^ Vissza Fel
szüreti bál címke bejegyzései:

Szűkebb körű, de hangulatos szüreti bál Hegyközszentmiklóson

Kultúra  ,   2021. október 27. szerda 

„Megérett, megérett a fekete szőlő,

ne menj arra csárdás kisangyalom, megfog a kerülő…”

Ősszel természetes, hogy ünnepelünk szüreti mulatsággal Hegy­közszentmiklóson.

Elérkezett az ősz, a betakarítás ideje, amikor a szentmiklósi munkásember megnézi munkája gyümölcsét, amiért dolgozott, előkészíti a szüretre a megfelelő eszközöket a darálót, puttonyt, prést, pincét, hogy könnyen megközelíthető legyen. Megszemléli a szőlőhegyet, milyen a termés, elég édes-e a szüretre, meg van-e a megfelelő cukorfoka? Idén meleg volt a nyár, kedvezett a szőlőnek és elmondható, hogy jó a termés. Jöhet a szüret(i bál)! Fiataljaink összefogtak, Kaszoni Mária tanárnő vezetésével tíz pár részvételével. Rövid, mindössze háromhetes felkészülés alatt sikerült szebbnél szebb népdalokkal gazdagodniuk.

Igaz, idén kicsit másképp zajlott a bál, mivel betartották a járványügyi szabályokat és csak megengedett létszámmal kezdődhetett, de a kitűnő hangulat nem maradt el. Hogy igazi szüreti bálos hangulat legyen, a párok lovas fogatokkal járták be a falut, hívogatták a helyieket az esti bálba.

Nótaszótól hangos szüreti felvonulás Hegyközszentmiklóson

Közélet  ,   2019. október 29. kedd 

Napsütéses időben, szekéren ülve huszárkísérettel vonultak végig a falun a szüreti bálos táncosaink október végén. A messze hangzó nótaszó hallatán minden helyi lakos már előre várta a táncosokat.

A szüreti bálra való felkészülés szeptember elején kezdődött. Hetente két-három alkalommal gyűltek össze fiataljaink a helyi kultúrházban, Kaszoni Marika tanárnő vezetésével, amikor őszi népdalokat tanultak (Ősszel érik babám a fekete szőlő, Kadarka kell, Komámasszony menjünk ki a szőlőbe…).  A fiatalok – 11 fiú és a 10 lány –  igazi lelkes csapattá kovácsolódtak össze a felkészülés alatt. Ez idő alatt a csoport részt vett az Érmelléki Ősz rendezvényen is, ahol a többi résztvevő előtt  mutatták be az addig tanultakat. Időközben megújult a népviseleti blúz és kötény is.

Jó hangulatú kágyai szüreti mulatság

Kultúra    2019. október 25. péntek 

Együtt készült fel a nagykágyai fiatalság az október 19-én megrendezett szüreti bálra és a vonulók közösen díszítették fel a mulatság helyszínét. A hagyományőrző fiatalok hét párt alkotva indultak el, oldalukon két huszárral, egy postás párral és a kisbíróval, hogy hangos nótaszóval vonuljanak végig a falu utcáin.

A fiatalok kilenc helyen mutatták be táncukat, ezután a kisbíró frappáns mondókával csalogatta a falu népét az esti bálba. A településen való végigvonulást követően az elfáradt táncosokat és kocsisokat meleg étellel fogadták a nagykágyai kultúrotthonban.

Hegyközszentmiklósi szüreti bál és családi nap

Kultúra  ,   2017. szeptember 11. hétfő 

„Ősszel érik babám a fekete szőlő,
Te voltál az igazi szerető.
Bocsáss meg, ha vala valaha vétettem,
Ellenedre babám, rosszat cselekedtem.”

Itt a szüret ideje, mindenki a szőlőskertekben szorgoskodik. Október elején Hegyközszentmiklóson szüreti bálba hívogattak a fiatalok, hogy megünnepeljék az idei bőséges és jó minőségű termést. A felvonulás délután kezdődött, végig járták a falu utcáit, mulatozni hívogatták a lakosságot. Több helyen előadták a tanult táncokat. A kisdobos felolvasta a bálba hívogató szöveget. Az esti forgatagban a fiatalok bemutatták a tanult táncukat, aztán kezdetét vette a szüreti bál. A fiatalok felkészítéséért köszönet illeti Kaszoni Mária pedagógust.

