^ Vissza Fel
Érköbölkút címke bejegyzései:

Az Érköbölkúti Korona Egyesület 2022 éves beszámolója

Közélet  ,   2023. január 10. kedd 

Bádon Levente Elnököt kérdeztük:

A 2022 es év a pandémiás korlátozásokkal indult, így az év első fele programszegényebbre sikerült, ennek ellenére januártól folytattuk és az év minden hónapjában következetesen szerveztük a helyi néptánc csoport táncoktatási próbáit, köszönhető ez a gyerekek kitartásának, az oktatóknak és a Csoóri Sándor Alap pénzügyi támogatásának. Köszönet nekik!

Érköbölkúti szórakoztató programok hétvégéje

Kultúra  , ,   2022. szeptember 19. hétfő 

Szüreti bál és családi nap várta a szórakozni vágyókat Érköbölkúton szeptember 17-én és 18-án. A kétnapos eseményt kissé beárnyékolta az őszi borongós esős idő, de ez nem vette el a résztvevők kedvét. A szombati szüreti felvonulás Érköbölkútról indult, ahonnan a népviseletbe öltözött fiatalok továbbmentek Érolasziba, majd Hegyközszentmiklósra és vissza. Az ifjúság hívogató szüreti felvonulása eredményesnek bizonyult, hiszen este szép számú résztvevővel kezdetét vette az igazi szüreti mulatság. Másnap családi nap várta az embereket, ahol első körben a falu fiataljai a helyi kultúrotthonban mutatták be előadásaikat. Elsőként a szüreti felvonuláson bemutatott saját koreográfiájukat adták elő, majd az augusztusi néptánctábor folyamán Hercz Vilmos, a Debreceni Népi Együttes művészeti vezetője segítségével tanult táncokkal kápráztatták el a közönséget, bukovinai székely táncokat mutattak be.

Kovács József-emlékkiállítás nyílt Érköbölkúton

Kultúra  ,   2022. szeptember 11. vasárnap 

Festménykiállítást szerveztek Érköbölkúton Kovács József, a település egykori tanítójának és festőművészének emlékére szeptember 3-án. A képekről készített reprodukciók a festőművész tiszteletére az egykori községháza épületének közelmúltban renovált nagytermében találtak otthont egy állandó kiállítás formájában. A kiállított ötven darab műalkotás között köbölkúti utcarészletek és csendéletek is fellelhetőek a környező tájról, visszanyúlva az időben egészen 1964-ig, valamint a Duna-kanyar és a Börzsöny ihlette képek, amelyek nyugdíjazása után készültek, amikor Kovács József áttelepült Magyarországra a gyermekeihez. A helybélieken kívül a családtagok is jelen voltak az eseményen.

Tánctábor mozgatta meg Érköbölkúton a fiatalokat

Diáksarok  , ,   2022. augusztus 31. szerda 

Háromnapos néptánctábor mozgatta meg az érköbölkúti fiatalokat augusztus 25. és 27. között. Naponta átlagosan húsz-harminc gyermek perdült táncra, délelőtt a nagyobbak, délután pedig a kicsik. Az érmelléki néptánchagyományok felelevenítése mellett párhuzamosan bukovinai székely táncokkal is gazdagíthatták repertoárjukat a gyerekek Hercz Vilmos, a Debreceni Népi Együttes művészeti vezetőjének koreografálásával. Az oktató kifejtette, elnyerte a gyerekek tetszését ez a sokféle mozgásforma elsajátítása, mint például a magyar néptánc hagyományokból adódó páros formák. Manapság a szórakozóhelyeken külön-külön táncolnak a fiatalok, már nem megszokott ez a fajta táncstílus, már többnyire csak egy hagyomány, ami kezd elveszni a mindennapjainkból.

Lovastábor Érköbölkút festői táján

Diáksarok  ,   2022. július 12. kedd 

Újra megszervezte lovastáborát Érköbölkúton a Rákóczi család néhány évnyi kihagyás után. Július 4–6. illetve 11–13. között festői táj és barátságos környezet várta mindazokat, akik először vagy már sokadik alkalommal tértek vissza a táborba. A tábor utolsó felvonására július 18–20. között kerül majd sor.

Rákóczi Andrea, a tábor lovasedzője elmondta, hogy nemcsak azt sajátíthatták el a gyerekek, hogyan kell lovagolni, hanem azt is, miből áll maga a lovaglás. Nemcsak arról van szó, hogyan ülünk fel a lóra, hanem miképpen ápoljuk és hogyan gondozzuk az állatot. Ezek nagyon fontos feladatok, mert ha valaki nem tudja őket teljesíteni, akkor nem mondhatja magát lovasnak. Itt a táborban azonban lehetőség volt arra, hogy mindezeket a dolgokat megtanulják, és a gyerekek nagyon örülnek ennek. Idén a tábor struktúrájában is különbözött az előző évektől, a szervezők olyan korcsoportot céloztak meg, akik körülbelül egyidősek.

Székházfelújítás Érköbölkúton

Közélet  ,   2022. június 10. péntek 

Egyesületünk, a KORONA ÉRKÖBÖLKÚTI KÖZÖSSÉGI ÉS KULTURÁLIS EGYESÜLET, egy elég frissen alakult szervezet, alapítási éve 2018.

Alapítói viszont már jó pár éve a helyi közösség aktív oszlopos tagjai: Az elmúlt években sikerült megragadnunk egy lehetőséget, ami által használatba kaptunk a Székelyhídi önkormányzattól a régi Érköbölkúti Néptanács épületét, amely sajnos nagyon rossz állapotban van és teljeskörű felújításra szorul.

Megújul az érköbölkúti templom

Közélet  ,   2021. június 18. péntek 

A közelmúltban elkezdődött az érköbölkúti református templom felújítása Románia és Magyarország kormánya, a székelyhídi polgármesteri hivatal, valamint a helyi közbirtokosság támogatásával. Az eddig összegyűlt pénz segítségével felújítják a tetőzetet, a mennyezetet, a templomtorony feljáróját, restaurálják a karzatot és a szószéket, a bútorzatot pedig teljesen kicserélik. Emellett belső felújítás veszi kezdetét, ablakcsere is lesz. Az óraszerkezetet és az óralapokat is rendbeteszik.

Annak érdekében, hogy a helyreállítás teljesen megvalósulhasson, további adományokra van szükség. Kérjük mindazokat, akik támogatni szeretnék a templom felújítását, hogy adományaikat juttassák el a lelkészi irodába (nyugta ellenében) a hétvégeken vagy utalják az alábbi, CEC Banknál megnyitott bankszámlaszámok egyikére: RO37 CECE BH35 30RO N077 8201 (lej), RO10 CECE BH35 S4HU F077 8202 (forint).

„Korán kezdtem, hamar zárok”

Kanapé  , , ,   2020. november 5. csütörtök 

Az érköbölkúti Erdei Sándor tárt kapukkal várja a tanulni vágyó kádárinasokat műhelyébe
Az Érmellék utolsó kádáraként emlegetett mesterember több, mint 30 éve látja el az Érmelléket minőségi faedényeivel, azok teljeskörű gyártói felelősségvállalásával. Hogyan lett ő kádár és mit gondol a mesterségről napjainkban?