^ Vissza Fel
környezetvédelem címke bejegyzései:

A környezetvédelem fontosságára hívták fel a diákok figyelmét

Kultúra    2019. december 5. csütörtök 
 612

A környezetvédelemre buzdította az Ér Hangja Egyesület három fiatal önkéntese a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum felsőbb osztályainak diákjait Mikulás hetében. A fiatalok a környezetszennyezés hátrányait mutatták be az osztályoknak, ezzel is próbálva őket rávenni a környezetvédelem fontosságára. A középiskolások az eddigi ismereteik bővítésével betekintést nyerhettek abba, hogyan is romlik a környezetünk állapota az emberi tevékenységek miatt. Éles képet kaptak arról, hogy mi történhet, ha ez továbbra is így folytatódik. Többen őszintén beszéltek rendszeres szemetelésükről, önkénteseink rávilágítottak arra, hogy ezzel nem csak a saját, hanem utódaik jövőjét is kockáztatják. A diákok kisebb-nagyobb sikerrel, de elgondolkodtak azon, hogy az ő kezükben is van Földünk sorsa.

A világunkat a rohamosan növekvő környezetszennyezés miatt fenyegető veszélyt tudatosító pedagógusok szívesen adták át az óráikat nekünk.

Interaktív környezeti nevelés

Kultúra  , ,   2019. augusztus 27. kedd 
 323

Nemzetközi ökotáborra került sor augusztus 19. és 23. között Székelyhídon, több mint 25 gyerek bevonásával. A résztvevők a magyarországi Edelényből, illetve Székelyhídról és környékéről érkeztek. A program célja, hogy környezettudatosabbá nevelje a fiatal generáció tagjait, megismertesse velük a kreatív újrahasznosítás alapjait, illetve a természeti környezet különböző elemeit.

Az első napon a gyerekek játékosan ismerkedtek egymással, majd ebéd után plakátokat festettek. Az alkotások mindegyike kettős jelentőséggel bírt, az egyik oldal egy tiszta környezetet ábrázolt, legyen szó az óceán vizéről, az erdőről, a bolygóról, a parkról, a másik pedig a környezetszennyezés káros hatásait mutatta be, az előbbi ellentéteként.

Megóvják Érmellék természeti értékeit

Kultúra  ,   2017. november 18. szombat 
 692

Székelyhíd és környéke természetvédelmi területeit fejlesztik és népszerűsítik a megye lakosságának körében az ECOTOP nemrég lezárult projektjei. Ezekről a Bihar megyei természetvédelmi szervezet vezetői, Eleonora Mircescu elnök és George Togor alelnök számoltak be nagyváradi székhelyükön november elején tartott sajtótájékoztatójukon.
A Csíkszeredai Partnerségi Alapítvány által finanszírozott, május 1. és szeptember 30. között lezajlott Székelyhíd – Természet és közösség elnevezésű projekt a Natura 2000 ROSCI0220 Székelyhíd azonosítójú közösségi jelentőségű terület népszerűsítését tűzte ki célul oktatói programok és egyéb tevékenységek szervezése és kivitelezése formájában.

A hasznosításnak a képzelet szabott határt

Kultúra  ,   2017. augusztus 29. kedd 
 590

Szeméttelep-látogatással, ökokampány tervezésével és számtalan dekoratív és használati kellék létrehozásával telt a székelyhídi Ér Környezetvédelmi Egyesület első, Ne lazíts, hasznosíts! elnevezésű Erasmus Plus-programja.

Az egyhetes nemzetközi ifjúsági cserén összesen huszonnégy görög, litván, magyarországi és romániai fiatal vett részt, hogy az újra- és továbbhasznosításról tudjanak meg többet úgy gyakorlatban, mint elméletben. Emellett megtanultak blogolni, online képszerkesztő felületet használni és a létrehozott termékeik lefotózásához szükséges alapszabályokat is elsajátították.

A fejlődés, új ismeretek ellesése mellett a fiatalokat főként az motiválta, hogy környezetvédelemmel kapcsolatos programról volt szó, hiszen az ifjabb generációk igyekszenek a környezetüket tudatosabban alakítani szemétgazdálkodás szempontjából. Másrészt az angol nyelv gyakorlása és a Románia iránti kíváncsiság is a vezető okok között volt.

Amikor „felkavarják” az állóvizet

Kultúra  ,   2017. május 2. kedd 
 1 078

Népszerűsítő programokkal mentik a Csíkos-tó értékeit

Az Érmelléki lápvilág gazdag növény- és állatvilága mára már csak a múlté. Az itt-ott mutatóba még fellelhető mocsárfoszlányok maradékait egyre inkább óvják, védik. A Székelyhíd határában lévő Csíkos-tó felügyeleti jogát tíz évre a nagyváradi Ecotop Alapítvány nyerte el.

Hasznos a termálvíz

Közélet  , ,   2012. augusztus 28. kedd 
 736

Mélyfúrású kutak szükségesek a környezet védelmére

 

Az Ér hangja szerkesztőségi e-mail címére kapott olvasói levél nyomán az elhasznált termálvíz környezeti hatásairól kérdeztük Wilhelm Ákos környezetvédelmi felügyelőt, a székelyhídi polgármesteri hivatal munkatársát és Béres Csaba polgármestert, milyen lépéseket terveznek a elhasznált termálvíz környezetbe való visszavezetésének megoldására.