^ Vissza Fel
mezőgazdaság címke bejegyzései:

APIA felhívás

Közélet  ,   2020. május 19. kedd 
 103

Földalapú támogatások intézése

A Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökségen (APIA) keresztül történő földalapú támogatás iránti kérelmeket 2020. május 15-től, munkaidőben lehet benyújtani a székelyhídi polgármesteri hivatal illetékes irodájában.

Figyelem! A koronavírus okozta megszorítások következtében az irodában egyszerre csak egy személy tartózkodhat, a többiek a porta előtt kell várakozzanak a sorukra. Az irodába belépőknek kötelező az arcot és szájat eltakaró maszk és védőkesztyű viselete!

Kérjük, szóljanak azon ismerőseiknek is, akikhez esetleg nem jut el ez a hír.

Segítik az érmelléki gazdákat a falugazdászok

Kultúra  ,   2020. március 24. kedd 
 449

A vidékfejlesztési szakemberek tanácsadással, információkkal állnak a húsállattartók mellé is

Rendszeresen összeülnek a partiumi falugazdászok, hogy átbeszéljék a fontosabb problémákat, terveket, tennivalókat. A magyarországi kezdeményezésre és támogatással létrejött kísérleti program legfőbb feladata a szaktanácsadás és tájékoztatás, ami igen nagy segítséget jelent a kisebb és nagyobb gazdaságoknak egyaránt. A Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesületben tevékenykedő Szatmár, Szilágy, Bihar és Máramaros megyei tizenhét tag között van állatorvos, agrármérnök, kertészmérnök is.

Az év eleje dolgosan telik, hisz megkezdődött a szarvasmarha-összeírás is, mely a mi régiónkban Gődér Imre érköbölkúti falugazdász irányításával működik. Az ötlet a nagykárolyi Barta Károly állatorvos, falugazdász kolléga fejéből pattant ki, akinek már régóta szíve vágya egy hasonló volumenű program. Megalapították a szarvasmarhatartók egyesületét, a feltérképezés jelenleg is folyik, hisz a falugyűléseken a helyi gazdák adatlapokat töltenek ki, melyek pontos információkkal szolgálnak a falugazdászoknak a szarvasmarha-tenyésztés aktuális helyzetéről. A program kifutási ideje a remények szerint április lesz, amikor is az adatok összegzése után a részvételüket kifejező gazdák beiratkozhatnak az egyesületbe. Az utóbbi években nagymértékben megapadt, szinte a felére csökkent a szarvasmarha-tenyésztés mértéke. Ez a program összefogja és segíti a húsmarhákat tartó gazdákat a tenyésztésben, értékesítésben.

Takarmányozásról tájékoztatták a tenyésztőket

Közélet    2020. március 18. szerda 
 206

Takarmányozásról tájékoztattak és bemutatták vállalkozásukat az állateledel-előállítással és -forgalmazással foglalkozó mezőpetri agrárvállalkozás vezetői Székelyhídon március 14-én. A találkozót Antal József helyi falugazdász és Nagykároly vidékéért felelős munkatársa, Bartha Károly szervezték meg az érmelléki állattenyésztők és ehhez kapcsolódó üzleti vállalkozók számára.

A céget képviselő szakemberek közül elsőként a cégvezető mutatta be hogyan is indult vállalkozásuk 2006-ban, és hova tudtak fejlődni pályázati forrásokból, hogy saját tápkeverékeket tudjanak előállítani. A szót a cég tápszakértő tanácsadója vette át. Az előadó kihangsúlyozta: a takarmányok ugyanazokat a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazzák, mint amilyeneket az emberi szervezet is magához vesz a táplálkozás során, a hormonhozzáadásos takarmányozás pedig tévhit, hiszen rég tiltott eljárás. Az állatok hatékony tenyésztését a kellő mennyiségek és tápértékek pontos beállításával érik el a tenyésztők. Szó esett emellett a génmódosított és nem génmódosított összetevők közötti különbségekről, majd a szakértő a jobbára vegyésznyelven íródó termékcímkék értelmezésében segítette a hallgatóságot. A cégvezető ezután árajánlatokat adott át a gazdáknak és vállalkozóknak, majd azok megvitatása, kötetlen eszmecsere zárta a találkozást. A tájékoztatónak városunk polgármesteri hivatala adott helyet.

Bihar megyében sikeresen pályáznak a fiatalok

Közélet  ,   2017. december 22. péntek 
 1 084

Gazdák lehetőségeiről, törvényjavaslatokról értekeztek az Érmelléki gazdafórum hallgatóságával

A decemberi ünnepi készülődés közepette sem terelődött el a figyelem a gazdatársadalomról, a földből élők problémáiról, lehetőségeikről. Ennek fényében szervezték meg az Érmelléki gazdafórum elnevezésű találkozót december kilencedikén Székelyhídon.

A helyi polgármesteri hivatal dísztermében megtartott szakmai konferenciát az Érmelléki Fejlesztési Ügynökség, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) Bihar megyei szervezete, valamint Székelyhíd város önkormányzata szervezte. A neves szakelőadók mellett több gazda is jelen volt a rendezvényen, akik kérdéseket intézhettek az előadókhoz.

