^ Vissza Fel
sakk címke bejegyzései:

Dr. Makai István körorvos-sakkozóra emlékeztek a székelyhídi  sakkemlékverseny résztvevői<

Ér-sport    2023. május 2. kedd 

A Hajdú-Bihar vármegyéből érkező versenyzők szerepeltek a legjobban a 29 sakkozó részvételével megrendezett nemzetközi sakkversenyen, amelynek a székelyhídi múzeum adott otthont  április 15-én. A Szilágyi Tibor magyarországi versenybíró vezetésével lebonyolított megmérettetés hiányosságként megemlítendő, hogy a székelyhídi ifjúsági sakkozók most sajnos nem voltak jelen. A megmérettetés keretében a résztvevők megemlékeztek dr. Makai István egykori székelyhídi körorvos, később nagyváradi sportorvos a sakk terén kifejtetett kimagasló szervezői és edzői tevékenységéről.

Lezárult az idei sakk-csapatbajnokság – első helyen végzett a székelyhídi csapat

Ér-sport    2022. december 8. csütörtök 

Székelyhíd csapata végzett az első helyen a sakkverseny keretében megszervezett év végi csapatbajnokságon. A győztes csapat tagjai: Florescu Luca, Forró Mózes, Gardó Ferenc és Hasznosi Lóránd voltak. Az idén márciustól novemberig tartó verseny e szakaszában négy csapat mérte össze a tudását: Bihardiószeg, Érmihályfalva, Margitta-Monospetri (közös csapatban) és városunk. A második helyezett az érmihályfalvi csapat lett, őket követte Margitta-Monospetri csapata, a diószegiek pedig a negyedik helyen végeztek. A jövő évvel kapcsolatban bővülés várható a csapatbajnokságon, mivel eddig már nyolc csapat jelezte, hogy részt szeretne venni a versenyen.

Őszi sakkverseny zajlott Székelyhídon

Ér-sport  ,   2022. október 21. péntek 

Húsz sakkozó mérte össze tudását az Őszi Kupa névű, nemzetközi sakkversenyen Székelyhídon a Vándor Székely étteremben október 15-én. A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) szabályainak megfelelő, hétfordulós svájci rendszerű egyéni játszmákból álló verseny célja a sportbarátság ápolása, és hogy lehetőséget biztosítson az ifjúsági és amatőr versenyzőknek egyaránt. A találkozó végén díjazták a legjobbakat, a díjakat Szilágyi Tibor sakkbíró adta át.

Győztesek: ifjúsági kategória: Oana Hodoroabă (Székelyhíd), 18–50 éves felnőttek: Diószegi Ákos (Érmihályfalva), 50–70 éves felnőttek: Gulácsi Mihály (Érmihályfalva), veteránok: Gardó Ferenc (Székelyhíd)

Sakkemlékverseny Székelyhídon

Ér-sport  ,   2022. június 17. péntek 

Néhai sporttársaikról emlékeztek meg a sakkozók a Székelyhídon tartott sakkemlékversenyen június 11-én, szombaton. A városközponti vendéglőben megrendezett megmérettetésre a határ mindkét oldaláról érkeztek versenyzők.

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) szabályainak megfelelő versenyt hatodszorra szervezte meg Gardó Ferenc, célja a sportbarátság ápolása, és hogy lehetőséget biztosítson az ifjúsági és amatőr sakkozóknak egyaránt.

Sakkverseny főhajtással

Ér-sport    2017. június 30. péntek 

Néhai sporttársaikról emlékeztek meg a székelyhídi sakkozók a városnapok keretében tartott sakkversenyen. Mintegy negyvenen ültek le a kockás asztalok mellé, a helyi versenyzőkön kívül, többen Magyarországról érkeztek a megmérettetésre.

A gondolkozásfejlesztő sakk

Ér-sport    2013. június 2. vasárnap 

Miután sorra megnyerte a helyi és megyei fordulókat a tanügyminisztérium által meghirdetett sakkversenyen, Cser István, a Petőfi-líceum X. B osztályos diákja áprilisban az Ilfov megyei Brănești-en az országos versenyen küzdött.

 

Nemrég részt vettél a sakkverseny országos fordulóján, ahol szép eredményt értél el. Milyen versenyeken voltál ezen kívül, illetve milyen eredményeid vannak?

– Ahány versenyt rendeztek Székelyhídon, ott rendszerint első lettem. Gálospetribe szoktam még versenyekre járni, ahol eddig felnőtt kategóriában játszottam, illetve versenyeztem már Margittán és Kiskerekiben is, de általában csak tapasztalatszerzésig jutottam, nem szereztem kiemelkedő helyezést.

Sakkoktatás Székelyhídon

Közélet  , ,   2010. november 10. szerda 

Ingyenes sakkoktatást tart Veres János sakkoktató a központi étterem egyik zugában. A június óta minden kedden és csütörtökön délután 16–18 óra között szervezett találkozókat jelenleg 15–18 gyerek látogatja. Jancsi bácsi 2002-ben szerzett sakkoktató címet, de már előtte több rangos verseny résztvevője és nyertese volt, főbb eredménye a 2001-ben Nagyváradon megszervezett Felix-kupa, ahol I. osztályban I. helyezést ért el. 2003-ban Margittán kezdett el sakkot oktatni, 10 gyermek vett részt az akkori foglalkozásokon, tanítványai közül ketten a román válogatottba is bekerültek. Az oktató elmondása szerint ő ebben méri munkája gyümölcsét, számára ezek a dolgok az elért eredmények.

Barátságkupa

Ér-sport  , , ,   2010. február 4. csütörtök 

Sakkverseny immár hatodszor az Érmelléken

Hatodszorra ültek az érmelléki sakkozók a táblák mellé január 30-án, szombaton lezajlott Érmelléki Barátságkupán. A megmérettetésen hét település nyolc csapata képviseltette magát: Álmosd, Bagamér, Biharfélegyháza, Bihardiószeg, Érsemjén, Szentjobb, valamint Székelyhíd két csapata. A rendezvénynek ezúttal a székelyhídi múzeum épülete adott otthont, az esemény főszervezője Blidár Katalin volt. Adorján Csaba álmosdi testneveléstanár, valamint jelen esetben pontozóbíró üdvözölte az összegyűlteket, majd átadta a szót Béres Csaba polgármesternek, aki örömét fejezte ki, hogy Székelyhíd bekerülhetett egy ilyen  körforgásba, valamint néhány szóban bemutatta városunkat a vendégeknek.