^ Vissza Fel
Székelyhíd címke bejegyzései:

Felavatták Székelyhídon a tanuszodát

Közélet  ,   2021. szeptember 21. kedd 
 235

Hivatalosan is megnyitotta kapuit Székelyhídon az első olyan tanuszoda, amelyet a Bihar Megyei Tanács finanszírozott az alárendeltségében működő Hosszú Távú Fejlesztési Ügynökségen keresztül. A tanuszodák építési ötlete még 2017-ben vetődött fel.  Az RMDSZ javaslatára a következő évben az országos költségvetésből sikerült 35,7 millió lejt elkülöníteni, hogy hét Bihar megyei településen: Székelyhídon, Diófáson, Belényesben, Vaskószikláson, Nagyszalontán, Margittán és Érmihályfalván is, hasonló létesítmény épülhessen.

A székelyhidi létesítményben egy úgynevezett fél olimpiai, 25 méter hosszú és 12és fél méter széles, valamint egy kisebb, 6-szor 12 és fél méteres gyermekek úszásoktatására alkalmas medence kapott helyett.  A beruházás végül 5,4 millió lejbe került. A székelyhidi úszásoktatás beindításának hármas célja van. Egyrészt olyan gyerekeket szeretnének kinevelni, akik magabiztosan mozognak a vízben.

Vándorbérletet hirdettek a székelyhídi színházban

Kultúra  , ,   2021. szeptember 17. péntek 
 153

Öt színházi előadást (János vitéz, Napnyugat expressz, Valahol Európában, Csongor és Tünde és a Játék a kastélyban) láthatunk a Szabó Ódzsa Városi Színházban az október elejétől induló évadban. Az előadásokhoz kötődő színházbérletet szeptember 15-i sajtótájékoztatóján ismertette Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója, a nagyváradi társulat három, érmelléki születésű színművészével – Hajdu Géza, Hunyadi István, Tasnádi-Sáhy Noémi –, valamint Fekete Katalin székelyhídi színházi kultúrigazgatóval és Béres Csaba polgármesterrel közösen.

Városvezetőnk kifejtette, hogy régen több évtizeden keresztül zajlott a kultúra átadása a színház épületében, és örömteli, hogy ennyi idő után elérkeztünk ide, ahol most tartunk, és lehetőség van az első bérlet megvásárlására. A fiatal generációk is megtapasztalhatják, milyen is színházba járni, milyen egy előadás, hogyan illik ott viselkedni. Ha már adott, éljünk vele, és minél több előadást szeretnénk.

Újra beülhetünk a színházba

Kultúra  ,   2021. szeptember 6. hétfő 
 238

Szabó Ódzsa-vándorbérletet hirdetett a nagyváradi társulat

Névadó ünnepséggel avatták fel a teljesen felújított és kibővített művelődési házat Székelyhídon augusztus 28-án. Az intézmény homlokzatára Szabó József színházi rendező, dramaturg, szakíró, városunk jeles szülöttjének neve került a januári szűk körű átadást követő hosszas előkészítés után.

A megújult, 346 férőhelyes színház tökéletes helyszínként szolgál majd Székelyhíd hagyományosnak mondható rendezvényeinek, mint például a kórustalálkozónak, a néptánc- és moderntáncbemutatónak, konferenciáknak.

Elsődleges cél az, hogy az érmelléki közönséget visszaszoktassák a minőségi színházi előadásokhoz.

A névadó ünnepségen Béres Csaba polgármester, Szabó Ödön és Biró Rozália Bihar megyei RMDSZ-es parlamenti képviselők köszöntötték az egybegyűlteket. „Székelyhídnak ezen a területen ekkora személyisége még nem volt. Ha elolvassuk Szabó József életútját, akkor látjuk, egy csomó mindent megújított, mint ahogyan most megújult a színház is…. Remélem, hogy fent az égi magaslatokban ennek ő is nagyon örül, biztos vagyok benne, hogy látja” – mondta a városvezető.

