Ingyenes pedagógusképzést tartottak a Fenntarthatósági Témahét keretében Székelyhídon az Ady Endre Magyar Kulturális Központban március 19-én, szombaton.

Az ötórás képzésen szó volt a fenntarthatóság fogalmáról, a témahét idei kiemelt témaköreiről (víz, egészségvédelem, felelős fogyasztás, hulladék), az ENSZ tizenhét fenntartható fejlődési céljáról (a szegénység felszámolása, az éhezés megszüntetése, egészség és jóllét, minőségi oktatás, nemek közötti egyenlőség, tiszta víz és alapvető köztisztaság, megfizethető és tiszta energia, tisztességes munka és gazdasági növekedés, ipar/innováció és infrastruktúra, egyenlőtlenségek csökkentése, fenntartható városok és közösségek, felelős fogyasztás és termelés, fellépés az éghajlatváltozás ellen, óceánok és tengerek védelme, szárazföldi ökoszisztémák védelme, béke/igazság és erős intézmények, partnerség a célok eléréséért), amely 193 ország közös célja. Továbbá a képzésen a fenntarthatósági pedagógiai programnak a meghatározó alapjairól, óravázlatokról, mintaprojektekről, magának a témahét kiterjesztési programjairól Erdélyben, Romániában és a pályázatokról is hallhattak a pedagógusok, amelyek idén a mi iskoláinkban is megvalósulhatnak.

Az idei az első olyan év, amikor határon túli pedagógusok számára is rendeznek ilyen jellegű képzéseket. Az esemény történelmi jelentőségű, mivel a határon túli települések közül elsőként Székelyhídon szerveztek meg ilyen bemutatót. A mostani alkalom Fazekas Zsuzsanna óvópedagógus és Cservid Levente székelyhídi biológia szakos tanár (aki tavaly Zöld Tündér-díjban részesült, mint a Fenntarthatósági Témahét határon túli legaktívabb tanára) szervezésében valósult meg.

Magyarországon 2016 óta szervezik meg a témahetet az Oktatási Hivatal szakmai támogatásával. Gyakorlatilag ez egy olyan nyílt programsorozat a közoktatásban, amely igyekszik még iskolás korban felhívni a fiatalság figyelmét a fenntarthatóság aspektusaira, amely nem csak a környezetvédelemből áll. A Fenntarthatósági Témahét közel egész évet átölelő tevékenység, melynek fővédnöke Áder János magyar köztársasági elnök.

A program két éve elérhető határon túliaknak is, a jelenlegi pedagógusképzés tizennyolc helyszínen zajlik a Kárpát-medencében, ezek közül tizenöt Magyarországon, egy Felvidéken, kettő Erdélyben (egyiknek városunk adott otthont, a másikat Gyergyószentmiklóson fogják megtartani március 29-én).


Írta: Szyártó József László