Méhészeti termet avattak Érköbölkúton, a hagyományos méhészeti eszközök bemutatását szolgáló kiállításra egyaránt várták a helyi lakosokat, környékbeli gazdákat és méhészeket is március 11-én. Ezzel negyedik, egyben utolsó állomásához ért a Korona Érköbölkúti Közösségi és Kulturális Egyesület Értékteremtés Érköbölkúton elnevezésű nyertes pályázata, amely Magyarország Agrárminisztériuma és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósulhatott meg. Eme kiállítás nemcsak a régi eszközök megismerését szolgálta, hanem az érköbölkúti, méhészetben jártas Gődér Attila jóvoltából többet megtudhattunk magáról a méhészetről, a természet nagyszerű rovarairól, a méhekről, valamint Érköbölkút értékéről, hungarikumáról, az akácmézről.

A mézelő méhek kapcsán megismerhettük életüket és szokásaikat. Pontosabb képet kaptunk magáról az anyaméhről, vagyis a méhkolónia királynőjéről, aminek fő feladata a peték rakása, a herékről (hímek), akiknek egyetlen feladatuk a nemzés, illetve a dolgozókról, a terméketlen nőstényekről, akiknek fő feladatuk többek között a pollen és nektár begyűjtése. Az előadás harmadik felében az akácmézről volt szó, mely a legértékesebb mézfajta mind tápanyag, mind gazdasági szempontjából. Az akácmézet 2014-ben nyilvánították hungarikummá. Magas vitamin- és antioxidáns-tartalmú, természetes fertőtlenítő hatású „folyékony arany”, amelyből az előadás végén a jelenlévőket is meglepték: a szervezők stílusosan egy-egy maci alakú üveg mézet adtak mindenkinek.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Korona Egyesület Értékteremtés Érköbölkúton pályázata még a tavaly nyáron vette kezdetét. Első körben Kovács József egykori érköbölkúti tanító és festőművész munkáinak felkutatásával és összegyűjtésével, a megtalált másolatok vászonra való kinyomtatásával és egy kiadvány elkészítésével indult. Ezzel párhuzamosan a hagyományos méhészeti eszközök gyűjtése is folyamatban volt.  Augusztusban kétnapos interaktív méhészeti foglakozáson vehettek részt az érköbölkúti fiatalok a projekt részeként, Bádon Leventének, az egyesület elnökének, valamint Gődér Csongornak és Gődér Attilának köszönhetően. Szeptemberben pedig megvalósult Kovács József műveinek vászonra nyomtatott festményeinek kiállítása, mely azóta is megtekinthető az egykori községháza épületének nemrégiben felújított nagytermében.


Írta: Szyártó József László