Festménykiállítást szerveztek Érköbölkúton Kovács József, a település egykori tanítójának és festőművészének emlékére szeptember 3-án. A képekről készített reprodukciók a festőművész tiszteletére az egykori községháza épületének közelmúltban renovált nagytermében találtak otthont egy állandó kiállítás formájában. A kiállított ötven darab műalkotás között köbölkúti utcarészletek és csendéletek is fellelhetőek a környező tájról, visszanyúlva az időben egészen 1964-ig, valamint a Duna-kanyar és a Börzsöny ihlette képek, amelyek nyugdíjazása után készültek, amikor Kovács József áttelepült Magyarországra a gyermekeihez. A helybélieken kívül a családtagok is jelen voltak az eseményen.

Molnár Ildikó, Kovács bácsi unokája, harmadik generációs tanító a családban – aki Köbölkúton nőtt fel – könnyek között idézte fel az emlékeit, amelyek a településhez és az itteni emberekhez kötik őt, és sajnálatát fejezte ki, hogy nagyapja már nem láthatja mindezt.

Gődér Attila székelyhídi tanácsos a megnyitón elmondta, hogy nagyon fontosnak tartják Kovács bácsi hagyatékénak a bemutatását és megismerését. Lényeges megőrizni a tanító bácsi munkásságát, hiszen egy köztiszteletben álló emberi nagyságot, méltóságot, igazi magyarságot képviselő ember volt ő, ameddig élt és köztünk volt. Kovács József közel egy fél évszázadon át nemcsak tanítói, hanem közösségformáló hivatást is vállalt a településen.

A megnyitó után az egybegyűltek a szomszédos kultúrotthonba vonultak át. Itt elhangzottak Kocsis Gyulának és Molnár Júliának a nagyváradi Szigligeti Színház társulata két érköbölkúti kötődésű színészének szavalatai, valamint láthattuk a helyi fiatalok néptánc-előadását. A festménykiállítás egy nyertes pályázat eredményeként a Korona Érköbölkúti Közösségi és Kulturális Egyesület és ennek elnöke, Bádon Levente jóvoltából, valamint Magyarország Agrárminisztériumának és a Hungarikum Bizottságnak támogatásával valósulhatott meg.


Írta: Szyártó József