Napsütéses időben, szekéren ülve huszárkísérettel vonultak végig a falun a szüreti bálos táncosaink október végén. A messze hangzó nótaszó hallatán minden helyi lakos már előre várta a táncosokat.

A szüreti bálra való felkészülés szeptember elején kezdődött. Hetente két-három alkalommal gyűltek össze fiataljaink a helyi kultúrházban, Kaszoni Marika tanárnő vezetésével, amikor őszi népdalokat tanultak (Ősszel érik babám a fekete szőlő, Kadarka kell, Komámasszony menjünk ki a szőlőbe…).  A fiatalok – 11 fiú és a 10 lány –  igazi lelkes csapattá kovácsolódtak össze a felkészülés alatt. Ez idő alatt a csoport részt vett az Érmelléki Ősz rendezvényen is, ahol a többi résztvevő előtt  mutatták be az addig tanultakat. Időközben megújult a népviseleti blúz és kötény is.

Elérkezett a nagy nap, október 26-án a déli órákban énekszóval és zenés kísérettel kezdődött meg a szüreti felvonulás. Elől csendes lépésben érkezett a huszár, Pócsi János, őt követték a táncosokat szállító szekeresek: Tankó Vilmos, Ágyi Kálmán, ifj. Kőrösi Gyula. Több helyen meg is vendégelték a lakosok a táncaikat bemutató fiatalokat, így köszönve meg a szép előadást. Papp Lóránd kisdobos köszöntőjében mindenkit meghívott az esti szüreti bálba.

A bál este 9 órakor kezdődött a szüreti bálosok nyitótáncával, és természetesen hajnalig tartott. A jó hangulatról a Qoolio Band zenekar gondoskodott. A bál keretében szeretetvendégségen a táncosokat és családtagjaikat Kaszoni József és felesége vendégelték meg, számos lelkes szülő segítségével.


Írta: Béres Angéla