^ Vissza Fel
fenntarthatóság címke bejegyzései:

Pedagógusképzés: fenntarthatóság, ami több mint a környezetvédelem

Közélet  ,   2022. március 22. kedd 

Ingyenes pedagógusképzést tartottak a Fenntarthatósági Témahét keretében Székelyhídon az Ady Endre Magyar Kulturális Központban március 19-én, szombaton.

Az ötórás képzésen szó volt a fenntarthatóság fogalmáról, a témahét idei kiemelt témaköreiről (víz, egészségvédelem, felelős fogyasztás, hulladék), az ENSZ tizenhét fenntartható fejlődési céljáról (a szegénység felszámolása, az éhezés megszüntetése, egészség és jóllét, minőségi oktatás, nemek közötti egyenlőség, tiszta víz és alapvető köztisztaság, megfizethető és tiszta energia, tisztességes munka és gazdasági növekedés, ipar/innováció és infrastruktúra, egyenlőtlenségek csökkentése, fenntartható városok és közösségek, felelős fogyasztás és termelés, fellépés az éghajlatváltozás ellen, óceánok és tengerek védelme, szárazföldi ökoszisztémák védelme, béke/igazság és erős intézmények, partnerség a célok eléréséért), amely 193 ország közös célja. Továbbá a képzésen a fenntarthatósági pedagógiai programnak a meghatározó alapjairól, óravázlatokról, mintaprojektekről, magának a témahét kiterjesztési programjairól Erdélyben, Romániában és a pályázatokról is hallhattak a pedagógusok, amelyek idén a mi iskoláinkban is megvalósulhatnak.

Nemzetközi projekt partnere az érkörtvélyesi iskola

Mérföldjáró  , ,   2022. január 12. szerda 

Innovációra épülő kutatási projektben vesz részt az érkörtvélyesi Dr. Balasi József Általános Iskola

Végre személyesen is találkoztak a Ride and Smile elnevezésű projektben résztvevő oktatási intézmények – köztük az érkörtvélyesi Dr. Balasi József Általános Iskola – képviselői Salzburgban számos online szakmai megbeszélése után. Az érkörtvélyesi iskolát a találkozón három pedagógus képviselte: Kozma-Czintos Felicia-Laura igazgató, Madarász Annamária projektmenedzser és Nagy Ádám-István tornatanár.

Rovartanya a fenntartható földművelésért

Meghívás ismeretterjesztő előadásra

A „Rovartanya – egy gazdaságos és környezetbarát módszer a fenntartható földművelésért” egy új, Romániában először bemutatkozó kezdeményezés, amelynek célja az agrár-ökoszisztémák pusztulásának mérséklése, az élőhelyek megőrzése a beporzó- és ragadozó rovarfajok aktív védelmével és fenntartható módszerek népszerűsítésével. A rovartanyákról Sike Tamás biológus tart ismeretterjesztő előadást április elsején pénteken, 12 órától a Székelyhídi halász-vadász múzeumban.