^ Vissza Fel
környezetvédelem címke bejegyzései:

Pedagógusképzés: fenntarthatóság, ami több mint a környezetvédelem

Közélet  ,   2022. március 22. kedd 

Ingyenes pedagógusképzést tartottak a Fenntarthatósági Témahét keretében Székelyhídon az Ady Endre Magyar Kulturális Központban március 19-én, szombaton.

Az ötórás képzésen szó volt a fenntarthatóság fogalmáról, a témahét idei kiemelt témaköreiről (víz, egészségvédelem, felelős fogyasztás, hulladék), az ENSZ tizenhét fenntartható fejlődési céljáról (a szegénység felszámolása, az éhezés megszüntetése, egészség és jóllét, minőségi oktatás, nemek közötti egyenlőség, tiszta víz és alapvető köztisztaság, megfizethető és tiszta energia, tisztességes munka és gazdasági növekedés, ipar/innováció és infrastruktúra, egyenlőtlenségek csökkentése, fenntartható városok és közösségek, felelős fogyasztás és termelés, fellépés az éghajlatváltozás ellen, óceánok és tengerek védelme, szárazföldi ökoszisztémák védelme, béke/igazság és erős intézmények, partnerség a célok eléréséért), amely 193 ország közös célja. Továbbá a képzésen a fenntarthatósági pedagógiai programnak a meghatározó alapjairól, óravázlatokról, mintaprojektekről, magának a témahét kiterjesztési programjairól Erdélyben, Romániában és a pályázatokról is hallhattak a pedagógusok, amelyek idén a mi iskoláinkban is megvalósulhatnak.

Segítse ön is a nagykágyai iskolások elemgyűjtését!

Diáksarok  , ,   2022. március 10. csütörtök 

Egy országos elemgyűjtő versenyen vesz részt idén a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceum. A verseny az iskolásoknak szól és célja, hogy a diákok minél több lemerült elemet gyűjtsenek össze. Azért fontosak az ilyen jellegű vetélkedők, mert játékosan fejlesztik a gyerekek felelősségérzetét, és rávilágítanak a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.  Köztudott, hogy a lemerült elem, ha kikerül a szeméttelepre, lebomlása során ártalmas, mérgező anyagokat bocsájt ki, melyek mind a talajt, mind a talajvizet károsítják, továbbá negatív hatással vannak az emberi egészségre is. Arra kérünk mindenkit, hogy segítsenek nekünk megnyerni ezt a versenyt, mert ez által nem csak egy tisztább környezetet nyerünk mindannyian, hanem néhány szimbolikus nyereményt is vásárolhat az iskola az ott tanuló diákok számára.  

A környezetvédelem fontosságára hívták fel a diákok figyelmét

Kultúra    2019. december 5. csütörtök 

A környezetvédelemre buzdította az Ér Hangja Egyesület három fiatal önkéntese a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum felsőbb osztályainak diákjait Mikulás hetében. A fiatalok a környezetszennyezés hátrányait mutatták be az osztályoknak, ezzel is próbálva őket rávenni a környezetvédelem fontosságára. A középiskolások az eddigi ismereteik bővítésével betekintést nyerhettek abba, hogyan is romlik a környezetünk állapota az emberi tevékenységek miatt. Éles képet kaptak arról, hogy mi történhet, ha ez továbbra is így folytatódik. Többen őszintén beszéltek rendszeres szemetelésükről, önkénteseink rávilágítottak arra, hogy ezzel nem csak a saját, hanem utódaik jövőjét is kockáztatják. A diákok kisebb-nagyobb sikerrel, de elgondolkodtak azon, hogy az ő kezükben is van Földünk sorsa.

A világunkat a rohamosan növekvő környezetszennyezés miatt fenyegető veszélyt tudatosító pedagógusok szívesen adták át az óráikat nekünk.