Százéves a Törekvés

Ér-sport  ,   2021. szeptember 2. csütörtök 
 247

Centenáriumot ünnepelt a székelyhídi labdarúgás

Nem volt egyszerű dolog megszervezni a székelyhídi labdarúgás centenáriumi ünnepségét, de végül is minden zökkenőmentesre és emlékezetesre sikeredett augusztus 14-én. Nekem valahogy az egész napra rányomta bélyegét Thomas Mann német Nobel-díjas író egyik gondolata, miszerint:  „A múltat ünnepelni szép dolog, ha az embernek a jelent és a jövőt illetően rendben van a szénája… Kellemes az ősökre emlékezni, ha az ember egynek tudja magát velük, és tudja magáról, hogy mindenkor az ő szellemükben cselekedett.” Ha ezt egy picit elemezzük ó, akkor a múltról nem nagyon van mit ecsetelni, a száz év önmagáért beszél. Generációk öregbítették városunk hírnevét, képtelenség lenne felsorolni azon labdarúgók nevét, akik az utóbbi évszázadban kergették a bőrt, több-kevesebb sikerrel településünk zöld gyepén. Ami a jelent illeti, azzal is rendben van a szénánk, ha néha a szerencsének is köszönhetően, de még mindig a megyei első osztályban van a Töri, mikor e sorokat olvassák a kedves olvasók, akkor is gőzerővel készülnek labdarúgóink a következő szezonra, a hamarosan újrainduló megyei pontvadászatra.

Sikeres érmelléki gazdanap

Közélet  ,   2021. augusztus 29. vasárnap 
 111

Összegyűltek a térség gazdasági életének képviselői

Szőlészet, borászat, gyümölcstermesztés és pálinkafőzés a Partiumban volt az idei témája az Érmelléki és Bihar megyei augusztus végi gazdanapnak. A termékkiállítással és üzletember-találkozóval egybekötött rendezvényt hatodik alkalommal szervezték meg Székelyhídon.

A gazdanapon a térség gazdasági életének szereplői találkozhattak egymással, és megismerkedhettek a mezőgazdaságban használatos legújabb technológiákkal. A több száz gazdát vonzó programsorozat a termékkiállítással egybekötött vásár megnyitójával kezdődött a város központjában, melyen a helyi és környékbeli termelők mutatták be és népszerűsítették árucikkeiket.

„Mikor együtt vagyunk, tudunk beszélgetni, tudunk álmodni, tudunk terveket szőni, meg tudjuk beszélni az új kihívásokat, fel tudunk ezekre készülni. Meg tudjuk mutatni azokat az új technológiákat, gépeket, amik megjelennek a piacon, hogy a vidéken élők, a mezőgazdasággal foglalkozók is versenyképesek legyenek”fejtette ki dr. Nagy Miklós, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) Bihar megyei szervezetének elnöke.

Családi legózás: együtt játszottak a székelyhídi szülők és óvodások

Mozaik  ,   2021. augusztus 16. hétfő 
 62

Együtt játszott és tanult az interaktív legós programzáró napon közel harminc szülő és húsz gyerek Székelyhídon július végén. Füzesi Mónika, a rendezvény programkoordinátora elmesélte, hogy a szülő-gyerek csapatok különböző feladatokat oldottak meg, együtt legózhattak, ügyességi játékokon vettek részt, ahonnan mindenki nyertesen ment haza.

Érmelléki értékmentés: magyarországi támogatást nyert három helyi civil szervezet

Közélet  , ,   2021. augusztus 13. péntek 
 43

Sikeresen pályázott három székelyhídi civil szervezet Magyarország agrárminisztériuma által a határon túliaknak meghirdetett Hungarikum kiírásra. A nyertes szervezetek képviselői Béres Csaba polgármesterrel közösen tartottak sajtótájékoztatót július harmadik hetében a városi múzeumban, ahol megtudtuk, milyen célokat tűztek ki, amelyeket a pályázaton elnyert összegből fognak megvalósítani.

Néptáncoktatás a városi strandon

Mozaik  , ,   2021. augusztus 13. péntek 
 51

Számos néphagyományt őrző tevékenységgel várta a Zajgó Néptánccsoport gyermekeit a néptánctábor augusztus 2–6. között a székelyhídi strandon. A táborban kicsik és nagyok egyaránt élvezhették a néptánc adta örömöket, közelebb kerülhettek a népművészet szépségeihez. A tábor idén a járványügyi helyzetre való tekintettel szűkebb körben valósulhatott meg mint előző években, ám ennek ellenére a már összeszokott csapat táborozása jó hangulatban telt.