^ Vissza Fel
borászat címke bejegyzései:

Megújultan viszik tovább a hagyományt az érmelléki borászok

Mozaik  , ,   2023. március 4. szombat 

Minőségi nedűket kóstolhattunk a múzeumban a XXVII. Érmelléki Borversenyen

Regionális borversenyt szerveztek Székelyhídon február utolsó szombatján. A vetélkedőre benevezni csak a szigorú leadási határidőn belül leadott palackozott, felcímkézett borokkal lehetett, a minősítések pedig a nemzetközi borversenyek szabványához igazítva aranyat és ezüstöt jelentettek. A borok pontozására felkért zsűritagok között a régi, tapasztalt tagok mellé fiatal borászok, borszakértők kaptak felkérést. A rendezvény helyszínéül ez alkalommal is a székelyhídi múzeum épülete szolgált, ahol a  bírálók a délelőtt folyamán elkezdték értékelésüket. A 101 beérkezett mintából mindössze egyetlenegy volt értékelhetetlen.

Hagyományosan borral öntözték Szent Orbán szobrát a szőlősgazdák

Mérföldjáró  ,   2022. július 20. szerda 

Minden év május 25-én összegyűlnek a térség borászai és szőlőtermesztői Szentjobbon az úgynevezett kopaszhegyen a Szent Orbán-szobornál, hogy közösen mondjanak köszönetet a szőlőhegy védelméért és a bőséges termésért.

A szőlészek, borászok, kádárok és kocsmárosok védőszentjének egész alakos szobrát a Pro Szentjobb Alapítvány védőszárnyai alatt létrehozott Csáky Miklós Borbarátok Köre 2017-ben állíttatta fel.

Szent Orbánt a néphagyomány a negyedik fagyosszentként tartja számon, mivel a szőlő a virágzás időszakában a legérzékenyebb, ezért az Orbán-napi lehűlés komoly károkat okozhat a későbbi termésben. Jellegzetes szokás, hogy ezen a napon a fagytól és jégkároktól megkímélésképpen kis borral meglocsolják a szobrot.

Bor- és sajtkóstoló városunkban

Kultúra  ,   2022. március 1. kedd 

Különleges bor- és sajtkóstolónak adott helyet február utolsó szombatján a székelyhídi Ady Endre Magyar Kulturális Központ. Pálfy Noémi borszakértő előadásában megtudhattuk, mik a legjobb bor- és sajtpárosítások. Az eseményre a kézműves sajtokat Barta Anett érköbölkúti sajtkészítő, a borokat pedig a székelyhídi Lengyel Csaba tulajdonában lévő Lengyel Pincészet biztosította. Az eseményt az Európai Szolidaritási Testület által városunkban tevékenykedő nemzetközi francia önkéntes, Tristan Youinou szervezte meg az Ér Hangja Egyesülettel közösen.

A szív zakatol, ha a bor bakator

Kultúra  ,   2021. november 11. csütörtök 

Pálfi Noémi borszakértő az érmelléki borászat újjászületéséről, távlati kilátásairól

A jó bornak nem kell cégér, tartja a mondás, de az útról, amin végighalad mindig érdemes beszámolni, főleg ha az örökségünkről van szó, az érmelléki szőlőfajták királyáról. Pálfi Noémi borszakértőnek köszönhetően többet megtudhattunk a bakator reneszánszáról, az érmelléki borászat távlatairól, jelenéről és jövőjéről.

Pálfi Noémi programszervezőként dolgozott egy nagyváradi borszaküzletben (vinotékában), ahol elsajátította a borok ismeretét, majd létrehozta a Nagyváradi Bor­ba­rátnők Egyesületét borvidékünk népszerűsítése és fejlesztése érdekében. Megszervezték az első nagyváradi Bor-Bált, nagyon sok magánszeméllyel, borásszal, támogatóval, többek között dr. Papp Lászlóval, Debrecen polgármesterével, Maurer Oszkár délvidéki borásszal, valamint dr. Balla Géza, arad-hegyaljai borász szakmai segítségével. Ezzel megtörténtek az első lépések ahhoz, hogy ténylegesen támogatni tudják a borvidéket.

A célkitűzés az egykor híres bakator szőlő visszahonosítása, amiből annak idején Székelyhídról Stu­benberg gróf és Bihardiószegről Zichy gróf csodálatos borokat vittek ki a párizsi és londoni világkiállításokra a XIX. században, és aranyéremmel tértek vissza. A bakator szőlőfajtát a Heit család telepítette vissza elsőként Bihar­dió­szegre, majd a tőlük hozott vesszőkkel által több mint 15 ezer oltványt osztottak szét az Érmelléken.

Borászok és művészek közös munkája

Kultúra  ,   2021. május 22. szombat 

Bor és művészet címmel nyílt kiállítás a Stubenberg grófi pincében

Színvonalas kulturális eseménynek adott otthont a Domahidi család tulajdonában lévő Stubenberg grófi pince május derekán: a hatalmas belterű építményben Bor és művészet címmel nyílt kiállítás, a megnyitóból pedig egy (végre) emberközeli, hangulatos esemény kerekedett, ahol borászok, művészek, illetve a bor és művészet kedvelők órákig ismerkedhettek, beszélgethettek. A felemelő eseményen a résztvevőket Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere, és dr. Maior Enikő, a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) rektorhelyettese köszöntötte. Mondandójukból kiviláglott, remek találkozás a helyi önkormányzat és a felsőoktatási intézmény lassan többéves együttműködése, hisz a település háttérbe szorult vagy mára elfeledett értékei a PKE számára fontos tehetségmenedzsment útján ismét kellő helyükre kerülhetnek.

