A székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum 98 ebben a tanintézményben végzett diákja várta hétfő reggel az érettségi eredményeket, amelyek – valljuk be – a legkevésbé sem adnak okot örömre. Készítettünk egy kis statisztikát.

A vizsgázó diákok 47%-a vette sikeresen az érettségi akadályait, ami mindössze 46 diákot jelent, 52-en sajnos megbuktak, közülük egy azért, mert nem jelent meg az anyanyelvi vizsgán. A legtöbben idén is a román nyelv és irodalom tantárgyból buktak, összesen 46 diák, négyen pedig az iskolai szakjuknak megfelelő tárgyból, matek-infóból vagy a sokaknak nehézséget okozó történelemből. Négy olyan diák mondhatja magát a legkevésbé szerencsésnek, akik ugyan minden tantárgyból átmenő jegyet kaptak, összátlaguk nem érte el a 6-ost, ami az érettségi sikerességét jelentette volna számukra.

A legnagyobb átmenési arányt a természet tudományok szakirányról érkezett diákok érték el, itt 22 diák vizsgázott, húsz diák érettségizett sikeresen (90,90%), ketten sajnos elbuktak.

Filológia szakon ( 2 osztály ) 50%-os az arány, 46 vizsgázó diákból 23-an mentek át, ám idén a legnagyobb bukási arányt a társadalom tudományok szakirány érte el, ahol 23 diákból mindössze ketten tanultak eleget, vagy épp mondhatják magukat szerencsésnek. A legmagasabb érettségi jegy az idei évben 9,06 volt, a legkisebb átmenő jegy a 6-os.

A Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceumban sem fest jobban a helyzet. Ebből a tanintézményből 33 diák érkezett az érettségire, közülük hárman teljesítették az elvárásokat. Két diák nem jelent meg, illetve az érettségi szabályainak megsértése miatt két diákot kizártak a további vizsgákról. A legtöbben itt is román nyelv és irodalomból buktak, és heten voltak olyanok, akik nem érték el a 6-os átlagot. Fellebbezésre ma 16:00 óráig van lehetőségük a diákoknak, ezek eredményei július 11-ére várhatóak.


Írta: Mészáros Emőke