Idén is nőnapi bált szerveztek Érköbölkúton, március 11-én zsúfolásig megtelt jókedvű helyi és környékbeli vendégekkel az ötödik alkalommal megrendezett, hagyományos rendezvény helyszínéül szolgáló kultúrotthon.

Bádon Levente, a főszervező Korona Egyesület elnöke az érkező hölgyeket egy-egy szál virággal ajándékozta meg. Miután minden vendég megérkezett és elfoglalta helyét az elegánsan berendezett teremben, nyitóbeszédében köszöntötte a közelről s távolabbról érkezett vendégeket, illetve a bál fellépőit: a helyi Csorgó néptáncegyüttes tagjait és a Debreceni Népi Együttes Szarkaláb csoportját.

A főszervező sajnálatát fejezte ki, hogy a járvány miatt ilyen hosszú időnek kellett eltelni ahhoz, hogy ismét méltó módon köszönthessék a nőket. Köszöntésük mellett hálájukat és tiszteletüket fejezte ki azért, hogy a mindennapi teendőik mellett helyt állnak a közösségük fejlesztésében és összekovácsolásában. „Köszönjük, hogy a különböző táborok, családi napok, kalákaprogramok alkalmával finomabbnál finomabb ételeket főznek. Köszönjük munkájukat, mikor az egyesület székházát újítottuk fel, és ott szorgoskodtak mellettünk. Köszönjük, hogy mellettünk álltak, mikor településünk egykori tanítója előtt tisztelegve kiállítást szerveztünk. Köszönjük a tanítónőknek, pedagógusoknak a tudást, amit átadtak és átadnak a fiatal generációk számára. Köszönjük az ügyességüket, kreativitásukat, amikor a ma már ódivatú kelmékből, ágyneműkből fellépőruhát varrtak a táncosaink számára. Köszönjük, hogy újra itt vannak, itt vagytok, és hogy együtt ünnepelhetjük a szebbik nemet” – mondta Bádon Levente.

A fellépők sorát legkisebb csoportjuk, a Csiperkék egyik oszlopos tagja, Barna-Molnár Blanka nyitotta, aki szavalatával erőt, egészséget, sok boldogságot és türelmet kívánt a nőknek.

A Csorgó néptáncegyüttest oktatójuk, Hercz Vilmos, a Debreceni Népi Együttes vezetője konferálta fel, aki beszédében kiemelte a tánc közösségformáló erejét. Elmondta, hogy a néhány éve alakult köbölkúti tánccsoportokkal folyamatosan gyakoroltak az elmúlt időszakban. Az érmelléki faluban egy olyan közösséget ismert meg, amelynek tagjai mindent megtesznek azért, hogy a gyermekeik minél jobb oktatásban, nevelésben részesüljenek, így a néptánc is előtérbe került. Kiemelte, hogy mennyire fontos a tánc közösségformáló ereje, és hogy reményei szerint az a munka, amit a gyerekekkel végeznek szintén hozzá járul majd ahhoz, hogy ez az érmelléki faluközösség a jövőben is ilyen összetartó legyen.

A Csorgó néptáncegyüttes előadásában bukovinai táncokat láthattak a megjelentek, a Szarkaláb csoport pedig bodrogközi táncokat adott elő, melynek koreográfiáját direkt erre az alkalomra készítették. A vacsora ideje alatt újabb táncot mutattak be a helyi fiatalok, ezúttal tyukodi táncokkal ismertették meg a jelenlévőket. A bál sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a buli a Desszert zenekar jóvoltából reggelig tartott. A szervezők köszönetüket fejezik ki a támogatóknak a finom borokért és a tombolára felajánlott értékes nyereményekért, és elmondásuk szerint mindent megtesznek majd azért, hogy közösségük hölgy tagjait az elkövetkező években is méltóképpen ünnepelhessék.


Írta: Szücs-Pap Enikő