^ Vissza Fel
festés címke bejegyzései:

Kiállítással zárult a Festeni jó! művészeti tehetséggondozó program

Kultúra    2021. július 14. szerda 

Háromnapos táborral zárult a Festeni jó! elnevezésű művészeti tehetséggondozó képzés. Ezt követően kiállították a féléves program során elkészült képeket a székelyhídi múzeumban június végén, ahol az alkotásokat közel két hétig lehetett megtekinteni. A tizenhat beiratkozott fiatal sikeresen vette az akadályokat az Ér Hangja Egyesület szervezésében megtartott képzéssorozaton, és a folyamatnak köszönhetően megmutathatták, illetve fejleszthették művészi tehetségüket.

Minden kiállítás sikerélmény az alkotónak

Kultúra    2018. március 30. péntek 

Juhász Imre, egy lokálpatrióta székelyhídi festő

Juhász Imre székelyhídi festőművész saját bevallása szerint soha nem rajzolt vagy festett úgy, ahogy azt elvárták tőle (például az iskolában), hanem mindig úgy alkotott, ahogyan érzett. Hamarosan nyíló újabb kiállítása kapcsán kerestük meg, hogy megkérdezzük, mivel foglalkozik a tavasz közeledtével.

„Minden kiállítás egy sikerélmény, mert mindegyik előbbre visz, valami jobb, nagyobb felé” – vallja Juhász Imre festőművész, akinek március végén nyílik Nagyváradon, a vár épületében újabb kiállítása, ez alkalommal a TEDx jóvoltából. A kiállítás egyik különlegessége ugyanakkor a bemutatott alkotások katalógusa lesz.

Juhász Imre 2001 óta alkot hivatásos festőként az absztrakt expresszionizmus jegyében, de e mellett művészete keveredik a spontán expreszszionizmussal is, ami kortársabbá teszi munkáit. Alkotói tevékenységét – mint ahogy arról egy nagyváradi kávézóban folytatott beszélgetésünk alatt beszámolt – számos projekt keresztezi, és bokros teendői miatt már jó ideje nem ragadott ecsetet. „Négy hónapja nem festettem, de amikor dolgozom, többnyire éjszaka vagyok aktív. Egyetem alatt a Zöldfa (ma Vasile Alecsandri) utcán laktam, óriási műtermem is volt, és gyakran megtörtént, hogy egy éjszaka alatt három képet is festettem. Székelyhídi műtermem szintén hatalmas, viszont a fűtés is legalább annyiba kerül. Várom a tavaszt, egyelőre portrékkal szeretném folytatni a munkát, de nyitott vagyok, más is foglalkoztat.”

Hozzáteszi: „portrékat nem szerettem festeni, mégis portrékból államvizsgáztam. Kicsit féltem tőlük, kihívás volt, talán ezért is. Nem akartam másolni. Soha nincs előttem egy arc, nem így készülnek a portréim.”

„Minden képembe a lelkem egy darabját festem bele”

Kanapé  ,   2012. február 11. szombat 

Beszélgetés Csorján Dezső székelyhídi képzőművésszel

Kint nyirkos hideg, bent barátságosan ropog a kandalló, amikor szobák labirintusán át megérkezek Csorján Dezső székelyhídi képzőművész otthonába. Az egész olyan mintha egy másik világba lépnék, mindenütt Jézus ábrázolások és vallási szimbólumok vesznek körül.

 – Ha Csorján Dezsőre, mint művészre gondolok, akkor egy Jézus-ábrázolás villan az eszembe legelőször. Honnan ez a vallásos témák iránti elhivatottság?

A húsvéti tojás változatos formái

Mozaik  , ,   2011. április 10. vasárnap 

A tojás az újjászületésnek, a termékenységnek a legősibb jelképe. A leggyakrabban használt szín a piros, mert a pirosnak védő erőt tulajdonítottak, de később minden színnel díszítettek tojásokat. Régen nem voltak mesterséges festékek, minden színt növények leveleinek, gyökereinek főzetéből kaptak. Előnyük, hogy az így festett tojás biztosan megehető. Kísérletező kedvûeknek ajánljuk. A növényeket már előtte való évben gyûjtögetni kell! A vöröshagyma külső héjával sárga vagy barna tojásokat festhetünk (minél tovább marad a lében a tojás, annál sötétebb lesz a szín). A lilahagyma héja vöröset fest, lilásbordót a cékla leve. Barna lesz a tojás a fekete teától vagy a kávétól. A zöld szín csalánlevél, petrezselyemlevél főzetével érhető el. Kéket lencse főzetével vagy bodzabogyóval festhetünk.