Ha reklámozni szeretnénk, akkor elég annyit mondani csendes környezet, termálvíz, teljes kikapcsolódás. A vendégek számára étkezési, vendégszobáinkban elszállásolási, sátorozási és kempingezési lehetőséget biztosítanak. Lehetőség van csatlakozni az elektromos hálózatra. Az Országos Rehabilitációs, Fizikai Orvostudományi és Balneoklimatológiai Intézet (inrmfb) 2012-ben besorolta az ásványvizek kategóriájába a termálfürdőt, mint lúgos, bikarbonátos, hipotóniás hévizet. Közismerten nagyon hasznos reumatikus bántalmak, degeneratív sérülés utáni állapotok, periferikus- és központi idegrendszeri megbetegedések és krónikus nőgyógyászati gyulladások kezelésére. A termálfürdő vezetőjével, Árus Csongor László református lelkésszel beszélgettünk.

– Hogyan jellemezné a termálfürdő 2017-es évét?
– A tavalyi év sikeresnek mondható, nemcsak azért mert emelték a jegyárat, hanem azért is, mert nőtt a forgalom. Sokkal több vendégük volt a főszezonban, de október a leggyengébb hónap, de aztán ismét nőtt az idelátogatók száma. Ami azt jelenti, hogy 183 ezer lejjel nőtt a bevétel az előző évhez képest. Több tábort is rendeztek a helyszínen: a hagyományos zenetábort júliusban, aztán az edzőtáborokat. Jöttek új vendégek is. Tavaly volt egy sikeres nyári mangalicás hétvége, ez volt az első alkalom, de úgy látszik, a gasztronómia mentén szervezett rendezvények sok embert bevonzanak, az idén szeretné a lelkész, hogy legyen egy libás rendezvény is.

– Milyen más rendezvényt szerveztek?
– Érdekesség: a tavaszi ifjúsági cserére jöttek fiatalok Argentínából és Kínából is a belgák és bolgárok mellé. Ilyen távolról nem voltak vendégeik, nagyon tetszett nekik a hely, ízlett mindenkinek a helyi menü.

– Körülbelül hány ember fordult meg a strandon a tavalyi év folyamán?
– Változó, közel kilencvenötezer vendég fordult meg itt egy év alatt. Sok visszatérő vendégük van Erdélyből, Kalotaszegről, Székelyföldről.

A fedett medence télen is zavartalan fürdőzést biztosít.

– Mit kap a vendég, ha kilátogat az idén a strandra?
– Szeretnénk nekifogni az új résznek, várjuk az uniós pályázatot. A terv megvan, engedélyek megvannak, már csak az kellene, hogy nyerjen a pályázat. A szükséges összeg hiányzik, ami nem kicsi, egymillió euró. Az uniós adminisztráció nélkül kevesebb pénzből ki lehetne jönni, ez egy elég nagy összeget emészt fel. Amikor maguk fejlesztettek, megkeresték a legolcsóbb, legjobb forrásokat, és abból gazdálkodtak. Rég kinőtték nemcsak a medencét, de a strand udvarát is. Egy fesztiválon látszik, milyen kicsi az étkező, míg nyáron leülnek pokrócra, addig télen alig férnek az étkezőben.

– Változnak a jegyárak idén?
– Nem terveznek jegyáremelést, nem indokolt. Nyilván, ha elkészül az új szárny, akkor majd akkor differenciált árak lesznek, a régire lesz kedvezmény, míg az újra már nem lehet. Ha meglenne az új rész, fel tudnák újítani a régi medencét, az is megérdemli a felújítást.


Belépődíjak: felnőttjegy 8, 14 év alatti gyerekeknek 4 lej
A három év alatti kisgyerekek számára a belépés ingyenes!
Sátorozási díjak: felnőtteknek: 16, 14 év alatti gyerekeknek 8 lej/fő/nap.
A sátorozási díjban bennefoglaltatik a strandbelépő díja is.
Szobabérlés: 80 lej/nap.


Írta: Béres Angéla