Az első és a második helyezést is elhozták a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjai az „Ott vagyok honn, ott az én világom” elnevezésű magyarországi verseny szeptember 22–23-i döntőjében Sátoraljaújhelyen. Az idei Fenntarthatósági Témahét keretében, a Kárpát-medencében élő középiskolások részére meghirdetett vetélkedőn győzött a XI. B osztály Az utolsó vízhajlítók nevű csapata (Béres Attila, Cservid Ákos és Ovlachi Sebestyén). Őket Szabó Ildikó, az iskola biológia szakos tanára készítette fel. A második helyen végzett a X. B osztály csapata, ami a Perfekcionisták fantázianevet viselte. Tagjai Egeresi Denisz, Eperjesi Viktória és Zagyva Bianka, felkészítő tanáruk Cservid Levente, szintén a Petőfi biológia szakos tanára.

Az elért eredmény a magyarországi testvércsapatokkal közösen értendő, mert a megmérettetés érdekessége, hogy egy anyaországi és egy határon túli csapatnak kellett közösen neveznie, és a múlt tanév folyamán egy közös projektmunkát benyújtania. A versenyre olyan magyarországi és határon túli középiskolások jelentkezhettek, akiknek iskolájuk regisztrált a 2022. évi Fenntarthatósági Témahétre. Mivel a székelyhídi tanintézmény testvériskolája a tatabányai Árpád Gimnázium, így adta magát az ötlet, hogy közösen induljanak.

A verseny első fordulójában a csapatpárok egy olyan projektmunkát készítettek el együtt, melynek témája szorosan kapcsolódott a Fenntarthatósági Témahét valamelyik kiemelt témájához. Idén ezek a témák a víz, az egészségvédelem, a hulladék és a felelős fogyasztás voltak. A közös munka eredményesnek bizonyult, hiszen nyár végén, röviddel iskolakezdés előtt tudta meg a székelyhídi csapat, hogy testvércsapatukkal közösen bejutottak a sátoraljaújhelyi Rákóczi-táborban szervezett döntőbe.

A verseny második fordulója, melyben tizenkét csapat vett részt, nem indult zökkenőmentesen a helyieknek, hiszen a határátkelésnél egy órát várakoztatták őket, ez az idő pedig pont arra volt elegendő, hogy lemaradjanak az eligazításról, és a verseny már fél órája zajlott, mire ők odaértek. Ennek eredményeként az első nap végén a két csapat a két utolsó helyet foglalta el, de másnap brillíroztak a gyerekek, aminek később meg is lett az eredménye, hiszen végül az első és a második helyet is ők szerezték meg. Cservid Levente – aki a versenyre is elkísérte a csapatokat Barta Imre igazgató társaságában – elmondta, hogy a gyerekek nagyon lelkesen várták a megmérettetést, komolyan vették a felkészülést és a közös munkát is, és nagyon jó csapatot alkottak a testvériskola diákjaival.

A feladatokat ugyanakkor kreatívnak és jól felépítettnek értékelte, ahol nemcsak a tudásra, hanem kreativitásra és leleményességre is szükség volt. Rengeteg terepfeladatot kaptak a versenyzők, be kellett járják a tábort, és közben térképet kellett készítsenek arról, hogy a terepen mi az, ami fenntartható, mi az, ami nem fenntartható és mi az, ami potenciált jelent, tehát lehet fejleszteni. Bár a verseny első napján a már említett késés miatt gyengén szerepeltek a székelyhídiak, ezt a késő estébe nyúló értékelés miatt szerencsére csak másnap tudták meg, így nem tudta kedvüket szegni, és az utolsó két helyről sikerült az első két helyre felküzdeni magukat. Cservid Levente kihangsúlyozta, hogy nagyon büszkék a diákjaikra, de a verseny legnagyobb hozadékaként mégsem az elért eredményt értékelte. Mikor a záróbeszéd közben elhangzott, hogy jövőre is visszavárják a csapatokat, akkor a testvériskola és a székelyhídi tanintézmény diákjai mosolyogva összenéztek, látszott az arckifejezésükön és a testbeszédükön, hogy jövőre is egy csapatként szeretnének részt venni – ez volt a verseny legfelemelőbb pillanata.


Írta: Szücs-Pap Enikő