Gyermekkoromban, mikor a telek még hosszúak és hidegek voltak  és a hó november végétől egészen február végéig borította a tájat, csodálkozva néztem a szüleimet, amikor egy-egy darab szalonnát a ház előtti lugasra akasztottak. Nem tudtam, miért teszik ezt? Aztán hamarosan a szalonna körül megjelent egy kis sárgás-kékes-szürkés madár, majd odarepült és vidáman csipegetett belőle. Ez a kis madár a cinege volt. Akkor jöttem rá, hogy a szüleim a madaraknak tették ki a szalonnát, hogy a nagy hidegben nekik is legyen mit enniük.

Nagy segítség télen a kikészített táplálék

Télen, amikor a hőmérséklet tartósan fagypont alatt van, és a talajt hosszú időn keresztül hótakaró borítja, az énekesmadarak nehezen találnak táplálékot, rovarokat, lárvákat vagy magokat. A nyár folyamán ugyan gyűjtenek zsírtartalékot, de ha kemény és hosszú a tél, akkor szükségük van a kalóriadús táplálékra. Éppen ezért a téli madáretetés nagy segítség lehet az énekesmadarak számára, és nem utolsó sorban nekünk, embereknek is nagy élményt nyújthat a szebbnél-szebb példányok megfigyelése a madáretető körül, gyönyörködhetünk színes tollazatuk láttán és tanulmányozhatjuk viselkedésüket is. Nagy élmény ez felnőttnek és gyermeknek egyaránt.

Mit tegyünk a madáretetőkbe?

A madarak etetésére készíthetünk fedett madáretetőt fából, vagy akár nagyon egyszerűen műanyag palackból is, de magokat helyezhetünk ki csapadéktól védett tálcára is. A lényeg, hogy a madarak és mi is könnyen hozzáférjünk, amikor újra fel kell tölteni az etetőt eleséggel. Célszerű az etetőket úgy elhelyezni, hogy ragadozók, mint például a macska, kutya ne tudja a madarakat megfogni. Az etetőket lehet a madarak által látogatott fákra akasztani, szőlőlugasra vagy ha tömbházban élünk, akkor akár az erkélyre is tehetünk nekik eleséget.

A madarak számára a legmegfelelőbb táplálék a téli időszakban az olajos magvak, mint például a napraforgó, köles, dióbél vagy mogyoró. Kisállat kereskedésben kaphatóak speciálisan madáretetőkbe való magkeverékek is, de itt beszerezhetünk lisztkukacot is, amit a madarak szívesen fogadnak majd.

Egyes fajok szívesen csipegetnek a kihelyezett gyümölcsből is, de örömmel fogadják az állati eredetű zsiradékot vagy a lugason hagyott szőlőt.

Ne csüggedjünk el, ha az első napokban a madáretetőnket nem látogatják meg madarak, mivel nekik is időbe telik, mire az új táplélékforrás helyét megtalálják. Az újonnan kihelyezett etetők körül elsőként általában a széncinege és a kék cinege jelenik meg, de később találkozhatunk ritkábban előforduló vagy félénkebb énekesmadarakkal is, mint például a vörösbegy, tengelic, fenyőpinty, fekete rigó, meggyvágó, csuszka, zöldike, de a közönséges házi vagy mezei veréb is szívesen csipeget a madáretőből.

Amire még ügyelni kell

Vigyázzunk arra, hogy csak a madarak számára megfelelő táplálékot helyezzünk ki, kenyérrel, sós szalonnával vagy vegyszerrel kezelt magokkal semmiképp se etessük a madarakat. Disznóvágás után például kitehetünk faggyút is, mert az is nagyon tápláló a madarak számára.

A másik dolog, ami még nagyon fontos, hogy ha egyszer elkezdtük etetni a madarakat, akkor azok a madáretetőnkhöz fognak szokni, így szükség lesz arra, hogy folyamatosan gondoskodjunk róla, hogy a táplálékot mindig pótoljuk az etetőben egészen a tél végéig. Ellenkező esetben fennáll annak a veszélye, hogy táplálék hiányában a hidegben a kis testű madaraknak nem lesz elég energiájuk más megfelelő táplálékforrást találni és éhen halnak.

Ha felelősségteljesen gondoskodunk az énekesmadarakról, akkor később ők is viszonozni fogják a segítségünket. A madarak nagy valószínűséggel a környéken fognak maradni, esetleg a gyümölcsfáinkon fognak költeni, amelyekről pusztítják a kártevőket, hernyókat, lárvákat, legyeket és atkákat, amelyek így kevésbé fogják támadni a gyümölcsfáinkat és a gyümölcseinket. A madarak jelenléte tehát biológiai védelmet jelent az általuk elfogyasztott gyommagvak, rovarok és kártevők ellen. Így talán kevesebb vegyszeres növényvédelemre lesz szükség.


Írta: Antal József falugazdász