A székelyhídi hetedikesek óriásit teljesítettek a Kárpát-medencei versenyen
Az előkelő hatodik helyen végzett a székelyhídi Három Muskétás (Kovács Mátyás, Rácz Dávid Ottó és Rákosi Jenő Ferencz) a ZöldOkos Kupa fenntarthatósági tematikájú verseny októberi derekán megrendezett döntőjében.

A Három Muskétás egyedüli romániai csapatként menetelt előre a ZöldOkos Kupa kétfordulós döntőjébe, ahol hatodikként végeztek a több mint ezer indult együttesből. Habár a világjárvány átrendezte ugyan a kupa többlépcsős programnaptárát, a megmérettetés így sem maradhatott el. Székelyhídról több csapat is indult a versenyen, ebből háromnak Cservid Levente, a Petőfi Sándor Elméleti Líceum biológia szakos tanára volt felkészítője. Az első három forduló január–március időszakban online zajlott. Itt 161 romániai magyar csapat mérte össze tudását, ezekből két székelyhídi csapat, az említett Három Muskétáson kívül a Székelyhíd Team (Árus Hunor, Hegyessy Zsombor és Kiss Nándor)  jutott tovább a legjobb 27-nek megszervezett elődöntőbe. Az elődöntő ismét megritkította a versenyzőket, de a Muskétások sikerrel vették ezt a kört, szintúgy az október első hetében a Kárpát-medence 12 legjobb csapatának megszervezett regionális középdöntőt is.

A verseny számos hozadékkal bírt a kis versenyzők számára, hiszen nem csak tárgyi tudásukat gyarapította, de a társas és digitális készségeiket fejlesztette és erősítette. A gyerekek feladatokat oldottak meg egyéniben és csapatban is, tartva a pedagógusi vezetéshez, mindez folytonos kommunikációt igényelt társaik és vezetőjük között, és mindig pontos időpontokhoz és szabályrendszerhez kellett tartaniuk magukat a fordulók során. A kihívás hatalmasnak tűnt, de teljesítményük növelte önbizalmukat, kitartásukat, munkabírásukat. Emellett online tananyagok, videók, feladatlapok keresésével, értelmezésével, megoldásával foglalkoztak, illetve felülkerekedtek az online történő selejtezők kihívásain is, amikor a Zoom alkalmazáson keresztül csatlakoztak a megmérettetésekbe.

Balról jobbra: Rácz Dávid Ottó, Kovács Mátyás, felkészítőjük, Cservid Levente,
és Rákosi Jenő Ferencz

Amint azt Cservid Levente elmondta, egyetlen szívfájdalma az volt, hogy a járványügyi helyzet miatt a Budapestre tervezett eseményeket online formában kellett megszervezni, így nem tudta megmutatni diákjainak a város szépségeit, a következő évi versenyre viszont már nyitott a regisztráció, bízik benne, hogy a következőre pótolható lesz az élmény, amit a főváros adhat a tanulóknak.

A ZöldOkos Kupáról

V–VIII. osztályos, háromfős csapatok számára meghirdetett verseny, amely a fenntarthatóság különböző témáit érinti. Ez a kupa a fenntarthatósági témahét keretében zajlik, amely a háromból az egyik kötelező témahét a magyarországi oktatásban, úgy mint itthon Romániában az Iskola másként program. A kupa történetében az idei év volt az első, amikor nem csak magyarországi iskolák diákjai, de az egész Kárpát-medence magyar diáksága regisztrálhatott erre a kalandra. A versenyt Áder János magyar köztársasági elnök nyitotta meg egy rendhagyó osztályfőnöki órával, megmutatva ezáltal sokak által nem ismert oldalát.


Írta: Bíró Orsolya