„Megérett, megérett a fekete szőlő,

ne menj arra csárdás kisangyalom, megfog a kerülő…”

Ősszel természetes, hogy ünnepelünk szüreti mulatsággal Hegy­közszentmiklóson.

Elérkezett az ősz, a betakarítás ideje, amikor a szentmiklósi munkásember megnézi munkája gyümölcsét, amiért dolgozott, előkészíti a szüretre a megfelelő eszközöket a darálót, puttonyt, prést, pincét, hogy könnyen megközelíthető legyen. Megszemléli a szőlőhegyet, milyen a termés, elég édes-e a szüretre, meg van-e a megfelelő cukorfoka? Idén meleg volt a nyár, kedvezett a szőlőnek és elmondható, hogy jó a termés. Jöhet a szüret(i bál)! Fiataljaink összefogtak, Kaszoni Mária tanárnő vezetésével tíz pár részvételével. Rövid, mindössze háromhetes felkészülés alatt sikerült szebbnél szebb népdalokkal gazdagodniuk.

Igaz, idén kicsit másképp zajlott a bál, mivel betartották a járványügyi szabályokat és csak megengedett létszámmal kezdődhetett, de a kitűnő hangulat nem maradt el. Hogy igazi szüreti bálos hangulat legyen, a párok lovas fogatokkal járták be a falut, hívogatták a helyieket az esti bálba.

Az esemény fényét lóval és díszes szekérrel id. Tankó Vilmos, Ágyi Kálmán, Kőrösi Gyula, Pócsi János kocsisok emelték.

A szüreti felvonulás napsütéses időben szombat kora délután vette kezdetét, régi hagyományoknak megfelelően szekerek vitték a fiatalokat végig a falun, akik szüreti dalokat énekeltek. Több helyen megálltak és bemutatták a tanult táncokat a nézelődők örömére, a kisdobos Papp Loránd eldobolta a hívogató versét. A nézőközönség süteményekkel, üdítőkkel kínálta a fiatalokat. A bál este 8 órakor vette kezdetét, betartva az egészségügyi szabályokat. Elsőként bevonultak a szüreti bálosok és bemutatták a koreográfiájukat, ezután kezdődhetett  a bál. A résztvevőket vacsorában részesítették a szervezők. A talpalávalót az érköbölkúti Darabont Attila biztosította, fergeteges hangulatot teremtett a teremben. Köszönet a szervezőknek a munkájukért!


Írta: Béres Angéla