A növénytermesztők sikeréve volt

Kultúra    2016. december 13. kedd 
 655

Amikor a megfelelő időjárás és a jó gazdaszellem találkozik

Az idei év mezőgazdasági eredményeiről kérdeztük a hegyközszentmiklósi Buda Gábort, a Buda Agro Kft. vezetőjét, aki mindig is vonzódott a mezőgazdasághoz. Ez irányú tanulmányait Szilágysomlyón végezte, ahol le is érettségizett.

Ebben az évben 130 hektáron gazdálkodott társulásos formában, ami a következőképpen oszlott meg: búza, kukorica, napraforgó 40–40 hektáron és körülbelül 10 hektáron tritikálét termesztettek. Ezekkel a növényekkel a következő hektáronkénti termésátlagokat sikerült elérni: búzából 65 mázsa, napraforgóból 30 mázsa, kukoricából 90 mázsa (az utóbbi tíz évben nem volt ekkora termés), a tritikálé körülbelül egy szinten volt a búzával.

Rovartanya a fenntartható földművelésért

Ajánló  , , ,   2016. március 30. szerda 
 744

Meghívás ismeretterjesztő előadásra

A „Rovartanya – egy gazdaságos és környezetbarát módszer a fenntartható földművelésért” egy új, Romániában először bemutatkozó kezdeményezés, amelynek célja az agrár-ökoszisztémák pusztulásának mérséklése, az élőhelyek megőrzése a beporzó- és ragadozó rovarfajok aktív védelmével és fenntartható módszerek népszerűsítésével. A rovartanyákról Sike Tamás biológus tart ismeretterjesztő előadást április elsején pénteken, 12 órától a Székelyhídi halász-vadász múzeumban.

„Ébredni hosszú álomból”

Kultúra  ,   2016. március 1. kedd 
 611

A gyümölcsös gazdák jól megérdemelt pihenőjük után, az ideális időjárási körülmények adta lehetőségeket kihasználva lassan újra belevetik magukat a munkába. A kinti hőmérők higanyszálai +5 Celsius-fok fölé kúsztak, elkezdhetjük a gyümölcsfák, szőlők, bogyós gyümölcsök (bokrok) lemosó permetezését. Ennek legfontosabb célja, hogy az ágakon, a kéregrepedésekben vagy a rügyek felületein megtapadt károkozókat elpusztítsuk, ezzel elkerülve a varasodást, a moníliát vagy a levélfodrosodást. Ugyanakkor a különböző rovarkártevők áttelelő alakjait is megritkítjuk és elpusztítjuk, mint az atkákat, pajzs- és levéltetveket és a molyokat.

Ha van rá lehetőség, akkor kéregkaparóval vagy ha az nincs, legalább drótkefével alaposan dörzsöljük át a fák kérgeit, ezzel is felszínre hozva a repedésekben megbújó károkozókat. Az összeaszalódott gyümölcsmaradványokat gyűjtsük össze, égessük vagy ássuk el, hisz ennek elmulasztása akár komoly következményekkel is járhat, végső esetben moníliás megbetegedés alakulhat ki. A monília alatt a virágok, a sarjhajtások, a gallyak és a termések is fertőződnek, sőt később a virágok és a fiatal gyümölcsök előbb megbarnulnak majd elszáradnak.

A szobanövények téli gondozása

Kultúra    2015. december 16. szerda 
 609

Miközben a mezőgazdászok, kertészek és gyümölcsös gazdák már lassan elkezdték téli pihenőjüket, addig Szilágyi Dorin – lapunk mezőgazdasági szakértője – a téli szobanövények gondozásában segédkezik, néhány hasznos tanáccsal.

Sajnos a hosszú téli hónapok megviselik a szobanövényeket, ezért érdemes nagy hangsúlyt fektetni téli gondozásukra és ápolásukra is. Van néhány fontos tényező, ami rosszabb esetekben teljesen tönkre is teheti lakásunk „élő díszeit”. Mivel szobáinkba a téli időszakban nagyon kevés fény jut be, ezért növényeinket próbáljuk minél délibb fekvésű lakrészbe elhelyezni. Ugyanígy figyeljünk a levegő páratartalmára is, hisz a fűtés következtében a levegő szárazzá válik, ez rossz esetben a szobanövények teljes pusztulásához is vezethet. Mindenképp végezzünk párásítást, a fűtőtestekre helyezzünk párologtatót vagy hetente akár kétszer-háromszor szobapermetezővel, vízzel szórjuk meg a leveleket. Nagyon figyeljünk a lakás szellőztetésekor arra, hogy a beáramló téli hideg levegő le ne forrázza a növényeket, ha lehet, ilyenkor helyezzük a szoba közepe felé őket. A szürke, poros leveleket ajánlott havonta egyszer-kétszer tiszta, vizes ruhával áttörölni. A kisebb levelű növényeket vízsugárral is tisztíthatjuk. A sör és a levélfény használata télen nem ajánlott, mivel ezek eltömíthetik a levelek légzőnyílásait. Mivel a növények télen pihennek, nincs szükségük tápoldatra, csak a virágzó növényeknek: ciklámennek, mikulásvirágnak, karácsonyi kaktusznak vagy az orchideáknak.