Interaktív környezeti nevelés

Kultúra  , ,   2019. augusztus 27. kedd 

Nemzetközi ökotáborra került sor augusztus 19. és 23. között Székelyhídon, több mint 25 gyerek bevonásával. A résztvevők a magyarországi Edelényből, illetve Székelyhídról és környékéről érkeztek. A program célja, hogy környezettudatosabbá nevelje a fiatal generáció tagjait, megismertesse velük a kreatív újrahasznosítás alapjait, illetve a természeti környezet különböző elemeit.

Az első napon a gyerekek játékosan ismerkedtek egymással, majd ebéd után plakátokat festettek. Az alkotások mindegyike kettős jelentőséggel bírt, az egyik oldal egy tiszta környezetet ábrázolt, legyen szó az óceán vizéről, az erdőről, a bolygóról, a parkról, a másik pedig a környezetszennyezés káros hatásait mutatta be, az előbbi ellentéteként.

Megóvják Érmellék természeti értékeit

Kultúra  ,   2017. november 18. szombat 

Székelyhíd és környéke természetvédelmi területeit fejlesztik és népszerűsítik a megye lakosságának körében az ECOTOP nemrég lezárult projektjei. Ezekről a Bihar megyei természetvédelmi szervezet vezetői, Eleonora Mircescu elnök és George Togor alelnök számoltak be nagyváradi székhelyükön november elején tartott sajtótájékoztatójukon.
A Csíkszeredai Partnerségi Alapítvány által finanszírozott, május 1. és szeptember 30. között lezajlott Székelyhíd – Természet és közösség elnevezésű projekt a Natura 2000 ROSCI0220 Székelyhíd azonosítójú közösségi jelentőségű terület népszerűsítését tűzte ki célul oktatói programok és egyéb tevékenységek szervezése és kivitelezése formájában.

A hasznosításnak a képzelet szabott határt

Kultúra  ,   2017. augusztus 29. kedd 

Szeméttelep-látogatással, ökokampány tervezésével és számtalan dekoratív és használati kellék létrehozásával telt a székelyhídi Ér Környezetvédelmi Egyesület első, Ne lazíts, hasznosíts! elnevezésű Erasmus Plus-programja.

Az egyhetes nemzetközi ifjúsági cserén összesen huszonnégy görög, litván, magyarországi és romániai fiatal vett részt, hogy az újra- és továbbhasznosításról tudjanak meg többet úgy gyakorlatban, mint elméletben. Emellett megtanultak blogolni, online képszerkesztő felületet használni és a létrehozott termékeik lefotózásához szükséges alapszabályokat is elsajátították.

A fejlődés, új ismeretek ellesése mellett a fiatalokat főként az motiválta, hogy környezetvédelemmel kapcsolatos programról volt szó, hiszen az ifjabb generációk igyekszenek a környezetüket tudatosabban alakítani szemétgazdálkodás szempontjából. Másrészt az angol nyelv gyakorlása és a Románia iránti kíváncsiság is a vezető okok között volt.

Amikor „felkavarják” az állóvizet

Kultúra  ,   2017. május 2. kedd 

Népszerűsítő programokkal mentik a Csíkos-tó értékeit

Az Érmelléki lápvilág gazdag növény- és állatvilága mára már csak a múlté. Az itt-ott mutatóba még fellelhető mocsárfoszlányok maradékait egyre inkább óvják, védik. A Székelyhíd határában lévő Csíkos-tó felügyeleti jogát tíz évre a nagyváradi Ecotop Alapítvány nyerte el.

Hasznos a termálvíz

Közélet  , ,   2012. augusztus 28. kedd 

Mélyfúrású kutak szükségesek a környezet védelmére

 

Az Ér hangja szerkesztőségi e-mail címére kapott olvasói levél nyomán az elhasznált termálvíz környezeti hatásairól kérdeztük Wilhelm Ákos környezetvédelmi felügyelőt, a székelyhídi polgármesteri hivatal munkatársát és Béres Csaba polgármestert, milyen lépéseket terveznek a elhasznált termálvíz környezetbe való visszavezetésének megoldására.