^ Vissza Fel
verseny címke bejegyzései:

Székelyhídi diákok a Zöld Okos Kupa Palánta Kárpát-medencei döntőjében

Jól szerepelt a helyi diákok csapata a Zöld Okos Kupa Palánta május 19-én, Budapesten megszervezett Kárpát-medencei döntőjében, ahol az előkelő ötödik helyen végeztek. A Vörösbegyek csapata (Oroszi Mátyás csapatkapitány, Molnár Tímea és Vadkerti András) – akiket Cservid Levente tanár készített fel – nem volt könnyű helyzetben, hiszen a Fenntarthatósági Témahét keretében zajló vetélkedő végső megmérettetésig hosszú, versenyekkel teli út vezetett. Az idei Fenntarthatósági Témahéten mintegy 1800 iskola hozzávetőleg 400 ezer diákja vett részt. A rendezvény legrégebbi és legnagyobb versenye a VII–VIII. osztályos korosztálynak meghirdetett, Zöld Okos Kupa Palánta tudás alapú megmérettetés, amely idén 973 csapatot mozgatott meg.

Idén is aranyérmesek a székelyhídi pálinkák

Mozaik  , ,   2023. február 12. vasárnap 

Három aranyéremmel és két champion díjjal jutalmazták Nagy Botond Zekulhyda Prémium pálinkáit Kelet-Közép-Európa egyik legmeghatározóbb és legrangosabb idei párlatvetélkedőjén, a XIII. Quintessence Pálinka és Párlatversenyen.

A megmérettetésre, melynek ünnepélyes díjkiosztógálája február 4-én zajlott Debrecenben, idén összesen 1763 mintával nevezett 230 versenyző, számos különböző országból. Érdekesség, hogy nagy számban érkeztek Erdélyből is benevezett tételek, melyek közül 269 éremben is részesült, ami nagyon szép arány. A verseny szervezője az Ongai Kulturális Egyesület, a versenytételeket január 19–21. között értékelte egy 27 fős nemzetközi bíráló csapat.

Őszi sakkverseny zajlott Székelyhídon

Ér-sport  ,   2022. október 21. péntek 

Húsz sakkozó mérte össze tudását az Őszi Kupa névű, nemzetközi sakkversenyen Székelyhídon a Vándor Székely étteremben október 15-én. A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) szabályainak megfelelő, hétfordulós svájci rendszerű egyéni játszmákból álló verseny célja a sportbarátság ápolása, és hogy lehetőséget biztosítson az ifjúsági és amatőr versenyzőknek egyaránt. A találkozó végén díjazták a legjobbakat, a díjakat Szilágyi Tibor sakkbíró adta át.

Győztesek: ifjúsági kategória: Oana Hodoroabă (Székelyhíd), 18–50 éves felnőttek: Diószegi Ákos (Érmihályfalva), 50–70 éves felnőttek: Gulácsi Mihály (Érmihályfalva), veteránok: Gardó Ferenc (Székelyhíd)

Első két helyen a székelyhídi diákok a Fenntarthatósági Témahét döntőjében

Az első és a második helyezést is elhozták a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjai az „Ott vagyok honn, ott az én világom” elnevezésű magyarországi verseny szeptember 22–23-i döntőjében Sátoraljaújhelyen. Az idei Fenntarthatósági Témahét keretében, a Kárpát-medencében élő középiskolások részére meghirdetett vetélkedőn győzött a XI. B osztály Az utolsó vízhajlítók nevű csapata (Béres Attila, Cservid Ákos és Ovlachi Sebestyén). Őket Szabó Ildikó, az iskola biológia szakos tanára készítette fel. A második helyen végzett a X. B osztály csapata, ami a Perfekcionisták fantázianevet viselte. Tagjai Egeresi Denisz, Eperjesi Viktória és Zagyva Bianka, felkészítő tanáruk Cservid Levente, szintén a Petőfi biológia szakos tanára.

Tavaszi angol verseny

Diáksarok    2021. március 23. kedd 

Idén újra várta a kisdiákokat az English Spring Contest elnevezésű angol nyelvű verseny, amely tavalyi fordulójának a járványhelyzet gátat vetett. A székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum hagyományszerű, alulírott által szervezett másfél órás versenyének résztvevői a negyedikes évfolyam diákjai voltak, akiket Czirják Erika és Somogyi Tünde tanítónők kísértek el a városi múzeum épületébe.

A verseny célja a kezdetektől minden alkalommal az, hogy csoportmunka keretében a diákok játékosan kamatoztatni tudják angol nyelvi tudásukat, illetve felkészülhessenek az intenzív angol nyelvosztály közelgő vizsgájára. Az idei, nagyon jó hangulatú vetélkedőn tizenhárom csoport vett részt, a versenyzőknek négy feladatot kellett megoldaniuk. Ezek között volt szövegértelmezés, kérdezz-felelek, mondatalkotás és szókereső is. A verseny elérte kitűzött célját, hiszen a diákok megtapasztalhatták, hogy milyen egy angol vizsgatétel. A kihívás és az azt követő sikerélmény hasonló volt a korábbi évekéhez, a sajnálatos különbséget pedig az jelentette, hogy nem tudtunk más diákokat meghívni a környező falvak iskoláiból a létszámszigorítások miatt. A verseny nyertes csapata 25 pontot ért el a maximális 32-ből, így értékes angol nyelvű könyvjutalomban részesült.

Diákjaink sikerei az edelényi földrajzi héten

Diáksarok  ,   2020. február 25. kedd 

Győzelemmel felérő harmadik helyezést szerzett a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum VI. B osztályos tanulóinak „legfiatalabb” csapata (Hegyessy Zsombor, Kovács Mátyás és Pop Kinga) a hetedikes és nyolcadikos diákoknak szervezett nemzetközi földrajzvetélkedőn a magyarországi edelényi tematikus földrajzi hét (február 17–21.) keretében. A versenyszámok között legóforma 1, érintőképernyős okostévék, valamint tabletek használatát igénylő tesztek, sőt powerpointos előadás bemutatása is szerepelt.

Egyidejűleg díjazták a tematikus hét jelmondatához („Minden általa és érte teremtetett” – Pál apostol kolossébeliekhez írt leveléből) kapcsolódó rajzverseny legjobbjait. A székelyhídi Bereczki Zselyke (I. C osztály, felkészítői: Ádám Ágnes és Oláh Katalin tanítónők) az előkelő második helyezést érte el az alsó tagozatosok között, több mint 150 alsó és felső tagozatos munka közül. Ezúton is gratulálunk diákjainak!

„Érintsen meg a mese varázsa!”

Diáksarok  ,   2019. május 22. szerda 

„A mese játék, csoda, hit és lélek. Mosoly mindenki lelkére. A mese az gyógyír, az befele és kifele is gyógyít.” (Csernik Szende)

A méltán népszerű és közkedvelt székely mesemondó, lábbábművész idézetére alapoztak a XIV. Örökségem mesemondó versenyen. Az május közepén szervezett vetélkedő szervezői kikötésül előírták, hogy az előadandó mese, nem lehet hosszabb három percnél, kizárólag magyar népmese lehet, és a versenyző iskolákból legfeljebb osztályonként két diák indulhat. A margittai Horváth János Elméleti Líceum hat tantermében hat zsűri véleményezte a tizenkét iskolából érkezett nyolcvan gyerek előadását, akik az előkészítő osztálytól a negyedikig öt korcsoportban képviselték iskolájukat. A szigorú és elfogulatlan, háromtagú zsűriket irodalom szaktanárok, tanító nénik és a versenyen korábban részt vett diákok alkották.