^ Vissza Fel
művészet címke bejegyzései:

Ahol a gének nem hazudnak

Kultúra  ,   2016. szeptember 28. szerda 
 2 302

Édesapja, Kerekes Géza nyomdokain jár Guba Kerekes Zsuzsa, a sokoldalú festőművész

Festőművész édesapa, alkotói vénával vértezett édesanya. ők Guba Kerekes Zsuzsa szülei. Soha nem volt kérdéses, hogy az önkifejezést ecsetvonásokba rejti.

Édesapjáról beszélgetve boncolgatjuk az emlékezés néhol gubancos, máshol kifeslett szálait. Kerekes Géza, míg élt, érdekes, értékes színfoltja volt Székelyhídnak, tehetsége mérhetetlen szerénységgel, emberséggel párosult. Magam is jól ismertem, fiam – aki sajnos már szintén nincs közöttünk – valaha rajongásig szerette festőtanárát. Most pedig lányával, Zsuzsával próbáljuk összerakni az első tenyérsimogató ecsetérintés máig ható varázsmisztériumát.

„Minden képembe a lelkem egy darabját festem bele”

Kanapé  ,   2012. február 11. szombat 
 1 135

Beszélgetés Csorján Dezső székelyhídi képzőművésszel

Kint nyirkos hideg, bent barátságosan ropog a kandalló, amikor szobák labirintusán át megérkezek Csorján Dezső székelyhídi képzőművész otthonába. Az egész olyan mintha egy másik világba lépnék, mindenütt Jézus ábrázolások és vallási szimbólumok vesznek körül.

 – Ha Csorján Dezsőre, mint művészre gondolok, akkor egy Jézus-ábrázolás villan az eszembe legelőször. Honnan ez a vallásos témák iránti elhivatottság?

„A jó feladat kellően motivál”

Mozaik  ,   2010. február 28. vasárnap 
 862

Határokon átívelő művészeti kompetenciafejlesztés gyerekeknek
Utolsó előtti szakaszához érkezett annak a határon átívelő pályázatnak a programsorozata, melyet a magyarországi Hajdú-Bihar, és a romániai Bihar megyék valósítanak meg közösen. A pályázat a Kompetenciafejlesztés a művészetek eszközeivel címet viseli, megvalósítói a berettyóújfalui „Igazgyöngy” Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a nagyváradi Pertinax Egyesület. A pályázatról, az eddigi tevékenységekről, eredményekről, a további tervekről ez utóbbi egyesület képviselőjét, Tunyogi Katalin tanítónőt kérdeztük a február 26-i, székelyhídi rendezvény alkalmából.