^ Vissza Fel
fenntarthatóság címke bejegyzései:

Székelyhídi diákok a Zöld Okos Kupa Palánta Kárpát-medencei döntőjében

Jól szerepelt a helyi diákok csapata a Zöld Okos Kupa Palánta május 19-én, Budapesten megszervezett Kárpát-medencei döntőjében, ahol az előkelő ötödik helyen végeztek. A Vörösbegyek csapata (Oroszi Mátyás csapatkapitány, Molnár Tímea és Vadkerti András) – akiket Cservid Levente tanár készített fel – nem volt könnyű helyzetben, hiszen a Fenntarthatósági Témahét keretében zajló vetélkedő végső megmérettetésig hosszú, versenyekkel teli út vezetett. Az idei Fenntarthatósági Témahéten mintegy 1800 iskola hozzávetőleg 400 ezer diákja vett részt. A rendezvény legrégebbi és legnagyobb versenye a VII–VIII. osztályos korosztálynak meghirdetett, Zöld Okos Kupa Palánta tudás alapú megmérettetés, amely idén 973 csapatot mozgatott meg.

Első két helyen a székelyhídi diákok a Fenntarthatósági Témahét döntőjében

Az első és a második helyezést is elhozták a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjai az „Ott vagyok honn, ott az én világom” elnevezésű magyarországi verseny szeptember 22–23-i döntőjében Sátoraljaújhelyen. Az idei Fenntarthatósági Témahét keretében, a Kárpát-medencében élő középiskolások részére meghirdetett vetélkedőn győzött a XI. B osztály Az utolsó vízhajlítók nevű csapata (Béres Attila, Cservid Ákos és Ovlachi Sebestyén). Őket Szabó Ildikó, az iskola biológia szakos tanára készítette fel. A második helyen végzett a X. B osztály csapata, ami a Perfekcionisták fantázianevet viselte. Tagjai Egeresi Denisz, Eperjesi Viktória és Zagyva Bianka, felkészítő tanáruk Cservid Levente, szintén a Petőfi biológia szakos tanára.

Pedagógusképzés: fenntarthatóság, ami több mint a környezetvédelem

Közélet  ,   2022. március 22. kedd 

Ingyenes pedagógusképzést tartottak a Fenntarthatósági Témahét keretében Székelyhídon az Ady Endre Magyar Kulturális Központban március 19-én, szombaton.

Az ötórás képzésen szó volt a fenntarthatóság fogalmáról, a témahét idei kiemelt témaköreiről (víz, egészségvédelem, felelős fogyasztás, hulladék), az ENSZ tizenhét fenntartható fejlődési céljáról (a szegénység felszámolása, az éhezés megszüntetése, egészség és jóllét, minőségi oktatás, nemek közötti egyenlőség, tiszta víz és alapvető köztisztaság, megfizethető és tiszta energia, tisztességes munka és gazdasági növekedés, ipar/innováció és infrastruktúra, egyenlőtlenségek csökkentése, fenntartható városok és közösségek, felelős fogyasztás és termelés, fellépés az éghajlatváltozás ellen, óceánok és tengerek védelme, szárazföldi ökoszisztémák védelme, béke/igazság és erős intézmények, partnerség a célok eléréséért), amely 193 ország közös célja. Továbbá a képzésen a fenntarthatósági pedagógiai programnak a meghatározó alapjairól, óravázlatokról, mintaprojektekről, magának a témahét kiterjesztési programjairól Erdélyben, Romániában és a pályázatokról is hallhattak a pedagógusok, amelyek idén a mi iskoláinkban is megvalósulhatnak.

Nemzetközi projekt partnere az érkörtvélyesi iskola

Mérföldjáró  , ,   2022. január 12. szerda 

Innovációra épülő kutatási projektben vesz részt az érkörtvélyesi Dr. Balasi József Általános Iskola

Végre személyesen is találkoztak a Ride and Smile elnevezésű projektben résztvevő oktatási intézmények – köztük az érkörtvélyesi Dr. Balasi József Általános Iskola – képviselői Salzburgban számos online szakmai megbeszélése után. Az érkörtvélyesi iskolát a találkozón három pedagógus képviselte: Kozma-Czintos Felicia-Laura igazgató, Madarász Annamária projektmenedzser és Nagy Ádám-István tornatanár.

Rovartanya a fenntartható földművelésért

Meghívás ismeretterjesztő előadásra

A „Rovartanya – egy gazdaságos és környezetbarát módszer a fenntartható földművelésért” egy új, Romániában először bemutatkozó kezdeményezés, amelynek célja az agrár-ökoszisztémák pusztulásának mérséklése, az élőhelyek megőrzése a beporzó- és ragadozó rovarfajok aktív védelmével és fenntartható módszerek népszerűsítésével. A rovartanyákról Sike Tamás biológus tart ismeretterjesztő előadást április elsején pénteken, 12 órától a Székelyhídi halász-vadász múzeumban.