^ Vissza Fel
művészet címke bejegyzései:

Létavértesi festőnők alkotásainak kiállítása nyílt a városi múzeumban

Kultúra  , ,   2023. február 10. péntek 

Megnyitották a létavértesi Felnőtt Amatőr Festőkör alkotóinak Ahogy(a)N ők látják című festménykiállítását a székelyhídi Ady Endre Magyar Kulturális Központban február 4-én. A képek tizenegy tehetséges magyarországi hölgy munkáját dicsérik. Az alkotók között vannak, akik ilyen irányú tanulmányokat végeztek, és olyanok is, akik gyerekkoruk óta érdeklődést mutattak a rajzolás, festészet iránt, de bármiféle szakirányú végzettség nélkül hódolnak eme szenvedélynek. A Létavértesi Városi Könyvtár és Művelődési Ház jóvoltából városunkba érkezett kiállítást Gavrucza Tibor nyitotta meg és köszöntötte az egybegyűlteket. (Közismert, hogy a nyugalmazott székelyhídi lelkipásztor keze alól szintén számos festmény került már ki.)

Borászok és művészek közös munkája

Kultúra  ,   2021. május 22. szombat 

Bor és művészet címmel nyílt kiállítás a Stubenberg grófi pincében

Színvonalas kulturális eseménynek adott otthont a Domahidi család tulajdonában lévő Stubenberg grófi pince május derekán: a hatalmas belterű építményben Bor és művészet címmel nyílt kiállítás, a megnyitóból pedig egy (végre) emberközeli, hangulatos esemény kerekedett, ahol borászok, művészek, illetve a bor és művészet kedvelők órákig ismerkedhettek, beszélgethettek. A felemelő eseményen a résztvevőket Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere, és dr. Maior Enikő, a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) rektorhelyettese köszöntötte. Mondandójukból kiviláglott, remek találkozás a helyi önkormányzat és a felsőoktatási intézmény lassan többéves együttműködése, hisz a település háttérbe szorult vagy mára elfeledett értékei a PKE számára fontos tehetségmenedzsment útján ismét kellő helyükre kerülhetnek.

Ezeket a gondolatokat részletekbe menően fejtegette dr. Balázs Zoltán, a PKE művészeti tanszékének vezetője is: „Én nem szeretem a protokolleseményeket, de ez számomra egyáltalán nem az, érezni, hogy szívvel-lélekkel vagyunk jelen. Valamennyire őrült emberek, borászok és művészek közös munkája az, hogy itt lehetünk. A tanszék és a magam részéről, mondhatjuk azt is, hogy egy picit beleszerelmesedtünk az Érmellékbe.” Mint folytatta, a művészeti tanszék és a székelyhídi helyhatóság közös munkájának célja minél több energiát befektetni a városunkban és Érmelléken fellelhető értékek felfedezésébe és népszerűsítésébe, hisz a körülöttünk levő természet a legnagyobb kincs, és ennek része a szőlő és a bor is.

Ahol a gének nem hazudnak

Kultúra  ,   2016. szeptember 28. szerda 

Édesapja, Kerekes Géza nyomdokain jár Guba Kerekes Zsuzsa, a sokoldalú festőművész

Festőművész édesapa, alkotói vénával vértezett édesanya. ők Guba Kerekes Zsuzsa szülei. Soha nem volt kérdéses, hogy az önkifejezést ecsetvonásokba rejti.

Édesapjáról beszélgetve boncolgatjuk az emlékezés néhol gubancos, máshol kifeslett szálait. Kerekes Géza, míg élt, érdekes, értékes színfoltja volt Székelyhídnak, tehetsége mérhetetlen szerénységgel, emberséggel párosult. Magam is jól ismertem, fiam – aki sajnos már szintén nincs közöttünk – valaha rajongásig szerette festőtanárát. Most pedig lányával, Zsuzsával próbáljuk összerakni az első tenyérsimogató ecsetérintés máig ható varázsmisztériumát.

„Minden képembe a lelkem egy darabját festem bele”

Kanapé  ,   2012. február 11. szombat 

Beszélgetés Csorján Dezső székelyhídi képzőművésszel

Kint nyirkos hideg, bent barátságosan ropog a kandalló, amikor szobák labirintusán át megérkezek Csorján Dezső székelyhídi képzőművész otthonába. Az egész olyan mintha egy másik világba lépnék, mindenütt Jézus ábrázolások és vallási szimbólumok vesznek körül.

 – Ha Csorján Dezsőre, mint művészre gondolok, akkor egy Jézus-ábrázolás villan az eszembe legelőször. Honnan ez a vallásos témák iránti elhivatottság?

„A jó feladat kellően motivál”

Mozaik  ,   2010. február 28. vasárnap 

Határokon átívelő művészeti kompetenciafejlesztés gyerekeknek
Utolsó előtti szakaszához érkezett annak a határon átívelő pályázatnak a programsorozata, melyet a magyarországi Hajdú-Bihar, és a romániai Bihar megyék valósítanak meg közösen. A pályázat a Kompetenciafejlesztés a művészetek eszközeivel címet viseli, megvalósítói a berettyóújfalui „Igazgyöngy” Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a nagyváradi Pertinax Egyesület. A pályázatról, az eddigi tevékenységekről, eredményekről, a további tervekről ez utóbbi egyesület képviselőjét, Tunyogi Katalin tanítónőt kérdeztük a február 26-i, székelyhídi rendezvény alkalmából.