^ Vissza Fel
Szentjobb címke bejegyzései:

Hegyközi huszárportya civilekkel

Közélet  , ,   2018. január 18. csütörtök 
 791

Az idei év első napjai nem hozták meg a „kopogós” időt. Itt-ott még hártyavastagságú dér csipkedte a sáros-latyakos földes utakat, amint a cikornyás huszárok paripákon és szekereken lómozgató portyára indultak Szentjobbról Hegyközszentmiklós irányába.

Az idei huszártevékenységeket megörökítő naplóba első bejegyzésként a szentjobbi huszárportya került. Tizenegyedik alkalommal gyűltek össze a hagyományőrzők a szokásrendet megtartva, az újév első hétvégéjén.

Példátlan szüreti mulatság Szentjobbon

Kultúra  ,   2016. október 4. kedd 
 1 580

Szentjobb egy olyan falu, amely hűen őrzi hagyományait, így a szüreti bál sem maradhat el az emberek szokásaiból. A szüret többet jelent az egyszerű munkánál, ez az alkalom, amikor a szőlősgazda az egész évi munka gyümolcsével szembesül. Az Úr szavával áldást kérve a szüretre és az ünnepségre, a helybeliek és a három magyarországi településről (Szentpéterszeg, Sáp, Gáborján) érkezett vendégek szombaton együtt fohászkodtak a római katolikus templomban, október elsején, 11 órai kezdettel.

Kurilla Gábor helyi plébános a szentmise alatt elmondta, hogy amint minden ünnep az Isten ajándéka, a szüret is az Ő adománya. Minden egyes esemény, ünnepség a találkozás lehetőségét jelenti, amelyek valamilyen szinten nyomot hagynak az ember életében. Mindenkinek szüksége van az ünnepre, hiszen az ember a rohanó világban ilyenkor kap időt, lelki és testi kikapcsolódásra, regenerálódásra. A mise befejező áldását Fábián Tibor szentjobbi református lelkipásztor prédikálta, buzdítva mindenkit az Istenben való hitre és az Ő követésére, mivel az ember akkor esik el mikor csak a saját erejében hisz.

Szentjobbi Szeretethíd

Mozaik    2015. április 13. hétfő 
 671

A Szeretethíd, azaz a Kárpát-medencei Református Önkéntes Napok jegyében vállaltak szolgálatot április 11-én szombat délelőtt a szentjobbi kiskátésok. Munkájuk helyszíne a helyi zsidó temető volt, amelynek utolsó gondozója több éve elhunyt, így a sírkert napjainkra elvadult dzsungelhez hasonlít. Az előttünk jártak iránti tisztelet és kegyelet, valamint a közösségi felelősségvállalás és figyelemfelhívás vezette a hat tagú kis csapatot, abban a reményben, hogy példájukat mások is követik majd. Három órás megfeszített munka által sikerült a temető tekintélyes részét megtisztítani a fa nagyságú bokroktól, és négy síremlék is ismét megközelíthetővé, láthatóvá vált. Köszönet illeti az első éves konfirmandusok munkáját és példamutatását.

Meghitt hangulatú szentjobbi évnyitó

Diáksarok  ,   2014. szeptember 18. csütörtök 
 693

Hétfőn, szeptember 15-én a szentjobbi óvodások és iskolások, továbbá tanáraik, szüleik a római katolikus templom kapujában gyülekeztek. Délelőtt 10 órától a katolikus templomban tartották a hivatalos tanévnyitót. A gyerekek kíváncsi tekintettel figyelték az új igazgatónő, Vajna Zita Bonifácia nővér évnyitóbeszédét, aki együttműködésre kérte a szűlőket, a kollégait pedig arra, hogy igyekezzenek, hogy élmény legyen a tanulás, majd bemutatta a óvónőket, tanítónőket, osztákyfőnököket, és az új tanárokat.

I. Szentjobbi Kórustalálkozó

Közélet,Kultúra  ,   2014. június 25. szerda 
 1 096

Vasalt inget és pantallót, hímes-díszes népi ruhákat viselő népdalénekesek sorakoztak a szentjobbi sportterem bejáratánál június 21-én az első Szentjobbi Kórustalálkozó alkalmából. A szervezői fogadtatás hibátlannak bizonyult a helyi pogácsa és pálinka kínálgatásával, míg a határon innen és túlról érkező kórusok gyülekeztek a kezdéshez.
Amint azt Richárd Ottília, az esemény egyik szervezője elárulta, a találkozó ötlete januárban vetődött fel a Szentjobbi Hagyományőrző Egyesület körében, melyhez azonnal társult a község polgármesteri hivatala, mint a gondolat támogatója.

Szentjobbon is felragyogott a szabadságharc csillaga

Közélet  , ,   2014. március 19. szerda 
 675

Két gyülekezet egy templomban ünnepelt a Szentjobbon tartott március 15-ei megemlékezés alkalmából, bizonyítandó a sok jó ember kis helyen is elfér elvét, és a szervezők talpraesettségét.

Zuhogó eső és nagy erejű szélfúvás kísérték a református templomba március 16-án a miséről érkező katolikus híveket. Az előzetes terv szerint a 1848–1849-es forradalom és szabadságharc emlékére szervezett ünnepség a református templom udvarán zajlott volna, ha az idő engedi. Ehelyett a két gyülekezet tagjai a templom padjainak soraiban foglaltak helyet, teljesen megtöltve azokat, akik pedig a programot tervezték vagy arra készültek, azonnal át tudtak állni a beltéri berendezkedésre.