Ezeket a gondolatokat részletekbe menően fejtegette dr. Balázs Zoltán, a PKE művészeti tanszékének vezetője is: „Én nem szeretem a protokolleseményeket, de ez számomra egyáltalán nem az, érezni, hogy szívvel-lélekkel vagyunk jelen. Valamennyire őrült emberek, borászok és művészek közös munkája az, hogy itt lehetünk. A tanszék és a magam részéről, mondhatjuk azt is, hogy egy picit beleszerelmesedtünk az Érmellékbe.” Mint folytatta, a művészeti tanszék és a székelyhídi helyhatóság közös munkájának célja minél több energiát befektetni a városunkban és Érmelléken fellelhető értékek felfedezésébe és népszerűsítésébe, hisz a körülöttünk levő természet a legnagyobb kincs, és ennek része a szőlő és a bor is.

Nem elég a jó bor, annak cégér is kell!

Kultúra    2020. november 20. péntek 

Borcímke-kiállítást tervez a Székelyhídi Borászok Egyesülete a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) grafika és vizuális kommunikáció szakos, mesterképzős hallgatóinak és a városunk képzőművészeinek munkáiból. Ennek jegyében, a törvény előírta szabályok betartásával találkoztak az érdekeltek Székelyhídon november 19-én. A tervezési munkafolyamatot, amely a helyi borok címkéjétől a Székelyhídi Borászok Egyesületének teljes arculati tervének megalkotásáig terjed, dr. Balázs Zoltán, a PKE Képzőművészeti tanszékének adjunktusa vezeti.

A részben fizikai, zömében viszont online térben bemutatott munkák az Érmellék jellegzetességeit hozták: népi motívumokat, a hajdan kiterjedt lápvidék, mocsárvilág csodáit s volt olyan közöttük, ami a sósúti pincesor látképeit idézte. A székelyhídi képzőművészek csoportját Angyal Olívia és Guba-Kerekes Zsuzsa, míg az egyetemet több mint húsz érdekelt hallgató képviselte, így rendkívül változatos munkákat tekinthettek meg a jelen lévő érmelléki borászok.

Újjászületett tér- borkóstolóval egybekötött kiállítást tartottak a régi kórház épületében

Kultúra  ,   2020. augusztus 24. hétfő 

Remek kiállítással egybekötött borkóstolónak lett a helyszíne az egykori kórház épülete augusztus 8-án. A tágas udvaron a fák alatt rönkök, hívogató ülőalkalmatosságok, terített asztal, hordókon borospoharak, itt-ott vázákban, köcsögökben színes csokrok, az Érmellék jellegzetes vadvirágai. Az épület régebbi szárnyán lakat, az utcafronthoz közelebbinek termei bejárhatók, ezeket vették birtokba a Székelyhídi Képzőművészeti Csoport fiatal tagjai. Újragondolták, átrendezték a falak határolta tereket, az itt talált, megmaradt kórházi kellékeket, orvosi eszközöket, kacatokat, lomokat felhasználva, a megálmodott térinstallációkkal. A kiállítás címének (Újjászületés) több olvasata is lehetséges. Remény szerint újjászületik az épület, ahol borászati laboratórium működik majd és folytatódnak a már elkezdett szakirányú képzések, újjászületik az egykor híres érmelléki borvidék. Újjászületik a székelyhídi képzőművészek éves tárlata, amit Kerekes Géza festőművész, vizuális nevelés tanár haláláig fáradhatatlanul szervezett. Újjá kell születnie a székelyhídi képzőművészetet, kulturát, közösségi életet kedvelő, fogyasztó, támogató közönségnek is.

A rendezvény házigazdája, Pálfi Noémi, az Erdélyi Magyar Borászok Egyesületének titkára bevezető szavait követően Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere osztotta meg gondolatait. Angyal Olívia a kiállított művekről, a kiállítók személyéről és a közelmúltban szerveződött Székelyhídi Képzőművészeti Csoport célkitűzéseiről beszélt. Székelyhíd és környéke társadalmi, kulturális és az Érmellék természeti értékeinek mentése, ezen értékek köztudatba való építése minden e vidéken élőt foglalkoztat, tenni akarásra sarkall. Ez alkalommal a közös tenni akarás, az összefogás volt a döntő mozzanat. Búcsú a régitől, kezdete valami újnak, kis előrelépés, hisz az értékmentés módja az is, ha egy épületet nem hagyunk elpusztulni.

Újjászületés – székelyhídi képzőművészek borkóstolóval egybekötött interaktív kiállítása

Kultúra    2020. július 31. péntek 

Augusztus 8-án, szombaton 18 órától ÚJJÁSZÜLETÉS címmel borkóstolóval egybekötött kiállításra kerül sor Székelyhídon, a leendő Borászati Székház udvarán (volt Régi kórház). Kiállító művészek: ANGYAL OLÍVIA, ÁRUS TÜNDE, CSÓRJÁN MELITTA, DOMAHIDI KRISZTINA, DOMAHIDI LÓRÁND, KEREKES ZSUZSA, SZABÓ FERENC, SZILÁGYI LÁSZLÓ. Az eseményen a neves székelyhídi képzőművészek változatos, interaktív kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők 7 minőségi bor (erdélyi ès partiumi neves borászok borai) és egy prémium pálinka (Nagy Botond pálinkamester párlata) kóstolása közben. A különleges borkorcsolya-falatok és a kellemes háttérzene is hozzájárul a jó hangulathoz. Kérjük az érdeklődőket, hogy a helyek korlátozott száma miatt minél hamarabb jelentkezzenek be a 0757586264-es tel.számon. A borkóstoló ára 60 lej.