^ Vissza Fel
Székelyhíd címke bejegyzései:

Aquapark épül Székelyhídon – aláírták a kivitelezési szerződést

Közélet  , ,   2023. november 28. kedd 

Aláírta a Székelyhídon megépülő aquapark kivitelezéséről szóló szerződést Béres Csaba polgármester és Aurora Năftănăilă, az AXE Proiect Kft. ügyvezetője november közepén. A megállapodás értelmében városunk biztosítja a szükséges területet, a cég pedig vállalja az aquapark belátható időn belül történő megépítését és üzemeltetését. A helyiek számára nem ismeretlen az aquapark ötlete, hiszen évek óta hallani egy ilyen jellegű létesítmény terveiről, ám a legtöbben valószínűleg már csak legyintettek ennek hallatán. Béres Csaba polgármester azonban mindvégig hitt az ötlet sikerében és kitartott amellett, hogy a településen fellelhető termálvíz olyan potenciál, amit meg kell próbálni a lehető legjobban kiaknázni.

Először rendeztek roma konferenciát Székelyhídon

Mozaik    2023. augusztus 28. hétfő 

A roma közösség problémáit és lehetőségeit vitatták meg az I. Érmelléki Roma Konferencián, amelynek városunk adott otthont augusztus 25-én az Ady Endre Magyar Kulturális Központban. A köszöntőbeszédek sorát Mocsár László, a Partiumi Oktatásért Egyesület elnöke nyitotta meg. Elmondta, nagy örömükre szolgált elvállalni az esemény megszervezését, és a helyi polgármesteri hivatallal közösen lebonyolítani azt, hiszen egyesületük az oktatásért jött létre, az érmelléki oktatásnak pedig egy nagyon fontos szegmensét képezi a helyi roma közösség. Kiemelte, hogy az érmelléki magyar oktatás romák nélkül elképzelhetetlen, és amennyire mi, kisebbségiként hátrányt szenvedünk, ők még nagyobb hátránnyal indulnak neki az iskolai életnek, ezért mindenképp foglalkoznunk kell a helyzetükkel.

Református vakációs bibliahét a templom hűs árnyékában

Közélet  , ,   2022. augusztus 2. kedd 

Száz-százhúsz gyermek vett részt a református vakációs bibliahéten Székelyhídon, amelyet idén július 25–29. között szerveztek a templomkertben. A szervezőknek az Ifjúsági Keresztyén Egyesület (IKE) több mint negyven lelkes, fiatal tagja segített a rendezvény lebonyolításában. A túlnyomórészt helybéli gyerekek minden napot reggeli imádsággal és énekléssel kezdték, ezt követték a gyülekezet ifjúsági tagjainak segítségével bemutatott bibliai történetek, mindemellett aranymondásokat is tanultak. A kézműves foglalkozások és tánc sem maradtak el a kínálatból, az ebédszünetet követően pedig a gyerekek különböző játékokkal szórakoztak. A bibliahétnek minden évben van egy feldolgozott kerettörténete, témája, az idei az ószövetségi Dániel próféta történetére, egy korábbi anyagra épült.

Mozgásba lendült a nyár – tánctábort szervezett a Tini Dance Center

Diáksarok  , ,   2022. július 16. szombat 

Öt napon keresztül összesen 66 gyermek perdült táncra a Tini Dance Center tizenkilencedik tánctáborában július 4-8. között Székelyhídon. A megye több településről érkező és táncolni vágyó gyerekeket a tánctanulás mellett változatos és szórakoztató programok várták. A reggeli edzéseken és táncórákon kívül color party vagy éppen bolond diszkó biztosította a szórakozási lehetőséget és a kikapcsolódást. A tánctábor célja a gyerekek mozgásba lendítése, hogy az esetleges otthonülést a fitt és egészséges mozgás ellensúlyozza, de ez csak az egyik része a többnapos eseménynek. Oláh Katalin koreográfus, a tábor megálmodója és szervezője kifejtette, nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy összetartásra neveljék a fiatalokat.

Sakkemlékverseny Székelyhídon

Ér-sport  ,   2022. június 17. péntek 

Néhai sporttársaikról emlékeztek meg a sakkozók a Székelyhídon tartott sakkemlékversenyen június 11-én, szombaton. A városközponti vendéglőben megrendezett megmérettetésre a határ mindkét oldaláról érkeztek versenyzők.

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) szabályainak megfelelő versenyt hatodszorra szervezte meg Gardó Ferenc, célja a sportbarátság ápolása, és hogy lehetőséget biztosítson az ifjúsági és amatőr sakkozóknak egyaránt.

Átadták a fiataloknak az ANL-lakásokat

Közélet  ,   2022. június 13. hétfő 

Tizennyolc bérlakást adott át fiatalok számára Székelyhídon az Országos Lakásügynökség (ANL) májusban. A hat garzonlakás és tizenkét, egyenként kétszobás lakást magában foglaló tömbház a régi futballpálya helyén, az Eroilor utca 56. szám alatti telken épült fel, pince + földszint + két emelet szintmagassági besorolással, a beruházás értéke 5 674 609,12 lej áfával együtt. Az átadón jelen levő Cseke Attila, a regionális fejlesztési és közigazgatási tárca vezetője – aki alá tartozik az ANL is – elmondta, hogy ugyan a beruházást a minisztériuma finanszírozta, de az ötlet, illetve a kezdeményezés a székelyhídi helyhatóságot, a polgármestert és csapatát dicséri, akik hittek ebben a beruházásban és annak sikeres kivitelezésében. Remélhetőleg idővel gyerekek kacaja is betölti majd az épületet, hiszen a fiataloknak építendő lakások programja arról is szól, hogy a fiatal családoknak olyan lakhatási lehetőséget biztosítson, hogy  itthon maradjanak szülőföldünkön.

A legkisebbek ünnepe egy teljes napon át

Diáksarok,Mozaik  ,   2022. június 3. péntek 

Gyereknap alkalmából örömteli pillanatokat élhettek át a székelyhídi gyerekek. Délelőtt a helyi református egyház szervezésében, az óvónők és a szülők közreműködésével kedveskedtek színes programokkal a gyerekeknek.

A délután folyamán a székelyhídi városi könyvtár szervezésében aszfaltrajzversenyre került sor a központi parkban.

Az elkészült műveket díjazták is, így a kis résztvevők egyebek között oklevélben is részesülhettek.

Képösszeállításunkat alább láthatják.

Új óvodát adtak át a roma közösségnek

Közélet  ,   2022. április 9. szombat 

Ünnepélyes keretek között adták át március végén a székelyhídi közösség használatára azt az óvodaépületet és a hozzá tartozó játszóteret, amelynek alapkövét 2020 novemberében tették le Székelyhíd Felsőváros nevezetű negyedében, ahol városunk roma népességének jelentős része lakik. A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében felépült, korszerű szabványoknak megfelelő intézmény roma etnikumú gyerekek óvodai oktatását fogja megkönnyíteni. A kétmillió lejes beruházással elkészült épületben a 2022-es őszi tanévkezdéskor indul az oktatás. Az intézményben két csoportban 45 gyermek számára fognak hosszúprogramos óvodai nevelést és ellátást biztosítani.