Ötvös Béla Félix király című drámáját mutatta be az érköbölkúti református templomban az április 21-i vasárnapi istentiszteletet követően a nagyváradi Kiss Stúdió Színház. Baracsi Levente helyi lelkipásztor igehirdetése után a történelmi tragédiát hét képben feldolgozó rádiójátékot a Magyar Örökség-díjas társulat művészei, Kiss Törék Ildikó igazgató-színművésznő és két színésztársa, ifjabb Kovács Levente és Meleg Vilmos (képünkön) előadásában láthatták a hívek. A mű azt az utat mutatja be, amit az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc idején a magyar Szent Korona bejárt, amikor Budáról kerülőutakon menekítették az Érmelléken keresztül, érintve több települést, köztük Érköbölkutat is.

A darabban megemlítik azokat a helyeket, ahol a magyar koronázási ékszer biztosan megfordult annak idején a kísérőivel. Az út titkosítva volt, és szándékosan sem akkor, sem később nem akarták, hogy kiszivárogjon az útvonal, nehogy az osztrák fél később felelősségre vonja a magyar urakat, akik elszállásolták a menekítéskor. Ezért nagy titokban tartották, és ha Ötvös Béla ezt nem írta volna meg és nem járt volna utána, akkor lehet, hogy számunkra és titok marad – ismertette Meleg Vilmos színművész.

A nagyváradi Kiss Stúdió Színház állami támogatás nélküli, egyetlen folyamatosan működő erdélyi magyar nyelvű magánszínház, amely harminc évvel ezelőtt alakult, pontosabban 1994 márciusában, a Színházi Világnap előestéjén. Három évtizedes fennállása óta számtalan előadást tudhat maga mögött, és több rangos díjjal is kitüntették ez idő alatt. Partiumon és Erdélyen kívül Európa számos országának településén felléptek különböző darabokkal, nagy eséllyel a közeljövőben a székelyhídi Szabó Ódzsa Városi Színházban is láthatjuk majd őket.


Írta: SZYÁRTÓ JÓZSEF