^ Vissza Fel
csíkos-tó címke bejegyzései:

Kisfilmek népszerűsítik a Bihar megyei magyar műemlékvédelmi értékeket

Kultúra  , , ,   2022. május 1. vasárnap 

Bemutatták a Bihar megyei műemlékvédelmi értékeket megörökítő kisfilmeket április 28-án a székelyhídi Szabó Ódzsa Városi Színházban. A Bihar megyei értékek a mi lencsénken keresztül elnevezésű projekt záróeseménye családias hangulatban zajlott, Béres Csaba, városunk polgármestere és Szabó Ödön Bihar megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő köszöntőbeszéde után láthattuk a nyolc rövidfilmből álló videósorozatot. A bemutatott műemlékvédelmi értékek név szerint a bályoki Károlyi–Dégenfeld-kastély, a belényesszentmiklósi csonka templomtorony, a bihardiószegi Kossuth Lajos-szobor, a biharvajdai református templom, a mezőtelegdi református templom, a révi fehér népi kerámia, a székelyhídi Csíkos-tó ingóláp, valamint az albisi református templom.

A Csíkos-tó a kamera lencséjén keresztül – fotókiállítás

Közélet  , ,   2022. január 14. péntek 

Bemutatta Ismerjük meg közösen a Csíkos-tavat! elnevezésű kiállítását az azonos nevet viselő projekt záróeseményeként a Partiumi Oktatásért Egyesület a hegyközszentmiklósi kultúrházban december 17-én. Az expozíció olyan képeket foglalt magába, amelyeket tizenkét Bihar megyei (hegyközszentmiklósi), Szatmár megyei (kaplonyi) és Szilágy megyei (sarmasági) kisdiák és kísérőik készítettek a lápról. A fotók bemutatják a mocsár növény- és állatvilágát, illetve egy általános képet is nyújtanak annak környezetéről.

Az eseményt Mocsár László, az egyesület elnöke nyitotta meg. Elmondta, ez a pályázat a szervezet első nagyobb szabású programja, és a közeljövőben azon fognak dolgozni, hogy további eseményeknek adhassanak helyet. Megköszönte a magyarországi Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatását a pályázat megvalósításához. Ezt követően Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője szólalt fel. Kiemelte, örömmel tölti el, hogy ez a projekt a környezeti értékek megőrzésének fontosságát hangsúlyozza.

A Csíkos-tóval ismerkedtek az ökotábor résztvevői

Mozaik  , ,   2021. augusztus 16. hétfő 

Ismerjük meg közösen a Csíkos-tavat! elnevezéssel környezetvédelmi találkozót szerveztek Hegyközszentmiklóson augusztus 3–5-e között. A , a Partiumi Oktatásért Egyesület ökotáborának célja az volt, hogy a résztvevő gyerekek megismerjék a védett ingólápot és felismerjék megóvásának jelentőségét. Háromnapos programmal készültek az érdeklődő kicsik számára, akik a Csíkos-tó és a környezetvédelem témájában dolgoztak együtt.

Veszélyben a Csíkos-tó?

Az Ecotop védi, a kormány viszont sorsára hagyja a páratlan természetvédelmi területet

A Csíkos-tóról és a természetvédelmi rezervátum kezelési jogával kapcsolatos huzavonáról tartott előadást George Togor, a nagyváradi Ecotop Egyesület munkatársa november 28-án a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum dísztermében. A tájékoztatón az iskola mintegy nyolcvan diákja vett részt, nyolcadik-kilencedik osztályosok tanáraik kíséretében.

Amikor „felkavarják” az állóvizet

Kultúra  ,   2017. május 2. kedd 

Népszerűsítő programokkal mentik a Csíkos-tó értékeit

Az Érmelléki lápvilág gazdag növény- és állatvilága mára már csak a múlté. Az itt-ott mutatóba még fellelhető mocsárfoszlányok maradékait egyre inkább óvják, védik. A Székelyhíd határában lévő Csíkos-tó felügyeleti jogát tíz évre a nagyváradi Ecotop Alapítvány nyerte el.