^ Vissza Fel
kiállítás címke bejegyzései:

Kovács József-emlékkiállítás nyílt Érköbölkúton

Kultúra  ,   2022. szeptember 11. vasárnap 

Festménykiállítást szerveztek Érköbölkúton Kovács József, a település egykori tanítójának és festőművészének emlékére szeptember 3-án. A képekről készített reprodukciók a festőművész tiszteletére az egykori községháza épületének közelmúltban renovált nagytermében találtak otthont egy állandó kiállítás formájában. A kiállított ötven darab műalkotás között köbölkúti utcarészletek és csendéletek is fellelhetőek a környező tájról, visszanyúlva az időben egészen 1964-ig, valamint a Duna-kanyar és a Börzsöny ihlette képek, amelyek nyugdíjazása után készültek, amikor Kovács József áttelepült Magyarországra a gyermekeihez. A helybélieken kívül a családtagok is jelen voltak az eseményen.

Tehetséges margittai diákok művészeti kiállítása

Kultúra  ,   2022. január 8. szombat 

2021 december 22-én kiállítás megnyitót tartottak a margittai kultúrház előterében. A helyi Horváth János Elméleti Líceum két kiemelkedően eredményes líceumi diákja, Pap Rebeka és Kiss Bence alkotásai voltak itt megtekinthetőek. A tárlat 2022 január 15-ig nyitott ajtókkal várta a művészet iránt érdeklődő nagyközönség tagjait.

A kiállítást a líceum rajztanára, Angyal Olívia szervezte és nyitotta meg. Az ünnepségen beszédet mondott még az iskola igazgatónője, Nagy Gabriella is.

Álmom az Érmellék – retrospektív Gavrucza-tárlat

Kultúra  ,   2019. október 17. csütörtök 

Újabb képekkel bővült, átrendeződött Gavrucza Tibor festőművész, nyugalmazott lelkipásztor Volt egyszer egy Érmellékállandó kiállítása Székelyhídon. Az új, retrospektív tárlat megnyitója október 13-án volt a székelyhídi Ady Endre Kulturális Központban, az események apropóját a Székelyhídon és Bihardiószegen megtartott, az Értől az óceánig európai szabadegyetem konferencia adta. A kiállított képek negyven évet felölelő ihletett munka termésének válogatásai. A kiállítás képei november 10-ig tekinthetőek meg a székelyhídi múzeum épületének földszinti termeiben.

Hagyományőrző huszárok kötete

Kultúra  , , ,   2018. október 30. kedd 

Portyák, lovas események, katonaéletek kelnek életre az évfordulóra megjelent könyvben

Fennállásuk harmincéves évfordulóját ünneplik idén a hagyományőrző huszárok, és november 11-én lesz száz éve, hogy véget ért az első világháború. Ennek a két évfordulónak állít emléket a Hősök útján. Huszár emlékkönyv című kötet, melyet október 26-án mutattak be Székelyhídon.

Városnapi rendhagyó kiállítások

Kultúra  ,   2018. június 17. vasárnap 

Öt különféle kiállítást avat­tak a helyi múzeum épületében a Székelyhídi Vá­ros­napok hivatalos meg­nyitóját követően.

A péntek délután színfoltja­ként a székelyhídiak és vendégeik – a megteremtett ha­gyományhoz igazodva –, meg­tekinthették azokat a kiállításokat, amelyek a Székelyhídi Városnapok legelső prog­ram­jainak egyikeként, több művészeti ágazatot felvonultatva jelentkeznek.

Kiállítás Trifa Carol emlékének

Kultúra    2016. november 1. kedd 

Weisz Miklós pirografált munkáiból nyílt kiállítás a nagyváradi vármúzeumban szeptember végén. A rendezvény érdekessége, hogy a kiállítást a nagykágyai néhai Trifa Carol emlékére ajánlotta az alkotó.

Trifa Carol 2002-ben, mindössze 45 évesen távozott az élők sorából. Már zsenge gyerekkorában megmutatkozott rajzkéssége. Tusvázlatokat, ceruzával grafikákat, linómetszeteket használt az önkifejezés eszközeként, amelyekkel kiállításokon is megmutatkozott. Nagyváradon szobrásztanfolyamot végzett. A fényképészet is rabul ejtette, tudását tanfolyamon fejlesztette. Nánási Zoltán helytörténész Székelyhíd monográfiája című munkájában teret szentel Trifa munkásságának.

Útkeresők és úton járók kiállítása

Kultúra  ,   2016. június 20. hétfő 

Az önkifejezés kényszere, a térben való megmutatkozás vágya késztette, készteti évente a székelyhídi alkotókat, hogy közönség elé álljanak. A magamutogatás és a megmutatkozás között a tehetség vízválasztó, és ez utóbbi jellemzi leginkább a nyolc alkotó munkáit. Vannak közöttük útkeresők, kísérletezők éppúgy, mint kiforrt technikai érzékkel vértezett lélekecsettel formázók. A városi múzeum aulájában felvonultatott alkotásokat, illetve az azokat életre hívó művészeket Kerekes Terézia könyvtárvezető mutatta be, méltatta.

Angyal Olívia keze nyomán egy mesevilág tárul elénk. Védjegye a rendkívül fantáziadús, finom vonalakkal átszőtt grafika. Fotografikáit pókszerűen behálózzák érzékenységet hordozó vonalkavalkádjai.
Árus Tünde rajztanárnő „szakmabéli”. Két kiállított grafikája, lágy vonalvezetésű ceruzarajzok. Gondolatisága messze túllép a képi kötöttségeken.