Első alkalommal szervezték meg az Öreghegyi Szőlőfesztivált és Vásárt a közelmúltban Szentjobbon. Az egész napos program célja a helyi értékek bemutatása volt.

A rendezvénysorozatot a magyar kormány és az agrárminisztérium támogatta, és a Hungarikum Bizottság települési, tájegységi értéktárak létrehozását célzó pályázatának keretében rendezték meg. A nagyszabású eseményen helyi értéktár-konferenciát tartottak, melyen a település épített, kulturális, természeti, gasztronómiai és ipari értékeiről volt szó. Ugyanakkor a szórakoztató események sem hiányozhattak, mint például a hagyományőrző, gasztronómiai és kézműves termékek bemutatója, de volt íjászat, bográcsfőzőverseny, must- és borkóstoló, sárkányrepülés, kézműves foglalkozások, lovagi fegyverek bemutatója, szüreti népszokások előadása stb. Az esemény főszervezője a Pro Szentjobb Alapítvány volt, és társszervezőként közreműködött a helyi polgármesteri hivatal, a helyi népdalkör és a huszár hagyományőrzők is.

Zatykó Jácint, Szentjobb polgármestere kifejtette: „Fontos állomáshoz érkeztünk Szentjobb település életében. A Hungarikum Bizottság, az agrárminisztérium támogatásával és az RMDSZ segítségével sikerült a helyi értékeket összeállítanunk. Jómagam az elnöke vagyok a helyi értéktárbizottságnak. Az agrárminisztérium támogatásából valósítottuk meg a helyi értékek bemutatóját, szerveztük meg a helyi termékek vásárát, a kulturális programokat, az esti koncertet, és lehetőséget biztosítottunk helyi előadók, művészek fellépésére.”

A rendezvény konferenciával vette kezdetét, amelyet a szentjobbi turisztikai központban tartottak meg. László Sándor, a Pro Szentjobb Alapítvány elnöke a helyi értéktárral kapcsolatos kiadványt mutatott be. Csorba Sándor történelem szakos tanár, helytörténész Szentjobb történelméről értekezett, majd dr. Szabó József helytörténész a szőlészet és borászat történeti összefüggéseiről beszélt, Tőtős Norbert pedig Szentjobb hírességeiről tartott előadást. László Sándor kifejtette, hogy Szentjobb elég sok olyan értékkel rendelkezik, ami helyet kapott az összeállításban. Végül húsz olyan érték szerepel ebben különféle kategóriákban, mint például épített örökség, kultúra, ipar, mezőgazdaság stb.

A rendezvény hivatalos megnyitója után népművészeti előadások hangzottak el, majd a térségből érkező több néptáncegyüttes és népdalkör is fellépett a helyi sportpályán felállított színpadon. A közönség láthatta a monospetri Bábota Néptánccsoport, a székelyhídi Búzavirág Népdalkör előadását, valamint a szalacsi Örökzöld Asszonykórust, a Csillagocska Néptáncegyüttest és a Soroglya Zenekart, illetve a szentjobbi Vadvirágok Népdalkört. Maráz Szabolcs helyi, fiatal népzenekedvelő kalotaszegi népdalt énekelt.

Az esti koncerten a Republic együttes zenéit játszó KisCipő Zenekar lépett fel. Ezt követően nótaest zajlott. A zenés táncos programokkal egy időben lehetett megszemlélni a retróautók parádéját is.


Írta: Ér hangja