Majdnem ezer új utcai lámpát szerelnek fel Székelyhídon és a falvakban

Székelyhíd és a hozzá tartozó települések közvilágításának korszerűsítése, valamint a hálózat bővítése zajlik jelenleg is városunk több pontján az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával. Összesen 965 darab különböző erősségű LED-es égőtestet fognak kicserélni, vagy újonnan felszerelni. A kivitelező cég egyrészt a már meglévő régi, elavult és nagyfogyasztású égőket cseréli ki.

Másrészt a település bizonyos zónáiban, ahol indokoltnak bizonyult, bővíti a hiányos hálózatot, új utcai lámpákat szerelnek fel olyan helyekre, ahol eddig nem volt. Ilyen például Székelyhídon az állomás vagy az iskola és a sportcsarnok környéke, illetve Csokaly egyik része.

Sárréti népmesék útján barangoltunk – Illusztrációkiállítás Hegyközszentmiklóson és Székelyhídon

Sárréti népmesék illusztrációiból nyílt vándorkiállítás Hegyközszentmiklóson március 2-án, megelevenedtek a magyar népmesék hősei a helyi kultúrotthonban. Szűcs Sándor Magyarországon élt néprajzkutató még 1950 táján népmeséket gyűjtött össze a Hajdú-Bihar megyei Sárrétről és környékéről – mondta el Mocsár László iskolaigazgató. Ezek népmesekötetben jelentek meg az 1980-as években. A kiállítás apropóját az adta, hogy megújult a Madárkereső királyfiak című népmesegyűjtemény, melyhez a berettyóújfalui Kolozsvári-Donkó Rebeka képzőművész készített igényes és szemet gyönyörködtető illusztrációkat, ezeket láthatta az érdeklődő közösség.