Példátlan szüreti mulatság Szentjobbon

Kultúra  ,   2016. október 4. kedd 

Szentjobb egy olyan falu, amely hűen őrzi hagyományait, így a szüreti bál sem maradhat el az emberek szokásaiból. A szüret többet jelent az egyszerű munkánál, ez az alkalom, amikor a szőlősgazda az egész évi munka gyümolcsével szembesül. Az Úr szavával áldást kérve a szüretre és az ünnepségre, a helybeliek és a három magyarországi településről (Szentpéterszeg, Sáp, Gáborján) érkezett vendégek szombaton együtt fohászkodtak a római katolikus templomban, október elsején, 11 órai kezdettel.

Kurilla Gábor helyi plébános a szentmise alatt elmondta, hogy amint minden ünnep az Isten ajándéka, a szüret is az Ő adománya. Minden egyes esemény, ünnepség a találkozás lehetőségét jelenti, amelyek valamilyen szinten nyomot hagynak az ember életében. Mindenkinek szüksége van az ünnepre, hiszen az ember a rohanó világban ilyenkor kap időt, lelki és testi kikapcsolódásra, regenerálódásra. A mise befejező áldását Fábián Tibor szentjobbi református lelkipásztor prédikálta, buzdítva mindenkit az Istenben való hitre és az Ő követésére, mivel az ember akkor esik el mikor csak a saját erejében hisz.

Szüreti bál Hegyközszentmiklóson

Kultúra    2015. október 21. szerda 

Hegyközszentmiklóson szüreti bál zajlott október 17-én. Az esemény délután vette kezdetét, amikor szekérrel vonultak végig a fiatalok a falu utcáin. Még a hatalmas eső se szegte kedvüket attól, hogy bálba hívogassák a falu lakosait. Végigénekelték a megtanult szép énekeket, több helyen megálltak és bemutatták a táncaikat.

A fiatalokat Kaszoni Mária tanárnő készítette fel. A felkészülés szeptember elején kezdődött, hetente két-három alkalommal gyűltek össze, azért hogy gyakoroljanak. Felelevenítették az őszi és szüreti énekeket. Örömmel mentek a próbákra, melyek jó hangulatban zajlottak. A felvonulás tagjai közt volt a kisbíró, a postások, a lovasok, a táncosok, szekeresek, és a Qoolio band zenekar Bíró Attila vezetésével.

Szüreti mulatság Székelyhídon

Közélet  ,   2015. október 5. hétfő 

Székelyhídon az Érmelléki Ősz keretében tartották a hagyományos szüreti mulatságot. Kicsit szemerkélő esőben a vidám szüreti bálos csapat „lóerőkkel felvértezve”, traktorral indult az utcai felvonulásra. A feltűnő menet bejárta az egész várost, így hívogatva a lakosokat az esti szüreti bálba.

A kisbíró minden megállónál felolvasta hirdetményét, viccesen pellengérre állítva a város ügyes bajos dolgait:

„S ha netán a jóléttől unatkoznak,
s nem volna mit tenni,
Utazzanak Dubajba,
hisz az ma a trendi!
Ott üdült idén Székelyhídnak krémje,
Állítólag fellendít majd minket
az arabok »rémje«”
– hangoztatta a kisdobos.

Csokalyon is őrzik a szüreti hagyományokat

Kultúra    2015. október 2. péntek 

Az Érmellék településein ilyenkor ősszel mindenütt felpezsdül az élet, hiszen kezdődik az év egyik legfontosabb eseménye, a szüret. Csokalyon a szüreti mulatságot – mely esemény a betakarítás végét jelzi – szeptember 26-án szombaton rendezték meg. E jeles ünnepen a hagyomány szerint a falusiak a munka során bekoszolódott ruháikat, színes viseletre cserélik, és abban járják végig a település utcáit.

Így tettek szombaton a csokalyi fiatalok is Fazekas Zoltán szervezésében. Bár az eső megnehezítette a dolgukat, tizenegy pár hat díszes szekéren, a Papp–Szász-kúriától indulva, szépen sorba vette a falu utcáit és szüreti tánccal hívogatta a lakosságot az esti bálba.