Magyarországi és szlovákiai küldöttségek érkeztek Hegyközszentmiklósra Az Európai Unió értékei a jelenre és a jövőre nézve elnevezésű, június 2325. között lezajlott testvértelepülési találkozóra.

A magyarországi Gersekarátról és Szandáról, valamint a felvidéki Gömörhosszúszóról és Légről érkeztek küldöttségek arra a Partiumi Oktatásért Egyesület által megszervezett háromnapos testvértelepülési találkozóra, melynek Hegyközszentmiklós adott otthont. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló rendezvény főként a közösség múltjával, küldetésével és értékeivel foglalkozott. A találkozó alatt a résztvevő települések küldöttei eszmecserét tartottak az Európai Unió megalakulásáról, jelenlegi helyzetéről, kihívásairól, pozitív hatásairól a helyiségek életére nézve, jövőbeli perspektíváiról.

A testvértelepülések megvitattak olyan kérdésköröket is, amelyek nagymértékben befolyásolják az európai közösség tagjainak életét, és amelyek szükségessé teszik a polgárok aktív szerepvállalását: koronavírus okozta helyzet, bevándorlásválság, a diszkrimináció különböző formáinak megnyilvánulásai (nemi, vallási, faji, etnikai stb.), szolidaritás háborús időkben.

A résztvevőknek lehetősége nyílt megismerkedni egymás kulturális értékeivel is éneklés, tánc, főzés révén, így tudatosították, hogy egy sokszínű európai közösség hosszú távú fenntartása érdekében nélkülözhetetlen a saját értékeik megőrzése. A fiatalabb generációk tagjai az egyenlőséget is taglalták, illetve az önkéntes szerepvállalásról is képet formáltak, hiszen a szervezők célja, hogy proaktív, felelősségteljes hozzáállásra sarkallják őket közösségeikben.

A testvértelepülési találkozó első napján a helyi művelődési házban a résztvevő települések képviselői megvitatták az EU múltját és jelenét, illetve mindazon kihívásokat, amelyekkel a közösség szembesül. Másnap a küldöttségek bemutatták településük jellegzetességeit, illetve a fontosabb fejlesztéseket, amik az EU-csatlakozás óta megvalósultak. Ezt követően a résztvevők a helyi művelődési házban néptáncot és népdalokat adtak elő, valamint bemutatták a régiójukra jellemző népviseleteket.

A háromnapos rendezvény zárónapján a testvértelepülések küldöttei együttműködési lehetőségekről ötleteltek, majd örömfőzésen mutathatták meg a rájuk jellemző gasztronómiai különlegességeket, amelyeket bárki megkóstolhatott. A Hegyközszentmiklóson megszervezett találkozót a Partiumi Oktatásért Egyesület az Európai Unió Polgárok, Esélyegyenlőség, Jogok és Értékek (CERV) programjának támogatásával bonyolította le.


Írta: Lencar Péter