^ Vissza Fel
kiállítás címke bejegyzései:

Értékteremtés Érköbölkúton – méhészeti terem nyílt az érmelléki településen

Mozaik  , ,   2023. március 18. szombat 

Méhészeti termet avattak Érköbölkúton, a hagyományos méhészeti eszközök bemutatását szolgáló kiállításra egyaránt várták a helyi lakosokat, környékbeli gazdákat és méhészeket is március 11-én. Ezzel negyedik, egyben utolsó állomásához ért a Korona Érköbölkúti Közösségi és Kulturális Egyesület Értékteremtés Érköbölkúton elnevezésű nyertes pályázata, amely Magyarország Agrárminisztériuma és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósulhatott meg. Eme kiállítás nemcsak a régi eszközök megismerését szolgálta, hanem az érköbölkúti, méhészetben jártas Gődér Attila jóvoltából többet megtudhattunk magáról a méhészetről, a természet nagyszerű rovarairól, a méhekről, valamint Érköbölkút értékéről, hungarikumáról, az akácmézről.

Létavértesi festőnők alkotásainak kiállítása nyílt a városi múzeumban

Kultúra  , ,   2023. február 10. péntek 

Megnyitották a létavértesi Felnőtt Amatőr Festőkör alkotóinak Ahogy(a)N ők látják című festménykiállítását a székelyhídi Ady Endre Magyar Kulturális Központban február 4-én. A képek tizenegy tehetséges magyarországi hölgy munkáját dicsérik. Az alkotók között vannak, akik ilyen irányú tanulmányokat végeztek, és olyanok is, akik gyerekkoruk óta érdeklődést mutattak a rajzolás, festészet iránt, de bármiféle szakirányú végzettség nélkül hódolnak eme szenvedélynek. A Létavértesi Városi Könyvtár és Művelődési Ház jóvoltából városunkba érkezett kiállítást Gavrucza Tibor nyitotta meg és köszöntötte az egybegyűlteket. (Közismert, hogy a nyugalmazott székelyhídi lelkipásztor keze alól szintén számos festmény került már ki.)

Kovács József-emlékkiállítás nyílt Érköbölkúton

Kultúra  ,   2022. szeptember 11. vasárnap 

Festménykiállítást szerveztek Érköbölkúton Kovács József, a település egykori tanítójának és festőművészének emlékére szeptember 3-án. A képekről készített reprodukciók a festőművész tiszteletére az egykori községháza épületének közelmúltban renovált nagytermében találtak otthont egy állandó kiállítás formájában. A kiállított ötven darab műalkotás között köbölkúti utcarészletek és csendéletek is fellelhetőek a környező tájról, visszanyúlva az időben egészen 1964-ig, valamint a Duna-kanyar és a Börzsöny ihlette képek, amelyek nyugdíjazása után készültek, amikor Kovács József áttelepült Magyarországra a gyermekeihez. A helybélieken kívül a családtagok is jelen voltak az eseményen.

Tehetséges margittai diákok művészeti kiállítása

Kultúra  ,   2022. január 8. szombat 

2021 december 22-én kiállítás megnyitót tartottak a margittai kultúrház előterében. A helyi Horváth János Elméleti Líceum két kiemelkedően eredményes líceumi diákja, Pap Rebeka és Kiss Bence alkotásai voltak itt megtekinthetőek. A tárlat 2022 január 15-ig nyitott ajtókkal várta a művészet iránt érdeklődő nagyközönség tagjait.

A kiállítást a líceum rajztanára, Angyal Olívia szervezte és nyitotta meg. Az ünnepségen beszédet mondott még az iskola igazgatónője, Nagy Gabriella is.

Álmom az Érmellék – retrospektív Gavrucza-tárlat

Kultúra  ,   2019. október 17. csütörtök 

Újabb képekkel bővült, átrendeződött Gavrucza Tibor festőművész, nyugalmazott lelkipásztor Volt egyszer egy Érmellékállandó kiállítása Székelyhídon. Az új, retrospektív tárlat megnyitója október 13-án volt a székelyhídi Ady Endre Kulturális Központban, az események apropóját a Székelyhídon és Bihardiószegen megtartott, az Értől az óceánig európai szabadegyetem konferencia adta. A kiállított képek negyven évet felölelő ihletett munka termésének válogatásai. A kiállítás képei november 10-ig tekinthetőek meg a székelyhídi múzeum épületének földszinti termeiben.

Hagyományőrző huszárok kötete

Kultúra  , , ,   2018. október 30. kedd 

Portyák, lovas események, katonaéletek kelnek életre az évfordulóra megjelent könyvben

Fennállásuk harmincéves évfordulóját ünneplik idén a hagyományőrző huszárok, és november 11-én lesz száz éve, hogy véget ért az első világháború. Ennek a két évfordulónak állít emléket a Hősök útján. Huszár emlékkönyv című kötet, melyet október 26-án mutattak be Székelyhídon.

Városnapi rendhagyó kiállítások

Kultúra  ,   2018. június 17. vasárnap 

Öt különféle kiállítást avat­tak a helyi múzeum épületében a Székelyhídi Vá­ros­napok hivatalos meg­nyitóját követően.

A péntek délután színfoltja­ként a székelyhídiak és vendégeik – a megteremtett ha­gyományhoz igazodva –, meg­tekinthették azokat a kiállításokat, amelyek a Székelyhídi Városnapok legelső prog­ram­jainak egyikeként, több művészeti ágazatot felvonultatva jelentkeznek.